Recensie | Grow Eat Share (met *** GIVE-AWAY ***)

Plantaardig kookboekenland heeft er weer een nieuw exemplaar bij. Een beetje een primeur, deze blogpost, want het boek is alleen nog maar in voorverkoop verkrijgbaar!

Na Puur & Vegetarisch, waarvan 6.000 exemplaren werden verkocht, brengt Restaurant Avalon hun tweede kookboek uit: Grow Eat Share – 120 recepten van boer tot bord. Een pareltje, zowel qua uitzicht als qua inhoud!

Dit boek is meer dan een kookboek, je leest er ook alles over de filosofie van het restaurant en zijn koks / medewerkers. Volgend citaat komt uit het boek, ik kan het zelf niet beter omschrijven:

We koken biologisch, lokaal, vers, seizoensgebonden, plantaardig en suikervrij. We koken met respect voor het product en voor de boer die het kweekt. Dat is het kader waarbinnen alles ontstaat en van waaruit we alle kanten op kunnen. Koken is een proces dat nooit af is. Samenwerken met lokale partners evenmin. We ontdekken, exploreren en evolueren. Zo blijven we groeien, als restaurant en als mens. Het is een feest dat we met je delen. Samen smaakt uiteindelijk zoveel beter dan alleen.

Het boek is in drie delen opgedeeld, elk deel aangevuld met heel wat recepten:

Grow

In dit hoofdstuk gaat het over de oorsprong van ons eten, duurzame landbouw en tuinieren in de stad. Hier lees je meer over onder andere het CSA-principe en leer je hoe je groenten kan pekelen en fermenteren.

Eat

Over eten in de ruimte zin van het woord. Niet alleen het fysieke eten, maar ook hoe eten de mens op andere manieren kan voeden. En over de liefde voor koken.
In het boek staan recepten van vier chefs: Tine Tomme en Bart Poelvoorde zijn chefs bij Restaurant Avalon, Marijke De Coninck is voedingscoach en schreef ook mee aan het eerste kookboek ‘Puur & Vegetarisch’ en Hans Van der Fraenen is chef van De Levensboom in Hasselt.

Share

Het leukste van eten is delen: kookboeken, workshops, op restaurant gaan, … En delen zorgt dan weer voor verbinding tussen mensen!
Er wordt dieper ingegaan op enkele partners en projecten, vb. Cargo Vélo, Fair Festival, Far Field, …

Een voorsmaakje uit het boek:

GrowEatShare_BW_14-15-1

GrowEatShare_BW_16-17

GrowEatShare_BW_32-33

GrowEatShare_BW_74-75

GrowEatShare_BW_144-145

GrowEatShare_BW_p90-91

GrowEatShare_BW_p140-141

GrowEatShare_BW_p154-155

Recepten die ik zeker ga testen:

  • Broodbeleg van spruitjes
  • Rabarberchutney
  • Ijs van rode biet
  • Marokkaanse wortelspread
  • Waterkerssoep met kokos
  • Sesampannenkoek met spinazie en wortelsaus
  • Triomfbal met appel, spruitjes en mosterdsaus
  • Scone van pastinaak met pompoencrème en rodekool
  • Rabarber-abrikozencake
  • … en nog veel meer…

Het boek is volledig ecologisch verantwoord: het werd lokaal en met plantaardige inkten gedrukt op gerecycleerd, chloorvrij en ongebleekt FSC-gecertificeerd papier. Dit zorgde voor een meerprijs, maar ook voor een meerwaarde.

Op vrijdag 12 december vanaf 20 uur wordt het boek voorgesteld door Oikos. De boekvoorstelling gaat door in Campo Victoria, Fratersplein 7, in Gent. Alle chefs zullen aanwezig zijn en zullen de aanwezigen voorzien van een hapje en een drankje. Iedereen is welkom, maar stuur eerst een mailtje om je komst te bevestigen naar info at oikos dot be!

*** GIVE-AWAY ***

And last but not least: van Tine van Restaurant Avalon heb ik een boek gekregen dat ik aan jullie, liefste lezers, weg mag geven!

Wat moet je doen om ‘Grow Eat Share’ te winnen?

