Al heel lang zit deze blogpost in mijn hoofd, al van voor Haaike over haar weekmenuboekje schreef. Waarom het er nog niet eerder van gekomen was? Geen idee. Maar beter laat dan nooit!
Ik werk al langer met weekmenu’s, daarover schreef ik HIER al eens over. Maar om weekmenu’s te maken, heb je vooral inspiratie nodig. Waar ik mijn inspiratie vandaan haal, en hoe ik mijn recepten organiseer, dat lees je in deze blogpost!
Inspiratiebronnen bij het maken van ons weekmenu
- mijn kookboekenverzameling: één keer per maand probeer ik een #kookboekweek in te lassen, om zo een ongebruikt kookboek wat meer aandacht te geven
- Pinterest: deze handige site gebruik ik niet meer zo vaak, maar het blijft een enorme verzameling links waar ik regelmatig eens in ‘blader’
- mijn receptenmappen
- mijn succesreceptenschriftje
Over deze laatste twee lees je straks meer!
Weekmenu’s bijhouden
Ons weekmenu stel ik altijd samen met ons boodschappenlijstje op. Tegenwoordig doen we vaak een Collect & Go: ik stel ons menu op een bestel de boodschappen online en mijn man gaat ze ophalen. Win-win! Het weekmenu schrijf ik in potlood in mijn agenda. Zo kan ik het makkelijk aanpassen als er iets verandert, vb. als er restjes zijn, er verschuivingen zijn of als we zin hebben in frietjes.
Sinds enkele jaren heb ik ook het boekje ‘Cook’s One Line A Day’. Dat is een soort dagboek waar je gedurende 5 jaar lang elke dag iets in neer kan schrijven. In deze versie schrijf ik telkens wat we hebben gegeten (hoofdmaaltijd). Twee jaar geleden ben ik ermee gestart, dus binnen drie jaar heb ik een boekje boordevol inspiratie!
Receptenmappen
Enkele jaren geleden maakte ik mijn eigen receptenmappen. In de mappen zitten enkel recepten die ik al klaarmaakte en goed zijn bevonden.
Ik kocht twee dikke ringmappen bij Papiermier: 1 voor de hartige recepten en 1 voor de zoete.
In beide mappen maakte ik een index en met tabbladen maakte ik verschillende hoofdstukken.
In de mappen zitten zowel recepten van hier op de blog als knipsels van recepten uit tijdschriften of prints van online recepten. Voor mijn eigen recepten heb ik een template waarin ik alles giet. Zo ziet alles er min of meer hetzelfde uit. Ik, perfectionist? 🙂
Succesreceptenschriftje
Toen ik vorige lente platte rust moest houden kreeg ik ineens een idee. Als de baby er zou zijn zou er wellicht heel wat minder tijd zijn om te koken, en laat staan tijd om altijd maar te denken wat we zouden eten. Als ik nu eens een lijstje maakte van al onze succesrecepten? Na wat verder denkwerk besloot ik er een schriftje van te maken met dezelfde indeling als mijn receptenmappen. Want schriftjes zijn hip, en ik had nu eenmaal een hoop leuke boekjes (die ik ook bij Papiermier kocht) waar ik nog niet eerder iets mee had gedaan.
Ik maakte eerst een set-up met post-its, om in te schatten hoeveel bladzijden ik per hoofdstuk nodig zou hebben.
Vervolgens ging ik aan de slag met washi-tape om het boekje in hoofdstukken onder te verdelen. Een perfect werkje om (half)liggend uit te voeren!
Onder elk hoofdstuk schreef ik dan de succesrecepten. Ik gebruikte hiervoor een kleurcode: zwart voor de recepten uit mijn receptenmappen, rood voor recepten uit kookboeken en blauw voor gerechten die ik uit het hoofd kook en waar niet echt een recept van bestaat. Lang leve een vierkleurenstylo!
Als het hier dus even wat drukker is, en er weinig ruimte is om nieuwe recepten te testen, grijp ik terug naar mijn succesreceptenschriftje, en dan weten we altijd snel wat we nog eens kunnen eten.
