DZV 2016 – Weekmenu #2

Tijdens de vastenperiode nemen heel wat mensen deel aan Dagen Zonder Vlees. Hoe meer mensen deelnemen, en hoe meer dagen ze deelnemen, hoe leuker dat is!
De grootste vraag die mensen zich stellen is: maar wat eet je dan? Om die mensen te inspireren post ik tijdens Dagen Zonder Vlees mijn weekmenu’s. Dit jaar heb ik mezelf de uitdaging ‘40 dagen variatie‘ gegeven: tijdens Dagen Zonder Vlees komen hier alleen gerechten op tafel die nog niet eerder werden klaargemaakt.

De foto’s die ik van de gerechten maak zijn met een smartphonecamera gemaakt, en aan de styling van de borden is geen extra aandacht geschonken. Zo zien jullie het eten zoals het écht is!

maandag 15 februari: geen recept uit ‘Vegan Delight’ voor #kookboekweek, maar een receptje uit het boek van Dagen Zonder Vlees: pasta met citroen en erwtjes.
Ik kreeg een digitale versie van het boek als recensie-exemplaar toegestuurd, maar ben een beetje teleurgesteld dat heel wat recepten zuivel of eieren bevatten… Het kookboek is wel heel mooi vormgegeven; ik ben vooral fan van de seizoensgroentenpagina’s!
Van de uitgever mocht ik er vier recepten uitkiezen die ik mag publiceren, en ik koos voor vier makkelijk aanpasbare. Hieronder het recept voor deze pasta, de komende weken volgen nog meer recepten!

Pasta met citroen en erwtjes - fiekefatjerietjes

***

Conchigliette met erwtjes, citroen en tuinkruiden

DZV_2015_JEROEN DE PAUW_ERWTEN-3

(recept van Jeroen De Pauw, foto – van Piet De Kersgieter – die wél gestyled is en er dus duust keer beter uitziet dan mijn foto :-))

NODIG

(als hoofdgerecht voor 2 personen)

  • 200 gram conchigliette
  • 80 gram boter
  • 2 citroenen
  • peper van de molen en grof zeezout
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 250 gram diepvrieserwtjes
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram groene tuinkruiden naar keuze (vb. peterselie, bieslook, basilicum)
  • (50 gram parmezaanse kaas)
  • 2 EL olijfolie van goeie kwaliteit

WERKWIJZE

Kook de pasta gaar volgens de gaartijd op de verpakking.
Zet een pan op het vuur en laat de boter zachtjes smelten. Voeg het citroensap toe en meng. Kruid met peper en zout. Voeg de fijngesnipperde sjalot en de erwten
erbij en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
Zet een anti-kleefpan op het vuur en rooster er de pijnboompitten in. Haal de pan van het vuur.
Hak de tuinkruiden grof en voeg samen met de pijnboompitten bij de saus.
Giet de pasta af en meng ze onder de saus.
Bestrooi met versgeraspte Parmezaanse kaas en besprenkel met de olijfolie. (De Parmezaanse kaas kan je vervangen door vb. gistvlokken.)
Serveer meteen.

***

dinsdag 16 februari: op maandag maakte ik een dubbele portie van de pasta. We moesten naar de gynaecoloog en wisten dat de wachttijden behoorlijk konden oplopen. Ik kreeg gelijk, en we kwamen pas om 19.30 thuis. Dan is eten dat klaarstaat dubbel zo aangenaam!

woensdag 17 februari: en we doen weer van #kookboekweek! Van curryschotels word ik altijd blij, en ik probeer graag variaties uit. Deze curry was oké (de kruiding mocht wat pittiger), maar niet echt volwaardig door het ontbreken van een eiwitbron. Ik voegde er nog tempeh aan toe.

Coco curry - fiekefatjerietjes

donderdag 18 februari: een restje van woensdag

vrijdag 19 februari: die curryschotel was enorm groot qua portie, dus nog eens een restje…

zaterdag 20 februari: deze week was maar matig qua nieuwe, lekkere smaken en gerechten, maar het Marokkaanse stoofpotje uit ‘Vegan Delight’ maakte alles goed. Ik deed enkele kleine aanpassingen aan het recept (tomaten uit blik in plaats van verse tomaten, en wat extra kikkererwten in plaats van tuinbonen). Heerlijk, dit recept zal nog vaker op tafel komen!

Marokkaans stoofpotje - fiekefatjerietjes

zondag 21 februari: ’s middags ging ik naar de Vegan Winter Meetup van BE Vegan, en daar liet ik me verleiden door een stuk speculoostaart en een Boule de Berlin. Helaas had ik toen helemaal geen honger meer, want er was nog véél ander lekkers. Later deze week laat ik jullie meegenieten van al die heerlijkheden, met meer foto’s!
’s Avonds had ik pas na 19 uur weer honger, en smulde ik nog van een restje Marokkaanse stoofpot van zaterdag.

Vegan Winter Meetup - fiekefatjerietjes

Deze week maakte ik wel elke keer nieuwe recepten klaar, maar door de vrij grote porties aten we vaak twee of drie keer hetzelfde. Dubbele porties koken is handig, maar het kan al eens tegensteken ook. Komende week wordt alvast gevarieerder, ik kijk er al naar uit!

Doen jullie mee aan Dagen Zonder Vlees?
Wat aten jullie afgelopen week?

