Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in juni, juli en augustus

01-bookchallenge

Ook in 2016 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier maandelijks een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar sinds vorig jaar heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2016 ook weer enkele pareltjes!

In juni las ik 3 boeken. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Gelezen in juni voor de Verbeelding Book Challenge

4. Een klassiekerDe wereld volgens Garp (John Irving) – ****

de wereld volgens garp

De wereld volgens Garp is een zeldzaam komische, originele maar ook schokkende roman die John Irving in één klap beroemd maakte. Sinds de verschijning in 1978 hebben miljoenen lezers genoten van de excentrieke, non-conformistische Jenny, haar zoon T.S. Garp en de fanatici, onschuldige kinderen, transseksuelen, hoeren, worstelaars en de vele andere figuren die de wereld van Garp bevolken. De wereld volgens Garp is een klassieker, een meesterlijke tragikomedie die een diepe indruk op de lezer zal achterlaten. 

Dit boek stond op mijn lijstje met boeken die ik zeker wou lezen in 2016. Toen ik voor mijn verjaardag een hele stapel leenboeken kreeg van een vriendin, en dit boek erbij zat, wist ik dat dit het eerste boek van de stapel was dat ik zou lezen. Een stevige klepper, met meer dan 500 blz, maar het boek heeft me geen moment verveeld.
Tegelijk was dit mijn eerste Irving-boek, en dat smaakt naar meer!

15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots – The life-changing magic of tidying up (Marie Kondo) – ***

the life-changing magic of tidying up

This #1″New York Times” best-selling guide to decluttering your home from Japanese cleaning consultant Marie Kondo takes readers step-by-step through her revolutionary KonMari Method for simplifying, organizing, and storing. Despite constant efforts to declutter your home, do papers still accumulate like snowdrifts and clothes pile up like a tangled mess of noodles? Japanese cleaning consultant Marie Kondo takes tidying to a whole new level, promising that if you properly simplify and organize your home once, you ll never have to do it again. Most methods advocate a room-by-room or little-by-little approach, which doom you to pick away at your piles of stuff forever. The KonMari Method, with its revolutionary category-by-category system, leads to lasting results. In fact, none of Kondo s clients have lapsed (and she still has a three-month waiting list). With detailed guidance for determining which items in your house spark joy (and which don t), this international bestseller featuring Tokyo s newest lifestyle phenomenon will help you clear your clutter and enjoy the unique magic of a tidy home and the calm, motivated mindset it can inspire.”

Vorig jaar las ik heel wat reviews over dit boek op andere blogs; mijn interesse was gewekt. Ik kreeg het boek eindelijk eens te pakken, maar het is – door de platte rust – helaas bij lezen gebleven. De toepassing zal voor een andere keer zijn.
Ik ga niet zeggen dat ik het boek geweldig vond, want veel werkwijzes en tips pas ik zelf al toe (jaja, toch een beetje orde- en controlefreak hierzo, want een opgeruimde omgeving zorgt voor rust in mijn hoofd). Andere tips heb ik snel doorgelezen, waarna ik dacht ‘toch wel een beetje loco, die Marie’.

Ook gelezen in juni

De boeken die ik las waren vooral boeken die ik graag wou lezen. Met de boeken die ik las streepte ik enkele puntjes af, maar ik las ook boeken die precies onder geen enkel puntje thuis horen.

Borstvoeding – Compleet handboek voor ouders (La Leche League) – *****

borstvoeding

Baby’s en borstvoeding horen bij elkaar.
Borstvoeding geven is de basis voor een goede gezondheid van je kind. Bovendien draagt het bij aan de gezondheid van de moeder en aan de moeder-kindrelatie. Deze argumenten maken dat veel moeders in overleg met hun partner besluiten hun baby borstvoeding te geven. Dan is het belangrijk dat ouders goed geïnformeerd zijn: dat vergroot de kans op een plezierige en succesvolle borstvoedingsperiode.
Al is borstvoeding geven heel natuurlijk, toch is het voor een moeder niet altijd even vanzelfsprekend. Hoe vaak moet je voeden? Hoe lang aan elke borst? Hoe weet je of je baby genoeg heeft? Wat doe je als hij een uur na de voeding alweer honger lijkt te hebben? Wanneer heeft hij ander voedsel nodig? Dit boek geeft antwoord op alle vragen rondom borstvoeding, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van moeders wereldwijd.

Daar zijn we weer, met mama- en babyboeken!
Al van voor ik zwanger was, wist ik dat ik graag borstvoeding zou geven. Ik was op voorhand al overtuigd, maar nadat ik in maart bij Sofie op de zetel zat om nog meer te weten te komen over het hoe en wat van borstvoeding, zag ik het helemaal zitten. Want volgens Sofie is motivatie één ding, en een goeie voorbereiding het halve werk. Dus las ik  ook nog het boek van LLL, en heb ik, denk ik, toch al een beetje een basis. Je weet nooit hoe het zal lopen, en of er problemen opduiken of niet. Maar daarvoor roep ik dan graag de hulp in van de dames van ’t Geboortehuis!

