Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in april

01-bookchallenge

Ook in 2016 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier maandelijks een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar sinds vorig jaar heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2016 ook weer enkele pareltjes!

In april las ik 6 boeken. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Gelezen in april voor de Verbeelding Book Challenge

6. Een briefromanWaar is Bernadette? (Maria Semple) – ****

waar is bernadette

Wie is Bernadette?
Voor haar man Elgie Branch, topman bij Microsoft, is ze zijn geestige, getalenteerde, wispelturige en getroubleerde vrouw. 
Voor designexeperts is ze een revolutionair architect.
Voor de moeders van school is ze een regelrecht gevaar.
Voor de vijftienjarige Bee is ze haar beste vriendin, en gewoon mam.
Maar dan verdwijnt Bernadette. Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.

Dit boek las ik voor het puntje ‘briefroman’, maar zou evengoed onder puntje 5 (een humoristisch boek) thuis kunnen horen. Graag gelezen, om verschillende redenen: het architecten-verhaal (Bernadette ontwierp een 20-mijl-huis, waarbij alle bouwstoffen voor het huis van op maximaal 20 km afstand gehaald mochten worden), de korte hoofdstukken, het grappige kantje, … Bee, de dochter van Bernadette, krijgt op allerhande manieren documenten toegestopt en krijgt zo meer en meer te weten over wie haar moeder echt is. Op den duur ben je zó benieuwd waar Bernadette echt is!
Het verhaal leest – door de (gedeeltelijke) briefvorm – heel vlot, en is een leuke humoristische afwisseling op de boeken die ik meestal zou kiezen.

7. Een debuut – Happy Mama (Erika Van Tielen) – ****

happy mama

Jonge moeders hebben vaak de indruk dat ze aan zoveel verwachtingen moeten voldoen: moeder zijn met de glimlach, een zorgeloos huishouden runnen, carrière maken, mooi en slank zijn, een tof sociaal leven onderhouden én de ideale partner zijn. Maar hoe doe je dat, dat allemaal combineren? Lijkt het elders op wieltjes te lopen, maar ben je zelf vaak de wanhoop nabij? Moet je je schuldig voelen als je ook eens geniet? En naar wie moet je eigenlijk luisteren?

Erika Van Tielen werd zelf moeder van twee zoontjes, ging bloggen over haar wedervaren en vond veel gehoor bij andere jonge moeders. In dit boek biedt ze inspiratie en troost. Zo leer je dat andere moeders ook worstelen, dat je mag lachen én huilen, dat de buitenwereld het niet altijd beter weet en dat het oké is om – ondanks alles – een happy mama te zijn.

Op de Meststoffen Meetup vertelde Caroline over dit boek, en mijn interesse was meteen gewekt. (Ik kan er weinig aan doen, maar met de baby op komst lees ik al eens een mama-boek…)
Mijn ervaringen met het boek zijn een beetje gelijklopend als die van Caroline: dit is geen handboek met tips voor de zwangerschap en de bevalling, maar een eerlijk verhaal over hoe Erika zelf haar zwangerschappen en bevallingen heeft ervaren. Rechtuit, en met een vleugje humor. In dit boek staan wijze lessen, zoals vb. dat je je niet mag laten leiden door angsten of horrorverhalen van anderen, dat het geen zin heeft te vergelijken met andere moeders en dat je je helemaal nergens schuldig over moet voelen. In het boek staan ook enkele stukjes van op Erika’s blog, zoals dit en dit. Ik ga vooral ‘go with their flow’ en ‘parttime perfectionisme volstaat’ proberen mee te nemen. Voor iemand die nogal graag plant en de controle heeft zal dit al een uitdaging op zich zijn!

7. Een debuutThe Gentle Mom (Kirsten Ginckels & Ellen van den Bouwhuysen) – ***

the gentle mom

Ben je op zoek naar een boek boordevol – kuch – nuttige tips and tricks voor kersverse mama’s en hun pasgeboren baby’s? Dan moeten we je teleurstellen. Ellen en Kirsten hebben er hun buik van vol. Van die goedbedoelde raad. Van dat perfecte plaatje. Van de schone schijn. Ze willen eerlijk. En mild. Want net als één op zes vrouwen in Vlaanderen kregen ook zij te kampen met een postnatale depressie. Not a pretty picture.
Wat mama worden écht met je doet, en met je leven zoals je het kende voor de baby, komt meestal met een dikke laag glazuur. De minder fraaie kantjes en de moeilijke momenten, daar praat niemand over. Tenzij jij eerst, dan klapt de rest ook uit de biecht. 

