Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in maart

01-bookchallenge

Ook in 2016 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier maandelijks een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar sinds vorig jaar heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2016 ook weer enkele pareltjes!

In maart las ik 3 boeken. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Gelezen in maart voor de Verbeelding Book Challenge

7. Een debuut – De schok van de val (Nathan Filer) – ****

De schok van de val

Matthew is opgenomen in een inrichting en houdt daar een dagboek bij over zijn jeugd. Toen hij negen was overleed zijn oudere broer Simon: een keerpunt in Matthews leven. Met onderkoelde humor schrijft Matthew op wat hij sindsdien heeft meegemaakt. Hij schrijft over zijn moeder, zijn beste vriend, maar bovenal over Simon. En hij beseft dat hij een buitengewone daad moet verrichten om zijn broer te herdenken. 

Nog nooit eerder las ik in meerdere boeken tegelijk. Begin maart begon ik in ‘All the light we cannot see’, dat ik van Haaike leende voor puntje 30 (en daar ben ik ondertussen nog altijd in aan het lezen). Toen vertrokken we op reis, en ik wou haar boek niet meenemen omdat ik schrik had dat het beschadigd zou worden of verloren zou gaan. Dus nam ik twee boeken van de bib mee. Dit boek begon ik te lezen in de luchthaven op de heenweg, en toen we in Kopenhagen aankwamen had ik ‘m al voor de helft uit. Dit boek leest heel vlot, maar het is zeker geen luchtig verhaal. Beetje bij beetje kom je te weten wat er allemaal is gebeurd in het verleden, en beetje bij beetje leer je Matthew echt kennen. Mooi boek!

7. Een debuutHet Leuke Mamaboek (Lobke Gielkens) – ****

Het leuke mamaboek

Lobke Gielkens, drukbezette leuke mama van twee, zoekt al jaren naar creatieve manieren om het bruisende werkleven te combineren met de zorg voor een jong gezin. ‘Het Leuke Mamaboek’ is een eerlijke, herkenbare en informatieve tool voor mama’s en mama’s in spe, boordevol praktische tips, top- en flopmomenten, weetjes en DIY-ideeën voor alle fases van het moederschap. Zonder betutteling, maar jong, hip en met een vleugje trendy retro. Wie nog met een bolle buik rondloopt, ontdekt niet alleen hoe zelf geboortekaartjes en alternatieven voor doopsuiker te maken, maar ook hoe je als nieuwe mama het budget binnen de perken kan houden, wat wel en niet thuishoort in het ziekenhuiskoffertje, en ook de hele administratieve molen rond werk en zwangerschap wordt haarfijn uit de doeken gedaan. Handige mama’s kunnen hun hart ophalen bij de originele knutselprojecten met of zonder de kids. De online-mama krijgt een lesje in sociale media, zodat ze helemaal blog-, twitter- of facebook-klaar is om de wereld te laten meegenieten van zoveel babygeluk. ‘Het Leuke Mamaboek’ bewijst dat het kan; carrière maken én de perfecte huisvrouw, minnares en moeder zijn.

De uitzondering op tegelijk boeken lezen is: non-fictie. Dit kan ik perfect tegelijk met fictie lezen. Fictie lees ik op de bus, voor het slapengaan, als ik ergens moet wachten, … Non-fictie lees ik liever vb. in het weekend in de zetel, met pen en papier bij de hand om indien nodig iets te kunnen noteren.
Met onze eerste baby op komst heb ik de wondere wereld van de mamaboeken ontdekt. Uit het grote aanbod in de bib pikte ik er dit boek van Lobke Gielkens uit, omdat ik eerder al haar blogboek las en grote fan ben van de vormgeving van haar boeken (hoera voor kleurtjes en lijstjes!). ‘Het Leuke Mamaboek’ is een heel vrolijk en luchtig boek, maar zit boordevol praktische tips. Het boek bestaat uit vier hoofdstukken: een hoofdstuk met tips & tricks voor zwangere vrouwen, een DIY-hoofdstuk, een hoofdstuk over de online-mama en een hoofdstuk over hoe je werk en gezin combineert.
Ook al is het boek nog maar drie jaar oud, je merkt toch heel erg hoe tijdsgebonden alles is. Toen was retro (met felle kleurtjes en patroontjes) nog heel hip, nu zijn vooral Scandinavische elementen (hout, lichte- en pastelkleuren, zwart-wit, …) in. Ook heel wat website- en webshoptips die Lobke geeft werken ondertussen niet meer en er zijn er al honderden nieuwe bij gekomen. Los van dit kleine minpuntje (waar je in deze constant evoluerende maatschappij en media niets kan aan veranderen), heb ik dit boek heel graag gelezen!

15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische rootsFive years of my life, an innocent man in Guantanamo (Murat Kurnaz) – ****

Five years of my life

A Turkish citizen born and raised in Germany, Murat Kurnaz was only nineteen when, in October 2001, he traveled to Pakistan to study the Koran and learn more about his Muslim faith. A few weeks later, on the day that he was scheduled to return home, Kurnaz was taken off a bus at a police checkpoint and arrested without explanation. After being held in Pakistani jails for several days, Kurnaz was handled over to the U.S. military and transported to an American base in Kandahar, Afghanistan. Two months later, he was taken to Guantanamo, where he was registered as prisoner #61.
For more dan 1600 days, Kurnaz lived through hell. He was kept in a small mesh-wire cage and endured brutal daily interrogations, unspeakable physical abuse, sexual humiliation, solitary confinement, sleep deprivation, and other forms of torture. Despite his best effeorts to communicate his innocence, Kurnaz was charged as an ‘enemy combatant’ by a Guantanamo Tribunal in September 2004. Finally, in August 2006, without explanation or apology, Kurnaz was released and returned to his family in Germany. Throughout his ordeal, he maintained his indefatigable faith and will to live.

