#myfairbaby | de voornemens

Vorig jaar op Fair Festival nam ik aan de stand van Netwerk Bewust Verbruiken een My Fair Baby Planner mee. Ik heb dus een papieren versie, maar er bestaat ook een online versie die je kan downloaden. Deze planner gebruikte ik als leidraad voor onze voornemens.

my fair baby planner

De My Fair Baby-planner is een papieren A3 poster met leuke tekeningen en praktische informatie. De voorkant geeft tips over de periode voor de bevalling. Je ontdekt er milieuvriendelijke tips voor de inrichting van de kinderkamer, weetjes over kleren en ideeën voor een duurzame geboortelijst. De achterkant behandelt de periode vanaf de geboorte. Thema’s die hier aan bod komen zijn de babyborrel, mobiliteit, voeding, speelgoed en babyverzorging.

Benieuwd naar welke duurzame keuzes wij willen maken?

Kledij

Het is algemeen geweten dat kindjes snel groeien, en veel kleertjes maar kort dragen. Nieuwe kleertjes kosten vrij veel geld, maar gelukkig zijn er goedkopere alternatieven!
De Gezinsbond organiseert heel vaak tweedehandsbeurzen, waar je voor een prikje (bijna-)nieuwe kleertjes kunt kopen. Heel wat vrienden met oudere kindjes boden ons ook al tweedehands spullen aan en ook onze ouders bewaarden kleertjes die wij zelf nog hebben gedragen.
Natuurlijk kan je niet alles tweedehands kopen. Voor nieuwe kleertjes zijn er ook heel wat faire / eco opties. Hiervoor kreeg ik een tijdje geleden heel wat tips van Romina: Carlijn Q, Cozykidz, FilemonKid, Fourmonkeys, Gardnerandthegang, Goldfish, Les Belges, Little King Arthur, Maurice&Co, MyLilleLimon, Tinycottons, …
Ook ketens als H&M hebben een selectie kleertjes in biokatoen.

Meer lezen over een groene kinderkleerkast? Lobke schreef er een leuke blogpost over!

Voeding

Voor de eerste maanden kies ik zonder twijfel voor borstvoeding. Ik schafte me al het boek van La Leche League aan en ging ook naar een gezellige ‘infoavond’ bij Sofinesse. Over de tips die ik die avond heb gekregen komt er nog een blogpostje aan!
Binnenkort heb ik ook een afspraak met een vroedvrouw, om eventueel nog wat tips en adviezen te krijgen. Als je weet waar je aan begint ben je al halfweg…

Verzorging

De babyhuid is heel gevoelig, en daarom is het best om chemische stoffen zo veel mogelijk te weren. Geen Zwitsal en consoorten dus, maar gelukkig zijn er ook hier heel wat alternatieven.
Vorig jaar ontdekte ik de producten van NAÏF, en onlangs ging ik al eens shoppen bij Big Green Smile. Zij hebben ook heel wat leuke babyverzorgingsmerken in hun gamma: Green PeopleLavera, Petit&Jolie, Weleda, … Nog niets gekocht, maar daar komt binnenkort verandering in.

Een groot discussiepunt ten huize Fieke: herbruikbare luiers. Ik wil er graag volop voor gaan, maar mijn man stelde zijn veto. Heel wat mensen wezen ons erop dat er met een eerste kindje al zo veel werk (en was) zal zijn, en dat we ons dat extra werk moeten besparen. Als compromis wil ik wel nog heel graag voor Cheeky Whipes gaan, en zeker nadat zij daar zo enthousiast over vertelde.

Uitzet

Bij een eerste kindje komt er zo veel op je af, en iedereen bestookt je met lijstjes met wat je allemaal zé-ker nodig hebt. Eerlijk gezegd overweldigt mij dat allemaal een beetje. Heeft een kindje dat écht állemaal nodig?
Onze uitzet zal bestaan uit een mix van geleende spullen (o.a. babybedje, park, speelgoed, borstvoedingskussen, …), tweedehands spullen (o.a. lakentjes, tetradoeken, kleertjes, …) en nieuwe spullen. Zo kochten we de buggy bijvoorbeeld nieuw, vooral omwille van het comfort en de hygiëne. Ook een matrasje zullen we nieuw aankopen.
Enkele spullen wil ik ook zelf maken (en daarvoor kocht ik stoffen van Cloud9). Daarover later ook meer!

