Stoofpotje met tempeh en kurkuma

Daar zijn we weer! Verhuisd en al!

De nieuwe keuken werd al grondig getest én goed bevonden. Het koken en bakken vroeg wel wat aanpassing, maar lang duurde dat niet. Nu koken we op inductie in plaats van op gas (hoera voor het vlotte schoonmaken van een effen plaat!) en ook de oven is hetelucht in plaats van gewoon warmte vanonder (hoera voor gelijkmatig gebakken cakes!).
Afgelopen weekend heb ik meermaals geroepen: “maar kijk nu, ik zie die cake gewoon omhoog komen terwijl ik erop sta te kijken!” en “amai, die pot staat net op het vuur en dat water kookt al of wat!”. Hoera voor ovens met een deur waar je door kan kijken, en nog meer hoera voor de snelheid en efficiëntie van koken op inductie dus!

De dag voor de verhuis kookte ik op ’t appartement nog een grote kom spaghettisaus. Omdat ik al kon voorspellen dat de verhuis zwaar en hectisch zou zijn en er niet veel energie zou overblijven om nog te koken. De eerste keer maakte ik rijst met groenten en zoetzure saus (niet echt blogwaardig eigenlijk dus), en een curryschotel werd ook al klaargemaakt.

Afgelopen dinsdag kwam de broer van mijn wederhelft op bezoek, de broer die vorige zomer in Ethiopië was en voor ons kurkuma van daar mee bracht. Het ideale moment om een nieuw receptje te bedenken om die avond klaar te maken!

NODIG:

(voor 3 à 4 personen)

  • olijfolie
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • een flink stuk gember, fijngehakt
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 wortels, geschild en in stukjes
  • een bloemkool, in roosjes
  • 250 gram champignons, in stukken
  • 1 rolletje tempeh, in stukjes
  • 1 à 1,5 EL kurkuma
  • water
  • 1 EL sojasaus
  • eventueel maïzena om te binden
  • peper en zout

WERKWIJZE: 

Stoof de ui, knoflook en gember in olijfolie. Voeg korianderpoeder toe en laat mee bakken zodat de smaak vrij komt. Voeg de wortelstukjes toe en laat even mee stoven. Voeg even later de bloemkoolroosjes toe en daarna ook de champignons en de tempeh. Stoof nog even mee. Bestrooi het geheel met de kurkuma. Blus met wat water, dat wordt de ‘saus’. Breng op smaak met sojasaus en indien gewenst peper en zout. Als je niet houdt van een waterige saus kan je de saus binden met wat maïzena.
Serveren met rijst.

De aandachtige volgers zullen gemerkt hebben dat ik samen met het nieuwe huis, ook een nieuwe toile cirée heb! 🙂

22 gedachtes over “Stoofpotje met tempeh en kurkuma

  1. Proficiat! Zalig te lezen hoe blij je bent met je keuken! Al verbaas ik mij wel over je vorige oven zonder doorkijkdeur. Dat is dan toch keimoeilijk bakken zo?

    Zeer vooruitziend om vlak voor de verhuis al eten te voorzien! Bij onze kleine verhuis naar Zürich eindigden we in de MacDonalds; bij de grote verhuis in een pizzeria… Ok, we hadden wel het excuus dat je eten iets minder makkelijk 700km mee verhuist, maar onmogelijk was dat achteraf bekeken toch ook niet geweest 🙂

    Like

    • Het is voor ons dan ook minstens 500% vooruitgang, de nieuwe keuken! Mijn ‘oude’ oven was zo’n Nestor-gasfornuis, dat wellicht al meer dan tien jaar meegaat. Na al die jaren had ik wel het ‘gevoel’ hoe lang dingen moesten bakken, maar in het begin had ik vaak ingezakte cakes en zo van de ovendeur te vroeg te openen. Dat zal nu niet meer voorvallen!
      Dat is een ferme verhuis, 700 km verder! Blijven jullie daar definitief wonen of keren jullie (ooit) nog terug naar België?

      Like

      • Kan ik mij voorstellen dat het een enorme vooruitgang is!

        We zijn vertrokken met het idee minstens drie jaar hier te blijven (zodat op zijn minst de werkervaring de moeite waard is), tenminste als het ons hier zou bevallen (absoluut!) en we allebei werk zouden vinden (work in progress, dus in het slechtste geval wordt dit een reden om sneller terug te keren).
        Als het ons hier na drie jaar nog altijd goed bevalt, kan het zijn dat we hier blijven (wie weet inderdaad voor altijd), maar evengoed keren we terug naar België of verhuizen we naar nog een ander land…

        Like

    • Je kan de tempeh ook perfect vervangen door tofu, of een andere vleesvervanger (bah, wat een vies woord!). Tempeh is iets wat je moet leren eten vind ik, ik lustte het vroeger ook niet zo graag… Succes ermee, en laat gerust weten of je het lekker vond of niet!

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.