A. Vogel Lenteweek | De recepten

Campagnebeeld-Lenteweek-2015

Volgende week maandag is de start van de A. Vogel Lenteweek. Daar schreef ik HIER al eerder over, en zoals beloofd volgen ook een aantal recepten.
De recepten werden door de organisatie van de Lenteweek verzameld, ik heb deze dus niet zelf geschreven. Waar nodig zijn ze wel aangepast, zodat ze helemaal plantaardig zijn.
Hier helaas wel de recepten zonder foto, als alles goed gaat komen de foto’s er in het weekmenu van de week na de lenteweek!

Nog even de aandachtspunten herhalen: veel groenten, nadruk op eiwitten en gezonde vetten. Kies zo veel mogelijk voor glutenvrije granen en beperk / vermijd suiker. Koffie, alcohol en frisdranken laat je volgende week maar beter staan!

Hieronder vind je per dag één of twee recepten (de volgens mij interessantste recepten). Vul dus gerust aan met lekkere, gezonde recepten die je zelf kent!
Na de titel van het recept heb ik tussen haakjes geschreven voor welk soort maaltijd het recept is bedoeld.
Enkele van de recepten hieronder zullen hier met vb. rijst of een ander glutenvrij graan worden gegeten, aangezien ik persoonlijk geen volledige middag ‘overleef’ op een slaatje.
Let er ook op om voldoende water en kruidenthee te drinken, en om regelmatig te bewegen. Als tussendoortje kan je kiezen voor vb. fruit, (rauwe) groenten of noten. Een stukje pure chocolade (> 70% cacao) is ook toegelaten.

Here we go!

MAANDAG – Terug naar de basis

Broccolisalade met quinoa, spinazie, cashewnoten en pompelmoes (lunch of diner)

NODIG (voor 1 persoon)

voor de salade:

  • 100 gram quinoa
  • 200 gram broccoli
  • 1 kleine rode ui
  • 1 pompelmoes, partjes en sap
  • 2 handen postelein of spinazie
  • Herbamare, naar smaak

voor de dressing:

  •  een klein handje ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • zwarte peper
  • zeezout
  • water

WERKWIJZE

Week de cashewnoten gedurende 15 minuten in heet water.

Spoel de quinoa in water, giet af en laat uitlekken. Doe in een pan met vers water en kook gedurende 8-10 minuten. Zet het vuur af, giet het water dat eventueel nog in de pan zit af en laat nog even nagaren met het deksel op de pan. Laat afkoelen.
Snijd de broccoli in kleine roosjes. Verwijder de schil van de ui en snijd in ringen.
Doe de broccoli en ui in een pot met stoommandje en stoom 3-4 minuten (of kook in een klein bodempje water gedurende 3-4 minuten). Laat de groenten afkoelen.

Doe de helft van de afgekoelde quinoa (de andere helft gebruik je voor het ontbijt van dinsdag), broccoli en ui in een grote schaal.
Verwijder de schil van de pompelmoes en snijd in partjes. Voeg toe aan de quinoa en groenten.
Knijp het overgebleven hart van de pompelmoes uit boven een blender of maatbeker. Giet de cashewnoten af en doe ze bij het pompelmoessap. Gebruik een staafmixer of blender om er een mooie romige saus van te maken. Voeg eventueel wat water toe om de juiste romige structuur te krijgen.
Breng de dressing op smaak met Herbamare en zwarte peper.

Giet de dressing over de salade en gebruik je handen om de dressing te verdelen. Voeg postelein of spinazie toe en serveer.

 

DINSDAG – Glutengekte en broodbuiken

Quinoapap met vanille, banaan en dadel (ontbijt)

NODIG (voor 1 persoon)

  • gekookte quinoa (de rest van de salade van maandag)
  • 200 ml amandelmelk
  • merg van een half vanillestokje
  • 1 banaan
  • 2 (Medjoul) dadels
  • optioneel: verse munt, voor de garnering

WERKWIJZE

Doe de gekookte quinoa en amandelmelk in een pannetje en verwarm zachtjes tot tegen het kookpunt. Snijd ondertussen het vanillestokje doormidden door de lengte en haal met de botte kant van een mes het merg eruit. Voeg het merg toe aan de pap en roer goed door.
Doe de pap in een kom. Snijd de helft van de banaan in kleine stukjes en roer deze door de pap. Snijd de dadels in kleine stukjes en de andere helft van de banaan in plakjes en leg deze op de pap. Garneer met wat verse munt.

 

WOENSDAG – Overleven in de supermarkt

Linzen met kastanjechampignons en tempeh in (kokos)roomsaus (diner)

 NODIG (voor 1 persoon)

  • plantaardige margarine
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 160 gram gekookte linzen (gedroogd en gekookt of uit blik)
  • 100 gram tempeh, in schijfjes
  • currypoeder
  • 30 gram rucola
  • 50 ml kokosmelk
  • Herbamare, naar smaak
  • zwarte peper, naar smaak

WERKWIJZE

Snijd de sjalotjes en kastanjechampignons in kleine stukjes en pers de knoflook. Verhit in een pan de plantaardige margarine en bak de sjalotjes en knoflook. Voeg de kastanjechampignons toe en bak 3 minuten. Voeg vervolgens de uitgelekte linzen toe en roer goed door.
Bak de tempeh in wat plantaardige margarine en breng op smaak met Herbamare, zwarte peper en wat currypoeder. Blus met een beetje water en laat even sudderen. Haal de tempeh uit de pan, voeg de kokosmelk toe aan het vocht in de pan en roer goed door. Laat even indikken.
Leg het linzen-champignonmengsel op een bord en meng de rucola erdoorheen. Leg de schijfjes tempeh op de linzen en giet de saus erover.

