Verbeelding Book Challenge | Gelezen in januari/februari/maart 2015

Verbeelding Book Challenge

Begin 2015 besloot ik om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb altijd graag gelezen, maar de laatste jaren beperkte ik mij vooral tot de boeken uit de rekken ‘Romantiek’ en ‘Thriller’ in de  themazaal van de bibliotheek. Tot ik bij Kathleen las over de Verbeelding Book Challenge.
Ik ben ZO blij dat ik het lezen herontdekt heb. Dus, Kathleen, als je dit leest: eeuwige dank!

In de eerste drie maanden van 2015 las ik 16 boeken. Zestien! Zo veel heb ik er vorig jaar op een heel jaar nog niet gelezen.
‘Wanneer doet die dat allemaal?’ hoor ik jullie al denken. Wel, ik lees altijd ’s avonds voor ik ga slapen (ik geef toe, de laatste maanden ga ik soms vaak vroeger slapen om te kunnen lezen). En door te verhuizen woon ik verder van het werk, waardoor ik – als het regent en ik niet met de fiets ga – elke dag een uur leestijd heb op de bus.
En het waren ook niet allemaal dikke boeken!

Natuurlijk verdient ook de bibliotheek een eervolle vermelding! Ik kan nu – gewapend met mijn leeslijst – veel meer genieten van een bib-bezoekje dan vroeg. Ik ontdekte ook dat bij de plaatselijke, kleinere bibliotheken de bekendere boeken in de rekken staan, en niet drie keer gereserveerd zijn. Hoera!

Hieronder een overzicht van alle boeken die ik de afgelopen drie maanden las:

Luxepaardjes (Tille Vincent)

‘Vroeger’ zou ik dit soort boeken geweldig gevonden hebben. Als tiener verslond ik de boeken van Aspe en Deflo en ook enkele boeken uit de Code 37-reeks moesten eraan geloven. Dit boek was het eerste boek dat ik las in 2015 en achteraf gezien het minste van de 16.
Met dit boek vinkte ik nummertje 7 af, maar ik ga vermoedelijk nog wel een andere thriller lezen dit jaar.

The Rosie Project (Graeme Simsion)

Over dit boek las ik heel veel goeie dingen, dus toen het beschikbaar was in de bib nam ik het meteen mee. Wat heb ik genoten van het verhaal van Don en Rosie! Dit boek is er echt eentje om bij te gniffelen of zelfs hardop te lachen! Toen het verhaal zich bleek af te spelen in Australië besloot ik nummertje 27 ook snel af te strepen.

Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten (Dimitri Verhulst)

Dit boekje lag in het rek ‘Uitgelezen / verfilmd’ van de bibliotheek. Met nummertje 20 in het achterhoofd nam ik dit mee. ‘k Heb het boekje graag gelezen, maar ik vond het nu ook niet het beste wat ik heb gelezen. Ik ben wel benieuwd naar meer van Dimitri Verhulst!

Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen (Wouter Deprez)

Gelukkig heeft je moeder twee oren (Wouter Deprez)

De hond is een beetje kapot (Wouter Deprez)

Deze drie boekjes van Wouter Deprez vond ik geweldig! Deze boeken passen onder puntje 20 en 29, en eigenlijk ook onder nummertje 12 maar dit heb ik nog even open gelaten. Ik hield al van de shows van Deprez, maar zijn boekjes vind ik nog beter. Bij deze boekjes, waarin hij schrijft over zijn zoon en het vaderschap, kreeg ik meermaals kippevel, soms tranen in de ogen en soms moest ik ook hardop lachen. En wij hebben (nog) niet eens kindjes! Toen ze uit waren mailde ik meteen enkele mensen met zonen, om hen deze boekjes aan te raden!

Walvismuziek (Wally Lamb)

De oorspronkelijke titel van dit boek is ‘She’s come undone’ en het werd me aangeraden door een vriendin. Zij vond dat elke vrouw dit boek wel eens gelezen moest hebben. Het boek gaat over het woelige leven van Dolores Price. Ik heb het graag gelezen, maar ik vond niet alle stukken even vlot en ik heb het een paar keer opzij willen leggen… Maar toch blij dat ik het gelezen heb en bij deze is nummertje 14 ook afgewerkt!

