DZV 2016 – Weekmenu #4

Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is!
De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. Dit jaar heb ik mezelf de uitdaging ‘40 dagen variatie‘ gegeven: tijdens Dagen Zonder Vlees komen hier alleen gerechten op tafel die nog niet eerder werden klaargemaakt.

De foto’s die ik van de gerechten maak zijn met een smartphonecamera gemaakt, en aan de styling van de borden is geen extra aandacht geschonken. Zo zien jullie het eten zoals het écht is!

maandag 29 februari: vorige week vrijdag stonden er pad thai noedels op het menu, maar door gigantische vertragingen met het openbaar vervoer had ik toen geen zin meer om te koken. Ik had alles in huis, dus het menu schoof enkele dagen op. Ik gebruikte het recept van Chef Chloe, maar voegde nog extra groenten (worteltjes) toe, en ook blokjes gebakken tofu. Een blijver!

Pad thai noedels - fiekefatjerietjes

dinsdag 1 maart: afgelopen week maakte ik vooral gerechten die ik ooit had gepind klaar. Op dinsdag werden het de Bengalese boontjes van Dorien Knockaert. Ik at er een linzenburger (Garden Gourmet, uit de supermarkt) bij. Heel lekker, ook iets wat ik nog vaker klaar zal maken!
Ik blijf het wel een uitdaging vinden om mosterdzaad te ‘roosteren’. Mijn olie wordt altijd te warm, waardoor de zaadjes verbranden. Tips zijn welkom!

Bengalese boontjes - fiekefatjerietjes

woensdag 2 maart: op woensdag maakte ik nog eens een receptje klaar uit het DZV-kookboek: Ristotto met schorseneren. De koolchips maakte ik niet klaar, maar ik had wel nog spinazie die op moest, en er was ook nog tofu over van maandag. Ik gebruikte ook geen verse schorseneren, maar schorseneren uit een bokaaltje. Die bakte ik in de pan.

Ik kreeg een digitale versie van het boek als recensie-exemplaar toegestuurd, maar ben een beetje teleurgesteld dat heel wat recepten zuivel of eieren bevatten… Het kookboek is wel heel mooi vormgegeven; ik ben vooral fan van de seizoensgroentenpagina’s!
Van de uitgever mocht ik er vier recepten uitkiezen die ik mag publiceren, en ik koos voor vier makkelijk aanpasbare. Hieronder het recept voor deze risotto, de komende weken volgen nog meer recepten!

Risotto met schorseneren - fiekefatjerietjes

***

Risotto met geroosterde schorseneer en koolchips

Risotto met geroosterde schorseneer en koolchips
(foto van Piet De Kersgieter)

NODIG:

(voor 4 personen)

  • 6 schorseneren
  • 8 bladeren groene kool
  • 6 dl groentebouillon
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • olijfolie
  • 240 gram risottorijst
  • een scheutje droge witte wijn
  • fleur de sel
  • zwarte peper
  • (80 gram parmezaanse kaas) – kan je weglaten, of vervangen door vb. gistvlokken
  • 25 gram boter

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de schorseneren, snijd in stukjes van ongeveer 4 cm en bewaar ze in water met azijn.
Haal de nerf uit 6 bladeren van de groene kool en snijd in fijne reepjes.
Kook de schorseneerstukjes en de groene kool gedurende 5 minuten in de bouillon, en haal ze eruit met een schuimspaan.
Snijd de sjalot en look in fijne stukjes en stoof ze aan in een royale portie olijfolie. Voeg de risottorijst toe en laat even meestoven.
Blus met een scheutje witte wijn en laat verdampen. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en laat afgedekt op een laag vuurtje sudderen. Roer er niet in. (Hier paste ik wel de ‘gewone’ manier toe om risotto te maken: lepel per lepel bouillon toevoegen en laten opnemen onder voortdurend roeren).
Leg de stukjes schorseneer in een ovenschotel, besprenkel met olijfolie en rooster gedurende 20 minuten op 200°C.
Haal de nerf uit de overige 2 bladeren van de groene kool, snijd in stukjes van ongeveer 3 cm, besprenkel met voldoende olijfolie en rooster ze ook in de oven gedurende 10-20 minuten. Hou goed in de gaten want ze verbranden snel. Bestrooi met wat fleur de sel.
Als de risotto de bouillon heeft opgenomen, voeg je de geraspte Parmezaanse kaas, de boter en zwarte peper toe. Extra zout is niet nodig, omdat de koolchips al zout bevatten.
Voeg de gekookte groene kool en de geroosterde schorseneren toe.
Werk af met de koolchips en dien op.