Amai, wat een organisatie! Ik probeer dit jaar gewoon van weekmenu te doen, aan de hand van de prints van Mme Zsazsa. Daar zit ook 1 blad bij voor succesrecepten. So far so good, in 2017 heb ik nog geen één keer à l’improviste “moeten” koken.
LikeLike
Die prints vind ik ook geweldig leuk, maar ik twijfel of ze een meerwaarde hebben bij ons. Nog een boekje of een lijstje is niet echt nodig, maar ik vind de kalender wel heel erg leuk…
LikeLike
Leuk om te zien hoe ordelijk en georganiseerd je dat bijhoudt! Ik heb een gelijkaardige receptenmap, maar dan toch meer de sloddervosversie. Om één of andere reden blijft dat hier moeilijk, zo’n weekmenu. Een dag of 4 vooruit plannen, dat lukt meestal wel nog. Dat is ook al iets, he
LikeLike
Volgens mij ligt het ook vooral aan je karakter. Ik ken mensen die elke week consequent een weekmenu maken, maar evengoed mensen die in de winkel hun kar vol laden met dingen die ze lekker vinden en die elke avond de deur van de koelkast opentrekken en zien wat ze gaan koken. Dat laatste zou voor mij niet werken, vooral omdat je dan volgens mij ook veel dingen weg moet gooien…
LikeLike
Oh, how I love this! Ik denk dat ik je idee gewoon ga stelen als dat mag 🙂 Ik heb een kast vol kookboeken, een schriftje vol knipsels van ooit gemaakt en ooit nog te maken recepten, en een klein ringmapke met daarin mijn succesrecepten. Maar het is zo’n schriftje zoals jouw succesreceptenschriftje dat ik wil hebben. Komt op mijn to do lijst van 2017!
LikeLike
Natuurlijk mag dat! Ik ben benieuwd wat jij ervan maakt, maar wellicht zien we dat ook wel op je blog verschijnen? 🙂
LikeLike
Ja, ergens in 2017 🙂
LikeLike
Ik zie het wel verschijnen dan 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben jaren geleden ook twee succesreceptenschriftjes gestart (hartig + zoet), waar ik elk recept van op een blog of uit een tijdschrift dat ons gesmaakt had in overschreef (ingrediënten en de werkwijze in ’t kort). Ik heb dat een paar jaar gedaan, maar na een tijd is die gewoonte zo’n beetje uitgestorven wegens tijdgebrek, en nu copy-paste ik toprecepten naar een Word-documentje. En eigenlijk vind ik het wel handiger ook, met de zoekfunctie 🙂 Ik grijp ook wel nog regelmatig naar de schriftjes, maar dus ook heel vaak naar mijn bestandje.
Verder maak ik mijn weekmenu ook met kookboeken bij de hand en zoeken op ingrediënt tussen mijn pins. En ik vraag ook altijd eens of Stefan goesting heeft in een bepaald gerecht, alhoewel hij meestal zijn schouders ophaalt :’)
En zeg, je hebt vandaag of deze week toch ook een taartje (of twee) ingepland hé? Nog eens hoera voor jou!
LikeLike
Hier blijft het bij enkel de titel, met een verwijzing naar van waar het komt. Bij nader inzien is zo’n schriftje inderdaad niet zo handig om iets in op te zoeken, maar misschien moet ik nog eens nadenken over een soort van index (hoewel het schriftje op zich al een index is van alle recepten)…
En haha: als ik aan Bart vraag wat hij wil eten is het antwoord ook altijd: kies maar. Tot ik dan ook effectief kies en hij soms zijn neus ophaalt 🙂
Taartje: ik trakteerde de collega’s, maar stelde vandaag vast dat er nog meer dan een kwart van de taart over is gebleven. Zonde…
LikeLike
Hahaha, die mannen toch. Is hier ook altijd van dat! 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk idee! Mij spreekt het wel aan maar ik denk dat ik dan eerst wat meer en lekkerder voor mezelf moet beginnen koken 🙂 Ik houd het idee alvast in mijn achterhoofd.