Getting Things Done (David Allen)

Over nummertje 3 moest ik niet lang nadenken. ‘Getting Things Done’ is een veelbesproken boek op heel wat blogs en je leven onder controle houden en lifehacking zijn thema’s die ‘in’ zijn. Door zijn populariteit was dit boek een lange tijd uitgeleend in de bibliotheek, maar ik had geluk toen het er terug stond! Ik heb een behoorlijke tijd gedaan over dit boek en maakte ook veel aantekeningen. Veel ‘principes’ pas ik zelf al toe, en sommige dingen ga ik nooit toepassen. Ik heb ondertussen heel wat lijstjes gemaakt aan de hand van dit boek, nu nog de tijd vinden om ze toe te passen…
Nummertje 3 is dus ook afgevinkt, al ben ik er zeker van dat er nog meer non-fictie zal volgen dit jaar.

Verzamel de liefde (Bart Moeyaert)

Ook over dit boek las ik veel goeds. In de bib aangekomen merkte ik dat dit een heel dun boekje was, en ik was een beetje teleurgesteld. Maar de gedichten zijn fantastisch! Bart Moeyaert is al één van mijn favoriete auteurs sinds ik kind was, ik heb toen veel boeken van hem gelezen. Blij dat ik deze schrijver weer een beetje herontdekt heb! Zo, nummertje 30 is ook doorstreept! Maar ook onder dit puntje wil ik graag nog meer lezen dit jaar…

Broere (Bart Moeyaert)

Nog meer Bart Moeyaert, en ik vind het geweldig! Dit boekje bundelt een aantal kortverhalen over de kindertijd van Bart en zijn broers (dit is een autobiografisch boek). Leest vlot en is ook best grappig af en toe. Nummertje 29: doorstreept!

Me Before You (Jojo Moyes)

Boeken lees / las ik altijd in het Nederlands. Tijdens mijn studententijd heb ik wel alle Harry Potters in het Engels gelezen, omdat ik die toen kon lenen van een klasgenoot/kotgenoot en ik niet wou wachten tot de Nederlandstalige verschenen. Dus het was wel even wennen aan de taal, maar ook aan de schrijfstijl. Maar dit boek is zo mooi! Ik kon het niet opzij leggen, en dagen nadat het uit was moest ik nog aan Will en Louisa denken… Met dit boek is nummertje 28 ook afgestreept. Een dikke aanrader!

Een weeffout in onze sterren (John Green)

Dit boek was het allereerste op mijn leeslijst, die ik ondertussen al een jaar, of langer, ben gestart. Ik zag het eens liggen bij Silke, en zij raadde het me ook aan. Het boek was echter altijd uitgeleend in de bib… Tot ik dacht: laat ik eens de catalogus checken van de bibliotheek bij mijn ouders! En ja hoor, ik scoorde dit boek, ‘Kom hier dat ik u kus’, ‘Het Rosie Effect’ en ‘De honderdjarige man…’. Vier toppers, niet gereserveerd! Ze zullen mij daar vaker zien verschijnen!
Maar goed, ‘Een weeffout in onze sterren’. Eigenlijk is dit een jeugdboek, en het leest ook wel vrij vlot vind ik. Maar het verhaal is zo hartverscheurend, echt een bleitboek. Check voor nummertje 23!

Kom hier dat ik u kus (Griet Op de Beeck)

Dit moet één van de meest gelezen boeken zijn op dit moment, dus ik was blij dat ik het te pakken kon krijgen. Een heel mooi boek, al vond ik het twee deel iets minder ‘meesleurend’ dan het eerste en het laatste. Een leuke eerste kennismaking met Griet Op de Beeck, ik ben heel erg benieuwd naar ‘Vele hemels boven de zevende’!
Dit boek past niet écht onder één van de puntjes van de Challenge, dus ik heb onderaan de overzichtspagina een lijstje ‘Ook gelezen in 2015’ gemaakt.

The Rosie Effect (Graeme Simsion)

Zo kort na het lezen van ‘The Rosie Project’ al het vervolg kunnen lezen: ik had het niet verwacht! Lange leve de plaatselijke bibliotheken! Op Goodreads las ik dat veel mensen minder positief waren over deze opvolger, maar ik vond het best een leuk boek. Grappiger dan het eerste, eigenlijk! Bij Gerhilde zag ik dat zij dit boek zou lezen onder nummertje 16, zo ver had ik zelf nog niet gedacht! Dus nog een vinkje!
Deze boeken zouden verfilmd worden, las ik ergens. Daar ben ik ook wel benieuwd naar, maar ik verwacht er niet zo veel van (want zoals meestal: het boek is beter dan de film).

