De grote fiekefatjerietjes-enquête | De resultaten

Enkele weken geleden lanceerde ik, naar aanleiding van de cursus ‘Meststoffen voor jouw blogeen enquête, om wat meer over jullie te weten te komen. Bij elk nieuw ingediend formulier werd ik een beetje vrolijker! Enkele dagen geleden sloot ik de enquête af, met maar liefst 47 ingevulde exemplaren!

Eerlijk gezegd twijfelde ik een beetje: wie zou nu zo’n enquête willen invullen? Ik koos vrij eenvoudige vragen, en liet heel wat vragen bewust open. Ik ben blij dat ik deze enquête gehouden heb, want de reacties waren hartverwarmend en ik kreeg heel wat bruikbare tips en opmerkingen!

Zijn jullie ook benieuwd naar de resultaten?

Wat ik graag over jullie wilde weten:

man-vrouw

45 van de 47 personen die de enquête invulden zijn vrouwen. Van de twee mannen die deelnamen is één mijn eigen man. Bloggen en blogs lezen blijft precies een hoofdzakelijk vrouwelijke bezigheid!

leeftijd

De grootste groepen lezers bevinden zich in de leeftijdscategorie 21-30 jaar (46,8%) en 31-40 jaar (40,4%). Een beetje logisch, want ik zit zelf op de grens van deze twee categorieën. 10,6% van de deelnemers is tussen de 41-50 jaar en 2,1% is ouder dan 50. Niemand jonger dan 20 jaar hier.

woonplaats

De meeste lezers wonen in Oost-Vlaanderen (34%) en Antwerpen (21,3%). West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams Brabant  worden elk voor zo’n 12% vertegenwoordigd. Enkele lezers volgen vanuit Nederland en zelfs Zwitserland (zwaait naar Haaike)!

eeetgewoontes

Waar ik heel benieuwd naar was zijn jullie eetgewoontes! 27,7% van de lezers eet veganistisch, 19,1% vegetarisch en 21,3% eet wel nog vlees of vis. 25,5% geeft aan dat ze flexitariër zijn of regelmatig vegetarisch eten. 6,4% heeft of kent iemand die een lactose-intolerantie heeft.
Heel leuk dat ook heel wat niet-veggies en -vegans hier inspiratie komen opdoen!

Wat ik graag over jullie lees- en volggewoontes wilde weten:

De meesten leerden mijn blog kennen via andere blogs (44,7%) of via de website van EVA (vroeger stond daar een linkje naar enkele vegan foodbloggers) (25,5%). Heel wat mensen vulden ‘overige’ in: enkele medecursisten van ‘Meststoffen voor jouw blog‘ vulden de enquête in, maar er zijn ook mensen die mij volgen sinds Secret Santa. Nog anderen gaven aan mij persoonlijk te kennen.

Hoera voor trouwe lezers! 36,2% volgt hier al meer dan een jaar en 34% komt hier al tussen de 6 en 12 maanden meelezen. Enkelen volgen zelfs al van in het begin.
63,8% komt hier lezen telkens als er een nieuw bericht verschijnt. Wauw! Jullie zijn super! 🙂

Heel wat mensen onder jullie komt trouw lezen, maar slechts de helft van jullie schrijft regelmatig of af en toe een reactie. 44,7% reageert nooit. Dit verrast met niet zo heel erg, omdat ik vroeger eigenlijk ook bijna nooit reageerde op blogberichten. Nu probeer ik dat veel vaker te doen, want reacties zijn leuk!

Bij het volgen van nieuwe berichten staat Bloglovin‘ op kop met 42,6%. Op de tweede plaats, met 25,5%, staan de lezers die zich hebben geabonneerd op mijn blog en dus telkens een mailtje krijgen als er een nieuw bericht verschijnt. Slechts 10% gebruikt een RSS-reader. 17% volgt via Facebook en de overige deelnemers gaan af en toe kijken of er nieuwe berichten zijn.

Wat vinden jullie van mijn blog?

THEMA’S

Jullie geven aan hier te komen lezen omwille van de leuke, lekkere vegan receptjes, en komen hier graag inspiratie opdoen. Naast de receptjes vinden jullie de variatie aan berichten heel erg leuk: jullie houden van creatieve dingen, boekentips en persoonlijke berichten.

Ik vind het interessant te zien dat er nog zoveel mogelijkheden zijn als je besluit om een vegetarische/veganistische/suikervrije levensstijl wilt aangaan.

