Vegan MoFo 2014 #15: Smurfentaartjes

Wellicht verwachten jullie hier nu allemaal blauwe taartjes. Fout!

Smurfentaart is een typisch gerecht uit Limburg. Ik at het jaren geleden en maakte er mijn eigen versie van. De klassieke taart is met gistdeeg; ik gebruikte kruimeldeeg omdat ik gistdeeg niet zo lekker vind in zoete gerechten. Dit recept is met vanillepudding, niet elke klassieke smurfentaart wordt met pudding gemaakt.

NODIG

(voor 6 kleine taartjes)

1 vel kruimeldeeg
abrikozenconfituur
700 ml sojamelk + 1 pakje puddingpoeder + suiker naar smaak
1 pakje opklopbare sojaslagroom (vb. Alpro) + poedersuiker (eventueel)
ongeveer 50 gram witte chocolade, geraspt (vb. Bonvita)
bakpapier
bakbonen
6 kleine taartvormpjes
sojaboter

WERKWIJZE 

Vet 6 kleine vormpjes in met wat boter en steek rondjes uit het kruimeldeeg. Druk het deeg aan in de vormpjes, bedek met een stukje bakpapier en bonen en bak de taartbodems ongeveer 10 minuten blind op 180°C. Verwijder bakpapier en bonen en bak nog even tot het deeg een goudbruin kleurtje krijgt.
Strijk een beetje abrikozenconfituur op de taartbodems.
Maak ondertussen de vanillepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet in de taartvormpjes (je zal nog pudding over hebben, die kan je gewoon in potjes doen en zo opeten).
Laat de taartjes afkoelen.
Werk de taartjes af met opgeklopte sojaslagroom en witte chocoladekrullen (die kan je zelf maken met een dunschiller).

Een origineel recept kan je bijvoorbeeld HIER vinden.

Weet iemand waarom smurfentaart smurfentaart heet? 🙂

17 gedachtes over “Vegan MoFo 2014 #15: Smurfentaartjes

  1. Geen idee, ik heb er ook eens een blogje over geschreven en “waarom smurfentaart smurfentaart heet” is nog altijd een van de zoektermen die mensen naar mijn blog lokken.

    Like

    • Bij klassieke recepten vond ik inderdaad vaak taartjes met abrikozen en dan meteen slagroom. Lijkt me best zwaar!
      Dit gerecht is heel simpel te verplantaardigen, er zijn lastigere uitdagingen!

      Like

    • Het huismerk van Colruyt is plantaardig, in de natuurvoedingswinkel vind je ook plantaardig kruimel- en bladerdeeg. Als je veel tijd en zin hebt kan je het natuurlijk ook zelf maken, maar vaak kies ik – voor snelle taartjes – voor kant-en-klaar deeg.

      Like

  2. Goh, zo heb ik een pak taartpunten gegeten toen ik klein was. Dat was trouwens één van de weinige taarten die ik at! Maar ook hier was er nooit pudding in, alleen van abrikozen (de reden waarom ik het zo lekker vond waarschijnlijk).
    Ik was al een tijd aan het denken om de smurfentaart eens te ‘veganiseren’, maar je bent me voor 😉 ’t Ziet er razend lekker uit!

    Like

  3. Ziet er heerlijk uit en ook je andere foto’s zijn mooi om te bekijken. Ik hou ook van recepten met grappige namen. Leuk bewerkt recept, dit is ook voor een lactosevrij dieet te gebruiken. Mijn bakrecepten zijn ook vegetarisch en wel om te zetten naar veganistisch en ik werk met bijzondere meelsoorten. Je bent welkom op http://www.dasanderekoek.wordpress.com !

    Like

Geef een reactie op Kapucijnaap Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.