Dat de lijst niet af zou geraken, dat was te denken. Maar deze haalde ik nog op het nippertje (in feite heb ik nog zes dagen om de lijst af te werken, ha!).
Sushi at ik al vaker bij vrienden, maar ik maakte ze nog nog nooit zelf. Bij deze, speciaal voor jullie, een recept mét werkwijze én stap-voor-stap foto’s!
Dit recept is een basis-recept. Ik wou eerst de ‘techniek’ onder de knie krijgen voor ik aan speciallekes begon.
Volgende keer probeer ik dus andere vullingen en sausjes!
Onderstaande ingrediënten zijn voor 4 grote rollen (24 sushi-rolletjes).
Als hapje (zoals wij ze aten) volstaat deze hoeveelheid voor 4 personen.
NODIG:
- 4 nori-vellen
voor de rijst:
- 250 gram sushi-rijst
- 330 ml koud water
voor de sushi-azijn:
- 3 tl rijstazijn
- 2 tl suiker
- 1 tl zout
voor de vulling:
- wortel, in heel fijne reepjes
- komkommer, zonder de zaadjes, in heel fijne reepjes
- rode paprika, in heel fijne reepjes
ook nog nodig:
- een bamboematje
- een scherp mes
WERKWIJZE:
Begin met de rijst, deze moet afgekoeld zijn vooraleer je de rolletjes maakt.
Eerst moet je de rijst wassen. Voeg koud water bij de sushi-rijst en woel er wat met je vingers in. Het water zal troebel worden. Giet af in een zeef en herhaal deze stap enkele keren tot het water helder blijft.
Voeg de hoeveelheid water zoals hierboven omschreven in de ingrediënten toe aan de sushi-rijst en breng aan de kook in een kom met deksel. De rijst heeft ongeveer 10 minuten nodig. Belangrijk is dat je het deksel niet opheft tijdens het kookproces, en dat je ook niet roert in de rijst. Zet na 10 minuten het vuur af en laat de kom nog een 20-tal minuten dicht.
Spreid dan de rijst uit op een schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng de ingrediënten voor de sushi-azijn (deze zal ervoor zorgen dat de rijst op smaak wordt gebracht en dat deze kleeft). Sprenkel deze azijn over de afgekoelde rijst en schep voorzichtig om. Laat nog eventjes staan voor gebruik.
Leg een nori-vel met de gladde kant naar beneden op een bamboematje. Verdeel wat rijst over het nori-vel. De rijst zal (heel!) kleverig zijn, voorzie een kommetje water naast je om je handen nat mee te maken. Probeer de rijst heel dun te verdelen en laat bovenaan ongeveer anderhalve centimeter onbedekt.
Leg wat groenten in een horizontale lijn in het midden van het nori-vel. Gebruik niet te veel vulling, je moet de rolletjes nog dicht kunnen rollen.
Nu kan je beginnen met oprollen! Begin aan de onderkant, druk goed aan en rol de rolletjes stevig op met behulp van het bamboematje. Strijk wat water op het onbedekte stuk nori en ‘kleef’ de rol zo dicht. Druk goed aan.
Leg het rolletje opzij en herhaal met de overige nori-vellen, rijst en vulling.
Elk rolletje kan je in zes stukjes snijden. Gebruik een scherp mes en beweeg je mes heen en weer, zo snijd je makkelijker door de harde groenten heen. Tussen het snijden door kan je het mes nat maken, dan snijdt het makkelijker.
Je kan de sushi’s serveren met vb. sojasaus. Ik maakte ook een sausje met volgende ingrediënten (gewoon alles mengen):
- 1/4 cup sojasaus
- 1 EL geraspte gember
- 1 EL geroosterde sesamolie
- 1,5 EL geroosterde sesamzaadjes
TIPS
- Snijd niet te veel groenten als vulling, je hebt echt niet veel nodig!
- Naar ’t schijnt heb je niet persé sushi-rijst nodig, maar ik wou op safe spelen.
- Je kan de rolletjes ook binnenstebuiten maken (dus met de rijst aan de buitenkant). Eens te proberen!
- Ook nog niet geprobeerd, maar wel leuk: je zou de rijst kunnen kleuren met vb. rodebietensap.
VARIATIES OP VULLINGEN
- Strooi wat geroosterde sesamzaadjes op de rijst vooraleer je de groenten erop legt
- Smeer wat wasabi-pasta op het onderste stuk van een nori-vel
- Avocado, in reepjes (eet de sushi dan wel snel op, avocado wordt snel bruin)
- Groene asperges, in het seizoen
- Rode biet
- Mango
- (Gerookte) tofu of tempeh (gemarineerd en gebakken)
Voor dit bericht las / gebruikte ik deze bronnen:
- De Hippe Vegetariër: hier, hier en hier
- Ik ben Iris niet
- Plantaardigheidjes
- Tips & tricks van Saar en Kelly (thanks, ladies!)
De foto bovenaan in het bericht is door mij gemaakt, alle andere foto’s werden door de echtgenoot gemaakt. Wegens te sticky handen bij mezelf :-).
Maakten jullie al eens sushi? Hebben jullie nog ultieme tips of ideeën voor lekkere vullingen of sausjes?
Leuk! Ik haal mijn sushi-matje nog eens vanonder het stof =)
Nog een rijsttip: de paarse rijst van Oxfam doet het ook zeer goed als sushi-rijst, en zorgt vanzelf voor een leuke kleurencombinatie =) (ideetje van Miki en Kristin van De Vegetarische Kookstudio)
LikeLike
Dat is een leuke tip, bedankt! Zal ik zeker eens proberen!
LikeLike
Fie, ik doe er lange repen gerookte tofu bij (samen met wat komkommer, rauwe prei en/of wortel) en gepekelde gember (ziet eruit als zalm, maakt het allemaal wat pittiger).
In de bijna gare basmatirijst doe ik op het einde een geutje mirin (kookrijstwijn) waarvan de alcohol dan volledig verdampt de laatste minuutjes dat je de rijst kookt.
Sausje: mosterdsausje (veganaise mengen met wat mosterd). Laat het je smaken!
LikeLike
Mmm! Die roze gember heb ik zien opduiken in recepten, maar geen idee waar je die kan vinden?
Welke functie heeft de mirin?
LikeLike
Mirin wordt vaak gebruikt in de Japanse keuken en geeft oa groenten-en rijstgerechten een extra smaak, het alternatief voor wijn. Het bevat evengoed alcohol maar die verdampt bij het koken.
Zowel mirin als pekelde gember koop ik in de biowinkel (niet bij Bioplanet), enkel kopen als je van gepekeld houdt. Ik gebruik mirin ook vaak bij gestoofde groenten bv combinatie spitskool en pompoen of in een currystoofpotje. Altijd pas op het einde een klein geutje erbij doen en nog even laten meepruttelen.
LikeLike
Mirin staat hier in de keuken, maar ik gebruik het eigenlijk amper. Nu weet ik waar ik het voor kan gebruiken, bedankt voor de tips!
LikeLike
Ik weet niet waar je normaal je inkopen doet, maar van die gember verkopen ze ook bij Delhaize. Ik koop die ook regelmatig zeer goedkoop in een Aziatisch winkeltje hier in de buurt.
Verder is wakame zeewier is ook lekker bij sushi.
LikeLike
Voor enkele ingrediënten voor de sushi ben ik bij Delhaize geweest, die gember heb ik precies niet zien staan… Wakame probeer ik ook eens! Bedankt voor de tips!
LikeLike
In Leuven staat dat bij al de andere sushidingen, ziet er zo uit: http://d195t5qshxliho.cloudfront.net/medias/sys_master/h64/hd7/8823669653534.jpg?buildNumber=RELEASE-14-SVN-10297
LikeLike
Aha! Dan heb ik er wellicht gewoon over gekeken… Volgende keer eens proberen!
(Wellicht kan je dat ook zelf maken, ook eens uitzoeken)
LikeLike
Ziet er inderdaad heerlijk lekker en feestelijk uit! Ga ook eens dat bamboematje weer opdiepen! Bij deze ook een superfijn 2015 toegewenst Fieke! Een jaar vol frisse vooruitzichten en een tal van leuke verwachte en onverwachte aangename verrassingen!
LikeLike
Bedankt voor de wensen! Voor jou hetzelfde 🙂
LikeLike
ziet er heel goed gelukt uit!
krijg zin om het ook nog eens te proberen! Maar is niet zo’n ‘wat gaan we vanavond even maken’ gerechtje. Vergt wel wat tijd en toewijding 🙂
LikeLike
Goh, als de rijst gekookt en afgekoeld is valt het qua tijd wel mee. Toewijding en veel geduld, dat heb je wel nodig :-). Maar het resultaat is het waard!
LikeLike
Goed gedaan, fieke! (Oosterse) champignons moet je ook eens als vulling gebruiken! En tamari vind ik ook wel een must, veel lekkerder dan gewone sojasaus. Mmmm, ik denk dat ik binnenkort nog maar eens sushi maak!
LikeLike
Die champignons, dat probeer ik eens!
LikeLike
[…] 1. Veganistische sushi maken – check […]
LikeLike
[…] Sushi van Fiekefatjerietjes […]
LikeLike