Binnen drie weken is het weer zo ver en doen we weer van Dagen Zonder Vlees! Tussen 1 maart en 15 april gaan we weer samen voor een zo groot mogelijke ecologische besparing. Tijdens deze 46 dagen kan je ervoor kiezen om één of meerdere of alle dagen vegetarisch of veganistisch te eten. Je kiest zelf, en elke dag telt!
Wat is er nieuw in 2017?
- Ook dit jaar wordt er een specifieke groep bekende Vlamingen uitgekozen die aan DZV deel zal nemen. Na de politici van 2016, is het in 2017 tijd voor radio- en tv-presentatoren. Doen onder andere mee: Jill Peeters, Eva De Roo, Tomas De Soete, …
- Dagen Zonder Vlees Tafelt: een heus foodfestival in Antwerpen! Op 25 en 26 februari kan je terecht in het Felix Pakhuis voor hapjes, drankjes, workshops (o.a. Dorien Knockaert) en lezingen (o.a. Rekub).
- Vorig jaar werden er drie extra uitdagingen toegevoegd (meer seizoensgroenten, minder voedselverspilling, en minder wegwerpverpakkingen). In 2017 komt er nog een nieuwe uitdaging bij: meer plantaardig!
Wat kunnen jullie hier verwachten?
In 2016 koos ik voor 46 dagen variatie, en ik vond dat eigenlijk wel plezant. Dit jaar wil ik mezelf weer een uitdaging opleggen in dezelfde lijn. Dus weer heel wat nieuwe recepten uittesten, maar deze keer met de focus op recepten die snel klaar zijn. Jullie weten wel, met de baby en zo :-).
Op Pinterest ben ik alvast wat inspiratie aan het verzamelen op het bord ‘Dagen Zonder Vlees 2017‘.
Tijdens Dagen Zonder Vlees zal ik hier opnieuw onze weekmenu’s delen, want jullie vinden dat net zo leuk als ik!
Meedoen?
- Schrijf je in op de website van Dagen Zonder Vlees! Deed je de voorbije jaren al mee, dan volstaat het om je in te loggen.
- Ook op Facebook en Instagram kan je terecht!
- Het groepje van deze blog bestaat ook nog steeds. Komen jullie er gezellig bij?
- Je gerechten delen op social media doe je met de hashtags #dagenzondervlees of #dzv2017!
Ik doe ook weer mee en heb me meteen aangesloten bij je groepje. 🙂
Ik vind curry’s en stoofpotjes vooral handig. Niet per se snel klaar, wel heel gemakkelijk, lekker én weinig afwas. 🙂
LikeLike
Leuk, bedankt! Het is wel jammer dat alle groepen gereset worden eigenlijk, het was weer even zoeken bij welke groepen ik vorig jaar was aangesloten.
Curry’s en stoofpotjes staan hier vaak op het menu, inderdaad omdat er weinig afwas aan is, en eens ze staan te sudderen heb je er ook weinig omkijken naar!
LikeLike
Ik heb het kookboek Plenty al op ons aanrecht klaargezet in de hoop dat ik dit jaar beter mijn best zal doen dan vorig jaar. Ik durf me niet aansluiten bij een groepje want dan kan iedereen het zien als ik weer eens de mist in ga. ☺️
LikeLike
Elke dag telt hé! Kom er maar gezellig bij. Hoe meer zielen… 🙂
LikeLike
Ik ga meedoen en zal proberen me aan te sluiten bij het groepje van deze blog.
LikeLike
Joepie! Welkom!
LikeLike
Ik doe al mee sinds 2012 denk ik. In het begin wat zoeken maar je geraakt er op den duur mee vertrouwd en sinds januari dit jaar ben ik volledig vegetariër. Door DZV hebben we voldoende lekkere receptjes zodat ik vlees of vis nog niet gemist heb!
LikeLike
Super! Er bestaan zooooooo veel lekkere recepten 🙂
LikeLike
Sinds ik flexitarisch eet, is m’n eetpatroon qua vlees eten al serieus verminderd. Maar het vlees eten volledig laten? Denk niet dat dat me zal lukken. Toch wil ik het hier graag blijven volgen 😉 .
LikeLike
Niemand zegt dat dat moet he? Je moet doen waar je jezelf het beste bij voelt, en elke dag zonder vlees telt!
LikeLike
Oh da’s wel fijn om weten, dat dat ook tot de mogelijkheden behoort. Ik dacht dat dagen zonder vlees ook ècht volledig zonder vlees was. Dank je wel voor de bijkomende info, Fieke.
LikeLike
Het is net het idee om met zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk dagen zonder vlees te eten. Je kan op de website je eigen kalender invullen, en op het einde van de 40 dagen kan je zien hoeveel broeikasgassen, m² ecologische voetafdruk en water je hebt bespaard :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik doe al drie jaar mee aan ‘alle dagen zonder vlees’, dus in die zin is het niet meer echt een uitdaging. Daarom vind ik het altijd leuk als er extra uitdagingen bijkomen, dit jaar ga ik me focussen op minder verpakkingen. Ik ben benieuwd!
LikeLike
Veel plezier en succes!
LikeGeliked door 1 persoon
Heb me ook weer aangemeld en me deze keer uw groepje toegevoegd. Ik ben al een tweetal jaar vegetarisch en stap per stapje op weg naar een beetje meer. Maar is niet zo gemakkelijk,eieren en kaas is mijn struikelblok.
