DZV 2016 | mijn ervaringen

Ondertussen zit Dagen Zonder Vlees er alweer een weekje op. Tijd voor een nabeschouwing!

Eerst even wat algemene cijfertjes: dit jaar deden meer dan 90.000 mensen mee aan Dagen Zonder Vlees, en zo bespaarden we samen zo’n 10 miljoen m² op onze ecologische voetafdruk. Dat kan je vergelijken met 740 miljoen liter water, of met 1,9 miljoen kg broeikasgassen.

DZV 2016 - teller DZV

Mijn Dagen Zonder Vlees

Op mijn kalender zijn – uiteraard – alleen maar groene bolletjes te zien :-).

DZV 2016 - kalender

De extra uitdagingen

  • meer seizoensgroenten (de oranje bolletjes): dit vond ik – tegen alle verwachtingen in – toch een moeilijke. Je staat er niet altijd bij stil dat er in veel recepten vb. tomaten worden gebruikt. Ik maakte wel enkele recepten klaar met vb. boontjes, maar dat zie ik dan niet écht als ‘geen seizoensgroente’, omdat we die zelf ingevroren hebben van onze eigen oogst vorige zomer.
  • minder voedselverspilling (de blauwe bolletjes): net zoals anders werd hier vaak voor twee dagen gekookt. Van sommige gerechten had ik zelfs nog een portie over, en daarvan werden dan restjes meegenomen naar het werk voor de lunch. Ik heb er meer op gelet dan anders, en er werd niet zo veel weggegooid. Wat ik wel weggooide was groenten- en fruitafval natuurlijk, maar sinds we hier wonen hebben we een compostvat in de tuin, dus alles van groenten- en fruitafval gaat daarin.
  • minder wegwerpverpakkingen (de paarse bolletjes): eigenlijk vond ik de kalender een beetje misleidend. ‘Vandaag kocht ik geen wegwerpverpakkingen’ is de omschrijving. Wij doen hier meestal maar één keer per week boodschappen, en eigenlijk zit daar altijd iets van verpakking bij: een brik van yofu, karton van pasta, … Naar de supermarkt neem ik altijd herbruikbare zakjes mee, maar helemaal verpakkingsvrij winkelen is nog niet aan ons besteed. We hebben ook maar één auto, dus vaak doe ik boodschappen met de fiets. En dan gaat lokaal winkelen voor op naar een verpakkingsvrije winkel gaan en heel wat kilometers sleuren met vanalles. Ik kan nog heel wat leren van Kelly eigenlijk!

#40dagenvariatie

40, of eigenlijk 46, dagen zonder vlees, dat is geen uitdaging voor mij, dus ik wou het voor mezelf een beetje moeilijker maken. 46 dagen met recepten die ik nog nooit eerder maakte, dat doel legde ik mezelf op.

Ik maakte gebruik van recepten die ik eerder pinde, en er kwam ook twee keer een #kookboekweek aan bod (februari en maart).
Natuurlijk heb ik niet élke dag een nieuw recept gemaakt, want ik kookte vaak nog altijd wel voor twee dagen, we gingen al eens uit eten en bleven ook enkele keren bij onze ouders eten. De teller staat op 19 nieuwe recepten. De ene werden al wat beter gesmaakt dan de andere, maar deze 8 recepten waren de toppers:

Goulash - fiekefatjerietjes

  • linzensoep met spinazie uit ‘Vegan Delight’

Rodelinzensoep met spinazie en tomaten - fiekefatjerietjes

  • marokkaanse schotel uit ‘Vegan Delight’

Marokkaans stoofpotje - fiekefatjerietjes

Ovenschotel met prei en wortelpuree - fiekefatjerietjes

Miso-noedelsoep De Groene Keuken - fiekefatjerietjes

Spruitjes met pompoen en appel - fiekefatjerietjes

pasta verde - fiekefatjerietjes

  • gadogado uit ‘Een nieuwe kijk op eten’

gadogado anna jones - fiekefatjerietjes

En nu?

Elke keer nieuwe recepten koken vergde heel wat tijd en inspanning, maar zorgde ook voor heel wat creativiteit en nieuwe kookgoesting. Dus ik ga er zeker mee door, maar niet meer elke dag. En de komende weken ga ik toch weer eens lasagne op het menu zetten, of wraps :-).

Deden jullie mee aan Dagen Zonder Vlees? Wat waren jullie ervaringen?

24 gedachtes over “DZV 2016 | mijn ervaringen

  1. Die gerechten zien er heerlijk uit!!
    Ik reken tomatenpuree ook niet bij de zomergroenten, ik ga er van uit dat dat in de zomer geteeld wordt en dan ingeblikt wordt. Hoop ik toch 😀
    Verpakkingsvrij winkelen vind ik toch ook niet makkelijk en zo’n verpakkingsvrije winkel is ook weer een pak duurder.