LikeLike
Wat is lekker koken? Er staan evengoed doodeenvoudige recepten in ons schriftje hoor, zoals ‘rodekool met appeltjes’ of zo 🙂
LikeLike
Wauw, wat een organisatie! Hier worden ook al sinds jaar en dag recepten uit allerhande tijdschriften en vanop verschillende websites verzameld maar tot nog toe zit er niks structuur in waardoor ze ongebruikt in de kast blijven liggen… Misschien moet ik ook maar eens op Papiermier bestellen en aan de slag gaan! 🙂
O ja, lang leve Collect&Go!
LikeLike
Die knipsels, dat is hier ook zoiets. Een stapeltje in mijn kast, waar verder niks mee gebeurt. Tijdens het uitscheuren ben ik nochtans wel enthousiast, maar die knipsels raken precies vergeten. Dat is voor de volgende stap van mijn organisatie dus!
LikeLike
O wauw, wat goed georganiseerd! Hier liggen recepten en kookboeken totaal door elkaar in de kookboekenkast. Zou daar eigenlijk dringend eens orde in moeten scheppen…
LikeLike
Er is ook zo’n overaanbod aan recepten hé? Ik word er soms gek van. Ik heb wellicht genoeg recepten om de rest van de dagen van ons leven elke dag drie nieuwe dingen te testen, maar toch blijf ik nieuwe kookboeken en recepten verzamelen 🙂
LikeLike
Vroeger had ik weinig kookboeken (ik heb het nu over lang, lang geleden) maar wel net als jij twee kaften waarin ik zowel hartige als zoete recepten bewaarde die ik ergens was tegengekomen. Nadien kwam het grootste deel van die gerechten op mijn online receptenverzameling terecht, gesorteerd in verschillende rubrieken zodat ik ze sneller kon terugvinden. Momenteel heb ik nog steeds twee kleine sorteermapjes met zoete en hartige gerechten die ik nog (eens) wil uitproberen. Maar vermits mijn verzameling kookboeken nu nogal omvangrijk is geworden heb ik ook een index van gerechten waarbij staat waar ik ze kan terugvinden (welk kookboek, of de juiste rubriek op de site). Een beetje een omslachtige bedoening voor buitenstaanders maar voor mezelf werkt het wel goed op deze manier.
LikeLike
Als het voor jou werkt is het oké hé? Ik heb ook een documentje waar ik recepten heb genoteerd uit kookboeken die ik nog eens wil proberen. Maar dat zijn er dan weer zó veel, dat ik er ook niet echt iets mee doe…
LikeGeliked door 1 persoon
Pepperplate.com is ook heel handig, daarin kan je receptjes plakken die je online vindt. Of zelf je recept uitschrijven, foto toevoegen, in categorieën indelen, is allemaal redelijk gebruiksvriendelijk want een kluns als ik kan er mee werken 😊. En verder gebruik ik een simpel spiraalschriftje: aan de ene kant de gewone weekmenu’s en omgedraaid de etentjes met familie of vrienden, wanneer en wat ik kook. Kwestie ook van mensen geen twee keer hetzelfde voor te schotelen 😁
LikeLike
Die site kende ik nog niet! Voorlopig hou ik het bij een papieren schriftje, maar misschien digitaliseer ik alles wel eens.
Die laatste tip is wel een goeie eigenlijk!
LikeLike
Wat leuk, hoe je het allemaal organiseert! Ik hou ook van orde maar bij koken is het vaak met de natte vinger.
LikeLike
Koken zelf doe ik ook vaak op het gevoel. Behalve bij desserts, dan moet het wel min of meer kloppen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
En nu bedenk ik dat ik van mijn flow-agenda ook een kookagenda ga maken 🙂 Hij is wat leeg als ik er enkel de afspraken in noteer.
LikeLike
Goed idee! Ik ga er achteraan ook lijstjes in bijhouden denk ik, ik was geïnspireerd door het filmpje van Kelly gisteren 🙂
LikeLike
oh welk filmpje?
LikeLike
http://mavieenvert.be/2017/01/12/2017-in-lijstjes-een-filmpje/
hierzo!
ik denk dat je het ook interessant gaat vinden!
LikeLike
Wow! Ik heb ook wel 2 receptenmappen en de tabbladen zitten er ook in, maar daar houdt de vergelijking wel op. Helemaal niet zo goed georganiseerd, misschien ook de reden waarom de mappen zelden gebruikt worden… De kookboekenweek moet ik echt wel eens organiseren, want een plank vol, dus zou dan toch een makkie moeten zijn hè?! En met een weekmenu zouden we ons ook veel werk besparen. Misschien toch nog voornemens maken voor 2017?
