Dagen Zonder Vlees 2017

Binnen drie weken is het weer zo ver en doen we weer van Dagen Zonder Vlees! Tussen 1 maart en 15 april gaan we weer samen voor een zo groot mogelijke ecologische besparing. Tijdens deze 46 dagen kan je ervoor kiezen om één of meerdere of alle dagen vegetarisch of veganistisch te eten. Je kiest zelf, en elke dag telt!

Wat is er nieuw in 2017?

  • Ook dit jaar wordt er een specifieke groep bekende Vlamingen uitgekozen die aan DZV deel zal nemen. Na de politici van 2016, is het in 2017 tijd voor radio- en tv-presentatoren. Doen onder andere mee: Jill Peeters, Eva De Roo, Tomas De Soete, …
  • Dagen Zonder Vlees Tafelt: een heus foodfestival in Antwerpen! Op 25 en 26 februari kan je terecht in het Felix Pakhuis voor hapjes, drankjes, workshops (o.a. Dorien Knockaert) en lezingen (o.a. Rekub).
  • Vorig jaar werden er drie extra uitdagingen toegevoegd (meer seizoensgroenten, minder voedselverspilling, en minder wegwerpverpakkingen). In 2017 komt er nog een nieuwe uitdaging bij: meer plantaardig!

Wat kunnen jullie hier verwachten?

In 2016 koos ik voor 46 dagen variatie, en ik vond dat eigenlijk wel plezant. Dit jaar wil ik mezelf weer een uitdaging opleggen in dezelfde lijn. Dus weer heel wat nieuwe recepten uittesten, maar deze keer met de focus op recepten die snel klaar zijn. Jullie weten wel, met de baby en zo :-).
Op Pinterest ben ik alvast wat inspiratie aan het verzamelen op het bord ‘Dagen Zonder Vlees 2017‘.

Tijdens Dagen Zonder Vlees zal ik hier opnieuw onze weekmenu’s delen, want jullie vinden dat net zo leuk als ik!

Meedoen?

Doen jullie mee aan Dagen Zonder Vlees?
Wat is jullie favoriete snel-klaar-recept?

38 gedachtes over “Dagen Zonder Vlees 2017

  1. Ik doe ook weer mee en heb me meteen aangesloten bij je groepje. 🙂
    Ik vind curry’s en stoofpotjes vooral handig. Niet per se snel klaar, wel heel gemakkelijk, lekker én weinig afwas. 🙂

    Like

    • Leuk, bedankt! Het is wel jammer dat alle groepen gereset worden eigenlijk, het was weer even zoeken bij welke groepen ik vorig jaar was aangesloten.
      Curry’s en stoofpotjes staan hier vaak op het menu, inderdaad omdat er weinig afwas aan is, en eens ze staan te sudderen heb je er ook weinig omkijken naar!

      Like

  2. Ik heb het kookboek Plenty al op ons aanrecht klaargezet in de hoop dat ik dit jaar beter mijn best zal doen dan vorig jaar. Ik durf me niet aansluiten bij een groepje want dan kan iedereen het zien als ik weer eens de mist in ga. ☺️

    Like

  3. Ik doe al mee sinds 2012 denk ik. In het begin wat zoeken maar je geraakt er op den duur mee vertrouwd en sinds januari dit jaar ben ik volledig vegetariër. Door DZV hebben we voldoende lekkere receptjes zodat ik vlees of vis nog niet gemist heb!

    Like

  4. Sinds ik flexitarisch eet, is m’n eetpatroon qua vlees eten al serieus verminderd. Maar het vlees eten volledig laten? Denk niet dat dat me zal lukken. Toch wil ik het hier graag blijven volgen 😉 .

    Like

      • Oh da’s wel fijn om weten, dat dat ook tot de mogelijkheden behoort. Ik dacht dat dagen zonder vlees ook ècht volledig zonder vlees was. Dank je wel voor de bijkomende info, Fieke.

        Like

      • Het is net het idee om met zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk dagen zonder vlees te eten. Je kan op de website je eigen kalender invullen, en op het einde van de 40 dagen kan je zien hoeveel broeikasgassen, m² ecologische voetafdruk en water je hebt bespaard :-).

        Geliked door 1 persoon

  5. Ik doe al drie jaar mee aan ‘alle dagen zonder vlees’, dus in die zin is het niet meer echt een uitdaging. Daarom vind ik het altijd leuk als er extra uitdagingen bijkomen, dit jaar ga ik me focussen op minder verpakkingen. Ik ben benieuwd!

