Vegan MoFo 2014 #15: Smurfentaartjes

TAART - Smurfentaartjes - Fiekefatjerietjes

Wellicht verwachten jullie hier nu allemaal blauwe taartjes. Fout!

Smurfentaart is een typisch gerecht uit Limburg. Ik at het jaren geleden en maakte er mijn eigen versie van. De klassieke taart is met gistdeeg; ik gebruikte kruimeldeeg omdat ik gistdeeg niet zo lekker vind in zoete gerechten. Dit recept is met vanillepudding, niet elke klassieke smurfentaart wordt met pudding gemaakt.

NODIG

(voor 6 kleine taartjes)

1 vel kruimeldeeg
abrikozenconfituur
700 ml sojamelk + 1 pakje puddingpoeder + suiker naar smaak
1 pakje opklopbare sojaslagroom (vb. Alpro) + poedersuiker (eventueel)
ongeveer 50 gram witte chocolade, geraspt (vb. Bonvita)
bakpapier
bakbonen
6 kleine taartvormpjes
sojaboter

WERKWIJZE 

Vet 6 kleine vormpjes in met wat boter en steek rondjes uit het kruimeldeeg. Druk het deeg aan in de vormpjes, bedek met een stukje bakpapier en bonen en bak de taartbodems ongeveer 10 minuten blind op 180°C. Verwijder bakpapier en bonen en bak nog even tot het deeg een goudbruin kleurtje krijgt.
Strijk een beetje abrikozenconfituur op de taartbodems.
Maak ondertussen de vanillepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet in de taartvormpjes (je zal nog pudding over hebben, die kan je gewoon in potjes doen en zo opeten).
Laat de taartjes afkoelen.
Werk de taartjes af met opgeklopte sojaslagroom en witte chocoladekrullen (die kan je zelf maken met een dunschiller).

Een origineel recept kan je bijvoorbeeld HIER vinden.

Weet iemand waarom smurfentaart smurfentaart heet? 🙂

Advertenties