Huis & tuin

Wij wonen sinds een dik jaar in een nieuwbouwwoning, en kozen daarbij bewust voor investeringen die ons comfort (en dat van de baby) ten goede komen: driedubbel glas, vloerverwarming, een mechanisch ventilatiesysteem, … Allemaal keuzes die ook bijdragen aan het milieu omdat we hiermee onze ecologische voetafdruk verminderen.
De was wordt hier gedaan met regenwater, en we hebben een droogmolen in onze tuin en een droogrekje voor binnen. Voor de was gebruik ik meestal producten van Ecover.
Om schoon te maken grijp ik ook steeds vaker naar ecologische schoonmaakmiddelen; onlangs ontdekte ik de producten van Method. Hierover komt er ook nog een aparte blogpost aan!

Mobiliteit

Wij wonen aan de rand van de stad, en doen nog steeds alles met één auto (die van mijn man). Zelf ga ik met de bus of met de fiets naar het werk. Boodschappen breng ik onderweg mee met de fiets, en voor grotere hoeveelheden plannen we af en toe een uitstapje naar de winkel met de auto.
Toen de keuze voor de crèche gemaakt moest worden, kozen we bewust voor ééntje op wandelafstand. Zo kan ik er te voet (met buggy of draagdoek) of met de fiets naartoe. We zullen zien hoe alles praktisch verloopt. Misschien volgt er nog een aankoop van een elektrische fiets en/of fietskar.

Geboortegeschenken

Een geboorte blijft nog altijd een commercieel kantje hebben. Als ouders deel je ‘doopsuikers’ uit, en familie/vrienden/collega’s die op bezoek komen, komen ook nooit met lege handen toe. Hieronder enkele keuzes die wij maken:

  • Voor de geboortekaartjes en de verpakking van de geboortegeschenkjes ga ik nog op zoek naar een duurzame oplossing, maar dat alles moet vooral ook een beetje mooi zijn. Het zal dus een compromis worden. Vast staat dat ik heel wat dingen zelf wil knutselen.
  • Omdat wij ons eerste kindje verwachten hebben we nog heel wat spullen nodig. We kozen er daarom voor om een geboortelijst te leggen, maar kozen hiervoor bewust voor een kleinere zelfstandige uit de buurt, die ook heel wat faire / eco merken aanbiedt: Fresk, Mundo Melocoton, Plantoys, …
  • Uiteraard mogen mensen ons altijd zelfgemaakte of tweedehands spullen cadeau doen!
  • En de mensen die mij een beetje kennen weten dat #kraamkost zeker ook welkom zal zijn :-). Of zoals Kelly onlangs voorstelde: mensen aanbieden om in onze keuken te komen koken.

Dit alles zijn natuurlijk voornemens, ofwel dingen die we zo goed mogelijk willen doen. Uiteraard maken we bepaalde keuzes ook op basis van andere factoren (praktisch en goedkoper vs. duurzaam), en zullen sommige voornemens in de praktijk misschien minder haalbaar zijn of moeilijk worden. Niet perfect is ook goed, en alle beetjes helpen!

Het wordt dus afwachten hoe alles zal verlopen eens de baby er is. Een update volgt!

Hebben jullie nog duurzame babytips? Ik lees het heel graag in de comments!

 

 

32 gedachtes over “#myfairbaby | de voornemens

  1. Alle beetjes helpen inderdaad. Interessante blogpost! Niet per se voor mij, maar ik denk wel dat er veel toekomstige ouders ook bewuste keuzes willen maken en je geeft hier al een heel mooi overzicht.

    Like

  2. Waw, mooie voornemens voor jullie kindje! Leuk dat jullie daar zo bewust mee bezig zijn.
    Net zoals bij Gerhilde is het voor mijzelf niet van toepassing, maar ik vind het wel interessant om er over te lezen én ik doe meteen ook wat tips op voor eventuele babycadeaus 🙂

    Ik kan mij trouwens inbeelden dat moest het hier ooit van toepassing zijn, ik enthousiast zou doen over herbruikbare luiers (want ah ja, eco) en Johan mij zou bekijken alsof ik zot geworden ben. Dat gebeurt nu namelijk af en toe al als het over ecodingen gaat 😉

    Like

  3. Wat een geweldige voornemens! Als mijn vent geen veto had gesteld, had ik glazen papflesjes op de lijst gezet in plaats van bpa-vrije plastic want het vervangspul (bps) zou misschien ook niet helemaal koosjer zijn.

