Speculaasballetjes | een gezonde snack op het werk

Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van Sara van De Groene Keuken. Zij was uitgenodigd voor een vegan raw kookworkshop in het kader van gezonde voeding op het werk van Tempo-Team en vroeg of Kelly, Silke en ik ook zin hadden om te gaan.

Helaas was het tijdstip niet zo ideaal voor mij (en achteraf gezien zou het sowieso niet gelukt zijn omdat ik ziek was – o, ironie), maar aangezien het onderwerp van de workshop mij heel erg aansprak, contacteerde ik de organisator van het event en na afloop van de workshop kreeg ik de recepten en de goodiebag toegestuurd. Deze bevat een gesigneerd kookboek, een zakje rozemarijncrackers, een zakje granola en een doosje teriyaki cashewnoten (oh my, ZO ZO ZO lekker!).

healthy-at-work-goodiebag-fiekefatjerietjes

Healthy @ Work

Een gezonde werkplek, daar ben ik op professionele manier mee bezig. Het bedrijf waar ik werk ‘verkoopt’ gezonde werkomgevingen, en wij zetten in op ergonomie, akoestiek, geur, kleur, licht, …

Maar gezond werken gaat verder dan een gezonde werkomgeving (dus het materiële aspect).
Tempo-Team heeft een onderzoek gedaan naar gezonde voeding en het belang hiervan op de werkvloer. Er is een steeds hoger ziekteverzuim, en mensen zullen langer en langer aan de slag moeten blijven, dus er moet ingezet worden op gezondheid: gezonde en evenwichtige voeding én beweging zijn belangrijke pijlers. Heel wat werkgevers hebben daar te weinig aandacht voor, en nochtans zijn er met enkele kleine aanpassingen grote veranderingen mogelijk, vb. voorzien van gezonde dranken in plaats van frisdrank, fruit ter beschikking stellen als snack, werknemers aansporen om vaker met de fiets naar het werk te komen, …

Op onze wekelijkse meetings worden er slaatjes van Zukini voorzien, en daarmee dragen wij alvast een klein steentje bij aan gezond eten op het werk.
Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik op andere dagen meestal boterhammen eet, omdat ik weinig tijd en energie vind om ’s avonds nog slaatjes of zo klaar te maken. Soms kook ik wel eens wat meer ’s avonds, en neem ik restjes mee voor de lunch.

De recepten

Het event bestond, naast de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek van Tempo-Team, uit een kookworkshop van Julie Van den Kerckhove (Julie’s Lifestyle). Julie is dé kenner als het gaat over raw en vegan food en runt nu ook de webshop All Good.

Op het menu stonden:

 • Snelle pad thai
 • Quinoasalade met geroosterde pompoen en munt-erwtenpesto
 • Speculaasballetjes
 • Marsepeinballetjes

Zelf weet ik hier en daar wel wat over raw food, maar ik heb nog niet veel met rauwe receptjes geëxperimenteerd. Ik ging thuis aan de slag met de speculaasballetjes en stond ervan versteld hoe snel je de balletjes kan maken. Hieronder mag ik het recept van Julie met jullie delen!

(Wil je meer lezen over het onderzoek, of ben je benieuwd naar de andere receptjes? Dit alles vind je HIER!)

speculaasballetjes-fiekefatjerietjes

NODIG

(voor 18 kleine balletjes)

 • 1 eetlepel extra vierge kokosolie
 • 1 ½ kop cashewnoten (180 g)
 • ½ kop dadels, ontpit en minstens 10 minuten geweekt in warm water (75 g)
 • ½ à 1 eetlepel ahornsiroop
 • ½ à 1 koffielepel speculaaskruiden
 • ¼ koffielepel Himalayazout of zeezout
 • voor de afwerking: speculaaskruiden of kaneel

WERKWIJZE

Smelt de kokosolie tot ze vloeibaar is. Haal ze dan van het vuur.
Doe de cashews in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een fijn meel.
Voeg de dadels toe aan de keukenmachine en mix tot fijngemalen.
Voeg tot slot de ahornsiroop, de kokosolie, de speculaaskruiden en het zout toe. Mix tot een dik deeg.
Vorm kleine truffels van het speculaasdeeg.
Rol de speculaasballetjes in speculaaskruiden of kaneel.
Plaats de speculaasballetjes minstens 15 minuten in de koelkast of 5 minuten in de diepvries om ze iets harder te laten worden.

Deze speculaasballetjes blijven luchtdicht afgesloten minstens een week goed in de koelkast.

De balletjes waren lekker, maar we vonden de speculaassmaak te overheersend. Misschien probeer ik ze volgende keer in cacaopoeder te rollen!

Wat eten jullie op het werk? Hebben jullie favoriete gezonde snacks?

* Voor het schrijven van dit blogbericht kreeg ik een goodiebag met het kookboek van Julie en enkele snacks toegestuurd. De tekst in dit blogbericht is mijn mening. Het feit dat ik een goodiebag kreeg heeft mijn mening niet beïnvloed. *

Advertenties