Verbeelding Book Challenge | Gelezen in juli/augustus/september 2015

01-bookchallenge

Sinds het begin van dit jaar wordt hier volop gelezen; genieten!. Als kind en tiener verslond ik boeken, maar toen ik aan de Hogeschool ging studeren raakte lezen op de achtergrond. Jarenlang werden er amper boeken gelezen. Tot eind vorig jaar. Toen las ik bij Kathleen over de Verbeelding Book Challenge en ik twijfelde niet lang om mee te doen! De ‘comfort zone’ werd enorm verruimd en ik heb nu al zo veel mooie boeken gelezen. Boeken die ik vroeger nooit uit de rekken zou gekozen hebben!

Ik besloot om hier driemaandelijks een leesupdate te posten. Het wordt weer een behoorlijke lijst deze keer, want er werd veel gelezen! Ik denk dat ik vanaf volgend jaar maandelijkse leesupdates zal inplannen :-).

In de eerste zes maanden van dit jaar las ik al 32 (!) boeken. Zo veel boeken had ik in de afgelopen 5 jaar niet meer gelezen!
De afgelopen drie maand deed ik daar nog eens 19 boeken bovenop! Benieuwd welke boeken dit zijn? Lees dan snel verder!

Gelezen in juli / augustus / september 2015 voor de Verbeelding Book Challenge

1. Een boek van 500 pagina’s of meerDit is alles (Aidan Chambers)

Chambers

Met 782 blz. is dit een behoorlijk lijvig boek. Leuk om te lezen, al stoorde ik me soms wel aan het puberale (het hoofdpersonage is 20). Het begin en het einde van het boek vond ik het boeiendste, enkele stukken in het midden konden me minder boeien. Leuk geschreven, met een verrassend einde.

3. Een non-fictie boekNieuwe werkvormen (Kitty De Groot) en How blogs work (Stephanie Duval)

‘Nieuwe werkvormen’ las ik als vakliteratuur. Want vakliteratuur, dat is ook lezen, haja! Interessant boek, waar heel veel waarheden en tips in te vinden zijn. Helaas staat België nog niet zo ver als Nederland, we kunnen nog veel van hen leren!

‘How blogs work’ is het derde blogboek dat ik lees (na het ‘Blogboek‘ van Kelly Deriemaeker en ‘Make it, Blog it, Share it‘). Ik heb het helemaal uitgelezen, maar het heeft me minder kunnen boeien dan de andere twee blogboeken. Het is een vrij zakelijk boek, dat vooral gericht is op bloggers die geld willen verdienen met hun blog. Het gaat over jezelf onderscheiden, je ‘tone of voice’ vinden, marketing, … Bloggen is business, daar gaat het in het boek om. Ik heb wel enkele tips uit het boek gehaald, en daar blijft het bij. Voor mij blijft het Blogboek – dat vol staat met praktische, bruikbare tips en inspiratie – met stop op één staan!

6. Een graphic novelPersepolis (Marjane Satrapi)

Satrapi

Mijn eerste graphic novel ooit! Ik had geen idee dat er ook ‘dikke’ stripverhalen bestonden :-). Vroeger las ik graag strips, à la Kiekeboe, maar dit is echt wel iets helemaal anders. Los van het feit dat ik weinig kennis van en interesse heb in het politieke van het verhaal, vond ik het echt een mooi boek. Ik ben benieuwd naar meer graphic novels, ik zal er zeker nog lezen!

8. Een romance of chicklitDe eerste dag (David Nicholls)

Nicholls

Met hoge verwachtingen – na het lezen van zo veel positieve reacties – begon ik aan dit boek en wat heb ik dit graag gelezen! Dit is zo’n boek dat je zo traag wil lezen, omdat je spijt zal hebben als het eenmaal uit is… Het boek vertelt het verhaal van Dexter en Emma, maar doet dit op een bijzondere manier: elk hoofdstuk vertelt het verhaal van 15 juli van een jaar. Geweldig mooi om deze evolutie te lezen. Heel erg graag gelezen, dit boek!

10. Een boek gebaseerd op waargebeurde feitenMeisje met negen pruiken en Een blauwe vlinder zegt gedag (Sophie van der Stap)

‘Meisje met negen pruiken’ is de biografie van Sophie, die op jonge leeftijd een zeldzame vorm van kanker krijgt en gedurende 54 weken chemo krijgt. Ze houdt gedurende die weken een dagboek bij en vertelt op een positieve manier hoe ze dit allemaal ervaart. Een openhartig, aangrijpend verhaal met een vleug humor.