    Like

  4. leuk en prima ideeën! vooral tweedehandskleedjes zou ik echt volop aanraden (nou niet uit eigen ervaring :), kindjes groeien zo snel! en die uitzet ook, op wat goeie basisstukken na (een goede draagtas, een fietskar zou ik misschien nieuw kopen). verder is kraamkost de max, heb ik al een paar mama’s blij mee gemaakt, maar ik zou toch 2x nadenken over de thuiskoks, is juist de luxe dat jouw huis kalm (en proper) blijft als het elders gemaakt wordt, en er toch lekker en gezond eten op tafel komt. thuiskoks zijn tof maar heb je misschien net wat minder zin in (een volle diepvries daarentegen). en als je in het ziekenhuis bevalt ook denken over je survivalpakket, want voor omni’s is het al triestig (een witte boterham met choco, moet je daarop aansterken na een bevalling!!!) maar voor vegans is het al helemaal erg.

    Like

    • De grotere items kopen we idd nieuw, behalve bedje en park, want die zijn in hout en daar is niks mis mee als die al gebruikt zijn. Een verzorgingstas, daar moet ik nog naar op zoek.
      Ook wel waar, dat kraamkostkoks in huis niet bepaald voor rust zorgen. Bedankt voor de tip van het ziekenhuiseten, ik moet het inderdaad nog eens navragen!

      Like

  5. hallo, na lang meelezen toch maar eens reageren. Hier een 5-maandertje in huis. Veel van wat je schrijft is hééél herkenbaar: Heeft een kindje dat echt allemaal nodig? Nee dus, en als je twijfelt, niet in huis halen. Je kan het nadien ook nogaltijd aanschaffen. Deze simpele tip gaf mij op een zeker moment veel gemoedsrust. Klinkt logisch maar ik had er nog niet aan gedacht!
    Wat wij heel veel hebben gebruikt is een draagdoek. Hij werd daar altijd rustig in, bvb. als (wij dachten dat) hij krampjes had. Ook op verplaatsing ( wandelen, in de winkel, openbaar vervoer nemen) vonden wij dat voor een heel klein baby’tje handiger dan een buggy.
    En ons zoontje heeft wasbare luiers. Wat is de reden dat je man dat niet ziet zitten? Wij hebben op voorhand afgesproken dat we ’t zouden proberen maar dat ’t geen must was. Tot nu toe zijn we er tevreden over.

    Like

    • Bedankt voor je leuke reactie, Lies! Het is inderdaad wel waar dat je alles achteraf nog kan kopen: de papa kan naar de winkel en tegenwoordig kan je ook al heel wat online bestellen en thuis laten leveren.
      Een draagdoek wil ik ook graag aanschaffen, maar daar wil ik me nog wat over inlezen. Veel modellen en veel soorten…
      De luiers: mijn man (en nog andere mensen in onze nabije omgeving) maken zich vooral zorgen om het extra werk dat erbij komt kijken (wassen en drogen), en proberen mij daarvoor te behoeden, omdat het wellicht al zwaar genoeg zal zijn. Sommige mensen hebben ook negatieve ervaringen (o.a. lekjes) en dat ziet hij ook niet zitten…

      Like

      • Ik heb bijna de neiging om je te gaan overtuigen voor die luiers, maar je zegt het zelf al: je moet het met 2 zien zitten.
        Ik heb nog een tip ivm cheecky wipes: Wij bewaren die droog en maken ze pas nat op moment we ze nodig hebben. We hebben daarvoor een klein thermosflesje met warm water op de luiertafel staan. Ons ventje was een mini-baby in de koudste maanden van het jaar en het leek ons een pak aangenamer om zijn billetjes met een warm doekje te kunnen schoonvegen. We hebben zo ook nooit muffe doekjes, wat anders blijkbaar wel kan voorvallen als je voorraadje natte doekjes niet binnen enkele dagen opgebruikt is.
        Veel courage met de platte rust!!

        Like

      • Mij moet je niet overtuigen, maar bij mijn man zal je niet veel succes hebben. Eens hij zijn mening heeft is hij moeilijk van het tegendeel te overtuigen…
        Goeie tip voor de cheeky wipes, bedankt!
        De platte rust steekt tegen, maar alles voor ons kindje!

