Vegan MoFo 2014 #30: Recensie | Fourplay (+ gratis recept!)

_DSC6298

De laatste weken heb ik me wat laten gaan met het aanschaffen van nieuwe (kook)boeken…

Eén van de laatste nieuwe aanwinsten is Fourplay, het nieuwe boek van Marta Majewska (oftewel Princess Misia).
Marta is één van mijn grote voorbeelden op het vlak van food photography.
Naast geweldig indrukwekkend fotografe is Marta ook foodstylist en -blogger!

Wat ik leuk vind aan het boek:

  • Er wordt gekookt volgens de seizoenen
  • De speelse vormgeving
  • De gewéldige foto’s (al tonen ze iets matter en minder scherp door de gekozen papiersoort voor het boek)
  • De puurheid en eenvoud van de recepten
  • Er wordt aandacht besteed aan volwaardige en gezonde producten: speltbloem, kokosolie, amandelmelk, ahornstroop, … Ingrediënten als suiker en witte graanproducten ga je in dit boek niet terugvinden.
  • Handig register: de recepten staan ingedeeld per ingrediënt

Wat ik minder leuk vind aan het boek:

  • Soms is het wat zoeken naar alle ingrediënten (grafisch gezien)
  • Op sommige foto’s lijken de kleuren heel erg verzadigd, waardoor vooral oranje fel naar voor komt

Een voorsmaakje uit het boek:

_DSC6300

_DSC6302

_DSC6303

_DSC6304

_DSC6310

_DSC6306

_DSC6309

Fourplay is een volledig vegetarisch kookboek, een groot aantal recepten is plantaardig of te verplantaardigen.

Recepten die ik zeker ga testen:

  • Frisse limonade van rabarber en tijm
  • In de oven geroosterde bloemkool met kurkuma
  • Quinoasalade met asperges, boontjes en avocado
  • Croque met appel, kaneel en notenpasta

Speciaal voor jullie mag ik van Marta een recept uit het boek publiceren.
Ik koos de Appel-speculaasgalette. Dit recept staat ingedeeld in het seizoen Winter, maar past ook perfect in de herfst.

TAART - Appelspeculaasgalette - Fiekefatjerietjes

NODIG:

(voor 6-8 porties)

In de hoofdrol:
4 appels

In de bijrol:
260 gram speltbloem
140 gram ghee (ik gebruikte 50 ml plantaardige olie)
125 ml koud water
80 ml agavesiroop
4 tl speculaaskruiden
eventueel sojaroom om op te kloppen

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de speltbloem, de olie, het water, 40 ml agavesiroop en 2 tl speculaaskruiden samen in een keukenrobot. Kneed de ingrediënten tot deeg met behulp van de deeghaak. Vorm een bol van het deeg, omwikkel het met plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij ze in partjes. Doe ze in een kleine kom en meng met de overgebleven speculaaskruiden en agavesiroop.
Neem het deeg uit de koelkast, verwijder de folie en leg het op een bebloemd werkblad. Rol het deeg uit tot een ronde met een diameter van 30-35 cm. Bekleed een bakvorm met bakpapier en leg er het deeg op.  Giet de appelmix in het midden van het deeg, laat ongeveer 6 cm tot de rand vrij. Vouw de rand van het deeg zachtjes over de appels. Laat een opening in het midden. Bak gedurende 45-50 minuten.
Je kunt de galette opdienen met opgeklopte sojaroom.

Fourplay is uitgegeven bij Davidsfonds. Het boek is te koop voor 27,50 €.

De blog van Marta
De website van Marta
Princess Misia op Facebook

Zo, dit was de laatste post van de Vegan MoFo 2014!
Voor mezelf wou ik elke dag bloggen en dat was niet altijd even eenvoudig. Vanaf nu zal het weer even minder frequent zijn!
Hopelijk vonden jullie het ook zo’n fijne maand en blijven jullie talrijk volgen (en reageren)!

Advertenties