Recensie | Veggie burgers, balletjes en broodbeleg (met gratis recept en *** GIVE-AWAY ***)

Met dit leuke boek is mijn kookboekenrek weer één boek rijker geworden!
Miki Duerinck en Kristin Leybaert kennen jullie ongetwijfeld al van onder andere het Donderdag Veggiedag Kookboek en Veggie voor Starters. Deze twee dames van De Vegetarische Kookstudio brachten net hun nieuwe boek uit: Veggie burgers, balletjes en broodbeleg. Drie in één!

In veel biowinkels, en ook steeds meer in supermarkten, is het aanbod kant-en-klare burgers, broodbeleg en balletjes enorm aan het groeien. Handig, als je niet veel tijd hebt! Miki en Kristin bieden een handig hulpmiddel voor als je zelf al deze lekkernijen klaar wil maken! Vers, eenvoudig én vaak ook een pak goedkoper dan wat je in de winkel koopt.

Wat ik leuk vind aan het boek:

  • In veel recepten worden verrassende combinaties of ingrediënten gebruikt: wat dacht je van kokos + tomaat, seitan + pistachenoten of falafel met rode biet?
  • Er wordt aandacht besteed aan de voedingswaarde van de recepten: veel recepten bevatten noten, granen, peulvruchten, …
  • Niet alle recepten zijn plantaardig, maar dankzij icoontjes kan je heel snel zien welke wel plantaardig zijn. Er is ook een icoontje voor de recepten waarop een plantaardige variant mogelijk is, en ook glutenvrije recepten worden aangeduid.
  • De recepten zijn voor ieder wat wils: klassieke recepten, recepten met een mediterrane toets en ook Oosterse smaken komen aan bod!
  • Veel recepten kun je snel bereiden: de ingrediënten worden gemixt, geraspt en gehakt (investeer dus zeker in een goed hakmolentje waarmee je vb. noten kan mixen).
  • De mooie foto’s van Heikki Verdurme.
  • Aan het begin van elk hoofdstuk staat algemene uitleg over het hoe en wat van burgers, balletjes of broodbeleg maken.
  • Bij de recepten staan vaak suggesties voor het eten vermeld: je kan een burger vb. tussen en broodje eten, maar ook gecombineerd met talrijke bijgerechten.

Wat ik minder leuk vind aan het boek:

  • In veel van de recepten voor balletjes staat dat je ze moet frituren, omdat de ronde vorm bakken in de pan niet makkelijk maakt. Ik ga er toch enkele proberen bakken in de pan (wij hebben geen friteuse).
  • Sommige recepten kwamen in andere boeken ook al aan bod. Dat is misschien niet zo’n negatief puntje hoor, je kan het ook zo zien: de recepten zijn zo goed dat ze in meerdere kookboeken gepubliceerd worden!

Een voorsmaakje uit het boek:

Recepten die ik zeker ga testen:

  • Couscousburger met de smaken van Marokko
  • Polentaburger met mais en paprika
  • Havermoutburger met kokos en tomaat
  • Amandel-rijstkroketjes
  • Curry-rijstkroketjes met een korstje van geroosterde uisnippers
  • Hummus met rode biet en komijn
  • Kruidige wortelpaté
  • Pompoencrème met pindanoten en kokosolie
  • … en nog veel meer!

Een recept voor jullie: Indonesische burger met zoete aardappel

Ik had eerlijk gezegd mijn bedenkingen bij dit recept, omdat alle ingrediënten rauw verwerkt moesten worden en ze allemaal vrij droog leken. Zou deze burger wel goed genoeg ‘plakken’? Mijn twijfel was nergens voor nodig, deze burgertjes kleefden goed en waren bovendien heel erg lekker!
Aanpassingen die ik zelf heb gedaan: ik raspte de zoete aardappel (in plaats van te mixen) en ik gebruikte gewone gember in plaats van gekonfijte (maar dan wel heel wat minder dan 80 gram).

