Fieke en het Blogger-vriendenboek van Zwartraafje

Een tijdje geleden ontdekte ik de blog van Liesbet: Zwartraafje. Liesbet houdt net als ik onder andere van lezen, bakken en koken, haken en andere creatieve bezigheden. Logisch dat we elkaars blog graag komen lezen dus!

Vorige week kreeg ik een mailtje van Liesbet, met de vraag of ik haar Blogger-vriendenboek in wou vullen. Dat is een vaste rubriek op haar blog, waar ze andere bloggers die graag lezen aan het woord laat. Ik lees de rubriek altijd en was heel vereerd toen ze mij vroeg om mee te doen!

Het bericht van Liesbet kan je HIER lezen, maar ik post de vragen en antwoorden hier ook even :-).

Naam: Sofie, maar veel mensen noemen mij Fieke

Leeftijd:30

Wat studeer je of heb je gestudeerd? Ik begon met een bachelor in de interieurvormgeving, en behaalde daarna ook nog mijn master in de interieurarchitectuur.

Heb je naast lezen nog andere hobby’s? Ik hou heel erg van koken en bakken, maar ik ben ook graag op andere vlakken creatief bezig: foto’s maken, haken, … Sinds dit jaar hebben we ook ons eigen tuin, dus in de moestuin werken is ook een hobby geworden!

haken - Fiekefatjerietjes

Je favoriete eten: Dit is een moeilijke… Ik vind heel wat dingen lekker: stoofpotjes met curry en kokosmelk, álles met pompoen, maar ook een klassieke ‘stoemp’ kan mij bekoren. Dessertjes en gebak zijn ook favorieten, maar daar wil/kan ik niet in kiezen :-).

Je lievelingskleur: Blauw. Toen ik 12 was, moest ik op school een blauw-wit uniform dragen (we mochten alles dragen qua kleren, maar het moest of blauw of wit zijn). Jarenlang heb ik een afkeer gehad van blauw, maar nu draag ik het weer met plezier. Ook in huis kies ik vaak blauwe tinten voor decoratie.

Verzamel je (naast boeken) iets? Naast mijn (bescheiden) verzameling kookboeken heb ik ook een hele kast vol met kopjes en bordjes, om food foto’s mee te maken. Losse bordjes uit de kringwinkel, glazen kommetjes en enkele stuks die ik van mijn mémé kreeg.

verzameling bordjes - Fiekefatjerietjes
Zoek Kasper 😉

Welk boek staat al het langste in je kast? Heb je het al gelezen? ‘Duet met valse noten’ moet zowat mijn eerste eigen boek geweest zijn. Ik kreeg het voor mijn communie van onze toenmalige buurman. Ik las het ondertussen al meerdere keren.

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd? Vroeger, toen ik nog studeerde, kocht ik vaak vegetarische kookboeken in De Slegte, of op het Boekenfestijn. Toen ik meer en meer plantaardig begon te koken bleven die boeken onaangeraakt (vooral omdat ik de recepten te eenvoudig vond) en uiteindelijk heb ik ze weg gedaan. In mijn kookboekenkast komen nu alleen nog boeken die ik écht leuk vind. Voor ik kookboeken koop probeer ik ze eerst eens in te kijken in de boekhandel of in de bibliotheek, zo weet ik of ze de moeite zijn (of niet).
Ik koop trouwens alleen kookboeken of non-fictieboeken. Romans leen ik liever in de bib, omdat ik ze toch maar één keer lees…

Luister je naar audio-boeken? Nee, nog nooit gedaan. We hebben wel cassettes met sprookjes, die kreeg mijn man van zijn broer met Kerst vorig jaar (zijn broer houdt nogal van fopcadeaus :-)).

luisterboeken - Fiekefatjerietjes

Heb je een favoriet genre? Vroeger, ook toen ik studeerde :-), las ik heel veel detectives en misdaadverhalen. In het gezin waar ik toen ging babysitten hadden ze alle boeken van Pieter Aspe en ik mocht steeds het boek waar ik die avond in begon mee naar huis nemen om verder uit te lezen. Toen ik begon te werken las ik vooral chicklits voor het slapengaan, maar nu ik dit jaar meedoe met de Verbeelding Book Challenge heb ik heel wat andere genres leren kennen en ben ik blij dat mijn leeshorizon verruimd is!

