#kookboekweek | februari 2017 | Big Vegan

Een nieuw jaar, een nieuwe start voor #kookboekweek! Na een geslaagde editie in januari, ging ik enthousiast verder in februari. Ik koos voor één van de dikste boeken uit mijn kookboekenkast: Big Vegan!

Big Vegan - fiekefatjerietjes

Het lijvige boek telt 544 bladzijden, dus er werden heel wat post-itjes gekleefd.
Leuk aan dit boek: de ingrediënten worden zowel in cup als in gram afgemeten. Ik hou er enorm van om te koken en bakken met cups, maar er zijn ook heel wat mensen die er een hekel aan hebben.
Minder leuk aan dit boek: er staan maar enkele foto’s in, en er worden soms moeilijker verkrijgbare ingrediënten gebruikt: vb. egg replacer poeder, tamarinde, … Ik ben meer fan van pure ingrediënten!

Het was weer een zeer succesvolle #kookboekweek in februari, want ik testte maar liefst 10 recepten uit!

Sweet Potato and Raisin Muffins (blz. 77)

Sweet Potato and Raisin Muffins - fiekefatjerietjes

Deze heerlijk zachte muffins waren een voltreffer! Ik maakte al eerder gebak met groenten klaar (vb. wortelcake, courgettemuffins, pompoenmuffins, pompoenkaneelrolletjes), maar zoete aardappel is ook een winner! Ik bakte de muffins minder lang als aangegeven, en verminderde ook de hoeveelheid suiker en rozijnen in het recept.

Red Lentil – Roasted Garlic Hummus (blz. 143)
Curried Cauliflower Soup (blz. 252)

Red Lentil - Roasted Garlic Hummus en Curried Cauliflower Soup - fiekefatjerietjes

Ik probeer altijd om #kookboekweek gedeeltelijk in het weekend te doen vallen, omdat ik dan meer tijd heb om te koken. Terwijl mijn man Juliette groentepap geeft, maak ik voor ons de lunch klaar.
De hummus: voor het eerst maakte ik geroosterde look klaar, en ik ga dat zeker nog meer doen! Ik gebruikte minder citroen en minder tahin dan in het recept, en ik vond het ‘zuur’ genoeg.
De soep: staat al genoteerd in het succesreceptenschriftje, lekker, lekker! Deze soep is gemaakt met geroosterde bloemkool, en dat komt de smaak alleen maar ten goede. Ik heb wel meer bloemkool en water toegevoegd en heb er ook groentebouillon bij gedaan. Juliette at de rest van de bloemkool in haar patatjes :-).

Pomegranate Tabbouleh with Pistachios (blz. 220)

Pomegranate Tabbouleh with Pistachios - fiekefatjerietjes

Deze tabbouleh is eens iets anders dan de klassieke versie: hier worden o.a. wortel en selder gebruikt. Ik maakte de dressing niet met de blender, maar snipperde de groene kruiden fijn en mengde deze door de salade. En dankzij de granaatappeltip van Silke, was dit gerecht vrij snel klaar!

Roasted Parsnips and Carrots with Thyme (blz. 282)
Sweet Moroccan Glazed Tofu with Couscous (blz. 411)

Roasted Parsnips and Carrots with Thyme en Sweet Moroccan Glazes Tofu with Couscous - fiekefatjerietjes

Deze twee gerechtjes passen heel goed samen! Geroosterde groenten in de oven, daar moet ik niet al te veel uitleg bij geven hé, want dat is altijd lekker.
De tofu maakte ik wel wat anders klaar dan in het recept. In plaats van de tofu te bestrooien met specerijen en te bakken in olie en stroop, marineerde ik de tofu in het mengsel van olie, stroop en specerijen. Vervolgens bakte ik alles krokant aan in een antikleefpan. Winner! De couscous bracht ik nog extra op smaak met gebakken ui, look en berbere kruiden.

Braised Red Cabbage with Cranberries (blz. 299)

Braised Red Cabbage with Cranberries - fiekefatjerietjes

Rode kool, dat kent iedereen wel in de versie met appeltjes. Mijn mama kan dat zo lekker maken, en enkele jaren geleden probeerde ik dat zelf ook eens. Een serieus werkje, maar als je een grote kom ineens klaarmaakt, kan je enkele porties invriezen.
Deze variant heeft een zuurdere toets, en dat maakt het echt lekker. Voor dit recept maakte ik een halve rode kool klaar en wij aten er twee keer met twee van en hadden nog een restje.

Monster Chocolate Chip – Oat Cookies (blz. 472)

Monster Chocolate Chip - Oat Cookies - fiekefatjerietjes

Hier ga ik niet al te veel over zeggen, behalve dat er véél te veel suiker in het recept zit, en dat ik al véél lekkerdere koekjes heb gegeten. De thee, in de Fika-tas (danku, superburen!), smaakte zoals altijd wel :-).