Na het lezen van ‘Happy Mama’ was ik ook benieuwd naar dit boek. Deze twee boeken zijn zo’n beetje de bekendste mamaboeken van het afgelopen jaar, en toen ze allebei beschikbaar waren in de bibliotheek nam ik ze allebei mee naar huis.
Daar waar ‘Happy Mama’ vooral focust op het positieve en de humor, heeft ‘The Gentle Mom’ een negatievere lading. Ik weet ondertussen al dat niet elke dag van de zwangerschap een feestje is (kuch), en de bevalling zal ook wel niet zonder pijn verlopen. En moeilijke momenten, die komen er zeker ook. Maar met een beetje je buikgevoel volgen (mommy knows best) – en proberen dat perfectionisme los te laten – komt dat allemaal wel in orde. Met hopelijk hier en daar wat steun en goeie raad van oma & oma, en van vriendinnen die al kinders hebben grootgebracht.
Ik vind dit zeker geen slecht boek. Het leest heel vlot én het is heel mooi vormgegeven, en er staan een aantal dingen in die ik zeker mee ga nemen (je best doen is goed genoeg, fuck perfect en zelfzorg). Ik kan me perfect voorstellen dat dit boek een grote steun is voor heel wat mama’s, maar momenteel laat ik me liever omringen door positieve ervaringen en verhalen…

28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staatWeet wie je eet (Stijn Bruers) – ****

weet wie je eet

Hoe we samen onze waarden van tafel vegen en hoe we kunnen eten wat we echt willen. We hoeven immers geen vlees, geen dieren, geen dierlijke producten te eten. Het kan ook anders.
Op een eigenzinnige en niet van humor gespeende wijze ontleedt en weerlegt Stijn Bruers alle – emotionele en rationele – argumenten van de – al dan niet goed menende – bourgondische omnivoor om toch maar zijn steak en spek te kunnen verorberen.
Bruers toont aan dat het anders kan én moet. En neen, insecten zijn geen goed initiatief. Milieu, landbouwareaal, gezondheid, de toekomst van de wereldbevolking, er zijn wel 101 redenen om je te bekeren tot veganisme. En neen, dat is geen sekte, maar een volwaardig en ethisch verantwoord alternatief.
Een boek waar zelfs overtuigde carnivoren van moeten slikken.

Eigenlijk valt dit boek niet volledig onder dit puntje, omdat ik het kreeg en niet zelf kocht, maar het is het enige boek dat ik vorig jaar in mijn bezit kreeg en nog niet gelezen had, dus vind ik dat ik het wel onder dit puntje mag zetten :-).
Een uitgebreide review lees je HIER.

29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets lasGij nu (Griet Op de Beeck) – *****

gij nu

Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.
Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

Dit boek is eigenlijk een bundel kortverhalen, maar o zo mooi geschreven. Ik had het boek uit op vier dagen, maar had zo graag gewild dat het veel dikker was geweest. Om over al die mensen nog veel meer te lezen. En die zinnen, echt, zo mooi! Veel stukjes heb ik meerdere keren opnieuw gelezen.
De twee andere boeken van Griet Op de Beeck las ik vorig jaar al, en ik ben blij dat ik dit boek ook te pakken kreeg. Grote fan van sprinters in de bib hier!

30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegevenAll the light we cannot see (Anthony Doerr) – *****

All the light we cannot see

“Open your eyes and see what you can with them before they close forever.”
For Marie-Laure, blind since the age of six, the world is full of mazes. The miniature of a Paris neighbourhood, made by her father to teach her the way home. The microscopic layers within the invaluable diamond that her father guards in the Museum of National History. The walled city by the sea, where father en daughter take refuge when the Nazis invade Paris. And a future which draws her even closer to Werner, a German orphan, destined to labour in the mines until a broken radio fills his life with possibility and brings him to the notice of the Hitler Youth.

Ik weet niet meer precies hoe het kwam, maar ik denk dat het ergens in de reacties van een blogpost van Haaike geweest moet zijn, dat ze me aanbood om haar exemplaar van ‘All the light we cannot see’ op te sturen. Het boek staat al heel lang op mijn leeslijst, en ik wou het heel graag dit jaar lezen. Normaal hou ik niet zo van historische boeken, maar omdat ik ‘De Boekendief’ zo graag gelezen heb werd dit boek me door meerdere mensen aangeraden.
Ik begon al in maart in dit boek te lezen, maar ik heb het pas eind april uitgelezen. Dit komt enerzijds omdat het een vrij dik boek is (530 blz.), maar ook omdat ik het even heb laten liggen. Zeker niet omdat het niet mooi was, maar omdat het een aanpassing was voor mij om in het Engels te lezen en het door het gedetailleerde taalgebruik vrij moeizaam ging in het begin. Maar na een weekje ziek zijn en verplichte rust was het boek in no time uitgelezen.
Een dikke vijf sterren geef ik aan dit boek. Zo mooi geschreven, zo gedetailleerd, zo veel gevoel. Het voelt bijna alsof je zelf blind bent, zo goed kan je je alles inbeelden door het lezen van de hoofdstukken. De hoofdstukken zijn trouwens wel vrij kort, wat het lezen wel iets vlotter maakt vind ik. (Ik lees het liefste tot ik een hoofdstuk uitgelezen heb, zo midden in een hoofdstuk stoppen zal ik niet snel doen.)
Nog eens bedankt, Haaike (ook voor het mooie kaartje)! Het boek komt terug jouw richting uit!