  1. Like de pagina van Restaurant Avalon op facebook
  2. Like de pagina van Fiekes Gebakjes op facebook
  3. Vertel hieronder in de comments wat jouw favoriete moestuinrecept is en ook waarom jij het boek graag wil winnen!

Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.

Deelnemen kan tot donderdag 18 december 2014 middernacht. Op vrijdag 19 december 2014 kies ik de winnaar!

Deze give-away is afgesloten!

De winnaar krijgt het boek thuis opgestuurd (het boek wordt enkel binnen België verstuurd), of kan het persoonlijk in Gent komen afhalen.

Nog op zoek naar een geweldig kerstcadeau (voor jezelf)? Neem dan zeker deel!

Succes!

23 gedachtes over “Recensie | Grow Eat Share (met *** GIVE-AWAY ***)

  1. favo moestuingerecht: schorseneren met mosterdsausje
    En dit boek wil ik graag winnen om me (en hopelijk hierdoor ook anderen) verder te kunnen verdiepen in het grow-eat-share principe =)

    Like

  2. Pompoensoep met kokosmelk, curry en geroosterde pompoenpitten, kwestie van de zelf gekweekte pompoenen volledig te consumeren.
    Om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen en mijn culinaire kennis uit te breiden. Het vorige Avalonboek staat in mijn boekenkast en is zo goed als ‘uitgekookt’. Goede plantaardige kookboeken zijn niet dik gezaaid, maar dit boek hoort zo te zien zeker in dat rijtje thuis en komt uiteindelijk hoe dan ook in mijn boekenkast terecht!

    Like

  3. Favoriet moestuingerecht: pompoengratin van Dorien Knockaert, mmmm…
    Ik heb zelf geen moestuin, maar wie weet komt er ooit wel eens zo’n vierkante meterbak?! Binnen twee dagen verhuizen we, en een nieuw kookboek is ideaal om heel het gezin opnieuw eens in de watten te kunnen leggen in tijden van verhuisdozen, stof, vuil…en snelle happen tussendoor…

    Like

  4. Fijne recensie en giveaway!
    Mijn favo moestuingerecht is worteldip. Met vérse knof natuurlijk en niet uit een potje 😉
    Ik wil het kookboek graag winnen als voorproefje op mijn eerste bezoek aan Gent… en Avalon!

    [Gnoe Graasland op FB]

    Like

  5. Ah, de Facebook van Fiekes Gebakjes vond ik al leuk! Krijg ik nu een extra kans? Ik heb Avalon ook aangeklikt.

    En mijn favoriete recept: iets dat een jaar geleden in EVA’s magazine stond, over boerenkool. Vind ik geen makkelijke groente, al groeit-ie wel welig in onze moestuin. Dankzij de verschillende recepten van EVA maak ik nu boerenkoolchips en boerenkoolpesto.

    Die pesto gaat als volgt. Scheur de boerenkool in kleine stukjes (laat de harde nerven eruit). Gooi ze samen met wat geroosterde pijnboompitten of geroosterde hazelnoten in de blender. (Allebei even lekker.) Voeg een kopje olijfolie toe dat je volgens eigen goesting op smaak hebt gebracht met peper en zout. Versnipper een klein beetje look (niet te veel, anders is de pesto te straf). Mix. Et voilà!

    Vind ik trouwens altijd heel leuk bij EVA, dat ze er een ingrediënt uithalen en dan verschillende recepten geven… Maar inspiratie zoals van jouw blog of van een kookboek van Avolon is ook nog altijd welkom! 😉

    Like

  6. Mijn moestuinfavoriet: geroosterde rode bietjes met feta – recept op Mme Zsazsa haar blog. Uit het boek wil ik inspiratie halen
    Grow – leren fermenteren!
    Eat – varieren met alles wat uit onze tuin komt
    Share – de overvloed uit onze tuin (hopelijk volgend jaar opnieuw), met nieuwe buren en dorpsgenoten die nieuwsgierig een praatje komen slaan wanneer we in onze tuin werken.

