Gedichtendag 2016

gedichtendag

Vandaag, donderdag 28 januari, is het Gedichtendag. Deze dag is meteen ook het begin van een hele poëzieweek, waarin tal van evenementen op de agenda staan.

Vorig jaar, toen ik het lezen herontdekte, herontdekte ik ook poëzie. Ik las ‘Verzamel de liefde’ van Bart Moeyaert en ‘Ik ben mogelijk’ van Maud Vanhauwaert.
In 2016 wil ik ook graag enkele dichtbundels lezen. Dit jaar graag ééntje van Herman De Koninck en ééntje van Toon Tellegen, graag!

Nu deel ik graag met jullie een gedicht van één van mijn favoriete auteurs en dichters: Bart Moeyaert.

Bekentenis

Ik mag je.
Nee, ik mag je niet.
Ik moet je. Dat bedoel ik.

Ik heb je lief.
Nee, dat heb ik niet.
Ik word je lief. Dat voel ik. 

Ik ga met jou.
Nee, ik ga niet.
Ik sta je bij. Beloof ik. 

Ben stapel op je.
Hou je vast.
Ik. Hou. Van. Je.

Geloof ik.

(uit ‘Verzamel de liefde’, bron)

Wat is jullie favoriete gedicht?
Welke dichtbundel raden jullie aan?

27 gedachtes over “Gedichtendag 2016

 1. Prachtig gedicht! Ik lees eigenlijk nooit gedichten, terwijl ze juist heel mooi zijn. Het enige boek dat ik heb hier uit NL met gedichten is van Annie MG Schmidt: Ziezo. Haha. Geweldig boek al zeg ik het zelf. En leuk voor Jimmy om af en toe wat te lezen, goed voor zijn Nederlands. Maar verder…

  Like

 2. Ik ben verliefd op Hugo Claus, maar dat is niet meest toegankelijke dichter.
  Paul van Ostaijen, Baudelaire, Rilke, K. Schippers, Joke van Leeuwen en Bart Moeyaert zijn ook grote liefdes ❤

  Ken je Plint? Dat is een uitgeverij dat o.a. poëzieposters uitgeeft. Met een mooie afbeelding erbij worden gedichten vaak al een stuk aantrekkelijker 🙂

  Like

 3. Inderdaad, gedichtendag en poëzieweek. Ik schreef er onlangs (23/01) ook iets over op m’n eigen blog. Bart Moeyaert staat daar ook tussen :-). M’n topper is toch wel Herman De Coninck. Gedichten zijn zoiets, om op het nachtkastje te bewaren, en af en toe iets uit te lezen.

  Like

 4. Dit gedicht van Bart Moeyaert heeft jaren op een geplastificeerd kaartje tussen mijn agenda’s gezeten. Zodra ik het las was ik fan. Misschien wel net door de eenvoud én kracht. De laatste jaren ben ik niet meer zoveel bezig met gedichten, maar ik heb wel nog een dichtbundeltje liggen dat ik deze maand nog hoop te lezen. (Traliedieren van Patty Scholten)

  Geliked door 1 persoon

 5. Zoals hierboven al wordt vermeld door anderen, vergeet ik soms ook dat gedichtenbundels bestaan om te lezen. Wij kregen op onze trouw ‘Verzamel de liefde’ cadeau en dat lijkt me een leuke start om eens wat vaker die poëzie boven te halen. Ik kwam vandaag toevallig ook op de website van http://www.depotvangevondengedichten.be, misschien interesseert jou dat ook.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.