November suikervrij – update

http://www.morguefile.com/
http://www.morguefile.com/

Begin november ging ik met mezelf de uitdaging aan om een maand zonder (ofte: met zo weinig mogelijk) suiker te leven.
Ik wou eigenlijk vooral weten wat de invloed van geraffineerde suiker is op je lichaam, dus ik liet mezelf – in beperkte mate – wel nog ongeraffineerde suikers toe.

Enkele weken geleden konden jullie al lezen dat #kookboekweek van november niet zo’n geweldig succes was. Maar hoe ging het in de rest van november?
Tijd voor een update!

Wat vond ik gemakkelijk?

  • Drankjes. Frisdrank drink ik al maanden niet meer (na een vrij hevige maagontsteking enkele maanden geleden drink ik geen bruisende dranken meer), en thee drink ik altijd ongezoet. Wel zitten er heel wat smaken met zoethout in mijn theedoos, en die zijn van nature wel zoet.
    Ook ben ik al enkele maanden overgeschakeld op rijstdrink. De variant die ik drink (Lima) is zonder toegevoegde zoetmiddelen. Om te koken gebruik ik ongezoete sojamelk maar dat is geen verandering want dat deed ik vroeger ook. En eigenlijk drink ik vooral water
  • Ontbijt. Mijn ontbijt bestaat uit vaak terugkerende dingen: een boterham met banaan, muesli met yofu en fruit of havermoutpap met fruit. Havermoutpap maak ik nu met rijstdrink, of andere granendrinks die niet gezoet zijn. Muesli at ik afgelopen maand niet, aangezien ik niet bij de biowinkel ben geraakt om Provamel-yofu te kopen (de yofu van Alpro bevat suiker, zelfs de ‘natuur’ variant…). Ook brood bakken we vaak zelf.

brood

  • Avondeten. Over het algemeen zit hier bijna nooit suiker in verwerkt, aangezien we altijd vers koken. De enige gerechten die een struikelblok zouden kunnen zijn, zijn appelmoes en rodekool met appeltjes. Maar dit aten we niet in november :-).

Wat vond ik moeilijk?

  • In heel veel ‘gewone’ producten zit suiker. Denk maar aan: ketchup, bouillonblokjes, zoetzure saus, … Zelfs toen ik gedroogde cranberries wou kopen om in een cake te mengen zag ik in de ingrediëntenlijst suiker staan…

bouillon

Wat vond ik de voordelen?

  • Na een tijdje was de drang naar zoet weg. Geen trek meer in koekjes, chocolade, … Ik genoot veel meer van een stuk fruit of een zoute snack (olijfjes, en soms ook chips). Chocolade at ik zelfs een hele maand niet (afgezien van het FLOCK-taartje).
  • Je gaat bewuster om met de ingrediënten van veel producten. Je kiest ook vaker voor producten die je anders niet koopt en ontdekt zo nieuwe smaken.

Wat vond ik de nadelen?

  • Er kruipt heel wat meer tijd in zelf dingen bereiden: zelf brood bakken, suikervrij gebak maken, zelf confituur maken (zie het recept verder in deze blogpost).
  • Het is niet altijd eenvoudig om uit eten te gaan, of dat nu op restaurant is of bij vrienden of familie.
  • Ook veel tijd ging naar verpakkingen lezen: in heel wat producten waarvan je denkt ‘daar zal toch geen suiker in zitten zeker?’ zit net wel suiker. Denk aan: bouillonblokjes, … (Nu is dat ook niet écht een nadeel, aangezien ik sowieso al vaak verpakkingen lees.)
  • Suikervrij leven, en dan vooral als je zelf suikervrij gebak wil maken, is een stuk duurder. Een pot kokosbloesemsuiker kost al snel 5 € of meer voor 200 gram en ook ahornstroop, rijststroop en andere stropen zijn niet zo goedkoop. Natuurlijk moét je deze vervangers niet gebruiken, maar als je af en toe iets wil bakken tikt dat wel aan.

Waren er effecten op mijn gezondheid?

