Recensie | Grow Eat Share (met *** GIVE-AWAY ***)

Plantaardig kookboekenland heeft er weer een nieuw exemplaar bij. Een beetje een primeur, deze blogpost, want het boek is alleen nog maar in voorverkoop verkrijgbaar!

Na Puur & Vegetarisch, waarvan 6.000 exemplaren werden verkocht, brengt Restaurant Avalon hun tweede kookboek uit: Grow Eat Share – 120 recepten van boer tot bord. Een pareltje, zowel qua uitzicht als qua inhoud!

Dit boek is meer dan een kookboek, je leest er ook alles over de filosofie van het restaurant en zijn koks / medewerkers. Volgend citaat komt uit het boek, ik kan het zelf niet beter omschrijven:

We koken biologisch, lokaal, vers, seizoensgebonden, plantaardig en suikervrij. We koken met respect voor het product en voor de boer die het kweekt. Dat is het kader waarbinnen alles ontstaat en van waaruit we alle kanten op kunnen. Koken is een proces dat nooit af is. Samenwerken met lokale partners evenmin. We ontdekken, exploreren en evolueren. Zo blijven we groeien, als restaurant en als mens. Het is een feest dat we met je delen. Samen smaakt uiteindelijk zoveel beter dan alleen.

Het boek is in drie delen opgedeeld, elk deel aangevuld met heel wat recepten:

Grow

In dit hoofdstuk gaat het over de oorsprong van ons eten, duurzame landbouw en tuinieren in de stad. Hier lees je meer over onder andere het CSA-principe en leer je hoe je groenten kan pekelen en fermenteren.

Eat

Over eten in de ruimte zin van het woord. Niet alleen het fysieke eten, maar ook hoe eten de mens op andere manieren kan voeden. En over de liefde voor koken.
In het boek staan recepten van vier chefs: Tine Tomme en Bart Poelvoorde zijn chefs bij Restaurant Avalon, Marijke De Coninck is voedingscoach en schreef ook mee aan het eerste kookboek ‘Puur & Vegetarisch’ en Hans Van der Fraenen is chef van De Levensboom in Hasselt.

Share

Het leukste van eten is delen: kookboeken, workshops, op restaurant gaan, … En delen zorgt dan weer voor verbinding tussen mensen!
Er wordt dieper ingegaan op enkele partners en projecten, vb. Cargo Vélo, Fair Festival, Far Field, …

Een voorsmaakje uit het boek:

GrowEatShare_BW_14-15-1

GrowEatShare_BW_16-17

GrowEatShare_BW_32-33

GrowEatShare_BW_74-75

GrowEatShare_BW_144-145

GrowEatShare_BW_p90-91

GrowEatShare_BW_p140-141

GrowEatShare_BW_p154-155

Recepten die ik zeker ga testen:

 • Broodbeleg van spruitjes
 • Rabarberchutney
 • Ijs van rode biet
 • Marokkaanse wortelspread
 • Waterkerssoep met kokos
 • Sesampannenkoek met spinazie en wortelsaus
 • Triomfbal met appel, spruitjes en mosterdsaus
 • Scone van pastinaak met pompoencrème en rodekool
 • Rabarber-abrikozencake
 • … en nog veel meer…

Het boek is volledig ecologisch verantwoord: het werd lokaal en met plantaardige inkten gedrukt op gerecycleerd, chloorvrij en ongebleekt FSC-gecertificeerd papier. Dit zorgde voor een meerprijs, maar ook voor een meerwaarde.

Op vrijdag 12 december vanaf 20 uur wordt het boek voorgesteld door Oikos. De boekvoorstelling gaat door in Campo Victoria, Fratersplein 7, in Gent. Alle chefs zullen aanwezig zijn en zullen de aanwezigen voorzien van een hapje en een drankje. Iedereen is welkom, maar stuur eerst een mailtje om je komst te bevestigen naar info at oikos dot be!

*** GIVE-AWAY ***

And last but not least: van Tine van Restaurant Avalon heb ik een boek gekregen dat ik aan jullie, liefste lezers, weg mag geven!

Wat moet je doen om ‘Grow Eat Share’ te winnen?

 1. Like de pagina van Restaurant Avalon op facebook
 2. Like de pagina van Fiekes Gebakjes op facebook
 3. Vertel hieronder in de comments wat jouw favoriete moestuinrecept is en ook waarom jij het boek graag wil winnen!

Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.

Deelnemen kan tot donderdag 18 december 2014 middernacht. Op vrijdag 19 december 2014 kies ik de winnaar!

Deze give-away is afgesloten!

De winnaar krijgt het boek thuis opgestuurd (het boek wordt enkel binnen België verstuurd), of kan het persoonlijk in Gent komen afhalen.

Nog op zoek naar een geweldig kerstcadeau (voor jezelf)? Neem dan zeker deel!

Succes!

Advertenties