Hazelnootchocoladetaart | I Love Baking – by Imperial

Wisten jullie dat de puddingpoeders van Imperial gluten-, lactose- en suikervrij zijn?
Imperial wil mensen met een voedselallergie meer inspireren en daarom hebben ze een nieuwe website gelanceerd: I Love Baking. Op deze website kan je lactosevrije recepten vinden, maar ook recepten zonder suiker of gluten.

Momenteel staan alle recepten op de website nog een beetje door elkaar. Hopelijk werken ze aan een systeem met categorieën of labels zodat het duidelijker is welke recepten gluten-, lactose- en/of suikervrij zijn.

Om hun nieuwe website extra in de kijker te zetten schreef Imperial een wedstrijd uit.
De opdracht luidde: “Maak een recept met één van onze puddingpoeders naar keuze. Dit recept mag zo origineel, snel, geavanceerd of eenvoudig zijn als je zelf wil. Pudding verwerken in een taart? In een uitgebreid dessert? Alles mag en alles kan! Voorwaarde: je recept moet lactosevrij zijn.”

Dat klonk mij als muziek in de oren! Meteen dacht ik terug aan een toprecept dat ik enkele jaren geleden ontwikkelde: een heerlijke hazelnootchocoladetaart. Dit recept heeft een herfstige toets, en door het gebruik van hazelnootdrink krijg je een totaal andere smaak dan wanneer je voor de door iedereen gekende soja- of rijstmelk kiest.
Dit recept is – uiteraard – volledig plantaardig. Lactosevrij is per definitie niet gelijk aan plantaardig, omdat eieren geen lactose bevatten (lactosevrije recepten kunnen dus wel eieren bevatten).

Nog een reden waarom ik voor dit recept koos: ik herinner me nog alsof het gisteren was dat ik met deze taart op de bus stapte richting vriendin S., die ik leerde kennen tijdens de fotografielessen die we toen samen volgden. Ze was toen nog maar pas verhuisd, na jarenlange verbouwingswerken. Ik kreeg een rondleiding in hun prachtige huis, en daarna zaten we buiten in het zonnetje om (een deel van) de taart op te eten. Ik was toen mijn camera vergeten, dus ik mocht die van vriendin S. lenen. Het resultaat gaf perféct de sfeer weer die bij de taart hoorde: herfst, maar met een streepje zon.
Helaas is S. aan het begin van deze zomer overleden, en ik heb nooit afscheid van haar kunnen nemen… Er zijn heel wat dagen waarop ik nog aan haar denk, en ik koester de mooie herinneringen, waaronder ook deze taart.

NODIG:

(voor een taart met een diameter van 23 cm)
Voor de taartbodem:

  • 200 gram tarwebloem
  • 100 gram sojaboter
  • 50 gram rietsuiker
  • een snufje zout
  • 1/2 tl kaneel
  • een snufje nootmuskaat
  • 3 EL hazelnootdrink
  • 50 gram hazelnoten, fijngemalen

Voor de pudding:

  • 500 ml hazelnootdrink
  • 1 zakje Imperial Vanille puddingpoeder
  • 2 EL cacaopoeder
  • eventueel extra riet- of vanillesuiker naar smaak

Om af te werken:

  • een pakje sojaslagroom
  • pure chocolade om te raspen

WERKWIJZE:

Meng alle ingrediënten voor de taartbodem in een keukenmachine. Duw het deeg uit in een ingevette springvorm van 23 cm en zorg voor een opstaand randje. Bak de taartbodem gedurende 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, of tot hij goudbruin kleurt.

Maak ondertussen de hazelnoot-chocoladepudding, volgens de aanwijzingen op de verpakking van het puddingpoeder. Giet de pudding in de taartbodem en laat afkoelen.

Klop de sojaslagroom op. Spatel de slagroom op de volledig afgekoelde hazelnoot-chocoladepudding en werk de taart af met chocoladekrullen.

Natuurlijk zou ik het geweldig vinden als jullie allemaal voor mijn recept zouden willen stemmen!
Dit kan via deze link. Stemmen kan tot en met 19 november middernacht. Per persoon wordt maar één stem toegelaten.
Duizend maal dank!

Ondertussen is de wedstrijd afgelopen. Met 986 stemmen eindigde ik als eerste! BEDANKT!

30 gedachtes over “Hazelnootchocoladetaart | I Love Baking – by Imperial

  1. Ik was al heel enthousiast “oehoe, een wedstrijd, hopelijk wint ze” en toen las ik het stukje over S. en zat ik hier bijna te wenen. Veel sterkte, zowel met het afscheid zelf als met het verwerken dat er eigenlijk geen echt afscheid was. Ik kan alleen maar hopen dat dat wilt zeggen dat ze op zijn minst niet lang heeft afgezien.

    Like

    • Even verduidelijken dat het helemaal niet mijn bedoeling is om een soort van medelijden op te wekken met dat stukje in mijn bericht. Ik wou het gewoon even kwijt denk ik, bij wijze van poging tot afscheid proberen te nemen. Ik deelde het vooral omdat ik áltijd aan haar ga denken als ik die foto zie, en ik gewoon stil wil staan bij de mooie momenten die we samen hebben gehad…

      Like

      • Oh, maar ik had het ook helemaal niet opgevat als “medelijden opwekken” hoor, in de verste verte zelfs niet. Het was gewoon (jammer genoeg) deels herkenbaar, vandaar mijn reactie. Ik vind het juist heel mooi dat wat op dat moment waarschijnlijk “gewoon” een foto was, nu mooie herinneringen oproept!

        Like

  2. Ik ken S. uiteraard niet maar heb zelf gisteren bericht gekregen dat een familielid overleden en leef dus met je mee. De taart ziet er heerlijk uit dus ik ga meteen ook mijn stem uitbrengen.

    Like

    • Echt, ik ben verbaasd dat het zo hard gaat! Maar stiekem ben ik ook heel erg blij en hoop ik dat iedereen blijft stemmen en ik ga winnen, hihi!
      Ik heb voor jou gestemd, omdat ik vind dat er sowieso een plantaardig recept zou moeten winnen!
      Aan S. moet ik nog (bijna) elke dag denken, het zal nog wel even duren voor ik het een plaatsje kan geven… Door omstandigheden op het werk ben ik ook niet naar haar uitvaart kunnen gaan, en dat was voor mij wel een manier geweest om afscheid te nemen…

      Like

  3. Het ziet er erg lekker uit, dit ga ik zeker proberen! En mijn stem heb je ook!

    Afscheid moeten nemen zonder afscheid heeft tijd nodig… Ik vind het dan wel mooi om zo’n ‘beeld’ te hebben, degene waarover het gaat lijkt dan op een of andere manier toch nog even dichterbij.

    Like

    • Bedankt voor je stem, Hilde! Laat gerust weten wat je van de taart vond!
      Haar foto (van het rouwkaartje dat ik kreeg via een gemeenschappelijke vriend die wel naar de uitvaart kon gaan) hangt hier al een hele tijd aan mijn prikbord. Vaak ‘durf’ ik er niet naar kijken omdat het dan weer eens zo hard aan komt… Tijd heelt alle wonden, zeggen ze. Het zal nog wel even tijd nodig hebben hier…

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.