De berichten die het liefst worden gelezen zijn:

 • zoete recepten (72,3%)
 • hartige recepten (51,1%)
 • persoonlijke berichten (vb. over bloggen, ons huis of mijn 30-voor-30-lijst) (51,1%)
 • informatieve posts (vb. over weekmenu’s, tips in de keuken) (40,4%)
 • weekmenu’s (38,8%)
 • reviews van kookboeken, producten of restaurants (34%)
 • updates over de Verbeelding Book Challenge en over lezen (23,4%)
 • DIY en haakwerkjes (23,4%)
 • updates en tips over de moestuin (21,3%)

Mijn blog begon als een receptenblog, en de ‘eerste volgers’ komen wellicht vooral voor de recepten en culinaire updates. Mijn interessegebieden zijn de laatste jaren behoorlijk uitgebreid en daarom hou ik ervan om ook te bloggen over andere dingen die me bezighouden. Net door over die andere dingen te beginnen bloggen heb ik er heel wat nieuwe lezers bij gekregen! Zelf volg ik ook heel graag blogs met een persoonlijke insteek: zo kom je eens wat meer te weten over de persoon achter de blog. Ik blijf dus heel graag bloggen over verschillende thema’s, maar de plantaardige recepten en andere plantaardige berichten zullen de rode draad blijven vormen.

Jullie deden volgende suggesties voor nieuwe berichten:

 • suikervrije recepten, vb. met kokosbloesemsuiker
 • vaker persoonlijke berichten
 • snelle recepten
 • info over keukentools: welk bakgerei gebruik ik en is goed?
 • info over nieuwe vegan producten
 • een overzicht van mijn keuken
 • vaker reviews van restaurants
 • tips om groenten en fruit te kweken
 • meer Kasperposts

RECEPTEN TESTEN

Nog ééntje waar ik heel benieuwd naar was!
Heel wat mensen gaven aan al één of meerdere recepten getest te hebben. Bij heel wat onder hen lukte alles goed en was het resultaat lekker. De omschrijving is duidelijk en de hoeveelheden kloppen ook goed. Enkele lezers zeggen dat sommige recepten (zoals vb. de gevulde paprika’s met mango) regelmatig op het menu staan!

Een paar lezers gaven aan dat sommige recepten tegenvielen, niet hun smaak waren of te specifiek zijn, maar schreven er niet bij om welke recepten het gaat.

Alles wat ik al probeerde (dat zijn er redelijk wat), vond ik geslaagd. Zo geslaagd dat het merendeel terecht kwam in mijn receptenschriftje, waarin enkel recepten komen die ik écht nog wil maken.

De meeste lezers vulden in dat ze nog niks geprobeerd hebben, maar dat zeker in de toekomst (als ze wat meer tijd hebben) willen doen! Geen verrassend antwoord, want ik heb zelf heel wat recepten gepind om later eens te proberen…

LAY-OUT

Veel lezers houden van de eenvoudige, duidelijke lay-out en de mooie foto’s.
Alles is heel makkelijk terug te vinden: mensen zoeken via de zoekfunctie, via de categorieën of op de receptenpagina.
Een aantal mensen schrijven dat ze de lay-out niet zien of gebruiken, omdat ze mijn blog volgen via e-mail of RSS-reader.

Ik doe heel erg m’n best (perfectionistisch, moi?) om alles er heel duidelijk en gestructureerd uit te laten zien. Ik heb zelf een hekel aan dingen moeten zoeken, dus ik probeer het voor jullie zo makkelijk mogelijk te maken!

Je zorg doet me vermoeden dat er een gestructureerd, perfectionistisch iemand achter je blog schuilt met gevoel voor schoonheid. Je zorg werkt door in hoe je heel je blog aanpakt. Mooi!

De tagwolk wordt – tegen mijn verwachtingen in – vaak gebruikt. Enkele lezers koken vaak met wat ze in de koelkast vinden, of met wat er in hun groentepakket zit en komen dan zoeken op ingrediënt. Ik laat de tagwolk dus zeker staan voor jullie!

Een vaak voorkomende suggestie: of ik de tabjes ‘fiekes gebakjes‘ en ‘recepten‘ niet samen kan voegen? Jullie zouden het leuk vinden om op de foto’s onder ‘fiekes gebakjes’ door te kunnen klikken naar de recepten.
Ik bekijk eens wat mogelijk is, maar stoot nog op volgende moeilijkheden: bij ‘fiekes gebakjes‘ staan ook heel wat foto’s van plantaardig gebak waar geen recept bijhoort, en onder recepten staan ook heel wat hartige recepten.
Misschien vinden jullie het leuk als de receptenpagina wordt aangevuld met foto’s?

FACEBOOK

Jullie waren unaniem: beide facebookpagina’s (gebakjes en haakwerkjes) mogen volgens jullie samengevoegd worden, omdat jullie enkel lezen wat jullie interessant vinden en de rest links laten liggen.