LikeLike
Het is nooit te laat voor voornemens :-). Zeker eens doen, zo’n kookboekweek!
LikeLike
Ik heb een Google Doc met alle gerechten die ik geregeld klaarmaak, waarin ik makkelijk kan sorteren op bv. type keuken, gang, 5:2 of andere toestanden, veggie of niet,… Daarnaast heb ik 2 boekjes met succes- en familierecepten, waarvan ik het eerste (met al een paar recepten in) meekreeg van vrienden toen ik op Erasmus vertrok. Dat boekje is niet georganiseerd, desserts en hoofdgerechten allemaal door elkaar, maar ik vind het zo leuk 🙂
LikeLike
Digitale lijstjes hebben inderdaad heel wat voordelen, maar toch blijven fysieke boekjes hun charme hebben. In mijn kast staan nog de boekjes van mijn mémé, en die koester ik nu wel (ook al zijn sommige recepten echt raaaaaar)…
LikeGeliked door 1 persoon
Oh ja, ik heb ook papieren boekjes hoor! Maar daar staan alleen de familierecepten en echte succesrecepten in. Voor alledaagse inspiratie heb ik dus die Doc, waar ik ook van overal aankan (boekjes blijven veilig thuis :-))
LikeLike
Hmja, misschien moet ik alles toch ook nog maar eens digitaliseren 🙂
LikeLike
Amai zo gestructureerd! Ik moet toegeven dat ik eten eigenlijk niet zo belangrijk vind om er veel tijd en werk in te steken dus mijn man stelt vaak ons weekmenu op en kookt als hij op tijd thuis is want voor hem is lekker eten wel belangrijk. Zoete dingen zoals koekjes en taarten zijn meer mijn ding, daar wil ik wel wat moeite voor doen. Eigenlijk vullen wij elkaar dus perfect aan 🙂
LikeLike
Geweldig! Helaas hier een man die niet houdt van koken. Hij kan het wel, maar heeft er weinig plezier in, en heeft er ook de tijd niet voor…
LikeLike
Wat een organisatie! Ik verzamel veel recepten, maar ik mis structuur. Je blogpost brengt me met andere woorden op ideeën (zeker als je weet hoeveel blanco schriftjes ik heb!). Lang leve weekmenu’s en Collect & Go trouwens!
LikeLike
Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer ik een structuur had die werkte, maar nu ben ik er best tevreden mee. Blanco schriftjes: ik heb er ook heel veel van, en het werd tijd om er eens iets mee te doen. Ik heb er trouwens ook eentje met de ‘ontwikkelingen’ en leuke momenten van Juliette erin, een soort dagboekje. Ook leuk!
LikeLike
Hihi, fijn hé zo georganiseerd zijn!
Bedankt voor dat “Cook’s one line a day” trouwens. Ik heb het ooit ergens gezien, ben dan de naam vergeten en dacht er af en toe aan terug hoe handig dat toch moest zijn. Nu heb ik het meteen besteld 😉
LikeLike
Oh, super! 🙂
LikeLike
De notitieboekjeslover in mij wordt hier helemaal blij van 🙂
Ben nog altijd blij dat je bij mij eens sprak over dat Cook’s One Line A Day-boekje, want ik ben net mijn tweede jaar in mijn weekmenuboekje gestart en het is nu al leuk om terug te zien wat ik vorig jaar at (tegenwoordig zeker, omdat we vorig jaar deze tijd op reis waren, dus er komen dan meteen ook herinneringen daaraan terug 🙂
Ik maak mijn weekmenu’s (tegenwoordig weliswaar eerder halve-weken omdat ik vaker naar de winkel kan gaan) aan de hand van de seizoenslijst, onze kookboeken, pinterest en dan nog wat gegoogle. Maar wat er altijd weer van tussen valt, zijn vb. uitgescheurde recepten uit tijdschriften. Zo’n receptenmap zou daar alleszins al wel bij kunnen helpen, dus misschien probeer ik dat wel eens uit! En zo’n succesreceptenschriftje zou hier ook geen slecht idee zijn, want soms besef ik plots dat ik iets dat ik superlekker vind eigenlijk al keilang niet meer gegeten ben. Met zo’n schriftje zou dat waarschijnlijk niet meer gebeuren 🙂
LikeLike
En ook: hoe mooi zijn die mappen en dat schriftje wel niet! Ik ga mij keihard moeten inhouden als ik eens bij Papiermier ga rondsnuffelen denk ik 🙂
LikeLike
Het grote voordeel is: het zijn nu solden! Dus veel koopjes te doen (ik heb al een bestelling geplaatst, oeps!)…
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind dat toch straf, dat zo veel bloggers precies een notitieboekjesverslaving hebben :). Hier wordt ook altijd terug gekeken naar wat we het jaar daarvoor aten. Nu ik het derde jaar op rij aan het invullen ben wordt het nog leuker!