NODIG:

(voor ongeveer 8 burgers)

  • 200 gram (gezouten) pindanoten
  • 250 gram zoete aardappel, geschild
  • 100 gram gemalen kokos
  • 100 gram bloem (of boekweitmeel)
  • 80 gram gekonfijte gember, fijngehakt
  • 2 EL citroensap
  • 2 tl komijnzaad
  • olie om te frituren of te bakken
  • peper en zout (geen zout als je gezouten pinda’s gebruikt)

WERKWIJZE:

Maal 150 gram pindanoten en rasp de zoete aardappel. Hak de overige 50 gram pindanoten grof.
Vermeng de zoete aardappel met de pindanoten, de kokos, de bloem, de gember, het citroensap, de peper en het komijnzaad. Breng het mengsel op smaak met zout – afhankelijk of je gezouten of ongezouten pinda’s gebruikt hebt – en kneed het een tijdje tot het mengsel kleverig wordt.
Verdeel het mengsel in 8 porties en maak er platte burgers van. Je kunt de burgers een perfecte vorm geven door telkens een metalen ring te vullen met een deel van het mengsel en het mengsel aan te stampen, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas. Maar je kan ze ook met de hand vorm geven.
Bak de burgers in wat olie in de pan, 2 minuten aan elke kant. Je kan ze ook frituren: gedurende 2 minuten op 170°C, of tot ze goudbruin zijn.

Benieuwd naar meer recepten? In het nieuwste EVA-magazine staan er nog een paar!
Je kan het boek zelf kopen bij o.a. De Vegetarische Kookstudio, bij EVA, in de boekhandel of op Bol.com. Het boek kost 19,99 €.
Natuurlijk kan je ook deelnemen aan de give-away hier!

*** GIVE-AWAY ***

De uitgeverij stuurde mij per ongeluk twee boeken op. Een daarvan mag ik aan jullie weggeven!

Wat moet je doen om ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’ te winnen?

  1. Like de pagina van De Vegetarische Kookstudio op facebook
  2. Like de pagina van Fiekes Gebakjes op facebook
  3. Vertel hieronder in de comments wat jouw favoriete burger-, balletjes- of broodbelegrecept is én ook waarom jij het boek graag wil winnen!

Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.

Deelnemen kan tot vrijdag 17 april 2015 middernacht. Op zaterdag 18 april 2015 kies ik de winnaar!
Deze give-away is afgesloten!

De winnaar krijgt het boek thuis opgestuurd (het boek wordt enkel binnen België verstuurd), of kan het persoonlijk in Gent komen afhalen.

Succes!

* Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen mening.*

31 gedachtes over “Recensie | Veggie burgers, balletjes en broodbeleg (met gratis recept en *** GIVE-AWAY ***)

  1. Ohhh moet ik echt gaan kiezen? 🙂 Ik ben dol op een pompoen-gerookte tempeh belegje uit een EVA-magazine; rodebiet/walnoten/kappertjes spread, verse tofu-boursin, de hiziki-salade te koop in de natuurwinkels,…. Burgers maak ik eigenlijk weinig, het lijkt me een beetje een gedoe. Maar blijkbaar bewijst dit boek het tegendeel en dat zou mij dan wel kunnen aanzetten tot het maken van leuke en lekkere burger. Bovendien de enige die op familiefeestjes plantaardig eet. Binnenkort doe ik een feestje en dan kan ik die carnivoren misschien toch wel eens verleiden met een of andere burger of plantaardige spread

    Like

  2. Ik heb laatst heerlijke (al zeg ik het zelf) burgertjes gemaakt van pompoen; kikkererwten en banaan: pompoen roosteren, mixen met één geplette banaan en een uitgelekt blik kikkererwten + look. Kruiden met kokos en curry, paneren en bakken in de pan.

    Waarom ik het boek graag wil winnen? Ik durf niet goed meedoen omdat ik al eens iets heb gewonnen hier, maar ik waag toch weer mijn kans. Omdat balletjes en burgers kindvriendelijk eten is. Omdat nieuwe ideeën nooit kwaad kunnen. Omdat iets winnen leuk is :). Omdat het me een mooi boek lijkt om in mijn collectie te zetten bij de andere kookboeken van Miki en Kristin.

    Like

  3. Ik heb toch een kleine opmerking. In het boek staat wel indien men geen frituur heeft men dit kan doen in een laagje olie in de wok. Groetjes Anja

    Like

  4. Mijn favoriete broodbeleg is een mengeling van cashew met komkommer in de zomer. In de winter ben ik verzot op de Groentenpaté van Abinda.

    Ik wil het boek graag winnen omdat ik door het boek Vegetarisch genieten heel wat recepten heb leren koken die ik nu nog regelmatig opnieuw maak. Altijd weer toppertjes die helemaal niet moeilijk hoeven zijn, wat bewijst dat de auteurs goed zijn in lekkere en gemakkelijke recepten bedenken!

