Verbeelding Book Challenge

Verbeelding Book Challenge

Na een zeer uitdagende lijst en heel wat andere grote projecten in 2014, besloot ik om het in 2015 iets rustiger aan te doen. Meer genieten, meer leuke dingen doen, minder moeten.

Waar ik heel erg van kan genieten, is van lezen. Als kind was ik zeer regelmatig in de bibliotheek te vinden, en nam ik altijd stapels boeken mee naar huis. En als ik lees, kan ik helemaal in het verhaal zitten.
Tot voor kort las ik alleen voor het slapengaan. En kookboeken, maar dat telt niet als ‘lezen’ vind ik :-).
Nu we verhuisd zijn is het een stukje verder naar het werk, en als het slecht weer is ga ik met de bus. Het ideale moment om ook even te lezen dus!

Om mezelf toch een beetje uit te dagen, en om me buiten mijn comfort zone te begeven, besloot ik mee te doen met de Verbeelding Book Challenge. Deze uitdaging bestaat erin dat je in één jaar tijd 30 boeken leest. Boeken die je anders misschien niet zou lezen.
Sommige puntjes, vb. een fantasy- of sci-fi-boek, zullen toch wel een moeilijke worden!
30 boeken lezen móet ook niet, want als je slim bent kan je sommige puntjes combineren (vb. een kinderboek met prentjes).
Van andere puntjes ga ik wellicht meer dan één boek lezen.

Voor een aantal puntjes heb ik al ideeën: het afgelopen jaar heb ik al een heuse leeslijst aangelegd. Die lijst moet ik maar eens printen, zodat ik die altijd bij heb als ik naar de bibliotheek ga!

Hieronder de boeken. Na twee weken kan ik al twee puntjes afstrepen:

‘Luxepaardjes’ van Tille Vincent (schrijfster van o.a. de boeken van Code 37) heb ik op enkele dagen uitgelezen. Op de kaft staat er ‘thriller’, maar ik vond er niet echt iets thriller aan. Ik lees graag (en vaak) thrillers en detectives, dus misschien ben ik al wat gewoon? Los daarvan wel een oké boek.

‘Het Rosie Project’ van Graeme Simsion heb ik ontzettend graag gelezen! Het boek gaat over een autistische professor genetica, Don, die op zoek is naar zijn droomvrouw. Hij is echter niet zo sociaal vaardig en heeft om dé vrouw te vinden een checklist van maar liefst 16 pagina’s opgesteld. Op een dag komt Rosie in zijn leven, en van in het begin vindt Don haar ongeschikt als echtgenote. Rosie is op zoek naar haar biologische vader en Don helpt haar bij die zoektocht. Vaste regels en wetten bestaan niet, en dingen lopen al helemaal niet zoals je ze zelf zou willen…

  1. Een boek van 500 pagina’s of meer
  2. Een boek gepubliceerd in je geboortejaar
  3. Een non-fictie boek
  4. Een fantasy boek
  5. Een sci-fi boek
  6. Een graphic novel
  7. Een mystery of thriller boek – Luxepaardjes (Tille Vincent)
  8. Een romance of chicklit
  9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12
  10. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten
  11. Een historische roman
  12. Een boek met prentjes
  13. Een boek dat een prijs heeft gewonnen (Pulitzer, Man Booker, Nobel, Gouden Uil, …)
  14. Een boek dat iemand je heeft aangeraden
  15. Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd
  16. Een reeks (mag een reeks zijn die je al begonnen bent)
  17. Een boek waar je gek van was als kind
  18. Een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezen
  19. Een boek met een 65+ hoofdpersonage
  20. Een boek dat je kan uitlezen op een dag
  21. Een boek dat verfilmd werd
  22. Een boek waar een televisiereeks werd op gebaseerd
  23. Een boek dat al zeer zeer zeer lang op je te lezen lijst staat
  24. Een boek dat zich afspeelt in Azië
  25. Een boek dat zich afspeelt in Afrika
  26. Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika
  27. Een boek dat zich afspeelt in Oceanië – Het Rosie Project (Graeme Simsion)
  28. Een boek in een andere taal dan dat je anders leest
  29. Een bundel kortverhalen
  30. Een poëziebundel

Bovenaan in de menubalk kan je deze lijst terug vinden onder Lijstjes > Verbeelding Book Challenge (2015).  Daar zal ik de lijst updaten, af en toe post ik ook een bericht met een stand van zaken.
Onder het kopje ‘Lijstjes’ kan je ook de afgesloten 30 voor 30 lijst (2014) vinden.

Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge? En hebben jullie nog aanraders die ik zeker moet lezen?

24 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge

  1. Oh tof dat je The Rosie Project je ook zo goed bevallen is! Ik kan niet wachten om The Rosie Effect ook te lezen. Tof dat je meedoet met de uitdaging! Ook geen zin om een Goodreads-account aan te maken? Ik kreeg dat alleszins op het moment dat ik weer meer en meer begon te lezen 🙂

    Like

  2. Leuk! Ik kan er ook al wat afvinken, binnenkort post ik de boeken die ik al gelezen heb/die ik plan te lezen dus misschien kan je uit dat lijstje wat inspiratie halen? The Rosie Project staat al zo lang op mijn to-read lijstje! Maar is altijd uitgeleend in de bib en momenteel is er niet echt een boekenbudget helaas. Dus ik blijf hopen dat het ooit eens beschikbaar is wanneer ik naar de bib ga, hihi!

    Like

    • Hoera voor inspiratielijstjes! ‘k Ben al op heel wat blogs leuke boeken tegengekomen. Zo wordt het lijstje afwerken niet zo moeilijk denk ik :-).
      The Rosie Project las ik wel in het Nederlands, toen ik het ging lenen in de bib (Gent) lagen er twee of drie exemplaren…
      Dat is wel het grote nadeel aan de bib: populaire boeken zijn altijd meteen uitgeleend en vaak nog gereserveerd ook 😦

      Like

  3. Goed bezig! Ik las Het Rosie PRoject vorig jaar al en de opvolger speelt zich helaas in NY af, dus die geldt niet voor puntje 27. Ik denk dat ik die wel voor puntje 16 ga laten tellen (of is twee boeken geen reeks?). 🙂

    Like

    • Het is dan ook een zeer leuke challenge!
      Dat zal plezant worden in de bib om ‘The Rosie Effect’te pakken te krijgen :-).
      (Ik ben grote fan van de bib, romans koop ik zelden tot nooit, omdat ik ze meestal maar één keer lees…)

      Like

  4. Dag Fieke, leuke uitdaging! Als sci-fi boek dat echt enorm goed is (en helemaal niet storend sci-fi) kan ik je van harte de Wolkenatlas van David Mitchell aanbevelen. Of de Earthsea trilogie van Ursula k. leguin ( heel poetisch en mooi).
    Een boek dat zich in Azie afspeelt, daar zouik Shantaram van Gregory David Roberts kiezen – dan heb je meteen ook eentje dat op ware feiten gebaseerd is! Heerlijk, lezen!

    Like

  5. The Rosie Project las ik een paar dagen geleden uit en ik vond het ook super! Ik wist op voorhand helemaal niet dat dat zich in Australië afspeelt, dus dat was wel een meevaller, want het puntje Oceanië leek mij eigenlijk juist een van de moeilijkere 🙂
    Ik blijf alleszins ook meevolgen wat jij nog gaat lezen; een mens kan nooit teveel inspiratie opdoen 😉

    Like

    • Ik las het boek eerst onder het puntje ‘een boek dat verfilmd werd’. Maar toen ik begon te lezen en merkte dat het verhaal zich in Oceanië afspeelt was dat inderdaad een meevaller!
      Geen probleem als we te veel inspiratie op doen, dan lezen we volgend jaar toch gewoon verder? Ik ben blij dat ik het lezen terug heb ontdekt!

      Like

  6. Ik ga uiteindelijk ook meedoen aan de challenge. Maar omdat ik nu eenmaal veeleisend ben, wil ik elk boek maar 1 keer laten voorkomen op de lijst. De grote uitdagingen worden voor mij poëzie en graphic novel!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.