  • De klassieke afkickverschijnselen die je leest (vb. hoofdpijn, huiduitslag, …) heb ik niet gehad. Ik was ook niet bepaald meer vermoeid dan anders. Na enkele dagen had ik wel het gevoel ‘scherper’ te staan. Daarmee bedoel ik: ik was precies veel meer geconcentreerd en gefocust. Na het eten van een koekje of iets zoet kan je vaak zo’n wazig gevoel in je hoofd hebben, en dit was volledig weg.
  • Een paar keer heb ik een ‘suikerdip‘ gehad. Twee keer voor het middageten. Kennen jullie dat, niet het gevoel van honger, maar dat je begint te trillen en duizelig begint te worden en zo? Wel, dat dus. Gelukkig heb ik altijd iets bij om te snacken (vb. gedroogde abrikozen) en dan is dat snel opgelost. Maar toch wel een vies gevoel…
  • Mijn gewicht is niet spectaculair gezakt of gestegen. Sowieso heb ik de laatste jaren een constant gewicht (nooit meer dan 0,5 kg meer of minder), dus ik had hier niet meteen schommelingen verwacht.

Welke zijn de valkuilen?

  • Zorg voor een goeie voorbereiding voor je aan een suikervrije periode begint. Zo hadden wij nog een half pak yofu in de koelkast staan, en daar heb ik de eerste dagen nog van gegeten, omdat ik het ook niet weg wou gooien.
  • Zorg ervoor dat je voldoende alternatieven in huis hebt, zodat je niet terugvalt op de slechte suikers. Denk aan noten, gedroogde vruchten, rijststroop, kokosbloesemsuiker, …

kokossuiker

Wat at ik dan nog wel, als vb. tussendoortjes?

  • Vers fruit
  • Gedroogde vruchten en noten

nootjes

Heb ik gezondigd?

appeltaart

  • Tijdens de benefiet werd ook een tombola georganiseerd. Ik won maar liefst drie prijzen, waaronder de hoofdprijs: een bon van 200 € voor Will’s schoenen! Ook won ik een baby cake van FLOCKfoods: een oreo-taartje. Op zondag at ik daar een klein stukje van. Superlekker, maar ik merkte dat het me minder smaakte omdat ik al zo lang zonder zoet leefde.

taartje flock

De receptjes

Eerder deelde ik al een recept voor granolarepen.

In november bakten we ook rozijnenbrood. Bij ons thuis ben ik de ‘taartjesmadam’ en bakt mijn man brood. Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een broodbakoven dus brood bakken is kinderspel!

Ingrediënten voor 1 rozijnenbrood: 400 gram bloem, 230 ml water, 3/4 EL droge gist, 1 1/2 EL plantaardige boter, een snufje zout, 2 EL kaneel, 100 gram rozijnen. De rozijnen voeg je pas toe na het piepsignaal.

rozijnenbrood

Als zoet beleg voor de boterham maakte ik chiaconfituur. Daarvoor stoofde ik 450 gram diepvriesframbozen. Als het fruit zacht en papperig is geworden kan je 2 à 3 EL ahornstroop en 3 EL chia-zaad toevoegen. Nog een 5-tal minuutjes laten doorkoken, onder voortdurend roeren, en dan zou de confituur stevig moeten worden. Laat afkoelen en bewaar 1-2 weken in een afgesloten potje in de koelkast.

chiaconfituur

Nog enkele interessante artikels

 

Wat nu?

Ondertussen is december al voor de helft voorbij en ik geef toe: ik heb al weer suiker gegeten. Maar ik heb ondervonden wat suiker met je lichaam doet, dus ik probeer het wel te beperken.  Ook wil ik graag op zoek blijven gaan naar lekkere suikervrije gebakjes, en ben ik van plan om daarmee te blijven experimenteren.

Letten jullie ook op je suikerverbruik? Wat zijn jullie ultieme tips om minder suiker te eten?

43 gedachtes over “November suikervrij – update

  1. Heel interessant! Ook vooral die lichamelijke verschijnselen… Ik lees al jaren de ingrediëntenlijst van producten. Maar helemaal schrappen doe ik suiker niet. Zou ik best willen, maar is zo moeilijk. Zeker hier waar ze overal suiker in stoppen en alternatieven zoals ahornsyroop er niet zijn. Ik zorg meer name dat ik zo min mogelijk koek en snoep eet. In huis lukt dat prima als het er niet is. Maar op het werk is zo vaak een feestje of een andere gelegenheid met zoetigheid.. pff dat is echt moeilijk.