LikeLike
Joepie! Welkom!
Veel plezier met het zoeken naar een plantaardig eetpatroon!
LikeLike
Dit is het tweede jaar dat ik meedoe. Het goede aan dit initiatief is dat je niet alle dagen vegetarisch moet eten! Heb me net aangesloten bij jouw groepje.
LikeLike
Klopt, het is inderdaad laagdrempelig! Welkom in het groepje, en veel plezier!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik doe ook mee! Op kot is pasta (voorspelbaar voor een student maar toch) met tomatensaus en tofu-rosso van taifun mijn grote favoriet. Ik ‘kook” de pasta in de saus om afwas te besparen en doe er soms nog wat rucola of spinazie bij. Op een kwartiertje heb ik eten 🙂
LikeLike
Mmm, klinkt lekker! Ik ga inderdaad eens op zoek naar enkele ‘one pot’ recepten.
Leuk dat je ook meedoet 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb me opnieuw aangesloten bij je groepje, want doe uiteraard ook weer graag mee! Het zal dit jaar wel iets moeilijker worden, aangezien we twee van de zes weken op reis zijn én dat met vier vrienden. Elke dag vegetarisch zal er dit keer dus waarschijnlijk niet in zitten, al ga ik wel mijn best doen om ook in die twee weken zo weinig mogelijk vlees of vis te eten. Die nieuwe uitdaging vind ik ook wel een toffe; geen idee of Johan dat gaat willen en aangezien ik al lang blij ben dat hij zo graag en vaak vegetarisch eet, ga ik niet pushen door hem ook nog zijn eieren of kaas af te pakken 😉 Maar op de dagen dat ik alleen voor mijzelf kook, ga ik het wel proberen; zal wel wennen zijn, want ik steek het hier nu wel op Johan, maar eet zelf ook nog wel heel vaak kaas enzo 😉
LikeLike
Vegetarisch / veganistisch in gezelschap is niet altijd evident hé… Veel plezier en succes, ik kijk uit naar je maandmenu’s :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Ooh, dat Pinterestbord is zo handig! 😀
Ik heb de afgelopen jaren (als vleeseter) geprobeerd om 1 à 2 dagen in de week vegetarisch te eten, maar het is niet altijd even vlot gegaan. Dit jaar zou ik eigenlijk alle dagen vegetarisch willen gaan, maar ‘k weet nog niet hoe ik dat ga bekokstoven + het Vriendje ziet al dat vegetarisch eten eigenlijk niet zitten en hij staat hier aan het fornuis. ‘k Heb nog wat uitpluis werk dus.
LikeLike
Heel wat gerechten kan je makkelijk vegetarisch maken zonder dat je vlees mist hé: pasta’s, groentenschotels, … Ik ben benieuwd of jullie een compromis vinden 🙂
LikeLike
[…] dagen bloggen’ loopt de hele vastenperiode (oftewel van 1 maart tot 16 april), net zoals Dagen Zonder Vlees […]
LikeLike
I’m in! Mijn doel is om te bevestigen dat ik effectief (ongeveer) 50% vegetarisch eet (want helemaal zeker weet ik dat niet), en – als het lukt en ik van mijn huisgenoot niet te veel tegenkanting krijg – eens één hele week veggie te eten.
We gaan tussenin een week op skivakantie met vrienden dus ik vermoed dat het daar een pak moeilijker zal worden om een vleesvrije dag in te plannen. Hoewel kaasfondue natuurlijk ook vegetarisch is. Hmmmm 🙂
LikeLike
Joepie! Elke dag telt hé! Ik ben benieuwd naar je ervaringen, hopelijk blog je er ook over!
LikeLike
Dit jaar gaan we proberen om er volledig voor te gaan en alle dagen dat we zelf koken vegetarisch te eten! De uitdaging zit ‘m dan eigenlijk vooral in “gewone” alledaagse vegetarische gerechten te vinden zonder al teveel kant-en-klare veggieburgers -en balletjes op het bord te zwieren ter vervanging van het stukje vlees of vis.Als we vegetarisch eten is het dikwijls een curry, tajine of iets mexicaans-achtigs, en daartussen hebben we altijd nood aan gewone Vlaamse keuken met groenten & patatjes. 😉
Ik heb ook pas 2 nieuwe kookboeken (Plenty More en Een nieuwe kijk op eten) dus ik hoop ook daar veel uit klaar te maken. Ik heb er in elk geval wel veel zin in en ben super benieuwd of we het gaan volhouden tot Pasen! (En ik snuister alvast eens door je weekmenu’s van vorige jaren voor inspiratie)
LikeLike
Hoera voor curries en mexicaans-achtige dingen! Dat eet ik ook het liefste, maar boerenkost kan toch wel smaken hé?
Die twee boeken zijn echt toppers! Blijf zeker volgen, want binnenkort kook ik uit het tweede boek van Oh She Glows (en dat eerste was een geweldig boek, maar dat wist je via Kelly wellicht ook al :-))
LikeLike
Oh fijn, die boeken staan ook op het lijstje! Ik maakte van de website al enkele keren de vegan enchiladas met avocadosaus en dat is zoooo lekker!
LikeLike
Jaaaaaaaa! Mmmmjam!
LikeLike
[…] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]
LikeLike
[…] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]
LikeLike
[…] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]
LikeLike
[…] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]
LikeLike
[…] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]
LikeLike
[…] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]
LikeLike
[…] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]
LikeLike