Ondertussen kan ik zeggen dat de theorie altijd makkelijker is dan de praktijk :-).

Nog af te strepen puntjes

Ik streepte al 13 van de 30 puntjes af. Nog 17 te gaan!

Mijn doel op Goodreads haalde ik eerder dit jaar al, maar ik had er bewust rekening mee gehouden dat ik in de tweede helft van het jaar minder tijd zou hebben om te lezen. Deze Challenge zal dus zeker niet voltooid worden…

De dag voor mijn bevalling (toen ik nog niet wist dat ik de volgende dag zou bevallen), ben ik beginnen lezen in ‘A Little Life’, en ik ben nu, dik twee maand later, nog maar aan blz. 40 geraakt. Mijn doel is om dit jaar dat boek uit te lezen, verdere verwachtingen wil ik mezelf niet opleggen.

Dat een baby je leven op z’n kop zou zetten is het understatement van het jaar ten huize Fieke! Zo’n kleintje schudt alles behoorlijk dooreen, meer dan ik ooit had kunnen vermoeden. Het is zoeken naar een evenwicht, elke dag opnieuw. We hebben het niet makkelijk hier, met het zoeken naar dat evenwicht, met heel weinig slaap en met een kleintje dat behoorlijk vaak onrustig is en huilt.

Het is hier, zoals jullie wel al gemerkt hebben, behoorlijk stil geworden. Ik mis het bloggen, ik mis (uitgebreid) koken en bakken, ik mis lezen, ik mis jullie. Maar dat komt allemaal terug, stapje per stapje. En ik kom ook wel weer terug. Beetje bij beetje…

Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

26 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in juni, juli en augustus

  1. En zelfs als niet alles allemaal terugkomt, komt het sowieso wel goed!
    The world according to Garp was ook mijn eerste Irving! Ik was toen ook direct enthousiast om nog meer Irving te lezen, maar het is er nog altijd niet van gekomen. Volgend jaar hopelijk!

    Like

  2. Ik hoop dat alles snel weer z’n gewone gangetje gaat en ik hoop dat je er toch vooral van geniet (:
    The World According To Garp wil ik ook graag nog lezen! Mijn doel van 20 boeken heb ik ook al gehaald dit jaar, ik ben er nog steeds verbaasd over… Met de verbeelding challenge doe ik niet heel actief mee, hoewel ik wel een aantal boeken probeer te lezen die ik anders niet zou lezen (het boek van de maand helpt daar ook wel mee).
    Fijn dat je de moeite neemt om hier toch nog een stukje te komen schrijven ❤ maar doe vooral rustig en op jouw tempo (:

    Like

  3. Ik duim dat je snel wat meer nachtrust krijgt en dat evenwicht vindt. Dat komt allemaal wel. Dag per dag, stap voor stap, bladzijde per bladzijde.

    Like

  4. Je hebt dit waarschijnlijk al talloze keren gehoord maar het komt echt wel terug, het vraagt alleen tijd. De eerste maanden na Tuur zijn geboorte liep ik echt verloren, het slaaptekort stapelde zich dag na dag op en we vroegen ons meerdere keren (soms echt met de moed der wanhoop) waarom hij zo aan het krijsen was en maar niet wou slapen. Maar langzaamaan begon Tuur zich beter in zijn vel te voelen, wat meer te slapen en kwam er terug wat structuur in ons leven. En ja hoor, op dat moment begon ik terug te lezen en te bloggen. Qua lectuur kan ik je trouwens alleen maar aanraden om verder te lezen in A little life. Zelf vond ik de eerste hoofdstukken worstelen maar het is zo een mooi en ontroerend verhaal. Absoluut de moeite om door te zetten tot het einde!

    Like

    • Iedereen zegt dat het betert, maar dat het tijd nodig heeft… Je verhaal klinkt herkenbaar: het onverklaarbare krijsen is hier ook vaak aanwezig, en als ouder voel je je machteloos, maar probeer je er alles aan te doen om je kleintje te troosten… Rond welke leeftijd is het beter beginnen gaan met Tuur? En ging het vanzelf over of waren er aanpassingen voor nodig (andere voeding, een ritme in de crèche, …)?

