Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in februari

01-bookchallenge

Ook in 2017 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier regelmatig een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar dankzij dit superleuk initiatief heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2017 ook weer enkele pareltjes!

In februari las ik 2 boeken uit. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Uitgelezen in februari voor de Verbeelding Book Challenge

Hoog sensitieve personen – Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt? – Elaine N. Aron – ****

hoog-sensitieve-personen

Dit boek is al voor velen een eye opener geweest. Klachten waar men zich al jaren voor schaamden werden ineens in een verrassend nieuwe en heldere context geplaatst. Dit boek bevat tips en adviezen voor het omgaan met overgevoeligheid, over hoe van je onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. Vele tienduizenden mensen vonden in dit boek de (h)erkenning waarnaar ze op zoek waren.

Eigenlijk zou ik een volledige blogpost kunnen wijden aan het onderwerp van dit boek. Ik zou kunnen vertellen dat hoogsensitiviteit een karaktereigenschap is, en geen ziekte. Dat hoogsensitiviteit niet hetzelfde is als verlegen zijn, of asociaal, of introvert.
Dit boek las ik, op aanraden van een vriend, al eens toen ik een jonge twintiger was. Hij wist dat ik hoogsensitief (of hooggevoelig) was, en deed me dit boek lezen om mezelf beter te begrijpen. Het was een enorme eye opener toen. Heel wat puzzelstukjes vielen op hun plaats: ik was niet raar of abnormaal, maar gewoon anders. Gevoeliger, en sneller geprikkeld (of: overprikkeld). Door de jaren heen heb ik deze eigenschap als een sterkte leren zien, en kan ik er ook steeds beter mee omgaan.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht – ook hier ben ik niet helemaal zeker, maar aangezien het exemplaar dat ik las de 35ste druk was, lijkt het vanzelfsprekend.

14. Een non-fictie boek – evident 🙂

21. Een boek dat je al een keertje las – zoals ik hierboven schreef las ik dit boek al een jaar of tien geleden. Ik wou het boek nog eens herlezen, om te zien wat ik er nu van zou vinden, na de heel wat jaren ‘ervaring’ als HSP. Ondertussen ben ik ook geen student meer, en heb ik andere rollen gekregen in het leven: vb. mama, werknemer. Ik heb het graag herlezen, maar was er niet meer zo van onder de indruk als de eerste keer toen ik het boek las. De hoofstukken waarin het gaat over psychotherapie en medicatie vond ik minder boeiend, en het hoofdstuk over religie en spiritualiteit heb ik volledig overgeslagen.

24. Een boek uit de bibliotheek – dit boek leende ik nog in de ‘oude’ bibliotheek van Gent. Binnenkort naar De Krook. Joepie!

De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonio Iturbe – ****

de-bibliothecaresse-van-auschwitz

In concentratiekamp Auschwitz is pal onder de ogen van de nazi’s in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt de veertienjarige Dita onder haar jurk de kleinste en meest clandestiene bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar en de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dina geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven. De verhalen voeren haar mee naar een andere wereld.
‘De bibliothecaresse van Auschwitz’ is een ontroerend waargebeurd verhaal over de moed van een jong meisje en de kracht van boeken in de verschrikkelijkste omstandigheden.

Ik was nooit een grote fan van historische verhalen, maar dat heb ik blijkbaar verkeerd ingeschat. De laatste tijd las ik zelfs vaker boeken die zich in WOII afspeelden en ook dit boek heb ik heel graag gelezen. Het is geen ‘mooi’ verhaal; de details worden vaak (te) gruwelijk beschreven en ik was vaak helemaal niet goed van bepaalde stukken. Het moet zo vreselijk geweest zijn om in die tijd te leven. Met boeken ga je geen oorlog winnen, en mensen gaan er ook niet door genezen. Maar met boeken kan je het net allemaal een beetje mooier en draaglijker maken…

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen – in dit boek gaat het over de ‘bibliotheek’ van Dita. De boeken hebben geen hoofdrol in het boek (het gaat ook vooral over het leven in het concentratiekamp), maar ze hebben wel een heel belangrijke rol.

19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen – Dita zit samen met haar moeder en vader in het concentratiekamp.

24. Een boek uit de bibliotheek – moet ik nog eens herhalen dat ik een grote fan van de bibliotheek ben? 🙂

Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

23 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in februari

  1. Hier nog een HSP-tje 🙂 Soms vind ik het nog steeds heel lastig. Het boek las ik ook zo’n tien jaar geleden.

    Ik lees wel graag historische romans, ik hou enorm van geschiedenis.

    Like

  2. De bibliothecaresse las ik een tijdje terug en was er toen wel van onder de indruk. Je kan het inderdaad geen ‘mooi’ verhaal noemen maar net als jij las ik het wel graag.

    Like

  3. Je maakt mij nog benieuwder naar De bibliothecaresse dan ik al was 🙂
    Fijn als boeken je zo’n inzicht in jezelf kunnen geven he! Ik twijfel om het eens te lezen, omdat ik wel verschillende kenmerken van HSP in mijzelf herken.

    En als tip 🙂 Ik las net nog Bezonken rood van Jeroen Brouwers. Keihard, maar zo mooi geschreven. Eentje dat echt wel onder de huid kruipt, vind ik.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.