De lekkerste granola

Iedereen kent tegenwoordig granola wel. Indien niet, dit is de definitie volgens Wikipedia: “Granola is een mengsel van onder andere granen, zaden, pitten en gedroogd fruit dat vaak met yoghurt gegeten wordt. Het wordt in dezelfde ontbijtfamilie geplaatst als muesli. Granola onderscheidt zich van de rest van zijn ontbijtfamilie doordat het geroosterd wordt met onder andere olie en honing.

Vroeger kocht ik wel eens ‘cruesli’ of ‘crunchy’, maar dat doe ik al jaren niet meer omwille van het hoge suiker- en vetgehalte dat in de producten van de winkel zit. Dus hield ik het bij gewone muesli of havermoutpap als ontbijt. Ik heb natuurlijk wel heel wat granolarecepten, maar hét ultieme recept had ik nog niet ontdekt.

Toen ik voor mijn verjaardag in januari van een vriendin een grote bokaal zelfgemaakte granola mét recept kreeg lag de oplossing voor de hand. Voortaan zou ik dit recept gebruiken, en altijd zelf granola maken!

Granola 2 - fiekefatjerietjes

NODIG:

(voor 2 grote bokalen)

  • 4 cups havervlokken (ik gebruik deze)
  • 1,5 cup noten en zaden naar keuze
  • 1 tl kaneel
  • 1/8 tl nootmuskaat
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/3 cup plantaardige olie
  • 1/3 cup agavesiroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel)
  • 3/4 cup gedroogde vruchten (voor deze granola gebruikte ik een mix van gedroogde mango en kokosschilfers)

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 150°C.
Meng alles behalve de gedroogde vruchten  in een kom (het makkelijkste is als je de droge ingrediënten en de natte ingrediënten eerst apart mengt en daarna pas samenvoegt).
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en giet de granola erop.
Bak de granola 30-40 minuten en roer om de 10 minuten.
Laat volledig afkoelen en voeg daarna de gedroogde vruchten toe.

(bron: gebaseerd op dit recept)

Dit is een recept voor losse granola (dus geen clusters).
Het leuke aan dit recept is dat je er honderden variaties op kan maken. De granola die ik cadeau kreeg was vb. met cacaonibs en kokosschilfers, ook heel erg lekker!
Ook voor het serveren heb je honderden mogelijkheden: met je favoriete plantaardige drink, met yofu, met chiapudding, met vers fruit naar keuze, …

Granola 1 - fiekefatjerietjes

Eten jullie graag granola? Wat zijn jullie favoriete combinaties/variaties?

Advertenties