De lekkerste granola

Iedereen kent tegenwoordig granola wel. Indien niet, dit is de definitie volgens Wikipedia: “Granola is een mengsel van onder andere granen, zaden, pitten en gedroogd fruit dat vaak met yoghurt gegeten wordt. Het wordt in dezelfde ontbijtfamilie geplaatst als muesli. Granola onderscheidt zich van de rest van zijn ontbijtfamilie doordat het geroosterd wordt met onder andere olie en honing.

Vroeger kocht ik wel eens ‘cruesli’ of ‘crunchy’, maar dat doe ik al jaren niet meer omwille van het hoge suiker- en vetgehalte dat in de producten van de winkel zit. Dus hield ik het bij gewone muesli of havermoutpap als ontbijt. Ik heb natuurlijk wel heel wat granolarecepten, maar hét ultieme recept had ik nog niet ontdekt.

Toen ik voor mijn verjaardag in januari van een vriendin een grote bokaal zelfgemaakte granola mét recept kreeg lag de oplossing voor de hand. Voortaan zou ik dit recept gebruiken, en altijd zelf granola maken!

Granola 2 - fiekefatjerietjes

NODIG:

(voor 2 grote bokalen)

  • 4 cups havervlokken (ik gebruik deze)
  • 1,5 cup noten en zaden naar keuze
  • 1 tl kaneel
  • 1/8 tl nootmuskaat
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/3 cup plantaardige olie
  • 1/3 cup agavesiroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel)
  • 3/4 cup gedroogde vruchten (voor deze granola gebruikte ik een mix van gedroogde mango en kokosschilfers)

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 150°C.
Meng alles behalve de gedroogde vruchten  in een kom (het makkelijkste is als je de droge ingrediënten en de natte ingrediënten eerst apart mengt en daarna pas samenvoegt).
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en giet de granola erop.
Bak de granola 30-40 minuten en roer om de 10 minuten.
Laat volledig afkoelen en voeg daarna de gedroogde vruchten toe.

(bron: gebaseerd op dit recept)

Dit is een recept voor losse granola (dus geen clusters).
Het leuke aan dit recept is dat je er honderden variaties op kan maken. De granola die ik cadeau kreeg was vb. met cacaonibs en kokosschilfers, ook heel erg lekker!
Ook voor het serveren heb je honderden mogelijkheden: met je favoriete plantaardige drink, met yofu, met chiapudding, met vers fruit naar keuze, …

Granola 1 - fiekefatjerietjes

Eten jullie graag granola? Wat zijn jullie favoriete combinaties/variaties?

35 gedachtes over “De lekkerste granola

  1. Ik lust héél graag granola, en probeer regelmatig iets nieuw uit want er bestaan zoveel leuke variaties. En terechte opmerking van jou: véél gezonder dan wat er in de winkel te vinden is. Met vers fruit vind ik het ook heerlijk, en zeker in de zomermaanden :-).

    Like

  2. Meestal gebruik ik dezelfde basis als dit recept, en ik combineer dan kokosschilfers met cranberries. Een héél fijne combinatie.
    Wanneer ik ‘warmte’ wil voelen, meng ik ’s morgens wat pindakaas en honing in een pannetje, daar doe ik dan de granola bij, en een vers geschild appeltje in stukjes. Echt het proberen waard.
    Je kan ook, voor je granola bakt, een klein lepeltje 100% cacao-poeder toevoegen. Dat werkt goed bij kindjes.
    Smakelijk!

    Geliked door 1 persoon

  3. Mmmm granola!! Ik probeerde al 586 verschillende combinaties en heb er nu eindelijk eentje gevonden dat min of meer werkt voor mij. Ik gebruik veel meer noten tov havermout, en gedroogd fruit is dan weer niet zo mijn ding, (rauw) cacaopoeder gaat er steevast mee in, en volgende keer ga ik er na het bakken piepkleine stukjes zwarte chocolade onder mengen denk ik (de cacaonibs probeerde ik ook maar eigenlijk vind ik ze niet zo lekker), enfin ge kunt eigenlijk eindeloos variëren he? Ik eet het het liefst bij fruit mmm bij aardbeitjes bv zonet nog!

    Geliked door 1 persoon

  4. In Brazilië heb ik voor de eerste keer granola gegeten en dat vond ik heel lekker! In België vind ik het eerlijk gezet veel te duur. Dit recept ga ik zeker bewaren om het zelf eens uit te proberen.

    Like

  5. Ik probeerde zelf granolabars te maken nadat we ze verslonden hadden in Alaska, laar ze plakten niet goed. Als ontbijt ga ik liever voor lui gezond: havermout, besjes, koude sojamelk, klaar!

    Like

  6. Ik ben ook al een hele tijd overgeschakeld naar havermout ipv muesli vanwege te veel zout/suiker. Ondertussen helemaal gewoon geraakt… maar misschien is dit wel eens leuk om te variëren? Te testen in de vakantie… bedankt voor het recept!

    Like

  7. mmm, ik maak wekelijks een grote bak telkens volgens improvisatie van het moment (en wat er in huis is!) Altijd lekker! Experimenteren blijft de boodschap. Al’s gemaakt met opgeklopt eiwit erbij? Maakt het lekker chewy, ook een echte aanrader vind ik!

    Like

  8. Ik durf er ook een snuifje zout bij te doen. Dat geeft wel iets. Mijn gedroogd fruit doe ik er wel pas na het bakken bij. Heerlijk met gedroogde veenbessen en bananenchips …

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.