De moestuin van 2015

Afgelopen zomer hadden we onze eerste échte moestuin. Oké, vorig jaar plantte ik ook al pompoenen op onze bouwgrond, maar omdat pompoenen nu eenmaal niet zo veel werk vragen tel ik dat niet mee.
Eind januari verhuisden we naar ons huis-met-tuin. In het voorjaar begon het te kriebelen om met de moestuin te beginnen. Ik had niet echt een plan, maar heb wel een supermama die courgette, pompoen en peterselie al had voorgezaaid, zodat ik ze meteen kon planten. Van een vriendin kreeg ik ook enkele plantjes zomerbroccoli.
Half mei, het weekend van Hemelvaart, spitte ik een stukje in het midden van onze tuin (lees: onbewerkte grond) om en besloot er zonder al te veel voorbereiding rijtjes te zaaien/planten. Geen rechte rijtjes, zo berispte papa mij toen hij de werken eens kwam inspecteren :-).

01 - fieke in de moestuin - Fiekefatjerietjes

Wat waren de toppers?

Met stip op één: courgette! Serieus, hoeveel courgettes groeien er aan twee plantjes? Als je even een halve dag niet in de moestuin gaat kijken hangt er ineens een kanjer van een courgette te blinken. Ik hoef dan ook niet te zeggen dat we veel courgettes hebben gegeten, er heel wat pakjes in onze diepvries zitten en we ook vrienden en buren plezier hebben gedaan met ‘overschotjes’ :-).

02 - courgettes - Fiekefatjerietjes

De tweede plaats is voor de pompoenen! Mijn favoriete herfstgroente, zonder twijfel. Ook hier hadden we twee plantjes van en de opbrengst was groot.

03 - pompoenen - Fiekefatjerietjes

In onze tuin stonden enkel Hokkaido’s, maar een vriend van mijn man had Butternuts in zijn tuin dus we deden van pompoenruil.

04 - pompoenen ruilen - Fiekefatjerietjes

Op de derde plaats: boontjes! Ook weinig werk aan, en veel opbrengst. Als het zonnig en warm weer was kon ik om de twee dagen boontjes plukken.

05 - boontjes - Fiekefatjerietjes

Ook toppers: snijsla en peterselie. Volgend jaar ga ik wel maar één peterselieplantje meer zetten, en ga ik de snijsla in kleinere hoeveelheden zaaien, met tussenpozen van enkele weken. De peterselie oogstte ik enkele weken geleden al en sneed ik fijn om in de diepvries te doen.

06 - peterselie - Fiekefatjerietjes

Wat waren de floppers?

Wortels en bietjes hebben het niet zo goed gedaan. De helft van de rijtjes zijn nooit opgekomen, en de knollen werden niet heel groot. Wortels bleven over het algemeen kleine stompjes, wat voor veel extra werk zorgt bij het schoonmaken. Zou dat aan de zandgrond liggen?
De bietjes hieronder op de foto waren de enige drie uit het rijtje die ‘volgroeid’ waren.

07 - wortels en bietjes - Fiekefatjerietjes

De zomerbroccoli, die ik liet groeien in de hoop er broccoli’s in te zien verschijnen, bleek later palmkool te zijn. Ondertussen hadden de rupsen hun weg ook al gevonden dus byebye palmkool. Volgend jaar komt er een net of een doek over de kolen!

08 - palmkool - Fiekefatjerietjes

Wat hebben we allemaal gegeten?

Tijdens de zomermaanden kocht ik amper groenten in de winkel. We konden altijd groenten uit de tuin oogsten en die meteen verwerken. Wat we niet meteen op konden eten verdween in de diepvries, zo hebben we in de winter ook nog boontjes of kunnen we soep met courgette maken.

We aten – onder andere:

09 - salade rode biet - Fiekefatjerietjes

  • veel soep

10 - drie keer soep - Fiekefatjerietjes

11 - pompoenragout - Fiekefatjerietjes

En in 2016?

