Courgettemuffins

Courgettemuffins - Fiekefatjerietjes

Deze muffins maakte ik op een zonnige dag eind augustus, toen mijn ouders bij ons waren om te helpen met de inrichting van onze berging. Hoera voor praktische rekken tegen de muren!
Omdat ik af en toe mijn keukenbezigheden moest onderbreken om te gaan helpen, heb ik de foto’s snel-snel met mijn smartphone gemaakt. Het zijn dus geen geweldige foto’s geworden. Dat smartphone-fotograferen, dat is mijn ding nog niet helemaal :-).

In augustus volgde ik bij Kathleen de cursus ‘Meststoffen voor jouw blog‘. In les 10 kregen we de opdracht om eens iets helemaal anders te doen van wat je altijd doet. Toen kreeg ik het idee: waarom maak ik niet eens een stap-voor-stap-handleiding bij een recept? Zo zien jullie niet alleen het eindresultaat, maar ook hoe ik ertoe gekomen ben. En dat mijn keuken er niet altijd spic en span bij ligt als ik aan het bakken ben. Ahum.

(Ooit, lang geleden, maakte ik ook eens een soortement ‘tutorial’. Jullie zijn het wellicht allemaal al vergeten, maar 6 jaar geleden maakte ik Pixelkoekjes.)

Naast de uitdaging van Kathleen was er nog een tweede aanleiding voor dit recept. Zoals jullie misschien wel weten hadden we dit jaar een moestuin. Er komt – gigantisch veel te laat – nog een moestuin-update-bericht aan!
Onder andere in onze moestuin: twee courgetteplantjes. Serieus, hoeveel courgettes groeien er aan één plantje? Ik heb ze niet geteld, maar het waren er véél. Wij deden van courgettesoep (in al zijn varianten), courgettepap en stoofpotjes. We verblijdden buren en vrienden met onze uit de kluiten gewassen exemplaren. De diepvries bevat al heel wat courgetteblokjes voor tijdens de winter. En nog, nóg hadden we courgettes over.
Toen dacht ik: waarom probeer ik niet eens iets zoets? Dit recept was het resultaat, en het is er zelfs eentje zonder suiker!

Genoeg nu over het ontstaan van dit recept. Jullie zitten allemaal te popelen om het recept te lezen en om te zien hoe het moet. Niet?
Here we go!

NODIG

(voor 12 muffins)

  • 230 gram speltbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl zout
  • 30 gram havervlokken
  • 1,5 kopje geraspte courgette
  • 1 EL chiazaadjes + 2 EL water
  • 80 ml ahornstroop
  • 120 ml amandelmelk of sojamelk of andere plantaardige melk
  • 4 EL kokosolie, gesmolten
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram rozijnen

WERKWIJZE

Courgettemuffins 1 | Fiekefatjerietjes

Voor ik aan een recept begin zet ik alle ingrediënten klaar op het aanrecht van de keuken. Zo weet ik zeker dat ik alles in huis heb, en dat ik overal voldoende van heb.

Meng in een grote kom de droge ingrediënten: speltbloem, bakpoeder, baksoda, kaneel en zout.
Meng in een tweede kom de natte ingrediënten: amandelmelk, ahornstroop, kokosolie en vanille-extract.

(Tip van Fieke: als kokosolie – die in de zomer vloeibaar is omdat het warm is – in contact komt met ‘melk’ uit de koelkast zal de kokosolie weer vast worden. Dan moet je heel de boel verwarmen om het te kunnen mengen. Kies dus niet voor koude ‘melk’!)

Meng de chiazaadjes met het water en zet even opzij.

Courgettemuffins 2 | Fiekefatjerietjes

Voeg de havervlokken toe aan het droge mengsel.
Rasp ondertussen ook de courgette. Je hebt ongeveer 1,5 kopje nodig, maar het steekt niet op een beetje. Ik gebruikte een vrij grove rasp.

Courgettemuffins 3 | Fiekefatjerietjes

Voeg de geraspte courgette toe aan het droge mengsel en meng de chiazaadjes door het natte mengsel.

Courgettemuffins 4 | Fiekefatjerietjes

Zorg ervoor dat beide mengsels goed gemengd worden vooraleer je ze samenvoegt.

Courgettemuffins 5 | Fiekefatjerietjes

Voeg het natte bij het droge mengsel en meng tot een homogeen deeg. Hier gebruik ik meestal een garde voor. Zo ééntje in silicone, die maakt geen lawaai :-).

Courgettemuffins 6 | Fiekefatjerietjes

Roer nu de rozijnen door het deeg. Het beste kan je dit met een lepel doen, anders blijven de rozijnen in de garde vast zitten.

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe muffinpapiertjes in een muffinvorm, of gebruik siliconen vormpjes. Deze laatste zijn herbruikbaar, en de cakejes komen ook veel makkelijker los dan als je papieren vormpjes gebruikt.

Courgettemuffins 7 | Fiekefatjerietjes

Verdeel het deeg over de muffinvormpjes.

Courgettemuffins 8 | Fiekefatjerietjes

Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Courgettemuffins 9 | Fiekefatjerietjes

Haal de muffins uit de oven en zet ze op een rooster om even af te koelen. Na een 5-tal minuten haal je de muffins uit de muffinvorm (je laat de siliconen vormpjes wel nog rond de muffins zitten) en laat je ze verder op de rooster afkoelen.

De muffins vond ik, tegen mijn verwachtingen in, vrij luchtig en zacht. Je proeft wel dat ze zonder suiker zijn, maar mij stoorde het zeker niet. De rozijnen geven een extra zoete toets!

Wat denken jullie? Zien jullie hier graag wat meer stap-voor-stap-recepten verschijnen?

 

27 gedachtes over “Courgettemuffins

  1. mmm, die zien er lekker uit! en tof dat ze zo gezond zijn 🙂 de laatste courgettes in onze moestuin zijn nog klein nu, maar eenmaal ze wat groter zijn ga ik dit recept zeker uittesten!

    Like

  2. Super zo’n recept waarbij je de tussenstappen ziet. Ik vind het alvast een schot in de roos!

    Geven de courgettes trouwens iets van smaak? Of is het eigenlijk gewoon vulling?

    Zelf vind ik het jammer van de kaneel, want ik hou absoluut niet van kaneel. Ik weet het, ik ben één van de weinige mensen, maar ja, kan er niks aan doen. 🙂
    Ik vermoed dat als je de kaneel weg doet, je misschien toch iets extra van zoetigheid nodig zal hebben voor smaak?

    Like

    • Ik vind niet dat je de courgettes proeft! Eerst dacht ik dat het resultaat een papperige, kleffe muffin zou zijn, maar het werden zachte, luchtige muffins!
      Naar mijn mening komt het zoete vooral door de rozijntjes, maar de kaneel geeft wel een extra zoet-achtige smaak – ook al is het geen zoetmiddel.
      Misschien kan je er als extra wat stukjes appel of ander fruit in verwerken?

      Like

  3. Mmm, klinkt lekker! Ik vind zo’n stap-voor-stap recepten zeker leuk, al vragen ze ook meer werk dus zie maar vooral wat haalbaar is 😉

    En hoe zalig zijn die pixelkoekjes niet
    seg!

    Bij mij komt er normaal ook nog een moestuinbericht; ben ik al van in juni van plan maar dat terras verandert verdorie sneller dan ik erover kan typen 🙂

    Like

  4. leuk! ik heb een lichte bieten+appel+gember sap obsessie de laatste tijd, ik ga deze muffins eens maken met het bietenappelpulp wat er over blijft! (dat steek in anders vaak gewoon in mijn mond, zonde om weg te geven, veel te lekker, en nog de vezeltjes ook 😀 )

    Like

  5. haha ik gebruikte die van mijn mama zoveel (en zij hum, nooit) dat die nu bij mij staat 😀 zowel aldi als lidl hebben geregeld bij hun acties een sapcentrifuge rond deze prijs (ik vermoed dat duurdere wel beter zijn en iets minder pulp maken en meer sap, maar ja, zolang je het pulp ook nuttig besteed 🙂 )

    Like

      • nog zo’n typische 🙂 gebruik je het veel? momenteel ben ik nog zo tevreden over bananenijs (in al zijn varianten) sinds ik een magimix heb dat een ijsmachine niet gemist wordt! maar het wafelijzer is mijn volgende target 😀

        Like

      • Afgelopen zomer heb ik m’n ijsmachine niet gebruikt, maar ik maakte wel bananenijs (zonder ijsmachine). Dat zijn zo van die toestellen die je maar een bepaalde periode in het jaar gebruikt hé… Een wafelijzer heb ik wel, maar zo’n combi croque/wafel/grill-ding van in de tijd op kot. Eigenlijk wel aan vervanging toe 🙂

        Like

  6. Ik hou echt van courgettes vermits je er zoveel mee kan maken. Aan een zoete variant heb ik me echter nog niet gewaagd dus misschien probeer ik je receptje wel is uit. Vanavond staat er echter gevulde courgette op het menu én binnenkort wil ik ook eens brownies met zwarte bonen maken. Beide recepten komen uit het kookboek ‘Nootje’ en ik ben echt nieuwsgierig naar het eindresultaat.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.