Welk boek zou je op die moment willen kopen? Mijn wishlist is lang, maar bovenaan staan onder andere ‘The Oh She Glows Cookboek’, ‘Een nieuwe kijk op eten’ en het boek van De Groene Meisjes. Misschien koop ik ze op de Boekenbeurs, of anders gaan ze op het lijstje voor Kerst of mijn verjaardag.

Voor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen? Wij hebben zo’n vakkenkast van Ikea, en mijn boeken zijn per thema gegroepeerd. Creatieve boeken bij elkaar, reisgidsen bij elkaar, fotografieboeken bij elkaar. Voor de kookboeken heb ik de Engelstalige samen gezet en de Nederlandstalige ook. Voor de kookboeken met enkel maar desserts is ook een apart vak voorzien. Per vak heb ik de boeken op kleur gesorteerd, dat ziet er leuk uit!

boekenkast - Fiekefatjerietjes

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken? Ik heb (nog) geen e-reader, dus ik lees alle boeken ‘op papier’. Onlangs downloadde ik wel de app ‘Verborgen Parels’ van de bib, waarmee je op een tablet 15 e-books gratis kan lezen tot januari. Ik ben benieuwd…

Heb je een favoriet boek? Als in: één? Dat is zó moeilijk… Afgelopen jaar las ik al meer dan 50 boeken. Op het einde van het jaar plan ik een top 10 van de boeken die ik het leukste vond, maar ik denk dat ik ze in willekeurige volgorde op ga lijsten. Té moeilijk om maar één boek te kiezen… Eén van mijn favorieten dit jaar was ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet Op de Beeck, en ‘De Boekendief’ van Markus Zusak vond ik ook heel mooi.

Wat is de mooiste cover die je in je collectie hebt? Ik vind vormgeving van boeken heel belangrijk en het was dus niet makkelijk om te kiezen. Toch koos ik voor het talent van vriendinnen Kelly en Severien, waarmee ik samen het boek Art d’Eco maakte. Dat waren zalige tijden!

mooiste cover - Fiekefatjerietjes

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …? Even alle boeken geteld die nu in de boekenkast staan en dat zijn er 114. Momenteel ben ik wel aan het opruimen dus dat cijfer zal nog wel wat zakken. Ondertussen werden al 38 boeken opzij gelegd om weg te geven / te verkopen / te ruilen, ik moet daar eens werk van maken!
De boeken die ik bezit zijn vooral kookboeken (51 stuks).

Wat is je laatst gekochte boek? ‘Vegan’, een kookboek van Sue Quinn.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las? Oh, da’s een moeilijke… Als kind verslond ik boeken. Toen mochten we in de bib nog 20 boeken per keer uitlenen. Geweldig vond ik dat! Ik las veel Bart Moeyaert, Marc de Bel, Patrick Lagrou, … Thuis hadden we ook heel wat sprookjesboeken, die vond ik ook geweldig!

Wie was je favoriete auteur toen je kind was? Bart Moeyaert, zonder twijfel! Nu nog lees ik nog heel graag boeken van zijn hand.

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)? Er is niet echt één auteur die overheerst, maar van sommige kookboek-auteurs heb ik meerdere boeken: Chloe Coscarelli, Lisette Kreischer, Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero, Yotam Ottolenghi, …

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen? Dat zijn er heel weinig; ik kan er eigenlijk maar ééntje bedenken. ‘Duet met valse noten’ van Bart Moeyaert las ik dit jaar nog eens opnieuw. Als kind heb ik het heel vaak gelezen en ook nu vond ik het nog steeds geweldig!

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen? Over het algemeen lees ik boeken altijd uit, ook al vind ik ze maar niks. Dit jaar is er maar één boek dat ik niet heb uitgelezen: Vrijheid van Jonathan Franzen. Ik durf ook al eens enkele bladzijden over laten of sneller lezen als het me minder boeit. Maar gelukkig komt dat niet zo vaak voor!

Kan je je naam spellen met de eerste letters van titels uit je boekenkast? Het was even zoeken en uiteindelijk is het ‘Sofie’ geworden en niet ‘Fieke’. Leuke vraag :-).

naam met titels - Fiekefatjerietjes

Hebben jullie als kind vriendenboekjes ingevuld? Wat vinden jullie van deze Vriendenboekjes-voor-volwassenen of Vriendenboekjes-voor-bloggers?