    Like

  2. Ik vind het heel moeilijk om op het suikerverbruik te letten: in quasi alles zit tegenwoordig wel suiker.
    Wat ik wel doe: mijn frisdrankverbruik is sterk verminderd (maar het helemaal laten zie ik niet zitten. Ik vind het gewoon té lekker) en ik zal niet zo snel meer buiten de maaltijden snoepen. als ik dat doe, is het meestal fruit!
    Maar jij bent wel ongelofelijk goed bezig! En er is niets zo leuk als stiekem af en toe toch eens zondigen!

    Like

  3. Voor ik zelf brood begon te bakken, wist ik helemaal niet dat er normaal gezien ook suiker ingaat. Nu laat ik het er ook uit (maar mijn vriend vindt het dan niet lekker, beweert hij). Ik ben een superzoetebek, dus ik vrees dat ik je niet van dienst kan zijn met tips. Hopelijk geraak je de feestdagen ook door zonder te veel suiker tegen te komen!

    Like

  4. Leuk om te lezen hoe het is meegevallen! Ik heb sinds ongeveer een jaar mijn suikerverbruik behoorlijk afgebouwd en voel dat dat beter voor me is. Al moet ik zeggen dat december een slechte maand is op dat vlak. Ik zou ook het meeste last hebben met verborgen suikers (geen idee eigenlijk of er in het brood dat wij kopen suiker zit..). Ik kijk als ik nog eens in de biowinkel kom uit naar Provamel-yofu, want eet ook vaak yofu bij het ontbijt en voorlopig is dat altijd de gesuikerde versie van Alpro, en dat mag gerust wat minder zoet.

    Like

    • Die verborgen suikers zijn inderdaad tricky. Beseffen waar overal suiker in zit is al een grote stap, veel mensen weten dat niet eens denk ik. Hopelijk komt Alpro ook met een suikervrije variant op de markt! Ik zou daar beter eens een mailtje voor sturen 🙂

      Like

      • ja dat snap ik écht niet, op hun facebookpagina is élke keer de commentaar als ze iets nieuws lanceren: “lekker alpro, maar kan het ook zonder suiker?” en dan beweren ze telkens dat ze sleutelen aan recepten maar dat ze beter ‘werken’ met de toegevoegde suiker. terwijl hun (zuster!!!) bedrijf provamel het toch zonder doet, bij bijna exacte dezelfde producten…. toch iets van slechte wil bij denk ik.

        Like

      • Ja, inderdaad, Provamel doet het wel. Maar volgens mij wil Alpro zich niet persé profileren als ‘gezond’, maar willen ze vooral de doorsnee (ook vleesetende) mensen bereiken…
        Ze weten ook wel dat de mensen die suikervrij willen eten toch Provamel kopen 🙂

        Like

      • Ja is waar, en het hoeft niet altijd allemaal gezond, maar toegevoegde suiker waar het niet hoeft (in yoghurt, in tomaten uit blik etc) vind ik gewoon ‘zonde’, dan hou ik mijn zoete zonde liever voor een lik maple syrup hier en daar, waar je dan echt van geniet of in een granola of sausje, en niet de stiekeme! ik vind Alpro’s ‘low profile’ trouwens echt wel gek ver gaan, met een ‘plantaardig’ menu voor kerst in de Metro met vis en vlees in? mmh… nog een tip voor de zoete zin trouwens, de Sterrenmunt thee van de Albert Hein is echt heerlijk zoet en kruidig, maar niet puur zoethout!

        Like

      • Ik ben helemaal akkoord met wat je schrijft!
        Vroeger dronk ik vaak de Sterre- en Droommix van Piramide, maar die vind ik nergens meer. Zoethoutthee (of thee met onder andere zoethout in) is lekker, maar het mag niet overheersen. Bij die van Pukka is dit vaak wel het geval…

        Like

  5. ik eet eigenlijk altijd suikervrij en vind het niet eens moeilijk (ik probeer sowieso heel weinig bewerkte producten te eten, dus de dingen als ketchup, dessertjes, sauzen koop ik niet of maak ik zelf). heel af en toe gebruik ik eens een lepel ahornsiroop of agave in een dressing of bij havermoutpannekoekjes, maar daar blijft het bij, ook omdat zoals je zegt de drang naar zoet afneemt en je smaak zich aanpast, ik kan een koolrabi nu ‘zoet’ vinden! maar ik merk wel dat ik nog steeds veel suiker eet als in heel veel fruit, bananen in ijs of smoothies, en als ik lekkere dadels in huis heb zijn ze ook niet lang veilig!