        Like

  6. Leuk dat jullie er bewust mee bezig zijn. Voor de geboortesuiker van ons tweede kindje doen wij honing (in glazen potjes), potjes bloemen van een lokaal initiatief, en kruiden (in glazen buisjes). Geen doopsuiker dus! En voor de kindjes een houten fluitje.
    We hadden ook nog gedacht aan siropen (vlierbloemensiroop, of andere, maar uiteindelijk niet gedaan) of theemengelingen of bloemenzadenmengelingen maar dat is het dus niet geworden. Zelf iets naaien leek me ook wel tof, maar daar heb ik het talent niet voor.
    Ons kindje wordt binnenkort geboren en de imker heeft nog geen honing, waardoor we genoodzaakt zijn om gewone standaard potten (bio)honing te kopen en vervolgens onze potjes mee te vullen.

    Wij vergaten wat dingen; zo hebben onze enveloppen geen fsc-label… en het drukwerk weet ik niet goed hoe dit ecologisch geprint kan worden; dat is dus standaard bij ons en niet zo groen.
    Deze keer hebben we een eco-matrasje gekocht, waar ik wel blij mee ben.

    Zelf een zalfje maken is ook leuk 🙂 Deze is supergemakkelijk en helpt bij rode poepjes omdat het poepje zo droog blijft: http://www.aromatherapie-info.com/natuurlijke-vaseline.html (je kan ook amandelolie gebruiken, een druppeltje of twee etherische olie van lavendel in doen voor een geurtje).

    Om het poepje af te vegen is amandelolie een aanrader (ipv toiletmelk). Amandelolie kun je ook voor in badje gebruiken of om te wassen (beetje olie in water doen ipv zeep). Voor de rest gebruiken wij hier geen andere verzorgingsproducten. Die hadden we wel aangeschaft maar echt niet nodig.
    Een draagdoek of draagzak is ook een aanrader!

    Succes en jullie zijn goed bezig! Volg jullie eigen gevoel en zoek compromissen. Je kan het niet perfect doen, en dat hoeft niet 🙂

    Like

    • Bedankt voor je reactie!
      Wij willen ook graag kiezen voor alternatieve ‘geboortesuikers’, wat het precies zal worden weet ik nog niet.
      Zoals ik ook schreef willen wij niet álles perfect doen, maar we zullen sowieso al meer bewuste keuzes maken dan het ‘doorsnee gezin’.
      De tip van olie las ik ook al! Bedankt voor alle andere tips, en ik wens jullie een vlotte bevalling toe en veel fijne momenten met jullie tweede kindje!

      Like

  7. Je weet voor welke tips je bij mij moet zien ;). Ik vond een eerste kindje eigenlijk zalig, ik kon de wereld aan omdat je met niets anders rekening hoeft te houden. Er wordt vaak zo negatief over gedaan en ‘dat het zo zwaar is’, maar dat heb ik echt nooit ervaren bij Basiel. Met een tweede was dat al anders ;). In ieder geval: ik wens je een zalige tijd toe! En als er bv-vragen zijn, dan roep je maar! PS: benieuwd naar het volledige verslag 🙂

    Like

    • Hopelijk valt het hier ook allemaal mee! Ik heb alvast wat hulp ingeschakeld (kraamzorg, vroedvrouw) en probeer me in de mate van het mogelijke voor te bereiden door me wat in te lezen over BV. Het zal kwestie zijn van prioriteiten te verleggen en van los te laten dat alles perfect moet. Bedankt voor alle raad die ik al kreeg, en ik zal wellicht nog wel bij je aankloppen… Ook bedankt alvast daarvoor! 🙂

      Like

  8. Al die mensen die beweren dat wasluiers zó veel extra werk zijn, hebben dat volgens mij nooit zelf gebruikt. Wij hadden vanaf het begin herbruikbare luiers en hebben het nooit als extra werk ervaren. Om de 2 à 3 dagen heb je een machine halfvol, waar je dan nog de rest van de babyspullen (tetradoeken, slabbetjes, lakentjes, katoenen hemdjes etc.) kan bijdoen. Na wassen en drogen, legden we de papieren inlegdoekjes in de luiers bij het opplooien. En wat lekken betreft: ook wegwerpluiers zijn jammer genoeg niet lekvrij. Wij hebben zelfs de ergste lek-accidenten gehad met wegwerpluiers! Er zijn wel momenten dat we toch de voorkeur gaven aan wegwerpluiers: tijdens (kampeer)tripjes en vakanties en bij zieke kindjes met diarree. En ’s nachts, zodra ze doorsliepen.
    Sorry, ik erger me nogal aan advies waar ik van vermoed dat het niet (ervarings)deskundig is.
    Moet iedereen daarom wasluiers gebruiken? Nee, dat niet. Je moet vooral doen waar je je goed bij voelt.

