Fiekefatjerietjes in Knack Weekend

 Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van Lotte, redactrice bij Knack Weekend.
In het kader van de biocampagne ‘Verrassend Veggie‘ (18/2-25/2) wilde ze graag enkele foodbloggers aan het woord laten. Ze stuurde me enkele vraagjes door, ik bezorgde haar de antwoorden et voilà!

 knack-weekend-fiekefatjerietjes
(foto © Klaas Cornelis)
Om het volledige artikel te kunnen lezen moet je je even registreren, maar hieronder post ik het graag voor jullie!

Wat is jouw favoriete vegetarische/vegan gerecht?

Geef mij maar stoofpotjes en curryschotels! Ik hou heel erg van de wereldkeuken, en mijn kruidenkast is daar natuurlijk op voorzien. Eén favoriet gerecht kan ik er niet uitkiezen, maar een Panang Curry of een Marokkaans stoofpotje staan vaak op het menu.

Wat is de voornaamste reden voor jou om vegetarisch te eten?

Ik eet al vegetarisch sinds mijn zestiende. Als kind vond ik vlees nooit lekker. Bij ons thuis werden konijnen en eenden geslacht om op te eten, en die weigerde ik te eten. Toen ik ouder werd besefte ik dat varkens en koeien ook werden geslacht om op te eten, en al snel at ik geen vlees meer. In de loop der jaren zijn gezondheids- en ecologische redenen ook aan het lijstje toegevoegd.

Denk je tijdens het kopen van ingrediënten voor een gerecht na over de impact die dat gerecht op het milieu zal hebben?

Zeker! In onze berging hangt de groenten- en fruitkalender van Velt. Zo zie ik in één oogopslag welke groenten en fruit nu op hun best zijn. We hebben ook een moestuin, en dat brengt ook heel wat seizoensgebonden lekkers met zich mee. Ik ben natuurlijk niet perfect, want ik koop ook al eens mango’s of avocado’s. Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit zitten ook altijd in mijn rugzak, zo bespaar ik ook op wegwerpzakjes.

Koop je wel eens vleesvervangers?

Vroeger, tijdens mijn studentenjaren, at ik vaak eenvoudige kost: patatjes met groenten en een veggieburger. Nu eet ik nog af en toe een burger, maar ik kies veel vaker voor tofu, tempeh, kikkererwten, linzen, en andere lekkere alternatieven.

Vind je vegetarisch & bio even lekker als ‘conventionele’ voeding?

Ongetwijfeld! Ik vind de vegetarische en veganistische keuken veel gevarieerder. Veel meer (vergeten) groenten en nieuwe smaakcombinaties. Vooral omdat je afstapt van de typische patatjes-groenten-vlees-driehoeksverhouding.

Is het moeilijk om op restaurant te gaan als je geen vlees of vis wil eten? Heb je een favoriet adresje?

Helemaal niet. Bijna overal vind je vegetarische of veganistische suggesties. Zelfs in het buitenland. Als wij ergens gaan eten check ik altijd op voorhand online de menukaart, en als er niets op staat contacteer ik het restaurant altijd even. Nog nooit problemen mee gehad. Ondertussen ben ik al véél te lang niet meer uit eten geweest, maar ik ben grote fan van Avalon in Gent.

Heb je tips voor onze lezers die (vaker) vegetarisch willen eten?

Begin klein. Je hoeft niet meteen elke dag vegetarisch te eten. Begin eens met je spaghettisaus aan te pakken: voeg verschillende soorten groenten toe, en vervang gehakt door vegetarisch gehakt. En kijk ook eens rond in de supermarkt. Tegenwoordig hoef je niet meer naar de biowinkel te hollen, maar vind je in de ‘gewone winkels’ ook al heel wat alternatieven voor vlees en vis.

(bron)

44 gedachtes over “Fiekefatjerietjes in Knack Weekend

 1. tof zeg, in de Knack staan! veggie gehakt in de spaghettisaus lijkt me ook goed als standaard vervanging, wat is het beste product volgens jou?

  Like

   • Als ik mij ook even mag moeien 😉 ik vind het soja granulaat van vantastic foods het lekkerst in spaghettisaus, het is eigenlijk sojagehakt dat gedroogd is. Je kunt het in grote verpakkingen kopen en o.a. daardoor is het heel voordelig.
    Een gezondere optie, en zeker ook lekker, is rode linzen.

    Geliked door 1 persoon

 2. Proficiat!!
  Ik eet ook liever vegetarisch dan vlees en dat is bij mij altijd de reden geweest om vegetarisch te eten (klein beetje voor de dieren ook). Ik vind het wel leuk omdat nu te lezen in het artikel.

  Like

 3. Proficiat! Echt leuk dat je hiervoor werd uitgenodigd. Ik probeer zelfs één à tweemaal per week vegetarisch te koken. Zelf vind ik de linzenspaghetti saus van Deliciously Ella heel erg lekker. Eigenlijk vreesde ik eerst dat ik die niet zou kunnen verdragen maar zolang ik de ajuin en paprika achterwege laat lijkt het nogal mee te vallen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.