    Like

    • De ‘gezonde’ suikers zijn heel wat minder schadelijk voor je hé… Mijn ervaring is vooral dat het thuis (lees: wanneer je alles zelf kan bereiden) makkelijk is, maar van zodra je bij familie op bezoek gaat of een etentje hebt met het werk het heel wat lastiger is…

      Like

  6. Een tip voor bouillon: ik koop bouillonpoeder van Hobbit. Vooral omdat ik dat gemakkelijker kan doseren en omdat het verpakt is in glas, maar hij bevat ook geen suiker!

    Rijstdrink is ook mijn favoriet. Natuurlijk zoet en heel licht. Ik hou ook wel van amandeldrink en consorten, maar dan eerder voor chocomelk. Standaard gebruik ik liever rijstdrink.

    Rijstwafels, ik was het bestaan daarvan halvelings vergeten! Moet ik nog eens kopen 🙂

    Ik ben alleszins blij te lezen dat je wil blijven experimenteren met suikervrije gebakjes! Ik vind het al lang niet erg meer om zelf te moeten experimenteren, maar het is altijd eens tof als iemand anders het al voor jou heeft gedaan 😀

    Like

  7. Ik heb sinds mijn 9 jaar diabetes en weet hierdoor dat er in vrijwel alles suiker zit. Toen men die aandoening net had vastgesteld kreeg je veel uitleg over hoeveel koolhydraten in welk voedingsmiddel zitten. Eigenlijk eet ik echter vrij gewoon, met af en toe een zondig-momentje dat wordt opgevangen door wat meer insuline te spuiten. Wanneer mijn suikerwaarden zakken moet ik net snelle suikers eten, dus ze uit mijn leven bannen lijkt vrij moeilijk vermits ik wel aan een vast aantal koolhydraten per dag vasthang.

    Like

  8. Ik ga naast suiker ook stoppen met koolhydraten (enfin geen granen, dus geen brood, pasta, of rijst). En geen zuivel ook niet – paleo dus. Ik hoop dit twee weken vol te houden (en stiekem eigenlijk een maand) om te zien wat het effect is. (En zeker niet langer want ik ben tegen het hele vleesgedoe van paleo, dat gaat er toch wat over.)
    Ik heb eens een tijdje minder/niet gesnoept en voelde dat verschil meteen, heb ook zo van die dipjes gehad die jij beschrijft, dus ik hou mijn hart al vast. Maar ik voel hoe sluipend al die suiker (en al het vet, maar dat laten we hier efkes buiten beschouwing :p) van mijn eetgewoontes is voor mijn lijf: snel moe, futloos, enz.
    Ben me momenteel (mentaal) aan het voorbereiden, zoek veel receptjes, maar suikervrije baksels mag ook niet want… bloem = granen. Amandelmeel zou wel mogen, maar dat is ook weer vreselijk duur. Dus ik ben benieuwd hoe/of ik het ga overleven – ze beweren dat als je al je maaltijden paleo klaarmaakt, je tussendoor geen honger of goestingskes zal hebben; eerst zien en dan geloven 😉

    Like

    • Amai, straf! Ik weet niet of ik zonder koolhydraten zou kunnen, die vormen toch de grootste bron van energieverbranding hé? Maar toch ben ik heel erg benieuwd naar je ervaringen, er zit inderdaad heel wat ‘waarheid’ in die paleo, alleen dat vlees snap ik dus niet.
      Ik kijk uit naar je update, hopelijk blog je er ook over 🙂

      Geliked door 1 persoon

  9. Wat leuk dat je het een maandje geprobeerd hebt! Het is niet zo eenvoudig om vol te houden, vooral op restaurant bv. Maar dan kijk ik er niet naar, ik eet geen dessert, dat niet. Of als een collega trakteert met een gebakje. Dan eet ik het wel, maar het smaakt me niet. Het is gewoon veeeel te zoet. En dat terwijl ik een zoetebekje was. Ik ben wel 7 kilo afgevallen op 2 maand tijd.
    Kokosbloesemsuiker is inderdaad veel duurder maar je hebt er wel veel minder van nodig, ik heb zo’n glazen pot met cacao en kokosbloesemsuiker en ik ben er al mee bezig van mei.

