Een tijdje geleden waren we uitgenodigd bij mijn broer en zijn vriendin, ze zouden een feestje geven. De aanleiding was vaderdag, maar algauw werden de gezinnen van beide kanten uitgenodigd. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Omdat ik vond dat mijn broer niet alles alleen kon doen, stelde ik voor om een handje te helpen. Zij hebben hun handen tegenwoordig vol met Tiebe (de trouwe lezers hier weten dat ik meter ben van de liefste, schattigste baby éver en dat ik ook een geboortepakket voor hem heb gemaakt).
Ik bood aan om te helpen in de keuken. Het zou een BBQ worden (veggie voor mij, vlees voor de anderen), en daarvoor moesten heel wat salades en bijgerechten gemaakt worden. Mijn broer was goed voorbereid en had recepten geprint en een lijstje gemaakt van alle taken (stiekem zijn wel allebei een beetje controlefreaks!). Ik was aangenaam verrast toen ik twee saladerecepten van op mijn blog op het keukenaanrecht zag liggen. Yay!
Als (deel van het) dessert bakte ik de avond op voorhand al een taart. Eigenlijk wou ik een chocoladetaart bakken, maar na waarschuwingen van mijn papa (“er zal meer dan genoeg te eten zijn, doe maar iets niet te zwaar”) besloot ik toch voor iets lichter te gaan. Mijn man is – helaas – geen geweldige fan van frangipane, dus grijp ik elke gelegenheid aan om iets met de heerlijke amandelsmaak te bakken! Eerder dit jaar maakte ik al een frangipane met peer; deze taart is een andere variant op de klassieke taart: frangipane met frambozen.
WERKWIJZE:
Men neme het basisrecept voor frangipanetaart en doet volgende aanpassingen:
- vervang de abrikozenconfituur door frambozenconfituur
- meng een handvol verse (of diepvries) frambozen doorheen de vulling (ik gebruikte verse frambozen en legde ze op de vulling en duwde ze er lichtjes in, zo werden ze niet gekneusd tijdens het roeren)
- bestrooi de afgekoelde taart met poedersuiker (dat vond ik iets feestelijker dan glazuur, maar ik vergat mijn zeefje en mijn broer had er geen, dus het was een beetje improviseren)
Houden jullie ook van frangipane? Welke variaties kennen jullie nog?
Ha grappig, ik hou ook van frangipane maar mijn wederhelft niet. Andere variaties? Die wil ik ook proeven 🙂
LikeLike
Bij mijn man houdt bijna niemand in het gezin van de amandelsmaak. Bij ons dan weer compleet het tegenovergestelde :-). Variaties komen zeker nog!
LikeLike
Hey Fieke! Welke plantaardig bladerdeeg gebruik je voor je gebak?
LikeLike
De laatste keer dat ik checkte was dat van het huismerk van de Colruyt plantaardig!
LikeLike
Oh, heerlijk, frangipane! Deze maakte ik ooit voor één of ander feestje, en dat was heerlijk! http://www.colruyt.be/colruyt/static/culinair/recept-nl.shtml?4947&5&0
LikeLike
Mmm, met mango! Dat kan niet slecht zijn!
LikeLike
Dit zou Jelle heerlijk vinden 😀
Ik zelf ben niet zo’n fan van fruit gecombineerd met gebak tenzij het bananenbrood is 😀
LikeLike
Bananenbrood is ook lekker!
LikeGeliked door 1 persoon
Wauw dat ziet er superlekker en zomers uit! Ik ben al verslaafd aan de combi van frangipane en kersen, maar dit kan wel eens een nieuwe winner worden…
LikeLike
Ohja, kersen! Die probeerde ik nog niet, maar combinatie kersen en amandel is een winner!
LikeLike
Frangipane vind ik wel lekker, maar niet zodanig dat ik er mij aan zou overeten 🙂 Hoe dan ook ben ik wel benieuwd naar deze combi, want iets met framboos moet eigenlijk sowieso wel goed zijn. Staat dus gepind om eens uit te proberen!
LikeGeliked door 1 persoon
Nomnomnomnonmom, ik zet het op mijn lijst 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Frangipanetaart met frambozen […]
LikeLike