Supergezonde muffins

Supergezonde muffins - Fiekefatjerietjes

Al een tijdje wil ik meer gebak zonder suiker maken. De voornemens zijn er al lang, maar die omzetten in de praktijk is toch niet zo eenvoudig. Bakken zonder suiker verandert de textuur van gebak heel erg, en daar een oplossing voor vinden vind ik niet altijd makkelijk.

Mijn vorige experimenten met suikervrije muffins waren vrij taaie en droge hompjes, maar deze muffins zijn echt lekker, en blijven zelfs de volgende dag nog luchtig en zacht.

De meeste cupcakes en muffins worden ook gemaakt met (witte) tarwebloem, dit is ook niet zo gezond.
Deze muffins bevatten,  naast geen dierlijke ingrediënten, ook geen suiker en tarwe. Driedubbel gezond dus!

NODIG

(voor 12 muffins)

muffins:

  • 1/2 cup zonnebloempitjes
  • 1 cup havervlokken
  • 1 cup volkoren speltmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl baksoda
  • 1 EL kurkuma
  • 1 tl kardemompoeder
  • 0,5 tl zout
  • 2/3 cup yofu
  • 1/3 cup plantaardige olie
  • 2 rijpe bananen, gepureerd
  • 3 EL agavesiroop
  • 3 tl chiazaadjes + 3 EL water, even laten weken tot een ‘gelei’
  • 2/3 cup bosbessen (mag uit de diepvries)

topping:

  • 1/3 cup havermout
  • 2 EL plantaardige olie
  • 1 EL agavesiroop

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een muffinvorm met papiertjes (ik gebruik de laatste tijd herbruikbare siliconen vormpjes).
Mix de havervlokken en de zonnebloempitjes in een blender of hakmolen tot een grof poeder.
Meng samen met het meel, bakpoeder, baksoda, specerijen en zout.
Meng in een andere kom de yofu, olie, banaan, agavesiroop en het chiamengsel.
Voeg de droge en de natte mengsels samen en meng goed. Meng er de bosbessen doorheen.
Meng in een klein kommetje de ingrediënten voor de topping.

Verdeel het deeg over de muffinvormpjes en doe bovenop wat van de topping.
Bak de muffins 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Bron: gebaseerd op dit recept