Peperkoekgranola

Enkele weken geleden waren we te gast bij Trudi en Jim van The Bruges Vegan. Een verslagje van deze culinaire avond kan je HIER lezen, en ook het recept voor de gemberkoekjes die we meenamen is daar te vinden.

Naast de gemberkoekjes nam ik ook een pot zelfgemaakte granola mee. Deze heerlijke lekkernij stond al lang op mijn lijstje om eens te proberen, maar het was er nog niet eerder van gekomen.

Even wat meer over het ontstaan van het recept: in juli gingen we er een weekje tussenuit; we trokken richting de Elzas. Op een middag, toen we van één plek naar een andere reden, kwamen we voorbij dit schattig gebouw: La Maison du Pain d’Epices (oftewel: Het peperkoekenhuis). In dit ‘huisje’ is een winkel gevestigd, en via een ingang aan de zijkant kan je ook een klein museum bezoeken. Heel leuk om te zien allemaal, maar ik heb medelijden met de persoon die daar stof moet afnemen…

La Maison du Pain d'Epices - Fiekefatjerietjes

Plantaardige peperkoek was er zo op ’t eerste zicht niet te vinden in de winkel, maar wel peperkoekkruiden. Samen met een pakje heerlijk geurende specerijen, en een koekjesvorm voor een ‘gingerbread man’, ging ik naar de kassa.

In een ander winkeltje in Frankrijk kocht ik geconfijte gember. Thuisgekomen leken deze twee een perfecte combinatie: een nieuw recept werd bedacht!

Peperkoekgranola - Fiekefatjerietjes

NODIG:

(voor een grote bokaal granola)

  • 3 cups havervlokken
  • 1/2 cup geraspte kokos
  • 1/2 cup walnoten (of andere noten, of een mengsel)
  • 1/4 cup bruine suiker
  • 1/4 cup ahornstroop
  • 2 EL kokosolie
  • 2 tl peperkoekkruiden
  • 1/4 cup geconfijte gember, in stukjes
  • 3/4 cup rozijnen

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng havervlokken, kokos en noten door elkaar.
Meng bruine suiker, ahornstroop, kokosolie en peperkoekkruiden in een steelpannetje en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
Voeg het suikermengsel bij de droge ingrediënten en meng goed. Meng er ook de stukjes geconfijte gember doorheen.

Spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven. Roer het mengsel even tussendoor.

Laat afkoelen en meng er dan de rozijnen door.

TIPS:

  • De rozijnen mee roosteren in de oven is geen goed idee. Tenzij je achteraf zwarte rozijnen uit de granola wil vissen. Been there, yup!)
  • Deze granola is heerlijk met yofu en stukjes fruit als ontbijt. Ik vond dit recept nog niet geweldig geslaagd, omdat de vlokken niet echt brokjes vormden, het bleef eerder een ‘geroosterde muesli’. Volgens mij moet er meer stroop of olie door. Iemand tips?
  • Heb je geen peperkoekkruiden? Geen nood! Je kan vb. ook speculaaskruiden gebruiken. De ingrediënten van de peperkoekkruiden die ik kocht zijn: koriander, kaneel, kardemom, steranijs, kruidnagel, anijs en venkel. Je kan dus ook zelf een mengsel maken van deze specerijen.
  • De bokaal waar de granola in verpakt zat (zie de foto bovenaan in dit bericht) komt van de Action. Per toeval ontdekt, supermooi en voor geen geld. Ik dacht 1,99 €.

Eten jullie graag granola? Wat zijn jullie favoriete smaken of combinaties?

22 gedachtes over “Peperkoekgranola

  1. Jij hebt mijn ‘hoe maak je granola’-bericht niet (goed) gelezen 🙂 Anders had je geweten dat je gedroogd fruit best achteraf toevoegt, haha. Ik heb ook eens zwarte rozijnen moeten rapen 😉
    Hier staat er trouwens een speculoosgranolapost op de blogplanning. De herfst is duidelijk in het land! En wat dat brokkelige betreft: ik heb juist wel liever ‘geroosterde muesli’, ik vind dat gemakkelijker om te eten 🙂

    Like

  2. Het ziet er enorm lekker uit in die leuke pot. Heb al vaak een recept van granola gelezen dat het toch wel eens tijd wordt om het zelf eens te maken. Dank je voor de extra tips ook.

    Like

  3. Ik ontdekte vorig jaar via een collega ‘granola’s’. Zij maakt dit ook zelf. Wow, vind ik dit.
    Ondertussen weet ik dat het gamma granola’s heel groot is. Ik eet het liefst diegene met zo weinig mogelijk extraatjes. Hoe eenvoudiger, hoe lekkerder, vind ik.

    Like

  4. Ik ben doorgaans geen gember-fan, maar deze granola klinkt wel erg lekker. Hij krijgt alvast een plaatsje in mijn ‘moet ik toch eens uitproberen’-mapje. Tot nu toe heb ik nog maar één soort granola gemaakt én dat is een havermoutgranola met zonnebloempitten, rozijnen en gedroogde cranberries. Het recept komt uit het boek ‘Havermoutje’ en binnenkort zou ik het ook wel eens willen uitproberen in de chocolade-variant. Al mag jou recept misschien wel eerst even voorsteken in de uitprobeer-volgorde. 🙂

    Like

  5. Haha, ik was tijdens het lezen al aan het denken “zou dat ook gaan met speculaaskruiden” en voila, wat heb jij al voorzien bij de tips?! 🙂
    Ik ga het dus zo eens uitproberen, want die kruiden staan hier maar zielig te wezen zolang ik geen tijd vind om eens zelf speculaas te maken.

    Like

  6. Ik heb onlangs ook voor het eerst granola gemaakt, zonder kruiden wel, dat moet ik eens proberen, moet fantastisch smaken! Ik had er nogal veel agavesiroop en kokosolie doorheen gedaan (of toch meer dan in het recept stond) waardoor ik vooral stukken had en minder gruizel, enfin, dus ik denk dat het inderdaad wel kan helpen om meer olie of siroop er doorheen te doen maar ik ben geen pro en het kan toeval zijn dat het daardoor bij mij wel wat beter aaneen bleef hangen :p

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.