Sushi

Dat de lijst niet af zou geraken, dat was te denken. Maar deze haalde ik nog op het nippertje (in feite heb ik nog zes dagen om de lijst af te werken, ha!).
Sushi at ik al vaker bij vrienden, maar ik maakte ze nog nog nooit zelf. Bij deze, speciaal voor jullie, een recept mét werkwijze én stap-voor-stap foto’s!

Dit recept is een basis-recept. Ik wou eerst de ‘techniek’ onder de knie krijgen voor ik aan speciallekes begon.
Volgende keer probeer ik dus andere vullingen en sausjes!

Onderstaande ingrediënten zijn voor 4 grote rollen (24 sushi-rolletjes).
Als hapje (zoals wij ze aten) volstaat deze hoeveelheid voor 4 personen.

NODIG:

  • 4 nori-vellen

voor de rijst:

  • 250 gram sushi-rijst
  • 330 ml koud water

voor de sushi-azijn:

  • 3 tl rijstazijn
  • 2 tl suiker
  • 1 tl zout

voor de vulling:

  • wortel, in heel fijne reepjes
  • komkommer, zonder de zaadjes, in heel fijne reepjes
  • rode paprika, in heel fijne reepjes

ook nog nodig:

  • een bamboematje
  • een scherp mes

WERKWIJZE:

Begin met de rijst, deze moet afgekoeld zijn vooraleer je de rolletjes maakt.

Eerst moet je de rijst wassen. Voeg koud water bij de sushi-rijst en woel er wat met je vingers in. Het water zal troebel worden. Giet af in een zeef en herhaal deze stap enkele keren tot het water helder blijft.
Voeg de hoeveelheid water zoals hierboven omschreven in de ingrediënten toe aan de sushi-rijst en breng aan de kook in een kom met deksel. De rijst heeft ongeveer 10 minuten nodig. Belangrijk is dat je het deksel niet opheft tijdens het kookproces, en dat je ook niet roert in de rijst. Zet na 10 minuten het vuur af en laat de kom nog een 20-tal minuten dicht.
Spreid dan de rijst uit op een schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Meng de ingrediënten voor de sushi-azijn (deze zal ervoor zorgen dat de rijst op smaak wordt gebracht en dat deze kleeft). Sprenkel deze azijn over de afgekoelde rijst en schep voorzichtig om. Laat nog eventjes staan voor gebruik.

Leg een nori-vel met de gladde kant naar beneden op een bamboematje. Verdeel wat rijst over het nori-vel. De rijst zal (heel!) kleverig zijn, voorzie een kommetje water naast je om je handen nat mee te maken. Probeer de rijst heel dun te verdelen en laat bovenaan ongeveer anderhalve centimeter onbedekt.

Leg wat groenten in een horizontale lijn in het midden van het nori-vel. Gebruik niet te veel vulling, je moet de rolletjes nog dicht kunnen rollen.

Nu kan je beginnen met oprollen! Begin aan de onderkant, druk goed aan en rol de rolletjes stevig op met behulp van het bamboematje. Strijk wat water op het onbedekte stuk nori en ‘kleef’ de rol zo dicht. Druk goed aan.

Leg het rolletje opzij en herhaal met de overige nori-vellen, rijst en vulling.

Elk rolletje kan je in zes stukjes snijden. Gebruik een scherp mes en beweeg je mes heen en weer, zo snijd je makkelijker door de harde groenten heen. Tussen het snijden door kan je het mes nat maken, dan snijdt het makkelijker.

Je kan de sushi’s serveren met vb. sojasaus. Ik maakte ook een sausje met volgende ingrediënten (gewoon alles mengen):

  • 1/4 cup sojasaus
  • 1 EL geraspte gember
  • 1 EL geroosterde sesamolie
  • 1,5 EL geroosterde sesamzaadjes

TIPS

  • Snijd niet te veel groenten als vulling, je hebt echt niet veel nodig!
  • Naar ’t schijnt heb je niet persé sushi-rijst nodig, maar ik wou op safe spelen.
  • Je kan de rolletjes ook binnenstebuiten maken (dus met de rijst aan de buitenkant). Eens te proberen!
  • Ook nog niet geprobeerd, maar wel leuk: je zou de rijst kunnen kleuren met vb. rodebietensap.

VARIATIES OP VULLINGEN

  • Strooi wat geroosterde sesamzaadjes op de rijst vooraleer je de groenten erop legt
  • Smeer wat wasabi-pasta op het onderste stuk van een nori-vel
  • Avocado, in reepjes (eet de sushi dan wel snel op, avocado wordt snel bruin)
  • Groene asperges, in het seizoen
  • Rode biet
  • Mango
  • (Gerookte) tofu of tempeh (gemarineerd en gebakken)

Voor dit bericht las / gebruikte ik deze bronnen:

De foto bovenaan in het bericht is door mij gemaakt, alle andere foto’s werden door de echtgenoot gemaakt. Wegens te sticky handen bij mezelf :-).

Maakten jullie al eens sushi? Hebben jullie nog ultieme tips of ideeën voor lekkere vullingen of sausjes?

18 gedachtes over “Sushi

  1. Leuk! Ik haal mijn sushi-matje nog eens vanonder het stof =)
    Nog een rijsttip: de paarse rijst van Oxfam doet het ook zeer goed als sushi-rijst, en zorgt vanzelf voor een leuke kleurencombinatie =) (ideetje van Miki en Kristin van De Vegetarische Kookstudio)

    Like

  2. Fie, ik doe er lange repen gerookte tofu bij (samen met wat komkommer, rauwe prei en/of wortel) en gepekelde gember (ziet eruit als zalm, maakt het allemaal wat pittiger).

    In de bijna gare basmatirijst doe ik op het einde een geutje mirin (kookrijstwijn) waarvan de alcohol dan volledig verdampt de laatste minuutjes dat je de rijst kookt.

    Sausje: mosterdsausje (veganaise mengen met wat mosterd). Laat het je smaken!

    Like

  3. Ziet er inderdaad heerlijk lekker en feestelijk uit! Ga ook eens dat bamboematje weer opdiepen! Bij deze ook een superfijn 2015 toegewenst Fieke! Een jaar vol frisse vooruitzichten en een tal van leuke verwachte en onverwachte aangename verrassingen!

    Like

  4. Goed gedaan, fieke! (Oosterse) champignons moet je ook eens als vulling gebruiken! En tamari vind ik ook wel een must, veel lekkerder dan gewone sojasaus. Mmmm, ik denk dat ik binnenkort nog maar eens sushi maak!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.