Vegan MoFo 2014 #5: Recensie | Plant Power (+ gratis recept!)

_DSC5798

Enkele weken terug waren we een weekendje in Maastricht. Toen ik in de Dominicanenkerk (een kerk ingericht als boekhandel, een aanrader!) het nieuwe boek van Lisette Kreischer zag liggen besloot ik dit boek een aanvulling moest worden voor mijn kookboekenkast. Plant Power gaat letterlijk over de kracht van plantaardige voeding.

Wat ik leuk vind aan het boek:

  • Ik hou van grafisch mooie boeken en kookboeken  met (mooie) foto’s, dit boek scoort hoog dankzij de frisse lay-out.
  • Plant Power is ingedeeld in hoofdstukken per seizoen. Koken met de seizoenen is een must als je duurzaam wil eten / leven.
  • Per hoofdstuk – en dus per seizoen – staan er lijstjes met de groenten en fruit van dat seizoen (lang leve lijstjes!).
  • Per hoofdstuk zijn er recepten voor de hele dag: ontbijt, lunch, diner en snacks.
  • Er is een stukje inleiding aan het begin van het boek (over superfoods, …), het grootste deel van het boek zijn recepten. Er staan ook tips in het boek voor beweging, ontspanning en gezondheid.
  • Dit is het eerste kookboek dat ik echt gelezen heb, het is heel vlot geschreven. Meestal sla ik de eerste hoofdstukken over en blader ik meteen door naar de recepten, dit was hier niet het geval.
  • Er zijn vaak creatieve combinaties van groenten en fruit in de recepten en bij (bijna) elk recept staan heel wat variaties.
  • De nadruk ligt op fruit en groenten, onbewerkte granen, peulvruchten, noten, zaden en gezonde vetten. Ingrediënten als brood, suiker en bewerkte granen zal je in dit boek dus niet terugvinden. Plant Power is geen dieetboek – al is het wel in samenwerking met een diëtiste geschreven – maar een handleiding om gezond en evenwichtig te leven.

Wat ik minder leuk vind aan het boek:

  • Niet persé minder leuk, maar wel een beetje aanpassen: alle recepten in het boek zijn voor 1 persoon beschreven. Woon je niet alleen, of wil je voor vrienden of familie koken, moet je dus rekenen.
  • Het is niet eenvoudig om recepten in het boek terug te vinden aan de hand van de index.
  • Ik vind het altijd een beetje jammer als in een Nederlandstalig kookboek Engelse titels worden gekozen voor de recepten.
Info in het eerste deel van het boek - heel mooi vormgegeven en met mooie foto's.

Info in het eerste deel van het boek – heel mooi vormgegeven en met mooie foto’s.

De hoofdstukken zijn ingedeeld volgens de seizoenen.

De hoofdstukken zijn ingedeeld volgens de seizoenen.

Lijstjes!

Lijstjes!

Hele mooie food foto's!

Hele mooie food foto’s!

Er zijn heel wat recepten uit het boek die ik zeker eens wil proberen! Bij sommige gerechten twijfel ik wel of ik er genoeg gevuld mee zou zijn (ik ben niet het type dat een halve dag kan overleven op een smoothie of een slaatje / soepje). