Dat suiker slecht voor je is, weet iedereen. Maar toch is het zo moeilijk om van het zoete goedje af te geraken, onder andere omdat het écht overal in zit…
Al een hele tijd wil ik eens proberen wat zonder suiker leven met je doet, maar ik had altijd wel een excuus. Tot ik bij Le petit requin (HIER en HIER) las over ‘een maand leven zonder suiker’. Haaike zei: ik doe mee met #kookboekweek, als jij meedoet met een maand zonder suiker. Dit was het extra duwtje dat ik nodig had! Oktober was toen al ver gepasseerd, dus ik besloot om november als suikervrije maand te kiezen.
Ook bij Loesje Zaakjes las ik al heel wat over suikervrij leven!
Ik startte op 2 november, omdat we op 1 november bij onze ouders waren en de verleiding daar altijd té groot is.
Op 2 november – ook wel gekend als ‘Bring A Vegan Cake To Work Day‘ – bakte ik een suikervrije cake voor de collega’s. De cake ging erin ‘als zoete broodjes’, en één van de collega’s vroeg zich af hoe ik dan de smaak in de cake kan krijgen, zo zonder eieren, melk, suiker, tarwe, … Ha!
Voor de geïnteresseerden: de cake is gebaseerd dit recept. Ik verving de bosbessen door appel en voegde rozijnen, walnoten en gojibessen toe aan het deeg. De topping liet ik achterwege.
Maar goed, terug naar ‘november suikervrij’!
Wat wil ik schrappen?
- geraffineerde suiker: witte suiker, bruine suiker, poedersuiker, …
- niet-geraffineerde suiker: rietsuiker
- chocolade, kant-en-klare koekjes en gebak (als daar zijn: pure chocolade, oreo’s, speculoosjes, …)
- kant-en-klare producten waar suiker in verwerkt zit (als daar zijn: ketchup, …)
- frisdrank en (vers geperst) fruitsap
- chemische zoetstoffen (als daar zijn: aspartaam, …)
Wat blijf ik wel nog eten?
- vers fruit
- gedroogde vruchten
- ahornstroop, agavestroop, …
- zelfgemaakt gebak met natuurlijk zoetmiddelen
In november wil ik een maand met zo weinig mogelijk suiker leven. Na november probeer ik bewuster met suiker om te gaan, maar ik ben niet van plan om suiker volledig uit mijn eetpatroon te schrappen.
Eind november deel ik met jullie mijn ervaringen met de suikervrije maand.
Wat vond ik de voordelen? Wat vond ik de nadelen? Waren er effecten op mijn gezondheid? Welke zijn de valkuilen? Wat at ik dan nog wel, als vb. tussendoortjes? Heb ik gezondigd?
Omdat november ook weer een nieuwe maand is voor #kookboekweek, besloot ik deze twee uitdagingen aan elkaar te koppelen.
In november kies ik voor het boek ‘Lisette in Luilekkerland’. In dit boekje staat heel wat gebak zonder suiker. Voor één keer ga ik de spelregels een beetje veranderen, omdat (minstens) drie keer gebak in één week een beetje te veel van het goeie is. In de hele maand november ga ik dus minstens 3 recepten koken uit ‘Lisette in Luilekkerland’.
Benieuwd hoe het jouw verloopt!
Zou het ook eens willen doen maar zie ertegen op…
Veel succes!
Liefs
LikeLike
Het zal niet eenvoudig worden, maar ik ben benieuwd!
LikeLike
Hoera! Ik wilde je juist eens vragen of je er dan mee begonnen was, toen ik een pingback zag verschijnen 🙂
Ik ben benieuwd naar het suikervrije gebak dat je gaat uittesten, want hoewel ik dat in oktober ook zoveel mogelijk heb proberen vermijden, wil ik daar nu graag wat mee experimenteren! Die cake voor “‘Bring A Vegan Cake To Work Day” (grappige dag wel) ziet er al heel lekker uit.
Veel succes ermee alleszins!
LikeLike
Haja, ik had het een beetje beloofd hé :-).
Wellicht beperk ik me enkel tot het boek van Lisette. Vroeger heb ik wel al wat suikervrij gebak geprobeerd, maar vooral de textuur vind ik een uitdaging. Het is niet de bedoeling om elke dat suikervrij gebak te eten, want dan ben je volgens mij ook niet goed bezig :-). Het zal eerder iets voor het weekend worden, of voor als we bezoek hebben. Het recept van de cake die ik mee had naar het werk zal ik nog doorsturen naar de vrouw van mijn baas, hij vond het heel geslaagd! (En zei ook dat zijn vrouw nooit zou geloven dat het zonder eieren, zonder melk én zonder suiker was.)
LikeLike
Haha, nee, elke dag suikervrij gebak lijkt mij ook niet de bedoeling 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk er al heel lang over om dat ook eens te proberen, maar voorlopig ga ik passen. Ik volg hier wel graag mee!
LikeLike
Misschien geraak je een klein beetje geïnspireerd en heb je binnenkort zin om het eens te proberen hé!
LikeLike
dapper! ik begin er even niet meer aan, aan dat suikervrij 🙂 Ik bedacht gisteren net hetzelfde over kookmaand ipv kookweek houden met dat boek, dus benieuwd naar je kookmaand:
LikeLike
We zullen zien of ik binnen enkele weken nog zo dapper ben :-). En voor sommige boeken zou ik een hele maand ook leuker vinden dan een week!
