Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in januari

01-bookchallenge

Ook in 2017 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier regelmatig een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar dankzij dit superleuk initiatief heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2017 ook weer enkele pareltjes!

In januari las ik 2 boeken uit. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Uitgelezen in januari voor de Verbeelding Book Challenge

Een klein leven – Hanya Yanagihara – *****

een-klein-leven

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Dit boek begon ik te lezen de dag voor mijn bevalling in juni vorig jaar. Ik geraakte maar niet door de Engelse versie, en in september kocht ik dan het Nederlandstalige boek. Ineens ging het lezen veel vlotter, al moet ik toegeven dat ik pas na de helft (van het 720 bladzijden tellende boek) echt in het verhaal zat. Mooi kan je het boek niet echt noemen, maar in zekere zin toch ook weer wel. Hartverscheurend, dat zou een beter woord zijn, ook al gaat het boek ook over vriendschap en liefde. Graag gelezen, maar het boek heeft me erg geraakt.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

1. Een boek met meer dan 700 pagina’s – ‘Gelukkig’ las ik dit boek niet meer uit in 2016. Het is misschien een beetje vals spelen, maar ik las het boek wel uit in 2017 dus ik vind wel dat ik het mag laten meetellen :-).
5. Een boek waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht – Hier ben ik niet 100% zeker van, maar het lijkt me van wel. Als iemand weet waar je kan vinden hoeveel exemplaren van een boek werden verkocht, ik lees het graag in de comments!
22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt – Dit boek speelt zich af in New York.
23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest – In New York ben ik nog niet geweest, maar New York ligt in de Verenigde Staten en daar ben ik al geweest.
28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij – Dit boek zag ik in 2016 o-ve-ral opduiken, en bijna iedereen was er lovend over.

De jongen op de berg – John Boyne – ****

de-jongen-op-de-berg

Als het zevenjarige jongetje Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die bovenop een berg wonen, ergens in Duitsland.
Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

Dit is het derde boek van Boyne dat ik lees (op aanraden van Lotte!) en ondertussen ken ik zijn manier van verhalen vertellen wel. Ik hou er wel van, ook al hou ik niet van historische boeken. Ik hou wel van de boeken van Boyne, maar vond dit verhaal iets minder sterk dan ‘De jongen in de gestreepte pyjama’, dat ik al eerder las.

Puntjes van de Verbeelding Book Challenge die ik met dit boek afstreepte:

9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt – Evident :-).
16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…) – Pierrot reisde in dit boek van Parijs naar Oostenrijk met de trein.
23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest – Toen ik 12 was gingen we met ons gezin naar Oostenrijk, en in Parijs en Duitsland ben ik ook al geweest.
24. Een boek uit de bibliotheek – Hoera voor de bibliotheek! Het grootste deel van de boeken die ik lees komt trouwens uit de bib.

Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

32 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in januari

  1. Niks vals spelen aan wat mij betreft: uitlezen in 2017 = boek van 2017 🙂 Wel goed om weten dat dat boek meer dan 700 pagina’s telt, want dat aantal begint toch wel al te tellen, waardoor het niet meer zo evident is om er een boek voor te vinden.
    Mijn topper van januari was De Engelenmaker, maar die las jij al natuurlijk 🙂 Daarnaast vond ik De muze en het meisje een heel sterk debuut! Er komt nog een blog erover, maar ’t zal eerder voor volgende week zijn (iedereen is daar altijd zo rap mee seg 😉

    Like

    • Het is echt een ferme klepper, maar ik las ‘m digitaal dus hoefde nergens te sleuren met een kanjer van een boek.
      De Engelenmaker is inderdaad heel mooi, maar een beetje creepy ook wel. De muze en het meisje staat op mijn leeslijst, ik hoorde er al veel lovende woorden over!
      (Hier worden mijn leesupdates telkens in concept aangevuld als ik een boek uit heb. Dus ik schrijf zo’n boekenpost in stukjes en beetjes, zo gaat dat nog vrij snel eens het einde van de maand er is :-))

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik speelde vorig jaar op dezelfde manier “vals” met Tonio, van A.F.Th van der Heijden. Nu ja, vals…Ik reken het tijdstip van uitlezen als jaar waarin ’t mag meetellen.
    Cécile al gelezen, van Ish Ait Hamou? Dat vond ik echt wel een hele mooie. En Diane Broeckhoven, die kan mij ook elke keer van mijn sokken blazen.

    Like

  3. Ik ben nog niet begonnen in A Little Life, maar kocht het wel, vorig jaar. Ik durf er niet goed in te beginnen, vooral vanwege de dikte. Toch wil ik het later dit jaar eens een kans geven.
    Zo leuk dat je al zo veel puntjes kan schrappen met de eerste twee boeken!

    Like

    • Het is wel een zwaar boek, niet enkel qua omvang maar ook qua verhaal. Ik heb meerdere keren serieus moeten slikken, en de tranen moeten wegslikken. Niet zomaar iets om ‘tussendoor’ te lezen, maar wel ‘mooi’ in zekere zin…
      Dit jaar laat ik de boeken voor verschillende puntjes meetellen, omdat ik de challenge zo misschien wel kan voltooien 🙂

      Like

  4. Goh…er zijn zoveel mooie boeken hé. Misschien post ik wel eens iets rond m’n favorieten. John Boyne vind ik ook erg goed. Zijn vertelstijl bevalt me zeker. A little life gaat me iets teveel aangrijpen, vrees ik dus begin ik er liever niet aan…

    Like

  5. Daar is niets vals spelen aan hoor: je las hem netjes in 2017 uit 🙂 Ik las hem vorig jaar en het duurde ook bij mij wel eventjes voor ik echt in het verhaal zat. Wat fijn trouwens dat je zoveel puntjes al kon schrappen!

    Like

  6. Ik schaar me bij derest: uitlezen in 2017 is gelezen in 2017. Ik doe dat ook zo 🙂
    Goed bezig al met de puntjes! Ik ben bezig met mijn post voor januari, maar heb besloten deze keer slechts om de 3 maanden te zien hoe het met de uitdaging zit. Kwestie van mij niet al te opgejaagd te voelen 🙂

    Like

    • In 2015 maakte ik ook een driemaandelijks overzicht, maar ik vond dat zo veel werk om te schrijven (omdat ik toen telkens een 4-5-tal boeken per maand las). Dus nu maandelijkse overzichtjes, ook al las ik dan maar één of twee boeken…
      Benieuwd naar jouw overzicht! Ik wil trouwens nog altijd ‘Uprooted’ lezen, die tip las ik eens bij jou!

      Like

  7. Lap, ik heb dus ook de Engelse versie liggen. En met wat ik er al allemaal al over gehoord heb, gaat dat dus niet simpel worden. Ik heb een paar weken geleden ‘Hersenschimmen’ van Bernlef gelezen. Echt een heel mooi boek, gezien door de ogen van een man die (vrij plots) dement wordt.

    Like

  8. Een klein leven staat ook op mijn to read lijst. Het andere boek ga ik niet als tip oppikken omdat je niet laaiend bent over het boek. In tegenstelling tot jou lees ik wel graag boeken met een historische achtergrond.

    Like

    • Hoe meer ik lees, hoe moeilijker ik het vind om boeken écht goed te vinden eigenlijk… Dus ik geef meestal 3 of 4 sterren als ik het graag gelezen heb, en pas 5 sterren als ik het écht geweldig vond!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.