Hier zijn we weer met een nieuwe editie van #kookboekweek! Het was eventjes geleden, maar na platte rust, bevallen én bekomen van het mama-zijn, ben ik terug! Het kriebelt weer heel erg om nieuwe recepten te proberen, en enkele weken geleden plukte ik lukraak een boek uit mijn kookboekenkast. Het werd ‘Veggie voor starters‘!
De ‘regels van #kookboekweek‘ schrijven voor dat je minstens 3 recepten moet testen, maar ik teste er 5!
Soep van de Tuin van Eden (blz. 13)
Marokkaanse wortel-kikkererwtensalade (blz. 169)
De soep is heel eenvoudig, met courgette en spinazie. Zo eenvoudig dat er bijna geen recept voor nodig is!
Aan het slaatje was wat meer werk; het bevat heel wat smaken. Ik maakte het op een zaterdagochtend, toen mijn man zich bezig hield met de groentepap voor Juliette. We aten dit slaatje voor de lunch, samen met de soep, en nog een boterham met guacamole erbij. Mmm!
Spaans stoofpotje met saffraan (blz. 62)
In ‘Veggie voor starters’ staan zowel vegetarische als veganistische recepten (de vegan recepten staan aangeduid), maar heel wat vegetarische recepten kan je ‘verplantaardigen’. Dit stoofpotje, met o.a. boontjes, tomaten en zoete aardappel, komt hier zeker nog op het menu!
Gewokte tofu met lentegroenten (blz. 75)
Een heerlijke wokschotel met veel groenten! De marinade van de tofu wordt als saus gebruikt, maar dat vond ik maar matig. Volgende keer doe ik er nog wat pindasaus of zo bij. Wij aten dit gerecht met noedels (in het recept werd rijst voorgesteld, maar aangezien we die week al veel rijst hadden gegeten werden het noedels).
Paëllarijst (blz. 141)
Dit recept was ook heel lekker, maar ik paste de verhoudingen wat aan: minder rijst en meer groenten. Ik at er nog een burgertje bij.
***
Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Volgende bloggers postten afgelopen tijd een update:
- Geertruurzaam schreef een interessant stukje over plantaardige kookboeken en het overnemen van recepten
- Tine koos ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’ uit
- Silke bleef van #kookboekweek doen, en volgende boeken passeerden bij haar de revue: Een nieuwe kijk op eten, Kickstart, Goed eten, 30 minuten vegetarisch, Groente uit zee, The Green Kitchen Travels en Fuck Yeah Vegan
- Kelly reviewde Veggie/Vlees en Supersoep
Kookboekweek…da’s lang geleden. Ik vond het zelf ook fijn om daar in 2016 een aantal keren aan mee te doen. Misschien doe ik dit jaar nog wel eens een keertje mee (mogen het ook niet-veggie gerechten zijn?). Ik krijg er in elk geval de water van in de mond. Tof!
LikeLike
Niemand zegt dat #kookboekweek vegetarisch moet zijn hé?
Ik ben al benieuwd welk boek je zal uitkiezen :-).
LikeLike
Eentje om op mijn verjaardagslijstje te zetten 🙂
LikeLike
Zeker! 🙂
LikeLike
Ik vind kookboekweek een leuk idee maar als ik mijn weekmenu opstel kies ik recepten uit verschillende kookboeken. Deze week komen alle recepten wel van Pascale Naessens met uit 2 boeken van haar.
LikeLike
Ik probeer mij te beperken tot één boek per week, anders wordt het nog moeilijker. Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar recepten van Pascale Naessens. Nog nooit iets van geprobeerd!
LikeLike
Mmm, die wokschotel en die paëlla zien er superlekker uit (en ik snap dat je de rijstverhoudingen hebt aangepast: aan de foto te zien moet dat inderdaad niet meer rijst zijn dan dat 🙂
Ik heb de afgelopen maanden nog wel kookboekweken gehouden, maar het is er nog niet van gekomen om er ook effectief over te bloggen en nu ben ik bij sommige gerechten al weer half vergeten wat ik net heb aangepast of heel goed of minder vond… Volgende keer maar wat nota’s nemen, zodat van uitstel geen afstel komt 😉
LikeLike
Recepten met te veel pasta of rijst worden hier vaak aangepast, ik ben meer voor de groentjes :-).
Sommige mensen vinden dat misschien erg, maar in mijn eigen kookboeken maak ik vaak aantekeningen van dingen die ik anders doe. Maar zo weet ik de volgende keer nog precies wat ik heb aangepast!
LikeLike
Dat is eigenlijk wel slim! Ik twijfel soms om zoiets te doen, maar heb nog niet de ideale methode gevonden: erin schrijven krijg ik (nog) niet over mijn hart, maar vb. post-its zijn ook niet ideaal door de lijm. En ja, losse papiertjes, dat valt er gewoon van tussen natuurlijk.
LikeLike
Losse briefjes en washi-tape misschien?
LikeGeliked door 1 persoon
[…] nieuw jaar, een nieuwe start voor #kookboekweek! Na een geslaagde editie in januari, ging ik enthousiast verder in februari. Ik koos voor één van de dikste boeken uit mijn […]
LikeLike
Dat zomers stoofpotje met tomaat en boontjes enz ziet er superlekker uit, ik heb het genoteerd om (na) te maken en hopelijk lukt dat met eigen oogst… Zal dus zeker nog een paar maanden duren 😉
En nu ik die comment hierboven lees ivm veranderingen aanbrengen aan recepten: ik krijg het ook niet over mijn hart om in een kookboek te schrijven (zeker niet als ze heel mooi zijn), dus tegen dat ik de volgende keer datzelfde recept maak, ben ik alweer vergeten wat ik er anders aan had gedaan.. Dus misschien toch de postit/washitape-truc gebruiken de volgende keer.
Ik ga mij de komende weken vooral focussen op het ontdekken van nieuwe veggie-receptjes, en gezien ik geen enkel echt veggieboek in de kast heb staan (oeps.. maar wel een aantal Pascale Naessens met een aantal veggierecepten, telt dat ook?) zal dat dus even niet gaan, maar nadien wil ik graag eens meedoen, ik heb nog genoeg kookboeken liggen die ik wil testen!
LikeLike
Mmm, eigen oogst, daar kijk ik ook al naar uit! Benieuwd of er gemoestuinierd zal worden, met de werken buiten die op de agenda staan…
Super dat je ook mee wil doen aan kookboekweek! Niemand zei dat kookboekweek vegetarisch moet zijn, maar het is natuurlijk wel Dagen Zonder Vlees nu 😉
LikeLike
[…] en Kristin Leybaert. Deze dames van De Vegetarische Kookstudio schreven eerder onder andere al Veggie voor Starters en Veggie burgers, balletjes en broodbeleg. Ik ben grote fan van hun boeken, omdat de gerechten […]
LikeLike
[…] Veggie voor starters […]
LikeLike
[…] Veggie voor starters […]
LikeLike