Apricot Filled Oat Bars (blz. 477)

Apricot Filled Oat Bars - fiekefatjerietjes

Het idee van dit recept is heel lekker: een soort gevulde cake/koek met vruchten en havervlokken. Maar ook hier was het véél te zoet (logisch, als er bijna evenveel suiker als bloem in de ingrediëntenlijst staat). Ik verminderde de hoeveelheid suiker aanzienlijk, maar dan nog was het te zoet voor mij. Ik onthoud het idee wel om verder mee te experimenteren!

Apple-Walnut Cake with Caramel Sauce (blz. 497)

Apple-Walnut Cake with Caramel Sauce - fiekefatjerietjes

Wij hadden veel bezoek tijdens #kookboekweek, vandaar dat er zo veel werd gebakken :-). Deze taart viel mee qua zoetgehalte (maar ik verminderde ook hier de hoeveelheid suiker). Ik voegde ook wat olie toe aan het deeg, want het was vrij kruimelig en droog. Misschien zijn de makers van het boek de olie vergeten te vermelden bij de ingrediënten? Ik bakte de cake ook minder lang. Het caramelsausje was heerlijk, dat maak ik zeker nog voor bij andere recepten!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Volgende bloggers postten afgelopen tijd een update:

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

14 gedachtes over “#kookboekweek | februari 2017 | Big Vegan

  1. Amai, veel uit klaargemaakt! 🙂
    Die Marokkaanse tofu is inderdaad lekker, heb ik er ook al uit gemaakt. Verder pas ik ook de meeste recepten aan als ik uit dit boek iets klaarmaakt, de suiker die erin gebruikt wordt is echt minstens 2 keer zoveel als ik er uit mezelf zou indoen.
    Fijn verslag!

    Like

  2. Mmm, die tabbouleh! Al veel te lang geleden dat ik dat nog eens maakte…
    Spijtig dat de desserts zo enorm gesuikerd zijn: ook al komt het wel in orde eens je weet dat je de hoeveelheid mag delen door x, ’t is toch niet echt gezond om zo’n hoeveelheden als basis te “promoten”.

    Moest trouwens lachen met je opmerking over cups: ik ben zo iemand die het altijd zo’n geprul vond om te gaan opzoeken hoeveel dat in gram was, dus ben ik dit weekend in België bij Dille en Kamille wat cups gaan halen. Moet er nog mee koken, maar alleen al het feit dat ik geen rekenmachine meer nodig heb, is al goed 😉

    Like

    • Het ‘probleem’ is dat suiker, naast de smaak, ook andere functies heeft in gebak. In koekjes bijvoorbeeld de krokantheid. Dus zomaar halveren of nog minder heeft wel zijn invloed, helaas…
      Joepie voor de cups! Ben benieuwd hoe je het vindt. Ik vind het alvast een groot gemak!

      Geliked door 1 persoon

  3. Ik doe niet mee aan kookboekweek maar maakte de laatste weken best wel wat recepten uit kookboeken klaar. Twee gerechten uit Stoven bij Janneke thuis, cupcakes uit Home Sweet Home van The Hummingbird Bakery en deze week nog Brownie-balletjes uit Deliciously Ella, elke dag.

    Like

  4. Miljaar, die koekjes & co zien er lekker uit. Jammer van de suiker, ik probeer daar ook (constant en met wisselend succes) op in te binden maar is het geen kristalsuiker dan gebruiken ze agavesiroop of honing of enfin het blijven allemaal suikers ook al zijn ze zogezegd ‘gezonder’, dus ja.. Ik bak sowieso liever zélf iets met zo puur mogelijke ingrediënten dan een taart te kopen in de winkel of bij de bakker, waarvan je niet weet wat er allemaal inzit van bewaarmiddelen etc. En ik vermoed dat uw bezoek niet zal geklaagd hebben, die worden nogal verwend! 🙂
    Rode kool met appeltjes is al sinds ik kind was mijn favorietste wintergerecht. Met cranberries, lijkt me inderdaad een leuk alternatief! Al snap ik niet waarom mensen suiker bij rode kool doen.. Doen ze bij mijn ouders thuis ook hoor, maar het is even lekker zonder (en met extra appel in de plaats want ge kunt niet, nooit genoeg appeltjes bij de rode kool hebben).

    Like

    • Awel, die koekjes vond ik nu echt niét lekker… Met stroop bakken vind ik lastiger, en zeker voor koekjes. Ik krijg ze dan nooit mooi krokant.
      Bezoek hier weet dat ze niks tekort hebben ;-).
      En inderdaad: nooit genoeg appeltjes bij rodekool!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.