‘Een blauwe vlinder zegt gedag’ is het vervolg op ‘Meisje met negen pruiken’. Dit boek kon me minder raken. De schrijfstijl is wel heel mooi, poëtisch bijna, maar het verhaal leek op veel momenten niet ‘echt’.

11. Een historische romanSchitterende ruïnes (Jess Walter)

Walter

Met hoge verwachtingen begon ik aan dit boek, ik hoorde het verschillende mensen aanprijzen. Het begin is veelbelovend, maar na ongeveer de helft van het boek raakte ik de interesse kwijt. Ik las het uit, maar het zal een boek zijn dat niet zo lang bij zal blijven denk ik…

13. Een boek dat een prijs heeft gewonnen (Pulitzer, Man Booker, Nobem, Gouden Uil, …) – De Engelenmaker (Stefan Brijs)

de_engelenmaker

Dit boek won de Gouden Uil (prijs van de lezer). Een heel mooi en boeiend verhaal, maar een beetje creepy ook… Ondanks de meer dan 400 blz. las dit boek heel vlot!

18. Een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezenVingervlug (Sarah Waters)

Waters

Dit boek leende ik ooit van een vriendin maar toen heb ik het nooit uitgelezen. Dit is, net zoals De Boekendief, ook een historisch verhaal en dus eentje die ik nooit zelf uit zou kiezen. Maar ook van dit boek heb ik genoten! Er zitten verrassende wendingen in het verhaal, maar het wordt nooit saai.

20. Een boek dat je kan uitlezen op een dag Iemands lief (Bart Moeyaert), Al mijn vrienden zijn superhelden (Andrew Kaufman) en De ongewone lezer (Alan Bennet)

Heel wat leestips pik ik op bij andere bloggers. ‘Iemands lief’ zag ik voorbij komen bij Kathleen. Ik hou sowieso heel erg van Bart Moeyaert en dit boekje kende ik nog niet. Het leest heel vlot en het is in dichtvorm geschreven. Heel leuk!

‘Al mijn vrienden zijn superhelden’ kwam afgelopen zomer aan bod in een rubriek bij Anke. Een dun boekje, maar heel leuk om te lezen. Het verhaal is absurd, maar ook grappig en herkenbaar.

‘De ongewone lezer’ gaat over de Engelse koningin die het lezen ontdekt, dankzij een bibliobus aan Windsor Castle. Ze krijgt de leesmicrobe heel erg te pakken en kan niet meer stoppen met lezen. Een boekje over lezen en literatuur, ook een aanrader!

30. Een poëziebundelIk ben mogelijk (Maud Vanhauwaert)

Ik ben mogelijk_Maud Vanhauwaert

Dit boekje heeft wel hoofdstukken, maar geen echt vaste structuur. Een samenhang of thema is er ook niet echt, het zijn eerder ‘hersenspinsels’ van de schrijfster. Een leuk spel met taal en woorden. Toch wel graag gelezen!

Ook gelezen in juli / augustus / september 2015

De boeken die ik las waren vooral boeken die ik graag wou lezen. Met de boeken die ik las streepte ik enkele puntjes af, maar ik las ook boeken voor puntjes die al afgestreept waren, of boeken die precies onder geen enkel puntje thuis horen.

Vele hemels boven de zevende (Griet Op de Beeck)

op de beeck

Na heel wat reviews met aanbevelingen, en na het lezen van ‘Kom hier dat ik U kus’, was ik heel erg benieuwd geworden naar het debuut van Griet Op de Beeck. En wat een boek! Op twee dagen heb ik het uit, en ik had zo graag gewild dat het veel dikker was geweest. De hoofdstukken zijn kort en lezen vlot. Alles is zo rakend geschreven dat ik sommige passages meerdere keren heb gelezen omdat het zo mooi was. Dit boek zou ik, als één van de eerste boeken die ik ooit heb gelezen, eigenlijk meteen opnieuw willen lezen…

Verbroken beloftes (Jenny Offill)

Offill

Dit boek is een beetje anders dan andere boeken. De personages hebben geen namen en het verhaal wordt bijna in poëzievorm verteld. Er zijn geen dialogen, maar alles wordt ‘omschreven’. Vaak springt het verhaal van de hak op de tak, maar er is veel ruimte om er zelf dingen bij te fantaseren. De paragrafen en hoofdstukken zijn vrij kort, waardoor het boek echt heel vlot leest. Bijzonder verhaal, heel mooi!

Maar buiten is het feest (Arthur Japin)

Japin

Na ‘De man van je leven’, wat ik heel graag gelezen heb, vond ik dit allesbehalve een luchtig boek. Het thema is misbruik en dat wordt vaak vrij expliciet omschreven waardoor ik het boek soms gedegouteerd weg wou leggen. Zeker geen slecht boek, maar ik zou niet zeggen dat ik het ‘graag’ gelezen heb.

Dertig dagen (Annelies Verbeke)

Verbeke

Alphonse is met zijn geliefde Kat verhuisd naar de Vlaamse Westhoek. Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf. Zijn klanten zijn lovend over zijn werk, en nog meer onder de indruk van hemzelf. Ze stellen zich open voor hem en hebben behoefte aan zijn adviezen. Maar Alphonse wil geen Jezus zijn, geen goeroe worden. Hij helpt omdat hij dat kan. (Dit is de flaptekst van het boek, ik kan het niet beter zelf omschrijven.)

Is liefde lastig? (Reine De Pelseneer)

de pelseneer

Dit boek was boek 50 van dit jaar! Ik ken Reine vooral van haar blog ‘De Groene Prinses‘, maar eerder dit jaar startte ze met een nieuwe blog: ‘Vol van zinnen‘. Op die blog zag ik dit boek verschijnen! Het is eigenlijk een ‘young adult’ boek, en leest heel vlot. Het vertelt, op een heel mooie manier, het leven van vier mensen die op het eerste zicht niks met elkaar te maken hebben, maar hun levens zijn meer met elkaar verweven dan je zou vermoeden. Ik heb dit boek heel graag gelezen: niet enkel omwille van het verhaal, maar ook omwille van de schrijfstijl! Het verhaal bevat ook veel verwijzingen naar muziek en andere boeken. En nog een plus: de mooie kaft van het boek!

Nog af te strepen puntjes

2. Een boek gepubliceerd in je geboortejaar (1985)

Voor dit puntje wil ik graag ‘Liefde ten tijde van cholera’van Gabriel Garcia Marquez lezen. Alleen al omdat Kelly en Haaike boeken van Marquez zo mooi vinden en ik nog nooit een boek van hem heb gelezen.

4. Een fantasy boek

Nog geen flauw idee…

9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12

Misschien lees ik nog een boek van Reine De Pelseneer, of (her)lees ik een sprookjesboek. Of iets van Roald Dahl of Marc De Bel.

15. Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd

Dit puntje moet lukken: ‘Emma’ van Jane Austen ligt klaar op mijn nachtkastje!

24. Een boek dat zich afspeelt in Azië

Ehm… Geen idee!

26. Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika

Ook nog geen idee… Misschien iets van Isabelle Allende?

Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

30 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge | Gelezen in juli/augustus/september 2015

  1. Heb je Norwegian Wood of The Joy Luck Club al gelezen? Die had ik nog bij 24 gezet (maar ik las dan uiteindelijk Stupeur et tremblements) en wil ik volgend jaar graag lezen.

    Geniet van Marquez!

    Like

  2. Wow wat lees jij veel! Ik lees echt veel te traag om zoveel te kunnen lezen, maar ik lees ook nog tijdschriften en non-fictie tussendoor. Ik lees 10 blz op 45 min 😀

    Boek dat zich afspeelt in Azië: dagboek van een geisha of één van Murakami? 🙂
    Fantasy: Harry Potter 🙂

    Like

    • Ik ben inderdaad wel een snelle lezer en op goeie dagen lees ik anderhalf uur (een half uur op de bus naar het werk, een half uur op de terugweg (meestal nog extra door file) en dan voor het slapengaan ook nog eens een halfuur (of langer). Dan gaat het wel snel vooruit natuurlijk 🙂
      Harry Potter heb ik vroeger alle zeven gelezen, maar misschien herlees ik nog eens eentje. Is al even geleden!