    Like

  7. Ik ben momenteel een beetje verslaafd aan pompoenrisotto (risotto, gestoofde pompoen, vers gekookte linzen of gebakken kastanjechampignons), suikervrije kokosmelk en wat peper en currypoeder. mmmmmmmmmmmmm

    Ik zou dolgraag winnen! Ik heb het boek voor mijn nieuwjaar aan mijn ouders gevraagd, staat dus al besteld in voorverkoop. Maar ik bedacht me gisteren dat ik het eigenlijk graag kadoo zou doen aan een familielid die heel graag ook gezond wil leren eten maar dit moeilijk in de praktijk kan omzetten wegens diabetis.

    Voor mezelf wil ik het ook ondanks ik normaal geen recepten volg maar ik schuim nu vooral Pinterest af (en ook jou blog moet ik eerlijk toegeven :)) voor inspiratie omdat ik een streng voedingsdieet moet volgen zonder tarwe, suiker, koemelkproducten, alcohol, koffie en chocolade. En sinds de zomer heb ik een bio groentenpakket en ondertussen ben ik wel benieuwd naar meer inspiratie voor de witte kool, spruitjes, rode bieten,…

    Avalon en fieke’s gebakjes volg ik al van in het begin 😉

    Like

  8. dag Fieke,

    mijn favoriete moestuinrecept… Ik ben op dit moment gewelidg dol op bonenboter. Ken je dat? Geweekte, gekookte witte bonen ( obligaat met meegekookte knoflook die dan zalig als puree uit zijn velletje valt, gemixed met kurkuma, peper, zout, olijfolie én ( hier komt mijn “moestuin” op de proppen… 😉 hondsdrafblaadjes of brandnetelblaadjes, vers!
    Dit is een ongelooflijke topper op crackertjes, heerlijk brood etc…

    Waarom wil ik graag winnen?
    Ik deed een vorige keer ook mee met een give away bij jou, toen viste ik naast het net. Hmmm, is het dan wel een goed idee om met dezelfde redenering aan te komen zetten….
    Maar mijn motivatie blijft wel hezelfde. Het is zo dat ik voor mezelf eigenlijk geen boeken meer wil kopen. Ik probeer niet aan te kopen wat ik niet echt echt nodig heb. Ik tip wél steeds onze bibliotheek om boeken aan te kopen, zodat ik ze wél kan koesteren en lenen zo vaak ik wil, maar zodat ze ook weer een verder leven kunnen hebben bij andere mensen en ook andere mensen kunnen prikkelen.
    Maar mijn liefde voor boeken blijft wel erg groot. Een kadootje kan ik dan toch écht niet afslaan! Ik ben niet heiliger dan de paus! Dus ja, ik wil echt graag winnen! Een boek dat bij ons nog binnenkomt, is zo echt heel bijzonder. En boeken (vegan, ecologisch, inspirerend) zijn gewoon dé boeken waar ik het meeste van droom en in kan gaan weglezen, onspannen, dromen en in actie schieten!

    Groetjes,

    Nele

    Like

  9. ZO VEEL SPRUITJES! Ik ben gek op spruitjes!
    Wat tof dat jij dit boek al zo vroeg hebt én dat je er een mag weggeven!
    Het klinkt echt als een tof boek, met dat het ecologisch verantwoord gemaakt is en dat er zo veel meer wordt gedeeld dan alleen recepten (wat ook al heeeeeel fijn is, haha. Spruitjes!). Het klinkt erg inspirerend, ben benieuwd naar de verhalen die in dit mooie boek staan!
    Oeh, mijn favo moestuin recept.. ja sorry, maar vanavond at ik heerlijke quinoa met appel, rozijnen en ehhhh, spruitjes! Hmmm. Haha.
    Ik doe dus ontzettend graag mee aan deze give away! Ik heb de FB pagina’s geliked 🙂 (en wat fijn dat ik nu jouw FB ook volg, zo blijf ik lekker op de hoogte!).
    Liefs!

