DIY | een dekentje voor de baby

Naast in de keuken staan, ben ik heel graag creatief bezig en haken is één van die creatieve hobby’s.
Omdat één dekentje nog niet zot genoeg was, wist ik al heel snel dat ik voor de baby ook een dekentje wou maken. Ook iets met vierkantjes, of ‘gewoon’ met granny stripes. Iets eenvoudigs zou het worden, met zachte kleuren. De kleuren voor het dekentje (die ook de kleuren zijn voor de kinderkamer, het geboortekaartje, …) staan al lang vast: al van voor we het geslacht van ons kindje wisten. Want ik wou iets dat voor zowel een jongen als een meisje zou passen.

babydekentje 1 - fiekefatjerietjes

Toen zag ik bij Bart een foto van zijn veel te schattige dochter, en het dekentje op de achtergrond trok meteen mijn aandacht.
Ik besloot een mailtje te sturen en al snel kreeg ik een mailtje terug van zijn vrouw Yanne (één van de zusjes Feryn), die het dekentje zelf gemaakt had. Ze stuurde me de link naar dit patroon, en de zoektocht naar het perfecte patroon was voltooid.

Het patroon vond ik op het eerste zicht ideaal, maar ik maakte toch wat aanpassingen. Er waren, naar mijn mening, te veel verschillende steken en het symmetrische vond ik ook niet zo mooi. Ik koos er enkele steken uit, en herhaalde die een aantal keer. Ook de rand werd minder zwaar.

Het dekentje vlotte traag maar zeker, maar is de laatste weken in een sneltempo af geraakt. Als zitten en liggen de enige opties zijn, blijft er niet zo heel veel over dat je mag doen. Dus haken it was!

babydekentje 2 - fiekefatjerietjes

NODIG:

(voor een dekentje van ongeveer 70 x 90 cm)

  • voor het dekentje: 12 bolletjes wol van 50 gram (+/- 120 meter per bol) – ik koos voor vier kleuren (wit, mint, grijs en geel) en gebruikte van elke kleur drie bollen
  • voor de rand: ongeveer 2 bolletjes van 50 gram (+/- 120 meter per bol)
  • haaknaald nr. 4
  • een schaar
  • een stompe naald (om de losse eindjes in te weven)

babydekentje 3 - fiekefatjerietjes

WERKWIJZE:

Voor het dekentje:

Onderstaande patroon herhaalde ik 5 keer.

  1. opzetten met 138 lossen / volgende rijen: vasten (wit)
  2. vasten (wit)
  3. stokjes (mint)
  4. vasten (grijs)
  5. halve stokjes (wit)
  6. star stitch (geel)
  7. star stitch (geel)
  8. halve stokjes (mint)
  9. stokjes (wit)
  10. granny stripes (grijs)
  11. granny stripes (geel)
  12. granny stripes (grijs)
  13. stokjes (mint)
  14. vasten (wit)
  15. halve stokjes (mint)
  16. star stitch (geel)
  17. star stitch (geel)
  18. fantasy shells – vasten (grijs)
  19. fantasy shells (wit)
  20. fantasy shells (mint)
  21. fantasy shells (wit)
  22. fantasy shells – vasten (grijs)
  23. stokjes (mint)
  24. granny strips (geel)

Voor de rand:

  1. vasten (grijs)
  2. stokjes (grijs)
  3. stokjes (grijs)
  4. vasten (geel)
  5. fantasy shells (geel)

UITLEG BIJ DE STEKEN:

Star stitch

Deze steek bestaat uit twee rijen, en ik heb er een klein beetje op gevloekt. Maar eens je ermee weg bent is het vrij eenvoudig, en vooral een mooie steek.
Een filmpje kan je HIER bekijken.

Granny stripes

grannystripe

Meer uitleg vind je bij Charlotte!

Fantasy shells 

fantasyshells

babydekentje 4 - fiekefatjerietjes

Merci aan Bart en Yanne voor de inspiratie, en ook een dikke merci aan Kelly, om mij te helpen met het maken van de foto’s!

(gebaseerd op een patroon van Lindevrouw’s web, de schema’s van de steken heb ik ook van daar overgenomen)

31 gedachtes over “DIY | een dekentje voor de baby

  1. Heel mooi! Fan van de kleurtjes! Welk garen heb je gebruikt?

    Ik zie trouwens dat ik één van die schema’s (granny stripe) heb gemaakt. Was denk ik de eerste keer dat ik dat probeerde en heb er toen serieus op gevloekt ^_^

    Hou je nog goed!

    Like

    • Wol van de plaatselijke wolwinkel, maar met katoen gaat het zeker ook. Knuffels haak ik meestal in acryl, maar ik wou nu iets ‘kwalitatiever’ omdat het dekentje wellicht vaker gewassen zal worden.
      Ha, ik ga je bij de bronvermelding zetten dan, sorry voor het ongevraagd overnemen…

      Like

  2. Oh, die is echt mooi geworden. Ik vind het vooral erg leuk dat het niet de typische babykleurtjes zijn. Dit dekentje zal de babykamer meteen opfleuren. De verschillende steken brengen er ook echt leven in waardoor het veel speelser lijkt.

    Like

  3. Inderdaad en heel mooie kleurencombinatie die idd voor beide geslachten even mooi is! Ik vind je aanpassingen aan het patroon ook zeer geslaagd. Nu maak je ons wel nieuwsgierig naar de rest hoor.. 🙂 nog veel haakplezier!!

    Like

  4. Supermooi!!!! Het kriebelt zo hard om terug meer te haken; ik ben bezig met het afwerken van een dekentje voor een (blog)vriendin momenteel maar mijn Pinterestbord staat nog vol leuke dingen! Ik vraag me alleen af, wat doen al die hakers toch met hetgeen ze haken?!

    Like

    • Hier ook meer ideeën dan tijd :-). Eigenlijk haak ik alleen met een plan. Of het is iets om cadeau te doen (meestal is het dan voor een kersverse baby), of het is iets voor mezelf (is tot nu toe niet zo vaak voorgekomen, maar met de baby op komst zal dat wellicht veranderen :-))

      Like

  5. Ik verneem intussen (via Silke op haar blog) dat je bevallen bent. Ook van mij dus van harte proficiat en ik hoop dat je voluit kan genieten van dat kleine wondertje nu, en van de kraamkost van Silke ;-).

    Like

  6. Wauw heel mooi! Het lijkt me wel best moeilijk om te maken, maar ik ga het zeker proberen. Ik ben zelf ook sinds kort bezig met naaien en hoop hier beter in te worden om ook leuke dingen te kunnen maken 🙂 Ik ga je zeker volgen!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.