Dagen Zonder Vlees 2016

DZV---logoOok dit jaar gaat – voor de vijfde keer alweer – de campagne ‘Dagen Zonder Vlees‘ door.
40 dagen lang (of eigenlijk 46 dagen, om correct te zijn), van 10 februari tot 26 maart, wordt iedereen aangemoedigd om minder vlees en vis te eten.
Elke deelnemer en elke dag telt!

Hoe kan je deelnemen?

  • Schrijf je in op de website van Dagen Zonder Vlees (als je dit één van de voorbije jaren al deed, volstaat het om je aan te melden).
  • Ook op facebook kan je je aanwezigheid bevestigen in het daarvoor aangemaakte evenement.

Wat is er nieuw in 2016?

  • Dit jaar wordt de campagne getrokken door 20 politici. Onder andere Annemie Turtelboom, Alexander De Croo, Wouter Beke en Bart De Wever hebben zich geëngageerd om aan Dagen Zonder Vlees deel te nemen. Ik ben heel benieuwd naar hun ervaringen!
  • Voor wie een stapje verder wil gaan zijn er dit jaar drie extra uitdagingen: minder voedselverspilling, meer seizoensgroenten en minder wegwerpverpakkingen.
  • In 2016 is er ook een ‘Dagen Zonder Vlees’-kookboek! In dit boek staan heel wat inspirerende recepten van topkoks als Sofie Dumont, Jeroen Meus en Peter Goossens.

Over het groepsgevoel en elkaar aanmoedigen

  • Op de website kan je op een persoonlijke kalender bijhouden op welke dagen je geen vlees of vis hebt gegeten. Op de kalender kan je ook je score van de drie extra uitdagingen bijhouden.
  • Ook op sociale media is Dagen Zonder Vlees volop aanwezig. Volgen kan op facebook, twitter en instagram.
    Wil je zelf iets delen? Gebruik dan zeker de hashtag #dagenzondervlees!
  • Net zoals vorig jaar kunnen jullie lid worden van een groepje voor deze blog dat ik op de website heb aangemaakt. Je moet wel even opnieuw lid worden, want alle leden van vorig jaar zijn verdwenen. Doe je mee aan Dagen Zonder Vlees en lees je hier mee? Join the club!

Wat kunnen jullie hier verwachten?

Vorig jaar blogde ik over Dagen Zonder Vlees (zie ook de categorie ‘Dagen Zonder Vlees’) en dit jaar doe ik dat ook weer! Voor mij is Dagen Zonder Vlees niet echt een opgave, aangezien er hier al 4779 ‘dagen zonder vlees’ passeerden. (Dit heb ik niet bijgehouden, hoera voor apps :-).)

Uiteraard probeer ik zeker mee te doen me de drie extra uitdagingen:

  • minder voedselverspilling: hier wordt vaak van restjeskoken gedaan, of restjes gaan de diepvries in. Maar toch wil ik hier deze periode aandacht aan besteden, want het kan altijd minder!
  • meer seizoensgroenten: ook hier proberen we goed op te letten, en met onze eigen moestuin is dat zeker al goed gelukt. Soms wordt er al eens gekozen voor een niet-seizoensgroente, maar dat is eerder sporadisch. De groenten en fruit die je tijdens Dagen Zonder Vlees zonder schaamte mag kopen en bereiden zijn: aardappelen, aardperen, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, knolselder, pastinaak, pompoen, prei, rapen, radijsjes, rammenas, rode biet, rodekool, roodlof, savooikool, schorseneren, selder, spinazie, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, wortelen, winterpostelein, appel, banaan, mandarijn, mango, peer, pompelmoes, rabarber, sinaasappel. Dat kan wel tellen qua variatie hé?
  • minder wegwerpverpakkingen: in de supermarkt krijg ik nog wekelijks leuke opmerkingen op mijn herbruikbare zakjes, die ik vooral voor niet-voorverpakte groenten en fruit gebruik. Ook heb ik bijna altijd een rugzak en een herbruikbare boodschappentas bij me, zodat ik alle aankopen zelf kan wegsteken. Voor bepaalde producten, o.a. yofu, kies ik voor grotere verpakkingen. Als je gaat winkelen in een gewone supermarkt heb je altijd verpakkingen, denk maar als je vb. noten of gedroogde vruchten koopt. Verpakkingsvrije winkels zijn een optie, maar die zijn meestal een stuk verder uit de buurt.

Vorig jaar postte ik hier gedurende 46 dagen mijn weekmenu’s. Na een korte vragenronde op facebook bleek dat jullie allemaal enthousiast zijn om deze hier weer te zien verschijnen, dus de keuze was snel gemaakt. Eigenlijk vind ik dat ook de beste manier om mensen te motiveren: toon aan hoe het ook kan, met lekkere en eenvoudige recepten, en je krijgt mensen veel sneller mee!