Afgelopen zomer werd ik lid van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Voor slechts 30 euro per jaar krijg je tweemaandelijks het magazine ‘Seizoenen‘, en krijg je ook een boekje van de lokale afdeling met leuke activiteiten. Bij mijn lidmaatschap kreeg ik een heus welkomstpakket, met onder andere enkele zakjes zaadjes en ook een kortingsbon van 5 € die je kon gebruiken op één van hun boeken. De bon werd snel verzilverd: ik kocht het Handboek Ecologisch Tuinieren. Leden krijgen sowieso korting op publicaties; ik betaalde nog slechts 24,50 voor dit lijvige naslagwerk!
Bovenop de reeds opgesomde voordelen krijg je met je lidkaart ook korting bij heel wat bio- en ecowinkels.

12 - Velt-welkomstpakket - Fiekefatjerietjes

En de voordelen houden niet op! Als Velt-lid krijg je ook korting als je biologische zaden bestelt.
Vorige week zat de Zadenlijst voor 2016 bij de laatste editie van ‘Seizoenen‘, dus het kiezen kan beginnen!

De bestelling stuur ik dit weekend nog door. We kozen voor:

  • boerenkool
  • doperwten
  • knolvenkel
  • pastinaak
  • rucola
  • boontjes
  • koriander
  • Oost-Indische kers

In mijn zadendoos zitten nog zaadjes voor: radijzen, peterselie, spinazie en krulsla. Mama heeft nog zaadjes over van courgette en ik ga ook nog zaadjes drogen uit de pompoenen (Hokkaido en Butternut) die we nu hebben.

Conclusie

De moestuin had – met de weinige voorbereidingen – heel wat meer opbrengst dan het werk dat we erin gestoken hebben. Oké, onkruid blijft maar komen en moet je altijd weer weg halen, maar los daarvan vond ik het werk in de moestuin best meevallen.

Voor de moestuin van 2016 wil ik wat doordachter aan de slag. Met een moestuinplan met groentebedden die je kan doorschuiven bijvoorbeeld. Daarvoor ga ik Het Moestuinboek eens lezen, want er liggen nog genoeg donkere en koude dagen in het verschiet.
Het wordt en boeiende moestuin, met weer heel wat nieuwe gewassen. Ook wil ik in 2016 een kruidentuintje die uitgebreider is dan enkel en alleen peterselie.

Wie van jullie heeft ook groene vingers? Misschien hebben jullie ultieme moestuintips?
En mensen die stekjes van verse kruiden in de aanbieding (zullen) hebben mogen zich altijd aanmelden :-).

36 gedachtes over “De moestuin van 2015

  1. Het lijkt me fantastisch om een moestuintje te hebben, alleen heb ik totaal geen groene vingers. Een plantje in huis vergeet ik al water te geven, laat staan dat ik een moestuin kan onderhouden…

    Like

    • Plantjes water geven staat hier elke week in mijn agenda, anders durf ik dat ook te vergeten… Eigenlijk valt een moestuin onderhouden best wel mee, naast het onkruid dan. De voorbereidende werken zijn wel de moeite, vind ik…

      Like

  2. Leuk verslag!

    Geen idee hoe je stekjes neemt, maar ik heb hele mooie rozemarijn- en tijmplanten staan waar je er eentje van mag komen pakken 😉

    Bij mij bleven de worteltjes ook klein, denk dat dat is omdat ik ze niet heb uitgedund (foei!), de rode bietjes daarentegen werden wel mooie knolletjes. Uit je lijstje voor volgend jaar kan ik boerenkool en rucola alvast echt aanraden, al moet je met de boerenkool ook opletten voor de rupsen!

    Like

    • Nog geen ervaring met kruiden stekken, ik vraag het eens aan mama! 🙂
      De wortels werden hier ook niet uitgedund, en misschien was het ook te droog? Wij gaven de plantjes water toen ze nog klein waren, maar eens ze groot genoeg waren hebben we ze niet meer zo veel water gegeven…
      Leggen jullie een doek of net over de boerenkool?