      Like

      • Dat gevoel van machteloosheid is moordend. Het begon bij Tuur te beteren toen hij zowat 2,5 maanden oud was. Waarom het toen precies beter ging is moeilijk te zeggen, ik denk persoonlijk dat het een combinatie van een aantal factoren was: we zijn rond die periode overgestapt van borstvoeding naar flesjesvoeding en vrij snel daarna naar vaste voeding (de laatste weken voor de overstap dronk hij non-stop en begon ik er helemaal door te zitten), hij begon in die periode ook naar de crèche te gaan en kreeg daar wel veel meer structuur aangeleerd (laat maar weten mocht je graag hebben dat ik je via mail ff stuur hoe ze het bij ons in de crèche aanpakken qua structuur). Die eerste dagen crèche waren wel hels: tijdens de proefdagen wou hij daar niet eten, slapen, spelen … maar na een week begon het beter te gaan en kon ik met een gerust hart gaan werken. Qua flesjesvoeding hebben we op aanraden van de pediater gekozen voor Nutrilon Omneo gecombineerd met SPA water omdat dat net iets meer zou inspelen op eventuele krampjes en andere darm/maagklachten. Onlangs zei mijn mama nog dat het een wereld van verschil is: Tuur is nu tien maanden en een ongelooflijk vrolijk kindje. Ik duim dat het bij jullie ook snel betert!

        Like

  5. Heel fijn om nog eens een blogpost te zien verschijnen. 🙂 Doelen stellen is fijn maar zorgt soms ook voor frustratie als ze niet gehaald kunnen worden – persoonlijk vind ik 13 boeken op een jaar echt al een hele prestatie! Dus sowieso goed bezig!

    En vergeten doen we je niet hoor. Het is jouw blog dus jij bepaalt het tempo. Ik heb momenteel ook geen tijd meer om te bloggen.. Ik plan wel een come-back maar wie weet wanneer. 😉
    En af en toe snuister ik nog eens in je archieven op zoek naar veggie-inspiratie! 😉

    Like

    • Qua bloggen wil ik dit jaar niet al te veel doelen stellen, we zien wel wat lukt en wat niet. De komende weken en maanden zullen pittig worden als ik terug aan het werk moet en dan is prioriteiten stellen belangrijk. Benieuwd naar wat jij nog allemaal gaat bloggen! Op Instagram volg ik enkele van je projecten, maar ben er zelf niet meer zo actief op…

      Like

  6. Wat naar dat jullie zo’n zware tijd doormaken… Heb je nog even verlof of moet je al weer bijna gaan werken? Het is zoeken naar wat werkt voor Juliette en waar jullie je goed bij voelen – en dat is wat goed is, ongeacht wat anderen zeggen en vinden.
    Bij mijn eerste was ik net zo’n onzekere mama als jij, met ook een baby waar ik soms wanhopig van werd. Mij heeft de draagdoek redding geboden, absoluut de investering waard om het knopen deftig te leren. Je kleintje is dan bij je en jijzelf kan toch iets doen.
    Een tweede openbaring was een bezoek aan de osteopaat, die veel verlichting kon bieden bij de spanningen van de geboorte en de krampjes.
    Ik ben zeker niet iemand die vind dat je ondanks alles borstvoeding moet geven (al heb ik ondertussen al meer dan 6 jaar gevoed, verdeeld over de 4 kinderen), maar ik weet hoe je er op hebt verheugd… Wellicht J. eens laten testen op voedselintolerantie die mogelijk krampjes veroorzaken?
    Meer ongevraagd advies ga ik niet geven, want niks is vervelender dan horen hoe je iets moet aanpakken – behalve dan misschien een krijsende baby 😉
    Blijf vooral genieten van je kleintje en je eigen grenzen respecteren. Goede moed! x

    Like

    • Mijn moederschapsrust zit er bijna op, helaas… Het is nog steeds zoeken naar een evenwicht, maar beetje bij beetje vinden we onze weg.
      Draagdoek is hier vaak een redding, maar met de hitte van de afgelopen tijd heb ik ‘m vaak niet durven omdoen. Osteopaat heeft hier ook al wonderen verricht! Ons kleintje heeft blijkbaar heel wat spanningen opgelopen door veel te vroeg in te dalen.
      Bedankt voor je lieve woorden en je goeie raad, we nemen mee wat we handig vinden, al is dat niet makkelijk uit de honderdduizenden meningen van minstens evenveel vrienden/familie/hulpverleners…

      Like

  7. wat ben je toch een ferme madam Fieke – ik mis je blogs ook maar vind dat je alle tijd van de wereld moet nemen om je plaats in je nieuwe wereld te ontdekken. ik waag me toch aan één ideetje, wat een vriendin van me ontdekte bij haar huilbaby (maar verlicht vast niet bij iedereen); soms door het gehuik gewoon wat voorlezen, bv de verhalen van Toon Tellegen, snapt Juliette natuurlijk nog niks van, maar kalmeert jou misschien wat, en zo je stem, en zo haar… tot snel! liefs!

    Like

    • De berichten komen terug, ooit… Ik heb zo veel ideeën, maar zo weinig tijd (en energie) om eraan te werken.
      Bedankt voor de tip! Ik probeer nu vaak te vertellen tegen haar, verhaaltjes, of wat ik aan het doen ben, of zomaar iets. Soms wordt ze er rustig van, soms niet. Trial and error, en zo zal het de komende maanden en jaren nog vaak zijn 🙂

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.