LikeGeliked door 1 persoon
ik heb ook 2 succesrecept schriftjes 😉 één hartig één zoet .. zo grappig .. dat er veel dat gemeen hebben 😉
in de hartig staan vooral soepen moet ik toegeven ..
alleen dingen die snel klaar zijn en héél lekker bevonden worden , komen erin !
LikeLike
Snel klaar is zeker een handige met kindjes 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Oh, die ‘Cook’s One Line A Day’ kende ik nog niet. Enkel de Q&A a day, wist niet dat er ook eentje voor koken bestond. Super leuk!
LikeLike
Ja, leuk hé! Doet mij eraan denken dat ik alweer een paar weken moet invullen 🙂
LikeLike
Ik ben zooo jaloers op die mappen! Die indelingen! Die kleurtjes/motiefjes! Die structuur! ❤
Met een succesreceptenboekje moet ik dringend eens beginnen. Er staat nu wat chaos op mijnen Evernote maar als ik iets maak vergeet ik daarna vaak aan te duiden dat ik het héél lekker vond, en zo is heel dat systeem al een paar keer in elkaar gestort. Het zou nochtans een grote hulp betekenen bij het weekmenuten!
Mijn favoriete recept van het moment is pompoenlasagne: veggie maar met véél kaas.
LikeLike
Ik zou ook nog eens moeten denken aan een sterretjessysteem, om aan te duiden hoe lekker sommige dingen zijn.
Mmm, pompoenlasagne! Dat moet ik dringend nog eens maken, maar mijn man lust niet zo graag pompoen (behalve in soep)…
LikeLike
Wat een heerlijke post is dit, iets waar ik mij ook goed bij zou voelen, bij zo’n schriftje. Heel overzichtelijk, het oogt bovendien ook mooi en da’s altijd meegenomen. Het toeval wil dat ik een tijdje geleden een concept schreef over mijn receptenmap, de indeling is erg gelijkend (komt er binnenkort aan). Soort zoekt soort zeker 😉 .
LikeLike
Oh, ik ben benieuwd naar jouw bericht!
LikeGeliked door 1 persoon
[…] tahin dan in het recept, en ik vond het ‘zuur’ genoeg. De soep: staat al genoteerd in het succesreceptenschriftje, lekker, lekker! Deze soep is gemaakt met geroosterde bloemkool, en dat komt de smaak alleen maar […]
LikeLike
[…] Recepten bijhouden en sorteren – 2013 Met dit bericht wou ik wat meer duidelijkheid en orde scheppen in mijn receptencollectie. Veel heb ik er toen niet meer mee gedaan, maar dit jaar maakte ik er eindelijk werk van en deelde met jullie hoe ik mijn recepten organiseer en toonde ik jullie mijn succesreceptenschriftje. […]
LikeLike
Wat leuk zeg! Ik ben gek op georganiseerd leven. Heerlijk die schriftjes/mappen met post its, zelf inrichten met je favoriete gerechten. Je brengt mij op ideeën!