Nog af te strepen puntjes

Ik streepte al 13 van de 30 puntjes af. Nog 17 te gaan! Voor sommige puntjes heb ik al een idee, voor andere absoluut nog niet… Hier een overzichtje:

1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)

Ik las al heel wat boeken met nét geen 600 blz, maar toch zijn er nog enkele kanshebbers voor dit puntje. ‘Tonio’, ‘Het boek van de wonderlijke nieuwe dingen’, of ‘Ik ben pelgrim’.

2. Een horror boek

Enkelen raadden mij ‘De Kooi’ (‘Bird Box’) aan, maar ik weet niet goed of ik dat wel aandurf. Tegen dit puntje zie ik wel wat op!

3. Een detective

Dit moet wel goed komen, want vroeger las ik heel wat boeken in dit genre. En mijn schoonbroer heeft ook een vrij uitgebreide collectie Wallander-boeken, dus daar kan ik ook wel wat tussen vinden.

4. Een klassieker

Veel keuze voor dit puntje, maar wellicht wordt het ‘De wereld volgens Garp’, omdat ik dit boek heel graag wil lezen dit jaar. Ik kreeg het van een vriendin in een leenboekenpakket, dus het ligt eigenlijk al klaar.

5. Een humoristisch boek

Nog geen idee…

12. Een boek waarin eten centraal staat

Onlangs kocht ik ‘Goed Eten’, met een boekenbon die ik voor mijn verjaardag kreeg van mijn metekindje. Ik las het boek een paar jaar geleden al uit de bib, maar ga het voor dit puntje nog eens herlezen.

14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots

Geen flauw idee…

16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots

Voor dit puntje wil ik graag ‘De schaduw van de wind’ en ‘Het spel van de engel’ lezen. Het tweede boek kreeg ik lang geleden eens van Kelly, maar ik wil natuurlijk eerst het eerste deel lezen.

17. Een hervertelling van een bekend sprookje

Kan Alice in Wonderland hiervoor in aanmerking komen?

19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25

Nog geen idee.

20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jou

Veel mogelijkheden, maar nog niet specifiek gezocht naar een boek dat ik wil lezen.

21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is

Will Grayson, Will Grayson ligt klaar op mijn nachtkastje, maar omdat ik eerst andere boeken heb gelezen moet ik ‘m wellicht binnenkort terugbrengen zonder dat ik ‘m zal kunnen lezen. Een andere keer nog maar eens uitlenen dan…

23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is

Hiervoor wil ik graag een boek van Toon Tellegen lezen.

24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst

Naast horror is science fiction niet echt mijn favoriete genre. Nog even over nadenken dus…

25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)

Historische boeken lees ik meestal ook niet zo graag, maar ‘De Boekendief’ en ‘All the light we cannot see’ vond ik wel prachtig. Hoewel die niet in zo’n ver verleden zijn, en ik dus nog op zoek moet gaan naar verhalen die zich écht lang lang lang geleden afspeelden. Tips zijn welkom!

26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)

Voor dit puntje werd me al ‘De vrouw van de tijdreiziger’ aangeraden. Daar ga ik maar eens naar op zoek!

27. Een boek dat zich in de dichtsbijzijnde Vlaamse stad afspeelt

Ook hier veel keuze, omdat er wellicht veel boeken zijn die zich in Gent afspelen. Toch ga ik nog eens opzoeken of er geen boek is dat zich afspeelt in de gemeente waar wij nu wonen. Of misschien eens informeren bij de plaatselijke bib, daar weten zij misschien ook een antwoord op!

Puntje 30

De voorbije weken heb ik wat opgeruimd in mijn boekenkast. Er zijn veel boeken waar ik niks meer mee doe, en dan is het zonde dat die in de kast blijven staan. Ik heb hier een aparte pagina aangemaakt waar de boeken op staan die ik weg doe. Kookboeken vinden jullie daar alvast niet en de meeste zijn non-fictie, maar misschien zijn er wel boeken waar jullie iets mee kunnen doen?
Stuur gerust een mailtje als er iets bij zit wat jullie interessant vinden en dan spreken we verder af!

Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

28 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in april

  1. Waar is Bernadette? klinkt wel leuk. En intrigerend, want zo’n 20-mijl-huis, dat concept kende ik niet!
    Ik vind het wel straf dat jij maar één ongelezen boek van vorig jaar had! Ok, je leent de meeste fictieboeken wel en dat is net wat hier vooral binnenkomt, maar dan nog, ik kan er een voorbeeld aan nemen om boeken wat sneller na aankoop te lezen 🙂
    Bird box vond ik best wel meevallen; ik denk dus niet dat je je zorgen moet maken over het aandurven (anderzijds was ik er ook wel niet zo lovend over als anderen, dus misschien dat hoe beter je het vindt, hoe meer je ook gruwelt 🙂
    En het uitlenen is heel graag gedaan, ben blij dat je het ook zo de moeite vond! Ik heb mijn moeder al gezegd dat ze het boek dat binnenkort in de bus valt zeker ook eens moet lezen 😉

    Like

    • Ik weet niet of dat huis écht bestaat, het blijft natuurlijk wel fictie, maar ik vond het intrigerend.
      Fictie koop ik inderdaad zelden tot nooit, dus ongelezen boeken komen hier niet zo vaak voor. En kookboeken lezen doe ik nu niet écht eigenlijk…

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik dacht ook Waar is Bernadette te lezen voor dat puntje, maar het is uiteindelijk Post voor mevrouw Bromley geworden. Maar Bernadette staat wel nog altijd op de leeslijst – voor ooit! 🙂

    Like

  3. Voor puntje 1 zou ik absoluut gaan voor Tonio!
    Maar wellicht ben ik bevooroordeeld, omdat vorig jaar mensen uit mijn zeer nabije omgeving hun enige kind zijn verloren in een ongeval… Ik vond het enorm verrijkend om het vanuit het perspectief van de ouder te lezen, al is van der Heijden geen doorsnee-ouder en is geen situatie gelijk.
    Een ander dingetje is dat dit misschien niet het beste boek is om te lezen als je zwanger/ pas bevallen bent! Misschien beter later… ooit.

    (en als je van mama-boeken houdt: de boeken van Celia Ledoux. Het is niet mijn genre, maar haar kijk op kinderen sluit wel goed aan bij de mijne, als ik het me goed herinner)

    Like

  4. Van Carlos Ruiz Zafon (puntje 16) las ik al drie boeken, ‘De schaduw van de wind’ vond ik het beste van de drie. Voor dystopische boeken (puntje 24) valt veel inspiratie te rapen bij boekblogger.wordpress.com die er een aparte pagina aan heeft gewijd ;-). De boeken die je hierboven bespreekt, daarvan las ik ook Gij nu (geweldig goed vond ik) en het boek van Anthony Doerr staat ook op m’n ’50 before 50′ TBR lijstje. Het gaat goed vooruit hier zo te lezen met je challenge.

    Like

  5. Leuke inspiratie alweer! elke keer schrijf ik wat titels op om dat lijstje dan thuis te laten liggen als ik naar de bib ga 🙂 qua tips:
    voor puntje 1: Heb je Donna Tart haar boeken al gelezen? Zowel de verborgen geschiedenis als de Goldfinch vond ik zeer goed, beiden boven de 600 pagina’s. de verborgen geschiedenis vind ik echt een must read. ben nu zelf in ‘ik ben radar’ bezig (656 p), maar weet nog niet helemaal wat ik er van vind.
    5 heb je ‘the girl that saved the king of Sweden’ al gelezen (ook in het NL beschikbaar maar dan heet het anders). heel geestig, super vlot.
    12 – boek waar eten centraal staat: Smaak van Kathy Mathys vond ik ook wel leuk om te lezen
    14 – absolute aanrader zonder enige twijfel zijn de 3 boeken van Chimamanda Ngozi Adichie. Vooral Americanah en Half of a yellow sun. Doen doen doen! van de beste boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb.
    Voor 23 zou je ook ‘The Bees’ van Laline Paul kunnen lezen, niet het vlotste maar wel een bijzonder boek, de wereld vanuit bijen perspectief.
    25: als guilty pleasure las ik vroeger wel eens een Jean M. Auel, romance in de prehistorie! de stam van de holenbeer heet het eerste geloof ik. wel dikke boeken.

    Geliked door 1 persoon

  6. De kooi is écht de moeite waard, maar ik stel voor dat je het ergens putteke zomer leest. Horror tijdens zonnige zomerdagen lezen maakt het net iets minder erg, heb ik al gemerkt. Tip van de dag. 😉

    Geliked door 1 persoon

  7. The Gentle Mom las ik toen ik al eventjes bevallen was en zelf in een dipje zat. Ik heb er toen best wel veel aan gehad maar je hebt overschot van gelijk hoor dat je nu focust op het positieve 🙂 De boeken van Carlos Zafon zijn een absolute aanrader. Ik las ze intussen allemaal en vond ze allemaal even prachtig. I am pilgrim las ik vorig jaar. Ondanks dat het een stevige klepper is heb ik hem heel graag gelezen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.