***

donderdag 3 maart: een restje van woensdag

vrijdag 4 maart: spruitjes! Die eten we niet zo vaak, maar toen ik dit recept ooit tegenkwam kon deze zoete variant niet anders dan lekker zijn. Zo wil ik wel veel vaker spruitjes eten! We aten er gebakken aardappeltjes bij, en ik maakte de andere linzenburger klaar (die had ik dinsdag ingevroren).

Spruitjes met pompoen en appel - fiekefatjerietjes

zaterdag 5 maart: weekend! Dan is er wat meer tijd om uitgebreider te koken. Het werd een ovenschotel, naar een recept van De Groene Meisjes. Wij zijn fan van ovenschotels met puree, maar deze is net een tikkeltje anders. Ik maakte voor de bovenste laag wel puree met aardappelen en bloemkool (ongeveer half-half) in plaats van enkel moet bloemkool. Ook een toppertje!

Ovenschotel di mama - fiekefatjerietjes

zondag 6 maart: de dag werd goed ingezet met een heerlijke blogbrunch bij Bar’rique in Antwerpen. We spraken er af met heel wat mensen die de cursus ‘Meststoffen voor jouw blog’ van Verbeelding hadden gevolgd en het was een zeer leuke middag! De mensen van Bar’rique maakten speciaal voor ons (Tine en Kelly waren er ook) twee heerlijke tapenades (één met olijven en één met tomaten) klaar, er was sojayoghurt, er waren courgettebrownies en ze zorgden zelfs voor gluten- en lactosevrij brood! Maar meer daarover in een volgend blogbericht :-).

Bloggersbrunch Bar'rique - fiekefatjerietjes

Na de blogbrunch gingen mijn man en ik nog bij vrienden op bezoek. Hun kindjes zijn al wat groter, en ze hadden heel wat babyspullen te leen: we mochten even gaan snuffelen in de dozen. Ik nam nog een chocoladekersentaart mee (die bakte ik zaterdagavond nog) en ’s avonds mochten we bij hen blijven eten. Het werd slasoep, en daarna een pasta met broccoli en champignons uit Plenty. Yum, en nog meer yum omdat ik niet zelf hoefde te koken!

Chocoladekersentaart - fiekefatjerietjes

Doen jullie mee aan Dagen Zonder Vlees?
Wat aten jullie afgelopen week?

***

Tijdens Dagen Zonder Vlees post ik hier mijn weekmenu’s. Lees ook:

DZV 2016 – Weekmenu #1
DZV 2016 – Weekmenu #2
DZV 2016 – Weekmenu #3

15 gedachtes over “DZV 2016 – Weekmenu #4

  1. Nu heb ik trek!
    En dat terwijl ik ’s maandags nooit tijd heb om warm te eten aangezien ik dan les heb. Dat wordt een snelle soep tussen de lessen door… terwijl ik eigenlijk dit allemaal wil eten!

    Like

  2. Ziet er alweer een zalige week uit! Ik heb dat dus ook altijd he, met die komijnzaadjes… Laat me weten als jij een oplossing gevonden hebt 😉

    Like

  3. Hmm, dat ziet er weer allemaal zo goed uit! Die pad thai doet mij goesting krijgen om dat eens uit te proberen, weeral veel te lang geleden dat ik nog eens oosters kookte!
    Merci ook voor de link naar die spruitjesschotel; had die al gepind, maar toch weer uit het oog verloren. En ik was mij net aan het bedenken of al meteen een tweede keer die schotel die ik maakte (combi met pompoen en rode ui), er niet wat over zou zijn 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.