      Geliked door 1 persoon

  3. Je bent goed bezig zeg!
    Ik heb de film One day gezien, die is toch nog even blijven rondspoken in m’n hoofd maaimaai.
    Voor puntje 20 kan ik het ongrijpbare meisje aanraden van Mario Vargas Llosa, dat vond ik wel een mooi boek.
    Ps: Liefdesbrieven van Jojo Moyes is inderdaad een heeeel mooi boek 🙂

    Like

      • Ik wou een beetje te snel zijn .. 🙂
        One Day is de verfilming van het boek De eerst dag van David Nicholls.
        Ik bedoelde inderdaad De laatste liefdesbrief van Moyes, heel mooi boek.

        Geliked door 1 persoon

  4. Azië: ‘De god van Kleine Dingen’, van Arundhati Roy! Of ‘Het leven van Pi’. Of gedeeltelijk Frankrijk maar ook Japan, dromerig en literair dun boekje ‘Zijde’ van Alessandro Baricco. Of ‘Dagboek van een geisha’. Genieten maar!

    Like

  5. O, en voor Zuid-Amerika :’ Rode rozen en tortilla’s’ of het geweldige ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Marquez of minstens één van zijn andere werken 😃

    Like

  6. Knap dat je dit jaar al zoveel boeken las! En bijzonder leuk dat er een boek van mij bij is 🙂 Dank je wel voor de mooie woorden! Het valt me, sinds ik zowel over eten als over boeken blog, trouwens op dat er veel bloggers zijn die én van lekker (vegetarisch) eten houden, én van boeken. Blijkbaar de gedroomde combinatie! 🙂

    Like

    • Ik geniet echt heel erg van het lezen! Jouw boek vond ik één van de mooiere deze afgelopen drie maand :-).
      Eigenlijk heb ik lang getwijfeld om ook over boeken te bloggen, maar ben blij dat ik hier ook leestips kan delen. De meeste van de boeken die ik lees heb ik ook door tips van andere bloggers 🙂

      Like

  7. Waw, weer veel gelezen! Ik doe hier weer wat tips op, merci! Zowel het boek als de blogs van Reine De Pelseneer lijken mij mooie ontdekkingen, ik ga zeker eens verder snuisteren. En ik ben nog benieuwder geworden naar De Engelenmaker!

    Voor Azië las ik Stupeur et tremblements van Amélie Nothomb, al was Norwegian wood ook een optie.

    En chance dat vakliteratuur ook lezen is, want ik zou anders het gevoel hebben dat ik helemaal niet meer lees de laatste tijd. Al voelt het desondanks toch een beetje zo, want even ontspannend is dat toch niet 🙂

    Like

  8. Ik had hetzelfde met ‘Schitterende ruïnes’: door iedereen aangeprezen, maar het verhaal zakt zo snel in elkaar dat ik het met moeite uitgelezen kreeg…
    Van Isabel Allende vond ik Zorro en Huis met de geesten heel mooi (en veel van haar andere boeken ook natuurlijk).

    Like

    • Blij te horen dat er nog mensen zijn die ‘Schitterende ruïnes’ niet geweldig vonden… Al heb ik het omgekeerd ook wel soms: dat mensen een boek maar niks vinden en dat ik het best goed vind.
      Mijn leeslijst is dit jaar enorm gegroeid, amai!

      Geliked door 1 persoon

  9. Voor fantasy en/of Azië is Murakami inderdaad een aanrader! Al vind ik Norwegian Wood zeker niet zijn beste. Mmmmmh: ‘1Q84’ en ‘Kafka on the shore’.
    En zeker ook: ‘South of the border, west of the sun’ en ‘Colorless Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage’. Niet zozeer fantasy deze twee denk ik.
    Nog fantasy: Neil Gaiman (bv. Neverwhere, American Gods) of David Mitchell (bv. The bone clocks)

    Onder de 12: De melkweg (Bart Moeyaert)? Iets van Astrid Lindgren (Ronja de roversdochter)? Skellig (David Almond)? Iets van Toon Tellegen (bv. De ontdekking van de honing)?

    Like

    • Bedankt voor de vele tips! Mijn leeslijst is weer een stukje langer geworden :-).
      ‘Norwegian Woods’ ligt hier klaar, ik ben daar alvast heel erg benieuwd naar.
      Ik kreeg eerder ook al tips om boeken van David Mitchell te lezen, dus ook hier: benieuwd!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.