#kookboekweek | december 2015

December is een beetje hectisch geweest, vooral door de feestdagen en het cadeautjes zoeken én inpakken. Even dacht ik dus dat er deze maand geen #kookboekweek zou komen, maar toen dacht ik eraan dat we onze ouders uitgenodigd hadden om te komen eten op oudejaarsavond en ik besloot er meteen een kookboekavond van te maken. Ik koos voor ‘Plenty‘, een boek dat al een tijdje in mijn kast staat en waar heel wat overheerlijke recepten in staan!

omslag 2.indd

Bart en ik stelden samen het menu samen, dus kozen de recepten samen. De aperitief was heel eenvoudig, met wat chipjes en olijven. Als voorgerecht aten we pompoensoep en als dessert een appel-veenbessencrumble met ijs. Het hoofdgerecht bestond uit vier gerechten, een beetje volgens het shared-plates-principe.

Zoete wintersalade, p. 102

Zoete wintersalade - kookboekweek - Plenty - Fiekefatjerietjes

Een heerlijke winterse, maar toch frisse en zoete salade! Deze salade is op basis van rodekool, savooikool, mango, noten en een heerlijke dressing en heel wat verse groene kruiden. Typerend aan de gerechten van Ottolenghi zijn dat ze veel groenten en (verse) kruiden bevatten, en dat vind ik geweldig!

Gecarameliseerde venkel (p. 172)

Gecarameliseerde venkel - kookboekweek - Plenty - Fiekefatjerietjes

Dit gerecht at ik eerder al bij vrienden en vond het toen zo lekker dat ik het zeker zelf ook eens wou proberen. Ik ben – in tegenstelling tot mijn man, helaas – een grote fan van venkel. In het originele recept is dit recept met geitenkaas, maar dit kan je gewoon weglaten.

Sobanoedels met wakame (p. 188)

Sobanoedels met wakame - kookboekweek - Plenty - Fiekefatjerietjes

Ook dit recept heeft een behoorlijk lang ingrediëntenlijstje, waar ik wel wat aanpassingen aan deed. Zo maakte ik de salade niet met sobanoedels, wegens nog andere noedels in huis. En de wakame verving ik door wat salade du pêcheur, omdat zowel mijn man als zijn ouders vrij ‘klassieke’ eters zijn en ik wat schrik had dat ze te veel zeewier te overheersend zouden vinden. Het was een succes, dit is echt een heerlijke salade. Al zou ik er volgende keer misschien iets minder geroosterd sesamzaad aan toevoegen.

Quinoasalade met gedroogde Iraanse limoen (p. 245)

Quinoasalade met gedroogde Iraanse limoen - kookboekweek - Plenty - Fiekefatjerietjes

Opnieuw een heerlijk gerecht! De Iraanse limoen liet ik weg, omdat ik de tijd niet had gevonden om ernaar op zoek te gaan. Ik voegde wel wat geraspte citroenschil toe ter compensatie. Ook hier is het een recept met kaas (feta), maar die kan je uiteraard ook gewoon weglaten.

Een zeer succesvolle kookboekweek, maar jammer dat ik niet meer dagen uit dit boek heb gekookt. Er staan nog heel wat minstens even veelbelovende recepten in dit boek!
Nog een kleine ‘note to self’ indien je met verschillende gerechten werkt: alle gerechten waren voor 4-6 personen, wat er natuurlijk voor zorgde dat er veel restjes waren. Maar dat vind ik niet erg, dan hoef ik eens een dagje minder te koken!

Kookboekweek - Plenty - Fiekefatjerietjes

Ondertussen zijn we al januari, en voor de nieuwe #kookboekweek heb ik ook al ideeën. Het boek is nog niet gekozen, maar zeker is wel al dat het een zoete editie wordt. Binnenkort ben ik jarig, en naar jaarlijkse gewoonte is er een feestje voor de vrienden waarbij (te) veel zoetigheid niet kan ontbreken. Ik kijk er al naar uit!

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Volgende bloggers postten afgelopen tijd een update:

  • Haaike kookte een week lang uit ‘Smakelijk’ van Piet Huysentruyt, een boek dat ze leende van haar schoonmama
  • Opgewekte Kapucijnaap koos voor ‘Groen is geweldig’
  • Hilde pikte ‘Nigella Express’ eruit en maakte er meteen een heel succesvolle eerste #kookboekweek van!
  • Silke koos voor ‘Julie Natuurlijk’, een boek waar ik nu heel benieuwd naar geworden ben!

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je al meegedaan hebt, dan vul ik dit aan in het lijstje hierboven!

17 gedachtes over “#kookboekweek | december 2015

  1. Oeh wat ziet dat er allemaal heerlijk uit! Plenty staat ook al een hele tijd op mijn (veel te lange) kookboekenverlanglijstje.

    Ik krijg echt meer en meer zin om dit jaar ook deel te nemen aan de kookboekweek! Nog even denken hoe ik dat net ga aanpakken, ik houd je op de hoogte…

    Like

    • Jaaaaa, zeker doen! In het kort: je kiest één kookboek uit per maand, en in die maand kook je in één zelfgekozen week (7 opeenvolgende dagen) minstens 3 recepten uit het boek. Voor een meer gedetailleerde uitleg verwijs ik je graag naar het lanceringsbericht van #kookboekweek :-). Have fun!

      Geliked door 1 persoon

  2. Oooh, je doet mij nog meer goesting krijgen om Plenty gewoon nu onmiddellijk direct te gaan kopen. Hij staat bovenaan mijn kookboekenverlanglijstje, maar aangezien ik in de kerstvakantie al wat andere boeken besteld had, vond ik het er precies wat over om dit ook nog te kopen. En nu heb ik daar dus spijt van, want elke foto ziet er zo lekker uit! 🙂

    Ik ben momenteel bezig aan mijn derde kookboekweek; een blog erover volgt nog later deze maand.

    Like

    • De kerstvakantie is december hé, en nu is januari. Een nieuwe maand, een nieuw boek? Het is echt super, net zoals ‘Plenty More’. Ik wil je natuurlijk niet in de verleiding brengen :-).
      Benieuwd naar je kookboekweekupdate! (haha, wat een woord!)

      Like

      • Ai :-). Ik kocht in 2015 vrij veel boeken en bestelde er ook nog eentje die ik deze week mag afhalen. Deze laatste is met een bon, en gisteren kreeg ik The Oh She Glows Cookbook cadeau van Kelly (WOOHOO! BLIJ!). Dus voorlopig even geen nieuwe boeken meer de komende maanden 🙂

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.