Wellicht verwachten jullie hier nu allemaal blauwe taartjes. Fout!
Smurfentaart is een typisch gerecht uit Limburg. Ik at het jaren geleden en maakte er mijn eigen versie van. De klassieke taart is met gistdeeg; ik gebruikte kruimeldeeg omdat ik gistdeeg niet zo lekker vind in zoete gerechten. Dit recept is met vanillepudding, niet elke klassieke smurfentaart wordt met pudding gemaakt.
NODIG
(voor 6 kleine taartjes)
1 vel kruimeldeeg
abrikozenconfituur
700 ml sojamelk + 1 pakje puddingpoeder + suiker naar smaak
1 pakje opklopbare sojaslagroom (vb. Alpro) + poedersuiker (eventueel)
ongeveer 50 gram witte chocolade, geraspt (vb. Bonvita)
bakpapier
bakbonen
6 kleine taartvormpjes
sojaboter
WERKWIJZE
Vet 6 kleine vormpjes in met wat boter en steek rondjes uit het kruimeldeeg. Druk het deeg aan in de vormpjes, bedek met een stukje bakpapier en bonen en bak de taartbodems ongeveer 10 minuten blind op 180°C. Verwijder bakpapier en bonen en bak nog even tot het deeg een goudbruin kleurtje krijgt.
Strijk een beetje abrikozenconfituur op de taartbodems.
Maak ondertussen de vanillepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet in de taartvormpjes (je zal nog pudding over hebben, die kan je gewoon in potjes doen en zo opeten).
Laat de taartjes afkoelen.
Werk de taartjes af met opgeklopte sojaslagroom en witte chocoladekrullen (die kan je zelf maken met een dunschiller).
Een origineel recept kan je bijvoorbeeld HIER vinden.
Weet iemand waarom smurfentaart smurfentaart heet? 🙂
Nooit van gehoord, smurfentaartjes, had ze inderdaad blauw verwacht!
Ben benieuwd waar de naam vandaan komt 😉
LikeLike
Geen idee, ik heb er ook eens een blogje over geschreven en “waarom smurfentaart smurfentaart heet” is nog altijd een van de zoektermen die mensen naar mijn blog lokken.
LikeLike
Ik zoek het stukje eens op, bedankt voor de tip!
LikeLike
oooh, zalig. Bij ons is dat met slagroom ipv pudding denk ik – jeugdnostalgie 🙂 Merci voor het recept want dit had ik al lang uit het vegan lijstje geschrapt 🙂
LikeLike
Bij klassieke recepten vond ik inderdaad vaak taartjes met abrikozen en dan meteen slagroom. Lijkt me best zwaar!
Dit gerecht is heel simpel te verplantaardigen, er zijn lastigere uitdagingen!
LikeLike
Welk kruimeldeeg gebruik je dan, ben nog geen variant zonder roomboter tegengekomen. Grtjs!
LikeLike
Het huismerk van Colruyt is plantaardig, in de natuurvoedingswinkel vind je ook plantaardig kruimel- en bladerdeeg. Als je veel tijd en zin hebt kan je het natuurlijk ook zelf maken, maar vaak kies ik – voor snelle taartjes – voor kant-en-klaar deeg.
LikeLike
WOW! I have to make these!
LikeLike
Haha, you should! 🙂
LikeLike
Looks amazing!
LikeLike
Goh, zo heb ik een pak taartpunten gegeten toen ik klein was. Dat was trouwens één van de weinige taarten die ik at! Maar ook hier was er nooit pudding in, alleen van abrikozen (de reden waarom ik het zo lekker vond waarschijnlijk).
Ik was al een tijd aan het denken om de smurfentaart eens te ‘veganiseren’, maar je bent me voor 😉 ’t Ziet er razend lekker uit!
LikeLike
Moeilijk is het niet echt hé 🙂
LikeLike
These are so pretty! I’m bookmarking!
LikeLike
Wat grappig. Ik had hier ook nog nooit van gehoord. Ze zien er heerlijk uit!
LikeLike
Ziet er heerlijk uit en ook je andere foto’s zijn mooi om te bekijken. Ik hou ook van recepten met grappige namen. Leuk bewerkt recept, dit is ook voor een lactosevrij dieet te gebruiken. Mijn bakrecepten zijn ook vegetarisch en wel om te zetten naar veganistisch en ik werk met bijzondere meelsoorten. Je bent welkom op http://www.dasanderekoek.wordpress.com !
LikeLike
Leuke blog! Ik ga ‘m ook volgen!
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Smurfentaart ‘tropical’ (met mangoconfituur in plaats van abrikozenconfituur) […]
LikeLike