19 gedachtes over “Fieke en het Blogger-vriendenboek van Zwartraafje

 1. Ja vroeger hadden we vriendenboekjes! 😀 Deze vind ik heel leuk om te lezen, maar persoonlijk heb ik er geen behoefte aan om m in te vullen. Het is zoals een tag eigenlijk toch? Zo zou die ingevuld kunnen worden door meer bloggers die dat leuk vinden!

  Like

 2. Och, hoe cool! Zo veel kookboeken, zeg! Ik heb er ook een aantal, en ook veel bakboeken, maar ik doe daar dus niéts mee hé. Wat een zonde eigenlijk, vooral van al die bakboeken. Wij hebben trouwens ook de zwarte Expedit, wat een merde is me dat. Daar kan ik elke dag stof van afdoen. 🙂

  Like

  • Goh, ik vind dat het wel meevalt eigenlijk… ‘k Heb al eens ferm opgeruimd en er staan er nog héél veel op mijn wishlist. En er komen steeds nieuwe bij ook…
   Je moet eens meedoen met #kookboekweek hé! Meteen een reden om die ongebruikte boeken eens te gebruiken!
   En oja, die zwarte expedits trekken stof echt aan… Wij hebben ook een salontafeltje in hetzelfde en da’s echt pure horror. Zeker met een kat in huis 🙂

   Like

   • Tell me about it… Hier 2 langharige honden, een smerige peuter ( 😛 ) en een pelletkachel. 😥

    Ik denk eens na over #kookboekenweek! Ik sta echt niet vaak in de keuken. 🙂

    Like

   • Met die kast kan ik nog wel leven (vooral omdat het een mooie kast is, en ook wel praktisch), maar ik overweeg een nieuwe salontafel omdat je er echt álles op ziet liggen…
    Er zijn ook eenvoudige kookboeken hé? Of bedoel je dat bij jullie de man des huizes kookt? 🙂

    Like

 3. Dit vind ik nu een echt interessant vragenlijstje, met leuke antwoorden ook. Over onderwerpen die me ook interesseren 🙂 . Persoonlijk werk ik ook graag met lijstjes, dat maakt alles zoveel makkelijker en overzichtelijker 🙂 .

  Like

 4. Wat een leuke rubriek; doet mij zin krijgen om straks zeker ook eens bij Zwartraafje zelf rond te neuzen! En die cassettes, dat is echt pure nostalgie! Ik zou eens moeten kijken of onze oude nog op zolder bij mijn ouders liggen. Hebben jullie dan eigenlijk een cassettespeler om ze te beluisteren? 🙂

  Zo “leeg” dat jullie Expedit er nog uitziet! Bij ons staat die overvol met boeken, maar wij kopen dan ook véél romans, dus ja… We staan bijna op het punt waar we gaan moeten beslissen om boeken weg te doen of een extra boekenkast te kopen (moeilijk, moeilijk, want de minimalist en de boekenliefhebber in mij zijn op dat gebied echte tegenpolen 😉

  Naar dat boek van De Groene Meisjes ben ik ook wel benieuwd en The Oh She Glows Cookbook staat hier op het lijstje sinds ik het bij Kelly in haar kookboekweek zag passeren!

  Like

  • Zij kwam ooit op mijn blog terecht omdat ze graag leest, bakt en creatief bezig is. Soort zoekt soort, en sindsdien ben ik ook fan van haar blog. Dat vind ik dus één van de leukste dingen aan bloggen hé: zo veel gelijkgestemde zieltjes!
   In onze radio zit nog een cassettespeler, maar ik moet toegeven dat ik de cassettes nog niet beluisterd heb. Misschien maakt Kathleen een nieuwe Book Challenge voor 2016 en zit er een audioboek-puntje bij? 🙂
   Romans koop ik in principe niet, omdat ik ze toch maar één keer lees. Ik kan daar precies geen geld aan geven… Ik heb onlangs ferm opgeruimd in m’n kast en heel wat architectuurboeken en boeken van op school opzij gelegd om weg te doen / proberen te verkopen. Ik wil alleen bijhouden waar ik nu écht nog iets aan heb!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.