***

Tijdens Dagen Zonder Vlees post ik hier mijn weekmenu’s. Lees ook:

DZV 2016 – Weekmenu #1

22 gedachtes over “DZV 2016 – Weekmenu #2

      • Hier van ’t zelfde: het restjes weggooien en de verpakkingen had ik correct ingeschat (zijnde respectievelijk goed en niet goed bezig), maar aan die seizoensgroenten heb ik mij serieus mispakt, er lijkt altijd ergens wel een “foute” groente in te sluipen.

        Maar hebben jullie geen diepvries dan, dat jullie grotere porties altijd meteen opeten? Ik eet ook al wel eens twee dagen hetzelfde natuurlijk, maar vaak vries ik ook gewoon een portie in.

        Oh en, de professionele foto is inderdaad mooier gestyled met die pot, maar van jouw foto zou ik ook effectief eten; het contrast bij de andere is zo groot dat een deel van de tuinkruiden er fluorescerend uitziet en dat vind ik precies toch iets minder lekker 🙂

        Like

      • We hebben wel een diepvries, maar vaak kies ik voor het gemak van ‘één dag koken, één dag restjes opeten’. Zeker nu mijn energie héél ver te zoeken is (lees: na het koken, eten en opruimen van de keuken ga ik vaak al naar bed). Ook niet álles kan je invriezen, vb. iets met verse spinazie durf ik niet in te vriezen. En af en toe gebruik ik ook tofugehakt of tempeh dat al uit de vriezer kwam, en dat dan opnieuw invriezen is ook niet zo gezond. Bij heel grote porties vries ik wel restjes in hoor, zoals van die Marokkaanse stoofpot was er nog één portie over, en die hou ik dan voor als mijn man nog eens weg moet ’s avonds…

        Geliked door 1 persoon

    • Bij ons is het elke keer een nieuw recept, en dat bevalt me zó goed dat ik dat wil blijven doen. Daarom niet iedere dag, maar zeker enkele dagen per week. Ik ben in het weekend begonnen aan het sorteren van mijn receptenknipsels, dus daar zit ook héél wat inspiratie tussen 🙂

      Like

  1. Mmmm, dat ziet er lekker uit! Ik wil deze week ook eens een curry maken, en een keer iets met kikkererwten proberen.
    Restjes zijn hier of onbestaande, of voldoende voor nog een keer ’t zelfde, en in dat laatste geval vliegen ze de diepvries in. Mijn mannen zijn bereid tot veel, maar twee dagen dezelfde kost, daar bedanken ze voor.

    Like

    • Mijn man haalt ook soms zijn neus op voor twee keer hetzelfde, maar ik kies liever voor mijn gemak en rust (zeker nu).
      Veel plezier met de curry, ik zie wel verschijnen op je blog hoe die in de smaak gevallen is 🙂

      Like

  2. Zo’n professionele foto ziet er uiteraard super knap uit, maar vaak doen ze vanalles met dat eten zodat het lang genoeg mooi blijft. Jouw foto zijn er minstens even lekker uit en vooral haalbaarder. Wanneer ik zelf recepten uit kookboeken probeer ziet het eindresulaat vaak niet exact hetzelfde uit, dus heb ik meer vertrouwen in de foto’s van mensen die het thuis zelf hebben klaargemaakt. Ik heb gisteren een hamburger met gegrilde pompoen en halloumi gegeten. Een receptje uit Simply Nigella dat best wel lekker was.

    Like

    • Als ik zelf veel tijd heb, vind ik het ook geweldig om een gestileerde foto te maken. Maar nu lukt dat ’s avonds niet (wegens: donker), en ik zorg er ook wel altijd voor dat mijn eten eetbaar blijft achteraf. Dus geen haarlak en schoenpoets, haha!
      Hier is het ook meestal zo dat mijn gerecht niet echt lijkt op de foto uit het kookboek, maar ik vind kookboeken mét foto altijd wel leuker.
      Mmm, die hamburger klinkt ook lekker! Lang geleden dat ik nog een burger at. Argh, nu heb ik daar zin in 🙂

      Geliked door 1 persoon

  3. Wat een stoere uitdaging Fieke, 40 dagen lang iets op tafel zetten dat nog nooit eerder door jullie gekookt is! Wauw. Ik weet niet of ik dat wel zou durven, hihi. Maar het zou wel echt goed zijn denk ik en ook ontzettend leuk! Ik probeer wel steeds meer uit de laatste tijd en ik vind het echt heel leuk om te doen, vooral als het goed uitpakt natuurlijk, zoals het Marokkaanse stoofpotje dat jij klaarmaakte.
    Liefs

    Like

    • Het zijn niet altijd spectaculaire recepten hoor, en vaak kook ik voor twee dagen. Maar de laatste tijd was ik een beetje vastgeroest in altijd maar hetzelfde, en ik wou wat nieuwe leuke recepten ontdekken :-). Tot nu toe bevalt het ons heel goed, ik denk dat ik het voornemen zal maken om na DZV minstens 2 keer per week iets nieuws te proberen of zo.
      Dat Marokkaans stoofpotje was écht lekker!

      Like

  4. Ik volg al een tijdje je blog en leerde ondertussen een heel gamma nieuwe producten.
    En ook wij eten vaak twee dagen hetzelfde, soms met een kleine aanpassing of variatie. Gemakkelijk en soms zelf lekkerder op dag twee doordat alles wat kan ‘trekken’.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.