Dit jaar worden het weekmenu’s met een uitdaging voor mezelf, want ik ga voor 46 dagen variatie. Dat wil zeggen: 46 dagen met recepten die ik nog nooit eerder maakte. Want hier komen te vaak dezelfde gerechten op tafel. Afgelopen weekend ruimde ik mijn pinterest-borden op en ik verplaatste enkele heerlijke recepten die meteen in het oog sprongen naar een nieuw bord ‘Dagen Zonder Vlees 2016’. Tijdens de periode van 46 dagen, die het grootste deel van februari en maart in beslag neemt, zullen er ook twee edities van #kookboekweek gepland worden. Ik zal zo veel mogelijk nieuwe recepten proberen, maar wellicht zullen er enkele dagen zijn waarop we niet thuis eten, of waarop er weinig tijd is om (uitgebreider) te koken. We zien wel waar het ons brengt, de voornemens zijn alvast gemaakt en ik heb er ongelofelijk veel zin in!

Doen jullie mee aan Dagen Zonder Vlees?

37 gedachtes over “Dagen Zonder Vlees 2016

  1. Dagen zonder vlees is voor mij al 31 jaar zó vanzelfsprekend dat ik nog nooit mee heb gedaan met de campagne. Misschien inderdaad weleens leuk om er op mijn blog aandacht aan te spenderen 🙂
    Jouw uitdaging klinkt goed, maar dat is voor mij onhaalbaar op dit moment. Ik ga eens nadenken hoe ik invulling kan geven aan “Dagen zonder vlees”

    Like

  2. Wat een leuke uitdaging maak jij ervan!! Ik ben nog aan het denken hoe ik de Dagen ga invullen, ik wil er ook graag iets interessants mee doen… Ik vind het alvast heel fijn dat EVA vzw ook extra uitdagingen heeft bedacht voor vegetariërs.
    Veel succes, ik kijk uit naar je weekmenu’s. Dat Pinterest bord ziet er veelbelovend uit 😉

    Like

    • Het mag al eens een beetje uitdagend zijn vind ik. Het zullen wellicht geen 46 nieuwe recepten zijn, omdat we hier vaak twee keer hetzelfde eten, maar de bedoeling is om nieuwe leuke recepten te ontdekken, en minder te vervallen in ‘wortelpuree’ en ‘spaghetti’ :-).

      Like

    • Naar waar ga je op reis? Op veel plekken vind je heel makkelijk een vegetarisch alternatief tegenwoordig. En meedoen hoeft niet persé elke dag, maar elke dag dat je meedoet telt (al hebben we natuurlijk wel liever dat iedereen zo veel mogelijk dagen meedoet 😉 )

      Like

  3. Goed bezig! Ik ben momenteel erg bezig met het verminderen van plastic afval. Bij mij om de hoek is een verpakkingsarme winkel geopend, dus dat helpt! Verder kan je bij de groentewinkel en op de markt ook terecht voor losse groenten en noten om in je eigen netjes of bakjes te doen. Het vergt wel wat extra voorbereiding en ik neem ook altijd een extra bakje mee voor wat ik nog tegenkom in de winkel.

    Like

    • In Antwerpen ben ik al bij Robuust geweest, en in Gent is er nu ook Ohne. Bij Moor&Moor in Gent kan je ook losse noten en dergelijke kopen (maar dan neem je best zelf zakjes mee, want nu hebben ze papieren (wegwerp)zakjes. Nu we niet meer in Gent Centrum wonen is het moeilijker om bij verpakkingsvrije winkels boodschappen te doen (ook wegens geen auto, en beperkte draagkracht met de fiets), maar we doen zeker ons best!

      Like

  4. Leuke uitdaging! Ik ben benieuwd!
    Ik ga wat meer aandacht besteden aan de drie extra uitdagingen. Ik was al lang van plan eens van die herbruikbare tasjes te kopen en heb ze ineens besteld (op kudzu zijn ze momenteel trouwens uitverkocht, ik vond er wel nog op http://www.bespaarbazaar.nl).

    Like

  5. Ik denk dat ik qua vegetarisch eten hetzelfde ga doen als vorig jaar: zoveel mogelijk, maar niet strikt de volle 46 dagen (al is het al maar omdat er weer een paar dagen België tussen gaan zitten en ik ben niet zeker of ik daar zelf ga kunnen koken). De extra uitdagingen ga ik ook proberen meedoen, want ook al probeer ik er al op te letten, ik ben wel eens benieuwd of wat ik denk dat ik doe overeenkomt met wat ik echt doe. Altijd goed om eens te tracken dus 🙂
    Benieuwd alleszins al naar je weekmenu’s; extra inspiratie is altijd welkom!

    Like

      • Oh absoluut dat elke dag telt! Alleen denk ik soms dat ik, net omdat ik toch al wel heel regelmatig vegetarisch eet, in deze periode wel eens “all the way” zou kunnen / “moeten” gaan. Maar ik blijf het moeilijk vinden om mensen te vragen om veggie voor mij te koken. Bijvoorbeeld mijn vader weigert vegetarisch te eten, dus ja, thuis vegetarisch vragen impliceert dat er twee schotels moeten gemaakt worden. Doe ik dus enkel als ik zelf kan koken 🙂

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.