    Like

    • Bedankt voor je reactie, Lies! We hebben inderdaad zelf geen ervaring met wasbare luiers, maar het is een keuze die we nu wellicht zullen maken. Misschien schakelen we over als de baby wat groter is, we zien wel…

      Like

      • Wij gebruiken bij nummer 2 nu wasbare luiers. Ik was begonnen 3 weken na de geboorte maar in combinatie al de extra was door reflux enzo was dat enorm zwaar en ben ik een tijdje gestopt. Op 5 maanden ben ik terug gestart en nu loopt het prima 🙂 snachts en op de creche gebruik we wel wegwerp dus ben een gematigd gebruiker van wasbaar.

        Like

      • Achteraf gezien vraag ik me af hoe ik in godsnaam nog herbruikbare luiers zou kunnen gebruiken nu. De gewone was raakt al amper gedaan :-). Misschien veranderen we nog binnen enkele maanden, maar dat zien we dan wel weer…

        Like

  9. Sinds zijn geboorte gebruik ik de producten van Naïf voor ons zoontje & die zijn super! De eerste maanden koos ik ook voor borstvoeding en daar heb ik nog steeds geen spijt van (ondanks dat dat bij ons absoluut niet van een leien dakje verliep). Herbruikbare luiers daar stelde het lief een veto dus die hebben we niet gebruikt.

    Like

    • Qua producten ben ik er nog niet uit of ik voor NAÏF ga, of voor andere producten die ik op Big Green Smile vond. ‘k Heb er nog even tijd voor :-). Borstvoeding is het plan, en ik ga me laten begeleiden door een vroedvrouw mocht het moeilijker gaan. We zien wel hoe het loopt, stress is in elk geval nergens goed voor!

      Like

      • Ik kan je begeleiding door een vroedvrouw alleen maar aanraden! Bij ons kwam er toen ik borstvoeding gaf een zelfstandige vroedvrouw regelmatig eens langs en zelfs al waren er na een tijdje totaal geen problemen meer, zo een bezoekje bleef deugd doen. Al was het maar om te horen hoe goed ik het deed 🙂

        Like

  10. Enkele vrienden van ons gebruiken wasbare luiers en zijn er super tevreden van! (Voor een eerste kindje dus ze kunnen niet vergelijken) Wij zijn ook al helemaal overtuigd na een keertje babysitten, zelfs mijn vriend wat ik helemaal niet gedacht had :)! Voelt veel beter aan dan wegwerp (qua materiaal) en de luiers stinken ook veel minder. En ZO schattig, die babybillekes met zo’n felgekleurd printje rond. Ik heb eigenlijk ook nog niemand horen klagen over de was, je moet natuurlijk wel een was insteken en ophangen, maar voor de rest lijkt het niet zo heel veel extra werk. En als kers op de taart: je spaart er best wat geld mee uit. 😉
    Maar zoals met alles: je moet het allebei zien zitten natuurlijk! Je staat er met twee voor en het is een keuze die je samen moet maken. In elk geval zijn die Cheeky wipes ook al een topkeuze!

    Voor de rest heel fijn lijstje. Als het hier ooit zo ver is kom ik zeker nog eens piepen 🙂

    PS: sorry als het pusherig of prekerig overkomt van de luiers, dat is niet de bedoeling. ik ben gewoon al helemaal fan geworden door mijn vrienden, valt het op! 😉

    Like

    • Leuk dat jullie zo enthousiast zijn! Ik begrijp je argumenten volledig, maar als maar één van de twee erachter staat lijkt me dat niet zo makkelijk…
      Die overbroekjes zijn inderdaad superschattig 🙂

      Like

  11. Jezelf als kok cadeau doen, dat vind ik een geweldig idee 🙂
    Allemaal héél mooie voornemens! Hopelijk kunnen de babybezoekers zich inhouden om geen overbodige ‘rommel’ te kopen want ja, dat gebeurt nogal gemakkelijk he.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.