Toen we op citytrip waren in Kopenhagen stond ik op de eerste avond al de boekenkast van onze gastheer te inspecteren. Ik vind dat leuk bij mensen, zien welke boeken ze hebben. Ik spotte onder andere enkele boeken van Murakami en ook enkele (Deense) kookboeken. We hadden het wat over lezen, en hij zei toen: “If there’s one book you should read this week, it’s this one. You’ll hate the world after you’ve read it, but it’s a good one.”
Terwijl de mannen over computers bezig waren, dook ik weg in een nieuw verhaal. Ik had nog niet veel bladzijden gelezen, toen ik al begreep waarom ik de wereld zou haten. Dit boek is gruwelijk en oneerlijk… Maar tegelijk bewaart Murat de rust en positiviteit, en blijft hij ervan overtuigd dat hij op een dag vrij zal komen. Gelukkig breekt die dag ook aan, maar het is zo zonde van al die dagen van zijn leven dat hij kwijt is…

Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

27 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in maart

    • ‘k Moet toegeven dat het een boek is dat ik niet zomaar zelf uit het rek zou kiezen. Maar net die boeken verrassen me het meeste!
      Inschrijven voor de bibliotheek: zeker doen! Ik kan me geen leven meer zonder inbeelden 🙂

      Like

  1. Ik doe ook mee, maar ik merk dat ik het lezen van thrillers echt wel mis, dus ik hoop dat ik de 30 puntjes kan afstrepen door verschillende thrillers te lezen… wordt nog een heuse opdracht 🙂

    Like

  2. Die combinatie van fictie en non-fictie om dan verschillende boeken tegelijk te lezen, herkenbaar :-). En al sta ik wat verder in het mama zijn, toch spreekt dat boek van Lobke Gielkens me zeker ook aan, bijvoorbeeld om weggeef cadeautjes uit te maken. Een boek dat leest als een trein, dan moet het wel een erg goed boek zijn. Weer enkele bijkomende tips erbij, dank je! Tips voor een hervertelling van een sprookje: Alice in Wonderland? en horror, dat vind ik zelf ook een moeilijke…

    Like

    • Alice in Wonderland wil ik wel graag lezen, maar is dit een hervertelling?
      Ik ga mezelf niet dwingen om élk puntje af te strepen, maar ik ga misschien wel op zoek naar een creatieve invulling voor de puntjes die mij moeilijker lijken. Zou een boek over bevallen geen horrorboek kunnen zijn? 😀

      Geliked door 1 persoon

      • Ocharme, een boek over bevallen horror… Ik kan je zeggen dat ik – tijdens mijn zwangerschap intussen al 17 jaar terug – nooit teveel aandacht schonk aan die horrorverhalen. En mijn bevalling is toen toch vrij vlot gegaan zodus…Je moet maar denken: zovele miljoenen vrouwen hebben het me voor gedaan, dus ik kan dat ook. En ja er bestaan nieuwe uitgaven van Alice in Wonderland, nav de 150e verjaardag daarvan in 2015 fyi. Ook op de boekenbeurs vorig jaar zag ik hier en daar nieuwe uitgaven.

        Like

      • Nee, ik hoef die verhalen ook niet te lezen of te horen, ik scherm me er een beetje voor af :-).
        Ik redeneer zo: bijna iedereen die ik ken met kinderen, heeft er meer dan één. Dus zó erg zal het wel niet zijn!

        Geliked door 1 persoon

  3. Ik doe ook mee maar ik vind het zelf niet altijd gemakkelijk om boeken te vinden die binnen de challenge passen. Heb je al een boek gelezen waarin de dood centraal staat? Ik lees daarvoor “Mijn zus woont op de schoorsteenmantel” en vind dat een ontroerend mooi boek.

    Like

    • Voor dat puntje las ik ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen. Maar jouw tip noteer ik zeker ook. Niemand zegt dat je geen twee boeken voor één puntje mag lezen, en na dit jaar blijf ik zeker ook lezen 🙂

      Like

  4. Dat boek van Kurnaz ga ik toevoegen aan mijn leeslijst! Zelf ben ik ook nog op zoek naar een horrorboek, maar ik laat het je weten als ik er eentje vind.

    Like

  5. Het eerste boek heb ik een tijd terug gelezen en ben ik toch efkes niet goed van geweest, in die zin dat het door mijn hoofd bleef spelen. Het derde staat al een hele tijd op mijn leeslijst, ik durf het niet goed lezen 🙂

    Like

  6. Oh, een aanrader voor ‘horror’ is Bird Box van Josh Malerman, zeer meeslepend! En misschien Beastly van Alex Flinn als hervertelling van De Schone en het Beest? Young adult, leest vlot…

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.