    Like

  5. Mijn favoriete broodbeleg is champignon”prut” (of spread ;-)) heel simpel: gebakken champignonnen met look & ajuin, mixen met verse peterselie en wat peper en zout & mayonaise erbij. Superlekker!

    Ennnn ik wil graag meedoen voor het boek omdat ik graag meer veggie op tafel wil zetten, en ik hier een moeilijke klant heb die snel zijn stukje vlees mist. 😉 Dus dan zijn veggieburgers- en balletjes het best mogelijke alternatief. En die zijn natuurlijk het lekkerst zelfgemaakt!! 🙂

    Like

  6. Wij blijven fan van hummus: natuur, met zongedroogd tomaatjes, met olijven, … simpel om te maken en heel lekker!
    We grijpen nogal vlug naar kant-en-klare burgers en balletjes. Een kookboek met leuke recepten zou de ideale motivatie zijn om zelf aan de slag te gaan! En we hebben hier 2 kleine eters die zeker enthousiast gaan zijn om mee te helpen! 😉

    Like

  7. Mijn favoriete broodbelegjes zijn: rode biet/kappertjes/walnoot, verse avocado met schijfjes tomaat en de champignons à la Grecque van Abinda. Mijn vriend (die graag een échte burger of een balletjes eet) eet hier thuis zonder mopperen al jaren veggie/vegan, dus ik denk dat ik hem wel kan plezieren met wat vaker balletjes en burgers op het menu. De veganistische burger zou ik heeeeel graag eens uitproberen, want ik heb eerlijk gezegd nog geen enkele écht lekkere vegan burger geproefd. Ik ben benieuwd!!! * Fingers crossed *

    Like

  8. Ahhhhhh een havermoutburger! Met kokos en tomaat, wauw, inderdaad een aparte combi waar ik erg nieuwsgierig naar ben!
    Wat ontzettend jammer dat ik in NL woon 😉 ik zou zo graag mee doen aan je give away!
    Liefs

    Like

  9. Wat een leuke winactie. Ik ben dol op veggieburgers en maak ze dan ook regelmatig voor mezelf en vrienden. Mijn bieenburger blijft toch wel favoriet. Ik zou dit boek graag winnen om meet inspiratie te krijgen, maar ook om een challenge te zetten: alles uit het boek koken binnen bijvoorbeeld een jaar. Ook erg leuk om over te bloggen lijkt me

    Like

  10. dag Fieke, mijn favoriete balletjes/ burgers maakte ik met een receptje van de vegan challenge. Ik copy past de link: http://www.veganchallenge.nl/kidneybonenballetjes/.
    Ik blijf mijn geluk beproeven bij give away’s. Uit principe koop ik niet graag aan, wil eerder delen en doorgeven. Ook al ben ik zo dol op boeken, wil ze liever door de bib laten aankopen, zodat er velen van kunnen genieten. Als ik dit boek win, wil ik het graag ook lezen, uitlenen en doorgeven. Hoe meer zielen ervan kunnen genieten, hoe beter. Liefs Nele

    Like

  11. Ik ben fan van alle veggie burgers met kikkererwten en koriander.
    Maar ik zou mijn veggie-burger-repertoire dringend eens moeten uitbreiden. En dan komt zo’n kookboek natuurlijk goed van pas!

    Like

  12. Een superrecept dat ik onlangs heb ontdekt bij EVA Vlaams-Brabant: spicy quinoaburgers met zwarte bonen. Heel makkelijk te maken: overschotje quinoa, blik zwarte bonen, havermout uit de voorraadkast, alles mengen (juiste textuur vinden) en goed afkruiden. Dit is heel smakelijk en gezond, yumyumyum! Graag doe ik nog zulke ideeën op want ik overtuig graag carnivoren met mijn kook(ge)kunste(l/n)!

    Like

  13. Ik ben behoorlijk zot van zelfgemaakte seitan in een kruidig jasje op basis van plantaardige melk/ bier, die ik dan ‘frituur’ in een bodempje olie in mijn wokpan. Ideaal hapje voor niet veggie bezoekers ook 🙂

    En ik wil het héél graag winnen omdat ik de burgertjes geproefd heb en dat de beste zelfgemaakte burgertjes waren die ik al gegeten heb 🙂 Ik ben dus enorm benieuwd naar meer, want ja, ik zou best wel meer zelfgemaakte burgers en balletjes willen maken. Dat broodbeleg interesseert me minder omdat ik tegenwoordig zelden boterhammen eet, maar hé, bepaalde combinaties kunnen me dan ook weer inspireren! (of ik eet het gewoon zonder boterhammen, ha!)