      Like

  3. Volgend jaar wordt ons vijfde moestuinjaar. Ondertussen staat hier een indrukwekkende collectie zaden, waarvan ik er tegen juni-juli steevast vergeet in de grond te steken. Aardbeiplantjes moeten hier nog weg, veel te veel, en van enkele kruidenplanten wil ik nog proberen stekken te nemen.
    Geen idee waar jullie wonen, maar je mag er zeker en vast om komen. Momenteel organiseert Natuurlijk-rijk opnieuw een zadenruil. Mijn lijstje staat ook op mijn blog, als er iets is wat je kan interesseren: laat het weten.
    Als je bestelling nog niet weg is mag je oost indische kers, doperwten en rucola zeker van mij hebben.

    Like

  4. Dat ziet er al goed uit! Ik heb geen groene vingers, maar mijn moeder wel. Ik gaf haar De Moestuin van Mme Zsazsa cadeau en daar was ze toch heel blij mee, maar jij zal voorlopig al genoeg leesplezier hebben aan die andere.

    Like

  5. Wat een superleuk overzicht! Lijkt me geweldig om zo een moestuin te hebben! Mijn opa had vroeger een heel grote achtertuin met kas en al en verbouwde alles zelf en ook wij hoefden nooit groenten in de supermarkt te kopen. Is zoveel lekkerder en ook nog leuk om te doen!

    Like

  6. Ik ben van plan om van 2016 mijn eerste echte moestuinjaar te maken. Of ik groene vingers heb zal dus nog moeten blijken :-). Het moestuinboek van Mme Zsazsa ligt klaar om eens wat grondiger te lezen en het handboek Ecologisch tuinieren van Velt heb ik pas nog van de bibliotheek meegebracht. Klaar om te beginnen plannen dus.

    Like

    • Joepie! Volgens mij ga je dat heel graag doen, het werkt enorm rustgevend en geeft ook veel voldoening. Je hebt alvast goeie voorbereidingslectuur!
      Benieuwd naar jouw moestuin(plannen). Schrijf je er ook stukjes over op je blog?

      Like

      • Ja, ik heb ook al gemerkt dat onkruid wieden een ontspannend effect op me heeft. Twee vliegen in één klap! Ik ga er binnenkort zeker eens iets over schrijven.

        Geliked door 1 persoon

  7. Leuk verslagje!! Wij hebben nu al 4 (of 5) jaar een bescheiden moestuintje in zelfgemaakte “moestuinbakken” en ondertussen toch wat ervaring 🙂 Bij ons zijn de echte toppers: courgettes (weinig moeite en veel resultaat!), aardbeien (in bakken op het terras), rode bietjes (doen het altijd goed bij ons, maar je moet wel op tijd zaaien), en boontjes. Nog een toppertje is snijbiet! Dit jaar voor het eerst gezaaid, is heel lekker en ook een heel sterke plant waarvan je kan blijven oogsten, en die kleurtjes zijn ook super mooi. 🙂 Oh ja en in het voorjaar beginnen we altijd met rucola en snijsla, zo gemakkelijk om in de moestuin te hebben want als je maar met 2 bent krijg je nooit een krop/pak uit de winkel op. We zetten vooral dingen die ofwel heel goed opbrengen, ofwel bijna niet vers te vinden zijn in de winkel. (zoals bietjes en snijbiet). Floppers bij ons zijn raapjes (lukt écht nooit) en tuinbonen.

    Ultieme moestuintips heb ik niet, gewoon veel proberen. Wat ik wel heel tof vind aan onze moestuin is dat die, dankzij het lief, ook mooi is. We hebben 4 afgebakende en iets verhoogde bedden, met hakselpaadjes rond, en helemaal rondom rond wat bloembollen (aliums) die uitkomen in de zomer. Ik droom van een moestuin met fruitdragende hagen, mooi afgebakende bedden (ahja toch een tip, maak moestuinbakken max. 1,5×1,5m. Die van ons zijn 2x2m en ik ben te klein om er in het midden aan te kunnen zonder half in de bak te vallen :p), een snijbloemen-veldje en dan een bankje om te chillen. Aaah!!