    Like

  10. O wAt een leuk boek! Dat wil ik graag winnen. Daarom hier mijn favoriet moestuinrecept: ik maak graag pesto van tuinkruiden. Daar gaat in: bieslook, olifantenbieslook, daslook, citroenmelisse, marjolein, salie, lekkere olijfolie, zout. Ik doe er geen kaas in, dan is het langer houdbaar en multifunctioneler. Ik vries ook potjes van dit kruidenmengsel in in goede boter voor onder de puree. Mmm

    Like

  11. Een restarantbezoek aan Avalon staat hoog op mijn verlanglijstje, maar de openingsuren vind ik een wat moeilijk. Een voorsmaakje uit dit boek is misschien wel de juiste overredingsmethode? 🙂 Ik eet graag aardse groentjes uit de moestuin in hun puurste vorm zoals rode bieten in de oven, gestoofde warmoes of gebakken spruitjes met ajuin mmm…

    Like

  12. Mijn favoriete moestuingerecht is een ovenschotel van geroosterde bieten, wortels, pastinaak, raapjes,… En in de zomer een mengeling van sla met kruiden, mmmmmmm. Ik hou al enkele jaren een moestuin maar het ontbreekt mij soms aan inspiratie om lekkere (vegan) gerechten te maken met wat ik uit de tuin haal. Ik denk dat het Avalonboek mij al een beetje op weg zou kunnen helpen.(en ’t zou ook gewoon leuk zijn om het boek nu te krijgen, dan kan ik al een beetje dromen van het nieuwe moestuinseizoen ;))

    Like

  13. Mijn favoriet is ongetwijfeld de “courgettepasta met zongedroogde tomaatjes – pesto” van @rawfoodchef Julie! Superlekker, gezond, makkelijk klaar te maken én zelfs een voltreffer bij mijn minder raw/vegan/veggie-gezinde boyfriend! Top dus!! 👌

    Receptje van http://www.julieslifestyle.com

    NODIG:
    3 koppen verse basilicum
    1 kop verse peterselie (of extra basilicum, spinazie, rucola…)
    ½ kop cashews
    ¼ kop pijnboompitten
    ¼ kop zongedroogde tomaat, fijngehakt (+ extra als afwerking)
    ½ klein teentje look, geperst
    ½ koffielepel edelgistvlokken
    Gedroogde oregano, naar smaak
    Cayennepeper, naar smaak
    Himalayazout of zeezout, naar smaak
    Extra vierge olijfolie, naar smaak
    3 medium courgettes, geschild en verwerkt tot noedels

    WERKWIJZE:
    Zongedroogde-Tomaat-Pesto
    1. Combineer basilicum and peterselie in de keukenmachine. Mix fijn.
    2. Voeg cashews, pijnboompitten, zongedroogde tomaat, look en edelgistvlokken. Mix goed.
    3. Voeg oregano, cayennepeper, zout en olijfolie naar smaak. Meng opnieuw.

    Courgettepasta
    1. Schil je courgette om een echt ‘spaghetti’-kleur te creëren.
    2. Gebruik een spiraalsnijder of mandoline of noedels te maken.
    3. Serveer met zongedroogde-tomaat-pesto, grof gehakte kerstomaatjes en verse basilicum.

    Smakelijk!!!

    Waarom zou ik het boek graag winnen? Omdat ik, zoals iedereen denk ik, heel graag iets (leuks dan nog!) win 😜 én omdat ik een healthyfoodlover ben! 😊💛

    Like

  14. Vers gewokte snijbiet al dan niet met venkelzaad, rozijnen en pijnboompitten. Eenvoudig maar oh zo lekker.
    Grow Eat Share lijkt me een heel inspirerend boek waarmee ik op mijn beurt graag de mensen rondom mij wil inspireren.

    Like

  15. […] Wat ik gisteren heb gedaan, kan ik me met moeite herinneren. Euhm, even kijken. Een boodschappenlijstje gemaakt, door wat kookboeken gebladerd, een uurtje gestreken en naar een luisterboek geluisterd, rustig geluncht, broccolisoep gemaakt en risotto, een ongestoorde douche genomen. Vandaag heb ik boodschappen gedaan, alles thuis rustig uitgeladen (en daarbij maar liefst drie potjes laten vallen, met uiteraard olie in – wat ik aldus drie keer rustig kon opkuisen – hopelijk brengen scherven geluk, dan zit er wat aan te komen!), diepvriespizza gegeten als ongestoorde lunch, wat rondgeklikt op internet, blogs gelezen, en dan het geweldige cadeautje van Fieke opengemaakt. Nog eens dankjewel, Fieke, voor het boek Grow, eat, share. Het was een écht kerstcadeautje… (Zie: give-away van Fieke) […]

    Like

Laat een reactie achter op Karin c Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.