Winterse blanquette

winterse-blanquette-fiekefatjerietjes

We kunnen niet meer ontkennen dat de zomer zo goed als voorbij is. We hebben heerlijke nazomerdagen gehad, en ook de komende week krijgen we de zon zeker nog te zien! Vannacht veranderen we de klok naar het winteruur en mogen we een uurtje langer slapen (of in ons geval: wellicht een uurtje vroeger opstaan). Vanaf morgen is het ’s avonds vroeger donker en dan is het herfstgevoel er pas echt…

Herfst is genieten van de prachtige kleuren in de natuur, en van wandelingen in het bos. Maar herfst is voor mij ook genieten binnen, met een dekentje en een kop hete thee. Herfst en winter staan hier ook gelijk aan stoofpotjes en warme gerechten. Daarom een heerlijk recept voor jullie!

NODIG

(voor 4 personen)

  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 2 bakjes kipstuckjes
  • 1 EL mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 EL tijm
  • peper en zout
  • 2 preien, in dunne ringen
  • 2 wortelen, geschild en in dunne staafjes
  • 1/4 groene kool, in dunne reepjes
  • sojaroom
  • eventueel maïzena of arrowroot

WERKWIJZE

Verwarm de olijfolie in een stoofpot en fruit de ui en de knoflook. Voeg de kipstuckjes toe en bak tot ze goudbruin zijn.
Voeg de mosterd en een beetje water toe.
Voeg tijm en laurier toe en kruid met peper en zout.
Voeg alle groenten toe, dek de pot af en laat ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen. Voeg indien nodig wat meer water toe.
Meng alles goed door. Voeg sojaroom toe aan de blanquette (ik gebruikte een half brikje) en bind de saus indien gewenst met wat maïzena.

Lekker met puree!

(Bron: gebaseerd op een recept uit ‘Smakelijk 5’, een kookboek van de Colruyt)

Houden jullie van de herfst? Wat is jullie favoriete najaarsgerecht?

Advertenties