 

DONDERDAG – Sapdag

Tropische smoothie met ananas, kokos en avocado (ontbijt)

NODIG (voor 1 persoon)

  • 1 rijpe avocado
  • 100 gram ananas (vers of uit blik), uitgelekt
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml amandelmelk
  • 3 cm verse gember, geschild
  • 1 à 2 EL citroensap

WERKWIJZE

Ontpit de avocado en schep het vruchtvlees eruit. Voeg ananas, gember, citroensap, amandel- en kokosmelk toe en meng met een staafmixer of blender tot een romige smoothie.

Groene salade met asperge, rucola en baasilicumolie (lunch of diner)

NODIG (voor 1 persoon)

voor de salade:

  • 1 bot groene asperges
  • 30 gram rucola
  • 8 kerstomaatjes

voor de dressing:

  • 2 à 3 EL olijfolie
  • flinke hand basilicumblaadjes
  • Herbamare, naar smaak
  • zwarte peper, naar smaak

WERKWIJZE

Snijd de houtachtige einden van de asperges (ongeveer 4 cm) af. Vul een kookpot met water en leg daar de asperges in. Breng het water aan de kook. Zet het vuur uit zodra het water kookt en laat de asperges nu nog 4 minuten verder garen in het water. Giet ze af in een zeef en spoel ze met koud water tot ze helemaal koud zijn. Snijd de asperges in stukjes en halveer de kerstomaatjes.

Pureer (met een staafmixer of een vijzel) een flinke handvol basilicumblaadjes met de olijfolie en breng op smaak met Herbamare en zwarte peper.

Doe de asperges, tomaatjes en rucola in een schaal en giet de basilicumolie erover.

 

VRIJDAG – Stoppen met suiker

Bietensalade met veldsla, walnoten en appel (lunch)

NODIG (voor 1 persoon)

voor de salade:

  • 2 gekookte bietjes
  • 30 gram veldsla
  • 75 gram gekruide tofureepjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 6 walnoten, in stukjes
  • 1 appel

voor de dressing:

  • 3 EL olijfolie
  • 0,5 EL balsamicoazijn
  • Herbamare, naar smaak
  • zwarte peper, naar smaak

WERKWIJZE

Meng in een kommetje de olijfolie en azijn en breng op smaak met Herbamare en zwarte peper.
Snijd de bietjes en appel in plakjes of blokjes en doe samen het het gesnipperde sjalotje in een kom.
Bak de tofureepjes krokant en voeg ze samen met de veldsla toe aan de salade.
Overgiet (vlak voor het eten) met de dressing en meng goed door elkaar.

 

ZATERDAG – Vegalicious

Provençaalse pompoensoep (lunch of diner)

NODIG (voor 2 personen)

voor de soep:

  • 1 EL olijfolie
  • 1 middelgrote witte ui
  • 300 gram oranje pompoen
  • 1 middelgrote appel
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • Herbamare, naar smaak
  • zwarte peper, naar smaak
  • pompoenpitolie en geroosterde pompoenpitten, voor de garnering

WERKWIJZE

Pel de ui en snijd in stukken. Snijd de pompoen en appel in stukken. Bak de ui in de olijfolie tot ze glazig is. Voeg de stukken pompoen en appel toe en bak even mee. Voeg water toe zodat alle groenten net onderstaan. Voeg tijm en laurier toe. Breng aan de kook en kook gedurende 10 minuten tot de pompoen zacht is. Verwijder de tijm en laurier en doe al de rest in een blender (of mix met een staafmixer). Breng de soep op smaak met Herbamare en zwarte peper.
Besprenkel de soep met pompoenpitolie en geroosterde pompoenpitten.

 

ZONDAG – Consuminderen

Kikkererwtensalade met koriander-knoflookdressing (lunch of diner)

NODIG (voor 1 persoon)

voor de salade:

  • 2 EL olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl gemalen komijn
  • 6 kerstomaatjes
  • 2 flinke handen spinazie
  • 3 EL kikkererwten (gedroogd en gekookt of uit blik), uitgelekt
  • half handje fijngehakte koriander

voor de dressing:

  • 3 EL yofu
  • 1 tl citroensap
  • 0,5 teentje knoflook, geperst
  • half handje fijngehakte koriander
  • Herbamare, naar smaak
  • zwartepeper, naar smaak

WERKWIJZE

Meng alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak.

Halveer de kerstomaatjes. Fruit de knoflook met komijn in olijfolie, voeg de tomaatjes en de spinazie toe en roerbak even, tot de spinazie wat geslonken is. Doe de kikkererwten erbij en warm goed door.

Serveer de salade lauwwarm in een diep bord en bestrooi met de rest van de koriander. Geef de dressing er los bij.

 

Wat vinden jullie van deze recepten? Helemaal overtuigd om deel te nemen aan de Lenteweek?