Winterse blanquette

winterse-blanquette-fiekefatjerietjes

We kunnen niet meer ontkennen dat de zomer zo goed als voorbij is. We hebben heerlijke nazomerdagen gehad, en ook de komende week krijgen we de zon zeker nog te zien! Vannacht veranderen we de klok naar het winteruur en mogen we een uurtje langer slapen (of in ons geval: wellicht een uurtje vroeger opstaan). Vanaf morgen is het ’s avonds vroeger donker en dan is het herfstgevoel er pas echt…

Herfst is genieten van de prachtige kleuren in de natuur, en van wandelingen in het bos. Maar herfst is voor mij ook genieten binnen, met een dekentje en een kop hete thee. Herfst en winter staan hier ook gelijk aan stoofpotjes en warme gerechten. Daarom een heerlijk recept voor jullie!

NODIG

(voor 4 personen)

  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 2 bakjes kipstuckjes
  • 1 EL mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 EL tijm
  • peper en zout
  • 2 preien, in dunne ringen
  • 2 wortelen, geschild en in dunne staafjes
  • 1/4 groene kool, in dunne reepjes
  • sojaroom
  • eventueel maïzena of arrowroot

WERKWIJZE

Verwarm de olijfolie in een stoofpot en fruit de ui en de knoflook. Voeg de kipstuckjes toe en bak tot ze goudbruin zijn.
Voeg de mosterd en een beetje water toe.
Voeg tijm en laurier toe en kruid met peper en zout.
Voeg alle groenten toe, dek de pot af en laat ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen. Voeg indien nodig wat meer water toe.
Meng alles goed door. Voeg sojaroom toe aan de blanquette (ik gebruikte een half brikje) en bind de saus indien gewenst met wat maïzena.

Lekker met puree!

(Bron: gebaseerd op een recept uit ‘Smakelijk 5’, een kookboek van de Colruyt)

Houden jullie van de herfst? Wat is jullie favoriete najaarsgerecht?

Advertenties

12 gedachtes over “Winterse blanquette

  1. Is dat lekker, die kipstuckjes? Ik vind ze er zo akelig echt uitzien dat ik ze niet goed durf kopen, ook omdat iemand me zei “dat ze echt zoals kip smaken” en daar heb ik precies geen behoefte aan.. ik kocht onlangs van de vegetarische slager vegetarische boomstammetjes en dat zag er binnenin ook bijna-echt uit (al moet ik eerlijk zeggen dat ik geen idéé meer heb hoe vlees echt smaakt). Ik heb me alleszins ook aangemeld voor de challenge van EVA, ben benieuwd!

    Like

    • Ik vind ze lekker in een sausje, zoals in vb. vol-au-vent of dit stoofpotje. Gewoon ‘droog’ bakken vind ik niet lekker.
      Hier ook geen grote fan van namaak-dingen die smaken willen nabootsen, maar toch zijn die stuckjes lekker!

      Like

  2. Oh dit ziet er heerlijk uit en lijkt mij erg lekker. Ik hield nooit zo van de herfst maar moet zeggen dat ik het dit jaar wel mooi vindt allemaal, misschien komt dit ook omdat het nog niet zo heel erg veel heeft geregend.

    Like

    • Nee, en het is best ook nog wel warm. Ik vind herfst leuk als het zonnig is (het mag koud zijn), of als ik binnen zit. Guur weer, met regen en wind, vind ik heel wat minder leuk, omdat ik er vaak met de fiets doorheen moet…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.