    Like

  2. Al die extra uitdagingen hadden het omgekeerde effect op mij. Ik was minder gemotiveerd om mee te doen met DZV dan vorig jaar. Ben erin geslaagd om 11 dagen geen vlees of vis te eten, maar ik kon het echt niet opbrengen om al die andere bolletjes bij te houden. Pff, hoe moeilijk kun je het maken zeg;

    Like

  3. Sjiek gedaan! Die eigen boontjes uit de diepvries zou ik ook niet als “niet-seizoensgroente” beschouwen; uiteindelijk is er niets onecologisch aan om op die manier zomergroenten in de winter te eten he! Ok ja, een beetje elektriciteit van de diepvries als we gaan neuten 😉 , maar niks vergeleken met in de winter gekochte boontjes.
    Ik heb bij mijn diepvriesmaaltijden met niet-seizoensgroenten het bolletje niet ingekleurd, maar dat was ook maar gewoon omdat ik wist dat het geen zelf geoogste groenten waren (die waren allemaal al op) en ik geen goesting had om te gaan terugzoeken of die maaltijden eventueel nog op het goede moment klaargemaakt waren 🙂

    Like

      • Ah oeps, ik heb mij niet goed uitgedrukt: geen diepvriesgroenten, maar verse groenten uit de winkel die ik ooit heb klaargemaakt en die dus in de diepvries zaten (al dan niet al verwerkt als maaltijden). Vandaar: sommige zal ik wel klaargemaakt hebben toen de groenten wél nog in seizoen waren, andere niet, maar ik had dus geen goesting om in mijn weekmenu’s te gaan terugzoeken van wanneer die potjes waren, zoveel was zo’n bolletje mij nu ook weer niet waard 🙂

        Like

  4. Ik ben vol bewondering voor zoveel variatie en nieuwe gerechten! Ik kook daarvoor niet graag genoeg, denk ik. Ik ben er niet in geslaagd om de bolletjes altijd bij te houden, maar heb wel zoveel mogelijk gelet op de uitdagingen. Diepvriesgroenten (zeker van eigen kweek) en bv tomatenconserven zijn misschien inderdaad wel een twijfelgeval. Zolang je niet overdrijft dan, want als we alleen nog diepvriesgroenten gaan eten lijkt me dat ook niet best voor het milieu. En ja, ik vond dat bolletje voor ‘geen verpakking gekocht’ ook misleidend, in de praktijk kon ik alleen kleuren als ik helemaal geen eten had gekocht. En maar één keer per week boodschappen doen, daar ben ik dan weer niet goed genoeg georganiseerd voor, vrees ik :-).

    Like

    • Ik vond het best een uitdaging om én variatie te voorzien, én de drie extra uitdagingen in het oog te houden. Wij kiezen bij voorkeur ook voor vers hoor, maar de opbrengst vorige zomer was zo groot dat we ondanks heel wat weg te geven nog heel wat hebben ingevroren. En daar plukken we nu de vruchten nog van 🙂

      Geliked door 1 persoon

  5. Leuk dat je zoveel nieuwe recepten hebt kunnen uitproberen! Dat lukt mij echt niet momenteel, maar ik doe wel inspiratie op op je blog, voor als er rustigere tijden aanbreken… 🙂

    Like

  6. Oh, ik vind het ècht zo leuk dat er maar liefst twee recepten van mij tussen je favorieten staan 🙂 Ik vind dat je het nog best goed gedaan hebt met de extra uitdagingen trouwens. ik vind het echt zot als je ziet hoeveel plastic er overal rond zit…

    Like

  7. Proficiat met je resultaten! De wekelijkse updates waren voor mij alvast inspirerend. Wat seizoensgroenten betreft heb ik al lekkere recepten bij Moestuin van Mme ZsaZsa gevonden. En met minder wegwerpverpakkingen heb ik het ook moeilijk. Voor een gezin van 4 is het toch makkelijker om naar supermarkt te gaan, maar ik erger me heel vaak aan hoeveel keer sommige producten verpakt zijn. Hopelijk wordt er daar in de toekomst aan gewerkt.

    Like

    • Fijn om te lezen dat ik mensen heb kunnen inspireren! Het Moestuinboek ga ik zeker ook eens uit de kast halen voor #kookboekweek. Dorien is echt geweldig!
      Op mijn herbruikbare zakjes krijg ik veel goeie reacties, en onze plaatselijke Delhaize heeft nu ook papieren zakjes voor groenten en fruit. Nog altijd wegwerp, maar toch al iets ‘bewuster’ dan plastic…

      Like

  8. Koken met seizoensgroenten is inderdaad een uitdaging en nu de winter op z’n einde is maar het nog wachten is op de lentegroenten merk ik wel dat ik het str*ntbeu ben om altijd pastinaak, rode biet, wortel, rapen en consoorten te eten. De eerste bloemkool is al gepasseerd maar de rest mag nu ook gaan komen 🙂 Ik merk wel dat ik die uitdaging nodig heb om mezelf gemotiveerd te houden in de keuken; nieuwe dingen proberen zorgt dat ik met plezier in de kookpotten sta te roeren. Ik probeer ook mijn kookboeken wat vaker vast te pakken maar de meeste gerechten mixen seizoensgroenten vrolijk door elkaar dus daar doe ik niet meer aan mee… maar dan kan ik de creatieveling in me loslaten en de recepten naar mijn goesting en het seizoen aanpassen. Dus ja daar kruipt soms (te) veel tijd in!
    Chapeau voor de vele variaties in je weekmenu’s!

    Like

    • Wij kijken vooral keihard uit naar het aspergeseizoen :-).
      En inderdaad, door gevarieerder te koken (en door #kookboekweek) vind ik het nog leuker om te koken. Al moet je er wel tijd voor hebben, om te koken. Anders is dat niet leuk 🙂

      Geliked door 1 persoon

      • Ja! Asperges! Ik heb me niet kunnen houden en ben er van t weekend gaan halen. Hoewel het nog iets te vroeg is, denk ik.

        Like

      • Die zijn ook makkelijker schoon te maken! Ik ga nog een hoop recepten zoeken tegen dan, we tellen af 😉

        Like

      • Oja, ik kom zeker kijken bij jou dan! Hier zullen ze volop gestoomd worden, en ook verwerkt in risotto en pasta primavera. Argh, nu heb ik er al zin in. ‘k Had beter gezwegen 😉

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.