    Like

  14. Leuke blogpost!
    Mijn absoluut favoriete balletjesrecept is dat met de linzenballetjes en tomaatabrikozensaus van KookEetLeef! (zie hier: https://kookeetleef.wordpress.com/2014/03/25/ballen/)
    Ik wil het boek graag winnen omdat zelf balletjes, burgers en beleg maken thé way to go is 1) om gezonder vegetarisch te eten 2) om minder verpakking te hebben van al die voorbereide veggie gerechten! (Niet dat ik er zoveel koop, maar af en toe wel en ik vind dat altijd zo’n zonde…)
    Zo’n balletjes en burgers lijken me trouwens ideaal om op voorhand te maken en dan in te vriezen voor op een later, drukker moment (laat ons zeggen bv. een maand aan een stuk werken op onze bouw 😉 ).

    Like

  15. Hmmm dit ziet er een heerlijk boek uit! Enne voor de balletjes, ik bak die meestal in de oven in een schaaltje of op de rooster. Afhankelijk van hoe stevig dat ze zijn. Mijn favoriete balletjes zijn de vegan Fallafel balletjes van sorted food (het beste kook kanaal op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=HdQzPLk_KiA) Alleen jammer dat ze hun afspeellijsten niet up-to-date houden want ze hebben veel meer veggie en vegan recepten dan je op het eerste zich zou denken, en dat met een Brits accent erbij <3. Oh ja heb ik al gezegd dat ik graag die boek zou winnen, het lijk met zo yummy!

    Like

  16. Mijn favoriete balletjes zijn falafels gemaakt van tuinbonen. Hopelijk beginnen de tuinbonen snel te groeien en kan ik ze binnenkort nog eens maken. Ik zou het boek graag hebben om ook balletjes te kunnen maken wanneer de tuinbonen op zijn.

    Like

  17. Mijn favoriete recept is een quinoa-balletjes-recept van mijn vader. De basis is quinoa gekookt in bouillon, een eitje, wat kaas (bijvoorbeeld kruidenkaas of geraspte parmezan), kruiden (bijvoorbeeld kurkuma), pijnboompitten, fijngesnipperde look en ui. Dan bloem en broodkruim toevoegen tot je er balletjes van kan rollen.

    Maar de variaties zijn echt eindeloos! Zowel qua ingrediënten van de balletjes, als de vorm (ik maak er ook wel eens burgers of platbrood van). We eten de balletjes in een wrap of in veggie vol-au-vent, de burgers tussen een broodje of bij een klassiek aardappel+groentegerecht.

    Ik zou het boek graag winnen omdat de recepten er zo lekker uitzien en ik wel wat inspiratie kan gebruiken om meer lekker broodbeleg te leren maken!

    Like

  18. Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat ik een burger verslaafde ben om het zo maar te zeggen. Ik ben al 9 jaar vegetarische en pas sinds de laatste 2 jaar heb ik veggie burgers ontdekt. Waar ik ook kom, het liefst eet ik in een burgerbar en nu maak ik ze thuis ook! Mijn ultieme favoriete zijn de boekoeloekoe burgers (http://www.boekoeloekoe.nl/vegetarische+recepten+met+boekoeloekoe) en de zwarte bonen burgers van ikbenirisniet! (http://ikbenirisniet.nl/2014/12/15/recept-veggieburger-van-zwarte-bonen-met-tomatensalsa/)
    Maar daar kunnen natuurlijk nog meer favorieten bij!

    Like

  19. Mijn favoriete balletjes zijn deze: http://www.veggienumnum.com/2010/09/dal-kofta

    Ik heb mijn man tot het vegetarisme bekeerd met vegetarische balletjes en burgers. Hij at het liefst van al geperst vlees (balletjes, burgers, worstjes). Ik heb het web afgezocht naar goeie recepten voor vegetarische balletjes en burgers en intussen beseft hij dat vegetarische balletjes veel lekkerder zijn. Waarom ik dan nog wil winnen? Een beetje variatie is altijd welkom.

    Like

  20. Mijn favoriete burgers zijn herfstgroenteburger en bonenburgers.
    Met 2 pubers in huis is het elke dag opnieuw een kunst om iets op tafel te toveren dat hen kan bekoren. Variatie brengen in burgers, balletjes en broodbeleg is een uitdaging voor mij. Dit lijkt mij een fantastisch boek! Ik heb nog veel te leren i.v.m. broodbeleg en vegetarische balletjes.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.