Supergezonde muffins

Al een tijdje wil ik meer gebak zonder suiker maken. De voornemens zijn er al lang, maar die omzetten in de praktijk is toch niet zo eenvoudig. Bakken zonder suiker verandert de textuur van gebak heel erg, en daar een oplossing voor vinden vind ik niet altijd makkelijk.

Mijn vorige experimenten met suikervrije muffins waren vrij taaie en droge hompjes, maar deze muffins zijn echt lekker, en blijven zelfs de volgende dag nog luchtig en zacht.

De meeste cupcakes en muffins worden ook gemaakt met (witte) tarwebloem, dit is ook niet zo gezond.
Deze muffins bevatten,  naast geen dierlijke ingrediënten, ook geen suiker en tarwe. Driedubbel gezond dus!

NODIG

(voor 12 muffins)

muffins:

  • 1/2 cup zonnebloempitjes
  • 1 cup havervlokken
  • 1 cup volkoren speltmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl baksoda
  • 1 EL kurkuma
  • 1 tl kardemompoeder
  • 0,5 tl zout
  • 2/3 cup yofu
  • 1/3 cup plantaardige olie
  • 2 rijpe bananen, gepureerd
  • 3 EL agavesiroop
  • 3 tl chiazaadjes + 3 EL water, even laten weken tot een ‘gelei’
  • 2/3 cup bosbessen (mag uit de diepvries)

topping:

  • 1/3 cup havermout
  • 2 EL plantaardige olie
  • 1 EL agavesiroop

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een muffinvorm met papiertjes (ik gebruik de laatste tijd herbruikbare siliconen vormpjes).
Mix de havervlokken en de zonnebloempitjes in een blender of hakmolen tot een grof poeder.
Meng samen met het meel, bakpoeder, baksoda, specerijen en zout.
Meng in een andere kom de yofu, olie, banaan, agavesiroop en het chiamengsel.
Voeg de droge en de natte mengsels samen en meng goed. Meng er de bosbessen doorheen.
Meng in een klein kommetje de ingrediënten voor de topping.

Verdeel het deeg over de muffinvormpjes en doe bovenop wat van de topping.
Bak de muffins 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Bron: gebaseerd op dit recept

22 gedachtes over “Supergezonde muffins

    • Voor mij persoonlijk niet, omdat al deze ingrediënten in mijn voorraadkast zitten. Je kan natuurlijk ook altijd gewone tarwebloem gebruiken en de kurkuma en kardemom vervangen door vb. kaneel. De besjes kan je ook vervangen door appel of ander fruit. De chia-zaadjes zijn wel noodzakelijk, die zorgen voor de binding.

      Like

  1. Klinkt lekker, maar de benaming “suikervrij” is toch niet eerlijk. Agavesiroop bevat net zo goed suiker, al is het dan vooral in de vorm van fructose. Dus voor diabetici en mensen die suikervrij willen eten is dit recept zeker niet geschikt!
    En bovendien bleek recent dat het merendeel van de (bio) agavesiropen helemaal niet zuiver is, maar gemengd met andere suikers (zoals uit mais) – https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/gezonde-voeding/nieuws/agavesiroop#
    Als je er even over doorzoekt, kom je snel tot de conclusie dat je agavesiroop beter links laat liggen, en ofwel vervangt door gewone (evt ongeraffineerde) suiker, of liever nog afkickt van je zoet-smaak-verslaving 🙂

    Like

    • Eerder kreeg ik ook al reacties over suikervrije recepten.
      Op de receptenpagina heb ik daarom volgende opmerking toegevoegd: “(suikervrij)*: Alle recepten die hier als ‘suikervrij’ gelabeld zijn, zijn vrij van geraffineerde suiker (vb. kristalsuiker, poedersuiker, bruine suiker, rietsuiker, …). Deze recepten bevatten wel natuurlijke suikers (vb. ahornstroop, gedroogde vruchten, fruit, …).”

      Bedankt voor je reactie!

      Like

Geef een reactie op mynameisblonde Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.