Kies (Wouter Deprez)

Van dit boek vond ik geen deftige cover :-). Na de boekjes over Wouter en zijn zoon was ik benieuwd geworden naar meer. Het leuke aan de boekjes van Deprez is dat ze héél vlot lezen en dat je ze snel uit hebt (en dus ideaal zijn voor een busrit naar het werk, omdat ze ook weinig plaats innemen en niet veel wegen).
Dit boekje gaat over één van de problemen van de maatschappij waar ik zelf ook behoorlijk veel last van heb: keuzestress.
Net zoals de andere boekjes van Deprez past dit boekje onder nummertje 20, maar ook onder nummertje 12. Dus bij deze is nummertje 12 ook afgestreept. Wat me niet zal tegenhouden om nog meer boeken met prentjes te lezen natuurlijk!

De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween (Jonas Jonasson)

Dit boek las ik uit op 31 maart, op het nippertje dus! Een heel grappig boek, maar de ‘historische’ stukken vond ik minder leuk (omdat ‘geschiedenis’ me écht niet kan boeken) en die heb ik dan ook vaak diagonaal gelezen / niet gelezen. Dit boek past helemaal onder puntje 19, dus nog ééntje afgestreept. Ik ben ook hier benieuwd naar meer werken van deze schrijver!

Verder was ik ook begonnen in Vrijheid (Jonathan Franzen), maar ik ben maar tot blz. 267 geraakt. Dit boek van meer dan 500 blz kon me niet meesleuren in het verhaal. Na één keer verlengen moest ik het terugbrengen naar de bib. Misschien lees ik er een latere keer nog verder in…

Zo, dat waren behoorlijk wat boeken in drie maanden! Hiermee heb ik 12 van de 30 puntjes van de Challenge al voltooid. Pluim voor mezelf, maar de moeilijke / meest uitdagende puntjes blijven natuurlijk wel over!

Wat lazen jullie de afgelopen maanden?
Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge? Post in de comments gerust een linkje naar jouw blog!
Hebben jullie nog tips voor de Verbeelding Book Challenge, of andere aanraders voor op de leeslijst?

***

Om de drie maanden zal ik hier posten wat ik gelezen heb voor de Verbeelding Book Challenge.
Benieuwd hoe ver ik sta met de Challenge? Dat kan je op deze pagina zien!
Vriendjes worden op Gooodreads? Dat kan HIER!

16 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge | Gelezen in januari/februari/maart 2015

  1. ‘Verzamel de liefde’ is nog altijd één van mijn favorietjes!

    Sinds we verhuisd zijn, lees ik ook véél meer en geniet ik ook echt terug van de bibbezoekjes. Momenteel ben ik bezig in ‘De laatste liefdesbrief’ van Jojo Moyes (aangezien ‘Me before you’ altijd uitgeleend is, ben ik maar aan de andere begonnn) en ‘Achterlingen’ van Nicolas Barker

    Like

      • Mooi! Tzit heel goed in elkaar, want het zijn 2 verhaallijnen die op het einde dan samen komen. Had van haar ook al ‘De walvisbaai’ gelezen, die vond ik iets minder goed als ik ze dan vergelijk.

        Like

  2. Amai, dat gaat vlot vooruit! En je bent zeker ook niet de enige die de meest uitdagende puntjes nog wat uitstelt. Nu ja, we hebben nog 9 maand he, tijd te over! 🙂

    Die “thrillerperiode” als tiener is heel herkenbaar trouwens; ik heb toen ongeveer elk boek van Aspe gelezen, terwijl het mij nu weinig meer zegt. Dat gaat wat in golven denk ik, een mens zijn leesvoorkeur.

    Like

  3. We hebben precies wel een zeer gelijklopende smaak zeg! Ik vond de geschiedenisachtige stukken in De 100-jarige man.. ook minder interessant. En ik zou hier nog vanalles kunnen schrijven, maar ik wil verder lezen in mijn huidige boek, dusssss… goed bezig, fieke! Geniet er nog van!

    Like

  4. Jep, ik doe ook mee. Moet ook eens een update doen. Het lezen staat even op een lager pitje… Van Dimitri heb ik vooral ‘Helaasheid der dingen’ en ‘Mevrouw Verona’ en ‘De laatste liefde van mijn moeder’ graag gelezen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.