    Like

    • Oh, ik wist niet dat jullie ook moestuinierden! Naar aardbeien ben ik wel benieuwd :-).
      Als we nog eens afspreken (bij jullie?) zal ik zeker eens rondkijken in jullie moestuin! Ideetjes voor paadjes en zo heb ik ook nog nodig… Misschien kan het lief ons nog wat tips geven :-). Wat bedoel je met iets verhoogde bedden? Zijn dat echt bakken dan? Mijn rijtjes waren nu wel te lang, waardoor ik er altijd in moest trappen als ik vb. boontjes in het midden van de rij wou plukken. Daar moet ik ook beter over nadenken dus volgend jaar!
      Wilde bloemen hadden we hier ook, hoera voor vlinders en bijen!

      Like

  8. Super! Toch al een mooie oogst gehad jullie! En amaai, wat ben ik onder de indruk van jouw peterselie! Hier wordt het moestuinieren ook verder gezet na een eerste jaartje van experimenteren (met mislukte peterselie) 😉 . De inspiratie en “goesting” vond ik ook in het boek van Mme Zsa Zsa. We hebben dit weekend een klein serretje geplaatst en er worden nu eind deze maand verhoogde bakken voorzien van 80×80 en 80cm hoog. En nu wordt het dus zaden kiezen, “op papier” de bakken opvullen en dan verlangen naar de ontluikende lente!

    Like

    • Geen idee waarom onze peterselie zo woekert en die bij jullie niet goed groeit. Misschien ligt het ook aan de grond?
      Wat is de reden dat je kiest voor verhoogde bakken? Ik lees dat bij veel mensen en vraag me af wat de ‘meerwaarde’ daarvan is 🙂
      Deze winter wil ik de tuin ook op papier beginnen inrichten, maar er zal nog wel wat studiewerk aan vooraf gaan…

      Like

      • de reden voor verhoogde bakken hier is de hele, zware kleigrond en dus best zwaar om in te werken en uiteraard het gemak van op hoogte te kunnen tuinieren. Vind het ook overzichtelijker en meer beheersbaar…

        Like

  9. Bij ons deden de kerstomaatjes het ook erg goed. Gewoon zorgen voor het ‘dieven in de oksels’ en durven snoeien tot 1 stam.
    Rucola kon ik niet bijhouden 🙂
    En rabarber is ook wel erg makkelijk!

    Doet me er aan denken om volgend seizoen ook iets te schrijven over mijn paar vierkante meters moestuin 🙂

    Like

      • De tomaatjes stonden in open lucht, wel in een microklimaatje (zuidgerichte hoek beschermd tegen west-noord wind 😉 aan je foto’s te zien wellicht geen optie voor jou?

        Like

      • Nee, inderdaad geen optie… Of we zouden ze in onze voortuin moeten zetten (onze tuin is noord-west georiënteerd). Maar dat is ook geen zicht :-). Misschien later een (mini-)serre, wie weet…

        Geliked door 1 persoon

  10. Amai, ik kijk hier mijn ogen uit, zoveel dat jullie hebben kunnen oogsten! Zalig dat je daar bijna een hele zomer van hebt kunnen eten!

    Ik ben vooral jaloers op jullie courgettes, want op jouw vraag “Serieus, hoeveel courgettes groeien er aan twee plantjes?” moet ik jammer genoeg 0 antwoorden. Boehoe aan de schimmelziekte!

    En hier ook zo’n supermama die het zaadje-tot-plantje-werk deels overnam 😉

    Like

    • We hadden inderdaad een immense oogst, met vrij weinig werk eigenlijk ook. Gelukkig hebben we van ziektes geen last gehad. Misschien is het goeie grond hier? Ik hoorde van de buren dat de grootouders van de vorige bewoners hier een groentekwekerij hadden. Misschien heeft dat er iets mee te maken? Ik ben alvast benieuwd of we volgend jaar evenveel geluk zullen hebben!

      Geliked door 1 persoon

  11. dat is al een mooie oogst 🙂
    Leuk dat je dan toch het handboek gekocht hebt 😉 Is echt een heel degelijk naslagwerk
    PS: zaadjes van oostindische kers moest je nu echt niet gekocht hebben hoor, daar heb ik er massa’s van (je zal wel zien, eenmaal je dat gezet hebt, heb je zeker geen tekort aan zaad ervan 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.