LikeLike
Als je van mij tips nodig hebt, laat je ’t maar weten hé! 🙂 Succes! (Maar dat komt zeker goed, gezien de suikers die je jezelf wel nog toelaat 🙂 )
LikeLike
Ik wou niet té streng zijn, maar het is nu ook niet zo dat ik overal ahornstroop of zo bij ga kappen :-). Tips zijn altijd welkom, maar ik denk dat ik gewoon wel zal zien waar ik beland…
LikeLike
Veel succes! Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Ik hou het voorlopig bij ‘suiker-arm’ in plaats van ‘suiker-vrij’ :-).
LikeLike
Wellicht zal het niet lukken om álle suikers te vermijden, maar zo veel mogelijk is het doel. En na november is het doel ook wel om suikerarm verder te gaan…
LikeLike
Veel succes met je suikervrije maand! Vind ik ontzettend dapper. Ik ga niet zeggen dat ik meedoe, kan ik he-le-maal niet!
LikeLike
Dankje :-). Ik zie wel hoe ver ik raak. Ik ben wel een zoetekauw maar eet nu ook niet zó veel suiker. Maar toch ben ik benieuwd naar de effecten van suikervrij eten…
LikeLike
Pfff, ik zou daar beter ook eens aan mee doen, mijn suikerconsumptie loopt uit de hand de laatste weken 🙂
LikeLike
Wat houdt je tegen? Doe je mee? 🙂
LikeLike
De perfectionist in mij vindt het niet leuk dat we al 5 november zijn, haha :p zal een projectje voor 2016 worden denk ik 😉 en nu gewoon al wat beter opletten met snoepen etc
LikeLike
Haha! je kan ook van 5 november tot 5 december meedoen hé? 😉
LikeLike
Tof! Ben echt megabenieuwd naar je evaluatie van hoe het is gegaan. Hoop ook dat je nog handige tips kunt geven. Ik let altijd al erg op hoeveel suiker ik neem. Soms zondig ik wel hoor, als er uit NL stroopwafels komen bijvoorbeeld 😉 Maar ik vraag vaan expliciet in restaurants naar bepaalde dingen zonder suiker. Zo bestel ik vaak mangosap in melk zónder suiker. Dat soort dingen.
LikeLike
Ik ook! Veel dingen lijken me makkelijk, maar er zijn ook wel enkele valkuilen of moeilijkheden.
Mangosap in melk? Dat klinkt vreemd!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja ze stoppen alles hier in melk, zelfs theezakjes 😛
LikeLike
Als het Chai-thee is, kan ik dat begrijpen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ja dat is inderdaad wel lekker, maar warme melk voor je neus met een groene-thee-zakje is wat minder aantrekkelijk 😉
LikeLike
Inderdaad. Of citroenthee. Of rodevruchtenthee. Brrr 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wens je veel succes! Ik kijk ook alvast uit naar jouw bevindingen. 🙂
LikeLike
Dankjewel 🙂
LikeLike
Veel succes!
Ik wou dat ik het ook kon maar denk niet dat het mij zal lukken. Ik probeer nu om in kleinere stapjes af te bouwen en probeer bijvoorbeeld te stoppen met frisdrank te drinken.
LikeLike
Iedereen doet dat op zijn manier hé! Suiker minderen is ook al veel waard.
Met frisdrank heb ik zelf totaal geen probleem, omdat ik het niet (meer) drink…
LikeLike
Ik doe mee omdat het moet 😁
Hoop vooral recepten en inspiratie op te doen om het ‘moeten’ iets aangenamer te maken!
LikeLike
‘k Zal enkele recepten uit het boek van Lisette testen, maar ik probeer zeker ook andere recepten uit en bij voorkeur ontwikkel ik zelf een paar receptjes. Hou ’t hier maar in de gaten! 🙂
LikeLike
Vind het heel bewonderenswaardig dat je dit gaat proberen!
Het zal zeker niet gemakkelijk worden, aangezien er in zo goed als ALLES suiker zit!
Maar ik duim voor jou! En ben benieuwd naar je ervaringen 😀
Liefs Astrid – Timeless Elegance
LikeLike
Bedankt! Het komt er eigenlijk op neer om alles vers te eten, en zo weinig mogelijk bereide producten te gebruiken 🙂
LikeLike
Mij lukt het ondertussen ook al een tijdje om suikerarm te eten, maar de stap naar volledig suikerloos blijkt toch wel heel moeilijk. De grootste verandering, vind ik, is dat alles veel zoeter gaat smaken.
Veel succes, maar ik denk dat het best gaat lukken! 🙂
LikeLike
Voorlopig lukt het goed, ik bakte gisteren mueslirepen met dadel en banaan en vond ze al heel zoet smaken (terwijl er geen natuurlijke suikers waren toegevoegd).
LikeLike
[…] besloot ik met mezelf de uitdaging aan te gaan om een maand lang suikervrij te leven (lees meer HIER). Ik legde mezelf enkele regeltjes op, en die bestonden er vooral in dat ik geraffineerde suikers […]
LikeLike
[…] #kookboekweek van november kaderde in de ‘november suikervrij’-uitdaging. Ik besloot de twee uitdagingen te combineren en koos voor het boek ‘Lisette in […]
LikeLike
[…] november ging ik met mezelf de uitdaging aan om een maand zonder (ofte: met zo weinig mogelijk) suiker te leven. Ik wou eigenlijk vooral […]
LikeLike
[…] 2015 besloot ik het eens een maand zonder suiker te proberen. Mijn bevindingen waren positief en doorheen het jaar postte ik heel wat suikervrije […]
LikeLike