Al een tijdje wil ik meer gebak zonder suiker maken. De voornemens zijn er al lang, maar die omzetten in de praktijk is toch niet zo eenvoudig. Bakken zonder suiker verandert de textuur van gebak heel erg, en daar een oplossing voor vinden vind ik niet altijd makkelijk.
Mijn vorige experimenten met suikervrije muffins waren vrij taaie en droge hompjes, maar deze muffins zijn echt lekker, en blijven zelfs de volgende dag nog luchtig en zacht.
De meeste cupcakes en muffins worden ook gemaakt met (witte) tarwebloem, dit is ook niet zo gezond.
Deze muffins bevatten, naast geen dierlijke ingrediënten, ook geen suiker en tarwe. Driedubbel gezond dus!
NODIG
(voor 12 muffins)
muffins:
- 1/2 cup zonnebloempitjes
- 1 cup havervlokken
- 1 cup volkoren speltmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl baksoda
- 1 EL kurkuma
- 1 tl kardemompoeder
- 0,5 tl zout
- 2/3 cup yofu
- 1/3 cup plantaardige olie
- 2 rijpe bananen, gepureerd
- 3 EL agavesiroop
- 3 tl chiazaadjes + 3 EL water, even laten weken tot een ‘gelei’
- 2/3 cup bosbessen (mag uit de diepvries)
topping:
- 1/3 cup havermout
- 2 EL plantaardige olie
- 1 EL agavesiroop
WERKWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een muffinvorm met papiertjes (ik gebruik de laatste tijd herbruikbare siliconen vormpjes).
Mix de havervlokken en de zonnebloempitjes in een blender of hakmolen tot een grof poeder.
Meng samen met het meel, bakpoeder, baksoda, specerijen en zout.
Meng in een andere kom de yofu, olie, banaan, agavesiroop en het chiamengsel.
Voeg de droge en de natte mengsels samen en meng goed. Meng er de bosbessen doorheen.
Meng in een klein kommetje de ingrediënten voor de topping.
Verdeel het deeg over de muffinvormpjes en doe bovenop wat van de topping.
Bak de muffins 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Bron: gebaseerd op dit recept
Wel een heel karwei om al die ingrediënten te verzamelen. Of ben ik mis?
LikeLike
Voor mij persoonlijk niet, omdat al deze ingrediënten in mijn voorraadkast zitten. Je kan natuurlijk ook altijd gewone tarwebloem gebruiken en de kurkuma en kardemom vervangen door vb. kaneel. De besjes kan je ook vervangen door appel of ander fruit. De chia-zaadjes zijn wel noodzakelijk, die zorgen voor de binding.
LikeLike
Oeh, dit klinkt echt lekker!
LikeLike
Is het ook 🙂
LikeLike
mjammie klinkt wel lekker! Joepie, een gebakje zonder suiker! Ik wist niet dat suiker ook de textuur beïnvloedt, zou dat ook zo zijn met kokosbloesemsuiker?
LikeLike
Ik vind dat suiker ervoor zorgt dat je dat krokante laagje hebt als de koekjes uit de oven komen, suiker in koekjes zorgt ook voor krokante koekjes.
Met kokosbloesemsuiker heb ik (nog) geen ervaring… Wel al veel over gelezen. Misschien moet ik daar ook eens mee experimenteren, dan wel eerst even uitzoeken waar je het kan vinden…
LikeGeliked door 1 persoon
In de biowinkel maar het is prijzig maar je hebt er veel minder van nodig om zoet genoeg te zijn.
LikeLike
‘k Ga er eens naar op zoek!
LikeLike
Oh, merci voor dit recept. Ik probeer nu al drie maanden suikerloos te eten en mis vooral het bakken. Dit kan ik dus zeker gebruiken, ik pin het meteen!
LikeLike
Als je tips hebt hoe je écht suikervrij kan eten: altijd welkom! Ik vind het enorm moeilijk…
LikeLike
Ben zo niet voor soyayoghurt, heb je hier een alternnatief voor? Silken tofu?
LikeLike
Zijden tofu kan zeker! Een plantaardige melk kan ook, maar dan iets minder qua hoeveelheid omdat ‘melk’ natter is dan yofu.
LikeLike
Mercietjes 🙂
LikeLike
[…] tijdje geleden postte ik een recept voor supergezonde muffins. Naar aanleiding van dat bericht kreeg ik de vraag van Xiana van Nutrimedes (o.a. de organisatie […]
LikeLike
[…] de geïnteresseerden: de cake is gebaseerd dit recept. Ik verving de bosbessen door appel en voegde rozijnen, walnoten en gojibessen toe aan het deeg. De […]
LikeLike
[…] waren positief en doorheen het jaar postte ik heel wat suikervrije recepten: onder andere muffins, bananenbrood en […]
LikeLike
hallo, ik wil deze graag proberen, maar waarom gebruik je hier ‘cup’ en geen grammetjes ofzo?
LikeLike
Ik heb altijd leren bakken met ‘cups’, omdat het veel eenvoudiger is. ‘Cups’ zijn een soort maatschepjes, zodat er geen weegschaal aan te pas komt. Die maatschepjes kan je o.a. bij Dille & Kamille kopen, maar je kan de hoeveelheden ook omrekenen (1 cup = 240 ml). Veel bakplezier!
LikeLike
Bedankt, ik ga s kijken om dat aan te schaffen!
LikeLike
Als je nog vragen hebt, je weet me te vinden!
LikeLike
Klinkt lekker, maar de benaming “suikervrij” is toch niet eerlijk. Agavesiroop bevat net zo goed suiker, al is het dan vooral in de vorm van fructose. Dus voor diabetici en mensen die suikervrij willen eten is dit recept zeker niet geschikt!
En bovendien bleek recent dat het merendeel van de (bio) agavesiropen helemaal niet zuiver is, maar gemengd met andere suikers (zoals uit mais) – https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/gezonde-voeding/nieuws/agavesiroop#
Als je er even over doorzoekt, kom je snel tot de conclusie dat je agavesiroop beter links laat liggen, en ofwel vervangt door gewone (evt ongeraffineerde) suiker, of liever nog afkickt van je zoet-smaak-verslaving 🙂
LikeLike
Eerder kreeg ik ook al reacties over suikervrije recepten.
Op de receptenpagina heb ik daarom volgende opmerking toegevoegd: “(suikervrij)*: Alle recepten die hier als ‘suikervrij’ gelabeld zijn, zijn vrij van geraffineerde suiker (vb. kristalsuiker, poedersuiker, bruine suiker, rietsuiker, …). Deze recepten bevatten wel natuurlijke suikers (vb. ahornstroop, gedroogde vruchten, fruit, …).”
Bedankt voor je reactie!
LikeLike