#kookboekweek | januari 2016

Januari is hier verjaardagsmaand, dus het ideale moment om er een bakboek uit te kiezen voor #kookboekweek!
Het werd ‘Chloe’s Vegan Desserts‘ van Chloe Coscarelli.

Chloe's Vegan Desserts

Zoals jullie in het bericht over mijn verjaardagsfeestje al konden lezen, ben ik vergeten om veel foto’s te maken, en ik heb zelfs niks op instagram kunnen posten omdat ik het ook gewon vergeten was…

Voor mijn feestje maakte ik niet enkel gebakjes uit dit boek klaar, omdat ik ook wat tijd wou winnen door voor ‘vertrouwde’ recepten te kiezen.
Een mooie mix dus!

Bart heeft ook mee helpen kiezen, maar wat dessertjes betreft is er maar één voorwaarde: het moet met chocolade zijn :-).

Chocolate Chip Cookies (p. 63)

Chocolate Chip Cookies - Fiekefatjerietjes

Iedereen kent deze koekjes wel, en iedereen zal ze wel al eens gebakken hebben. Ik probeerde al verschillende recepten uit, maar dit is toch zeker een blijvertje! Het leuke aan koekjes is dat ze relatief snel klaar zijn, maar dat ze ook lang bewaren. Dit recept leverde twee bakplaten koekjes op, waarvan ik iets meer dan de helft verpakte in een zakje om mee te geven aan de vrienden toen ze vertrokken (de zakjes kan je HIER zien).
De andere koekjes bleven nog minstens een halve week goed, maar toen waren ze op :-).

Classic Coocnut Layer Cake (p. 123)

Gebakjes 1 - Fiekefatjerietjes

Bovenstaande foto lijkt niet echt op een cake hé? 🙂
Wel, dus de cake was een beetje mislukt. In het recept stond dat je twee cakes moest bakken, maar zoals ik altijd doe bakte ik één cake, die ik dan na het afkoelen horizontaal doormidden zou snijden. Een toevoeging was ook al gekozen: ik zou de cake opvullen met verse ananas. De cake was na 45 minuten bakken goudbruin en de tandenstoker kwam ook ‘clean’ uit de cake, maar tijdens het afkoelen begon de cake in te zakken en het midden bleek helemaal niet gaar te zijn.
Plan B dan maar! Ik sneed de randjes van de cake in blokjes en maakte een pudding op basis van kokosmelk en rijstdrink. In bekertjes maakte ik laagjes met cakeblokjes, ananasblokjes en pudding en hopla: een trifle was geboren! Nog wat geraspte kokos erover en leuke toppers erin en je hebt een feestelijk dessertje!

Salted Caramel Cupcakes (p. 153)

Gebakjes 5 - Fiekefatjerietjes

Deze cakejes waren heel speciaal van textuur: de binnenkant was heerlijk zacht, en de bovenkant knapperig/krokant. De carameltopping is er ééntje die ik zeker nog ga maken, amai, zo lekker! Zeker een blijvertje, dit recept!

Coffee Almond Crunch Cupcakes (p. 167)

Gebakjes 4 - Fiekefatjerietjes

Alleen al voor het uitzicht zou ik deze cupcakes opnieuw willen maken!
Ik heb er zelf niet van kunnen proeven (je kan niet álles eten, toch?), maar aangezien ze zo goed als op waren vermoed ik wel dat ze lekker waren.
Normaal moest er op het ‘hoedje’ eerst nog een laag ganache, en daarna pas het toefje buttercream met nootjes. Ik skipte het laagje ganache omdat ik een beetje in tijdsnood dreigde te raken en ik denk niet dat dat afbreuk heeft gedaan aan de smaak.
Nog eentje om zeker nog eens te maken, en een presentatie-idee om zeker ook te onthouden!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Volgende bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Hilde deed voor de tweede keer mee en koos voor ‘Puur Eten 2’ van Pascale Naessens

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je al meegedaan hebt, dan vul ik dit aan in het lijstje hierboven!

19 gedachtes over “#kookboekweek | januari 2016

  1. Die hapjes zien er heerlijk uit. Nog meer nu we ze in close-up kunnen bewonderen. Ik kies zelf meestal ook voor een mix van nieuw en vertrouwd bij een feestje. Stel dat dat nieuwe recept minder lekker is als het klinkt dan heb ik nog steeds die vertrouwde favorieten die zeker goed zijn. 🙂

    Like

  2. Chocolade, ja natuurlijk, ik ook 🙂 . Dit bakboek had ik nog niet eerder elders gezien, maar lijkt me echt een aanrader zo te lezen. En slim bedacht, dat van die ingezakte cake die werd gered. Graag komen lezen.

    Like

      • Engels vormt voor mij ook zeker geen probleem 🙂 . Het toeval wil, dat ik zonet een vegan kookboek heb besteld (van Adele McConnell, vertaald), ééntje dat ik eerst in de bibliotheek heb geraadpleegd. Ook goed!

        Like

      • Ohja, leuk! Als er en vertaalde versie is is dat ook wel een optie :-). En dat doe ik vaak ook: eerst in de bib eens checken, en daarna zelf kopen. Deed ik onlangs met ‘Een nieuwe kijk op eten’, echt een geweldige aanrader!

        Like

  3. Fijne verjaardag nog Fieke! Ik ben deze week ook met mijn eerste #kookboekweek gestart. Je kan het volgen op Instagram en dit weekend verschijnt er een update op mijn blog 😀

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.