LikeLike
Dat was een beetje de bedoeling van deze blogpost 🙂
LikeLike
[…] met het kookboek kreeg ik ook nog twee boekjes. Noem het succesreceptenschriftjes. In de boekjes staan alle recepten in die mémé vaak maakte. Er zijn recepten die wat vreemd […]
LikeLike
Oh, wat leuk! Ik krijg gelijk zin om orde te scheppen in de chaos van mijn recepten. 😊
LikeLike
Laat je maar gaan! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
OK, goeie tips! Ik ga meteen op zoek naar het ideale schriftje en mapje. Iets beter dan mijn systeem dat te omschrijven valt als: “samengepropt hoopje.”
LikeLike
Veel succes ermee!
LikeLike
Waaw, wat een organisatie. Ik zoek mijn weekmenu elke week bijeen. Ik probeer elke week iets anders te doen. Als ik op een avond geen zin heb, grijp ik terug naar dingen die ik eerder maakte. Dan gaat het wel sneller. De ingrediënten die ik dan vind moeten een combinatie worden. Ik ben wel een beetje jaloers op jouw mooie schriften en mappen. Hier is het eerder een rommeltje. 🙂
LikeLike
Het heeft me jaren gekost om alles een beetje op orde te krijgen hoor, en de schriftjes en mappen heb ik ook op heel wat jaren tijd verzameld :-). Misschien moet ik eens een blogpost maken met adresjes waar ik die leuke spullen vind!
LikeGeliked door 1 persoon
[…] een topper vinden, en élk recept is nog net dat ietsje anders… Deze variant ga ik zeker in mijn schriftje noteren, want […]
LikeLike
[…] maar dat ook altijd anders wordt klaargemaakt. Deze was ook geweldig lekker, en staat ook in mijn succesreceptenschriftje. Ik denk dat ik eens een fluostift ga moeten beginnen gebruiken voor de écht superlekkere […]
LikeLike
[…] uitproberen. Zien hoe nieuwe smaken zich vormen, en blij zijn met een nieuw gerecht om in het succesreceptenschriftje aan te vullen. Helaas is daar de laatste maanden weinig tijd voor, en ongestoord koken is ook niet […]
LikeLike
Onder het kopje ‘weekmenu’s bijhouden’ staat een foto van een agenda (als ik het goed geïnterpreteerd heb), ik vroeg me af wat voor agenda/welk merk dit is en/of waar ik er informatie over kan vinden.
LikeLike
De eerste foto onder dat kopje toont een agenda van Flow (magazine) van dat jaar (2017). Persoonlijk vind ik dat heel fijne (en mooie) agenda’s!
LikeLike
[…] Je zou niet meer zeggen dat het hier vroeger een vegan receptenblog was hé? Ik heb het gecheckt, en het is meer dan een jaar geleden dat hier nog eens een plantaardig dessertrecept verscheen (dat was toen iets met magic en al). Ondertussen is er zo veel meer om over te schrijven. En eerlijk? Er wordt ook minder gebakken dan vroeger. En als er gebakken wordt, dan grijp ik vaak terug naar de gekende recepten (zie ook: succesreceptenschriftje). […]
LikeLike
[…] testte ik maar liefst 9 recepten uit dit boek, en ze hebben allemaal een plaatsje gekregen in mijn succesreceptenschriftje. Zei ik al dat dit boek een aanrader is? Op Instagram zag ik trouwens dat Karolien volop bezig is […]
LikeLike
[…] …). Voor mij voelt het goed zo, het moet niet altijd goed-beter-best! Voor thuis heb ik een succesreceptenschriftje, en in mijn bullet journal staat een lijstje moet een lijstje komen met onze favoriete gerechten. […]
LikeLike
[…] maken van deze blogpost heeft wat tijd gekost, omdat ik begin in te zien dat mijn succesreceptenschriftje niet zo’n doorzoekbaar systeem is. Ik denk erover om een soort ‘database’ te […]
LikeLike
[…] gebruik van een Master Meal List, of zoals ik het ook in een iets uitgebreidere vorm gebruik: een succesreceptenschriftje. Heel simpel: je maakt een soort samenvatting van je allerlievelingsrecepten uit […]
LikeLike
[…] Denk wel: chocolade, gecarameliseerde noten, hazelnootbuttercream en caramelsaus. Eentje voor in mijn succesreceptenschriftje, ongetwijfeld! Dat boek is trouwens een geweldige aanrader (zei iemand: kerstverlanglijstje?), niet […]
LikeLike