De laatste tijd heb ik het wat moeilijk met mijn sociale media, omdat de nieuwe thema’s op mijn blog (vb. lezen, …) niet echt passen bij één van de twee facebookpagina’s. Twee pagina’s beheren vraagt ook wel meer inspanning, dus het resultaat was dat er niet veel gebeurde behalve het posten van af en toe wat foto’s.

Ondertussen heb ik de namen van beide pagina’s aangepast, omdat mergen niet lukt als pagina’s verschillende namen hebben. Nu moet ik nog even wachten tot ik kan samenvoegen, omdat de naamsveranderingen te recent zijn. Zucht…

Blijf dus zeker volgen via facebook, ik doe m’n best om er weer een levendige pagina van te maken, met naast de berichten die op mijn blog komen ook interessante weetjes en tips die ik op het www vind!

WERKPUNTJES EN TIPS

 • Jullie vinden dat ik moet blijven bakken en bloggen en dat ik goed bezig ben!
 • Jullie willen het liefste vegan receptjes blijven lezen, aangevuld met persoonlijke- en DIY-berichten. Geen nood, zoals hierboven al geschreven blijft er een plantaardige rode (groene?) draad door deze blog lopen!
 • Het aantal berichten vinden jullie goed zoals het is; kwaliteit boven kwantiteit. Zo denk ik er zelf ook over!
 • En ook nog dit, omdat ik het zo perfect verwoord vind:
Ga zo door met je enorm leuke blog. En trek je niet te veel aan van wat zou moeten. Je bent een uniek persoon en wilt niet in de massa opgaan. Zoals je nu je blog maakt heb je een eigen stijl. Inspiratie van anderen is altijd leuk maar alleen als het jouw keuze is om het te gaan gebruiken.

De give-away

32 van de 47 lezers lieten een e-mailadres achter om aan de give-away van het haakwerkje deel te nemen. Random.org wist mij te vertellen dat nummer 17 de winnaar is. Even tellen in het excel-bestand met de ingevulde enquêtes: nummer 17 is Caroline en zij koos het aapje!

winnaar give-away

Proficiat, Caroline! Ik stuur je een mailtje!

Tot slot wil ik jullie allemaal heel erg bedanken omdat jullie de tijd genomen hebben de enquête in te vullen! Jullie antwoorden waren een hart onder de riem en toverden vaak een lach op mijn gezicht. Ik blijf zeker bloggen en ga aan de slag met jullie tips en opmerkingen!

21 gedachtes over “De grote fiekefatjerietjes-enquête | De resultaten

 1. Wat leuk, al die reacties!

  Ik postte zelf geen enquête omdat ik kort geleden nog maar de medewerking van mijn lezers heb gevraagd toen ik twijfelde om van focus te veranderen… Toch een beetje spijt nu, hihi 😉

  Like

 2. Eventjes totaal niet-gerelateerd met je blogpost … ik ontdekte net je blog via Nummer 44 en voor een mede-gebakfan die heel wat gedecoreerde cupcakes in haar keuken heeft zien passeren en graag handwerk doet – lijkt dit me een geweldige ontdekking. Binnenkort ga ik zeker eens op verkenning.

  Like

 3. *zwaait terug* 😉

  Is er eigenlijk geen “makkelijke” oplossing voor het samenvoegen van de recepten- en fieke’s gebakjes-pagina: gewoon al die recepten van die gebakjes uitschrijven? 😉

  Ben wel verbaasd over het lage aantal RSS-volgers en het hoge aantal dat je via mail volgt: ik heb die laatste optie uiteraard wel al op andere blogs gezien, maar dat leek mij altijd zoiets dat maar weinig mensen gebruiken (want ah ja, er zijn toch Feedly of Bloglovin’ waar je alles kan verzamelen i.p.v. daarmee je inbox te vullen), maar blijkbaar is dat een heel verkeerde inschatting.

  Like

  • ‘k Moet eens door die foto’s gaan, want heel wat recepten staan op de website van EVA of op melkmoetniet.be. Die kan ik perfect hier ook toevoegen, aangezien het recepten zijn die ik heb ontwikkeld. Binnenkort ga ik daar eens verder over brainstormen!
   Het hoge aantal volgers via mail: volgens mij is dat omdat die knop er van helemaal in het begin (zo’n 6 jaar geleden) al op stond, en RSS nog niet zo ingeburgerd was als nu…
   Vroeger volgde ik ook veel blogs via mail, tot ik (toen nog) Google Reader ontdekte. Ineens véél minder mailtjes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.