    Like

    • Dat had ik dus ook met dat taartje van Flock. Het smaakte mij gewoon niet… Heel vreemd!
      Met kokosbloesemsuiker heb ik uiteindelijk nog niks gebakken, maar ik ben wel benieuwd om ermee te experimenteren. Voor mij houdt suikervrij leven vooral in dat ik minder bak ook, ik haal meer voldoening uit fruit als snack dan een gebakje. Maar dat is dan weer minder goed voor de blog natuurlijk 🙂

      Geliked door 1 persoon

  10. Tof dat je het gedaan hebt en de hele maand hebt volgehouden! Ik voelde zelf tijdens die maand ook weinig effect (minder hoofdpijn, meer energie e.d.), maar toen ik mij in november op een gegeven moment compleet heb laten gaan met suikers (boehoe voor stress en mijn zwakke wil dan), voelde ik het omgekeerde effect wél heel erg. Reden genoeg dus om de geraffineerde suikers definitief zoveel mogelijk te blijven schrappen.
    Al blijft het buitenshuis, zoals je ook aangeeft, inderdaad wel moeilijk. Ik hou mijn hart al vast voor de kerstvakantie… 🙂

    En euh, ik zou héél blij zijn met suikervrije gebakexperimenten hier op de blog! 😉

    Like

  11. Ik eet over het algemeen al weinig tot geen geraffineerde suiker, maar heb vorig jaar (denk ook in november zelfs :-)) ook eens een suikervrije maand gedaan (vind je nog verslagen van op mijn blog). Toen at ik ook geen gedroogde vruchten en maar beperkt aantal stuks fruit. Je smaak verandert er inderdaad door. Wortelen smaken dan bijvoorbeeld veel zoeter. En je wordt je er nog meer van bewust in hoeveel dingen er eigenlijk suiker zit en hoe vaak je gedachteloos toch wat suiker binnenkrijgt.

    Like

  12. Hoewel ik altijd al weinig tot geen geraffineerde suiker at, ging ik vorig jaar ook een maand volledig suikervrij (ook geen gedroogd fruit en aantal stuks fruit beperkt). Ik heb er toen ook een maand lang verslag over bijgehouden op mijn blog.

    Je wordt je er dan heel bewust van hoe vaak je anders toch ongemerkt nog suikers binnenkrijgt. Ik voelde me er wel goed bij en je smaak verandert inderdaad in positieve zin.

    Like

  13. Lijkt me een hele uitdaging. Wij proberen er ook wel op te letten (we doen ook al jaren geen zoet meer in koffie of thee) en bv. ook geen zoet meer op ontbijtgranen. Maar het sluipt toch makkelijk binnen via bewerkte producten (al komen die hier minder vaak binnen dan vroeger).

    Like

    • Hier is vooral gebak een uitdaging… In de dagelijkse dingen mis ik geen suiker (thee drink ik al jaren ongezoet en ook in havermoutpap of muesli doe ik geen suiker), maar voor die extraatjes is het niet eenvoudig…

      Like

  14. Wat de suikervervangers betreft (esdoornsiroop, kokosbloesemsuiker, rijsstroop, …). Over het al of niet beter zijn van die zoetstoffen heb ik al zoveel tegenstrijdige berichten gelezen dat ik daar door de bomen het bos niet meer zie. Kokosbloesemsuiker lijkt me echt het product van een goed georchestreerde PR campagne terwijl er eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs is dat het zoveel beter zou zijn.
    En eigenlijk zijn ze allemaal ook gewoon … suikers (maar dan van een andere plant dan de biet of riet), die toch nog best zoveel mogelijk vermeden of met mate gebruikt worden denk ik?

    Dat gezegd zijnde, ik heb ze wel allemaal staan in de voorraadkast hoor 😉 en heb al vaak kokosbloesemsuiker gebruikt in gebak. Smaakt een klein beetje anders, maar ook best wel lekker 🙂

    Like

    • Er zijn zeker voor- en tegenstanders van ‘suikervervangers’, ik las er zelf ook heel veel over. En dan heb je mensen die omwille van medische redenen geen suiker mogen eten, en die kijken dan vooral naar de glycemische index, en die ligt bij stropen bijna even hoog als bij suiker. Ach ja, alles met mate zeker? 🙂

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.