    Like

  6. Heb me ook weer aangemeld en me deze keer uw groepje toegevoegd. Ik ben al een tweetal jaar vegetarisch en stap per stapje op weg naar een beetje meer. Maar is niet zo gemakkelijk,eieren en kaas is mijn struikelblok.

    Like

  7. Ik doe ook mee! Op kot is pasta (voorspelbaar voor een student maar toch) met tomatensaus en tofu-rosso van taifun mijn grote favoriet. Ik ‘kook” de pasta in de saus om afwas te besparen en doe er soms nog wat rucola of spinazie bij. Op een kwartiertje heb ik eten 🙂

    Like

  8. Ik heb me opnieuw aangesloten bij je groepje, want doe uiteraard ook weer graag mee! Het zal dit jaar wel iets moeilijker worden, aangezien we twee van de zes weken op reis zijn én dat met vier vrienden. Elke dag vegetarisch zal er dit keer dus waarschijnlijk niet in zitten, al ga ik wel mijn best doen om ook in die twee weken zo weinig mogelijk vlees of vis te eten. Die nieuwe uitdaging vind ik ook wel een toffe; geen idee of Johan dat gaat willen en aangezien ik al lang blij ben dat hij zo graag en vaak vegetarisch eet, ga ik niet pushen door hem ook nog zijn eieren of kaas af te pakken 😉 Maar op de dagen dat ik alleen voor mijzelf kook, ga ik het wel proberen; zal wel wennen zijn, want ik steek het hier nu wel op Johan, maar eet zelf ook nog wel heel vaak kaas enzo 😉

    Like

  9. Ooh, dat Pinterestbord is zo handig! 😀
    Ik heb de afgelopen jaren (als vleeseter) geprobeerd om 1 à 2 dagen in de week vegetarisch te eten, maar het is niet altijd even vlot gegaan. Dit jaar zou ik eigenlijk alle dagen vegetarisch willen gaan, maar ‘k weet nog niet hoe ik dat ga bekokstoven + het Vriendje ziet al dat vegetarisch eten eigenlijk niet zitten en hij staat hier aan het fornuis. ‘k Heb nog wat uitpluis werk dus.

    Like

  10. I’m in! Mijn doel is om te bevestigen dat ik effectief (ongeveer) 50% vegetarisch eet (want helemaal zeker weet ik dat niet), en – als het lukt en ik van mijn huisgenoot niet te veel tegenkanting krijg – eens één hele week veggie te eten.
    We gaan tussenin een week op skivakantie met vrienden dus ik vermoed dat het daar een pak moeilijker zal worden om een vleesvrije dag in te plannen. Hoewel kaasfondue natuurlijk ook vegetarisch is. Hmmmm 🙂

    Like

  11. Dit jaar gaan we proberen om er volledig voor te gaan en alle dagen dat we zelf koken vegetarisch te eten! De uitdaging zit ‘m dan eigenlijk vooral in “gewone” alledaagse vegetarische gerechten te vinden zonder al teveel kant-en-klare veggieburgers -en balletjes op het bord te zwieren ter vervanging van het stukje vlees of vis.Als we vegetarisch eten is het dikwijls een curry, tajine of iets mexicaans-achtigs, en daartussen hebben we altijd nood aan gewone Vlaamse keuken met groenten & patatjes. 😉

    Ik heb ook pas 2 nieuwe kookboeken (Plenty More en Een nieuwe kijk op eten) dus ik hoop ook daar veel uit klaar te maken. Ik heb er in elk geval wel veel zin in en ben super benieuwd of we het gaan volhouden tot Pasen! (En ik snuister alvast eens door je weekmenu’s van vorige jaren voor inspiratie)

    Like

    • Hoera voor curries en mexicaans-achtige dingen! Dat eet ik ook het liefste, maar boerenkost kan toch wel smaken hé?
      Die twee boeken zijn echt toppers! Blijf zeker volgen, want binnenkort kook ik uit het tweede boek van Oh She Glows (en dat eerste was een geweldig boek, maar dat wist je via Kelly wellicht ook al :-))

      Like

  12. […] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]

    Like

  13. […] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]

    Like

  14. […] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]

    Like

  15. […] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]

    Like

  16. […] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]

    Like

  17. […] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]

    Like

  18. […] Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is! De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. In 2017 ligt de focus op makkelijke gerechten, die snel klaar zijn. […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.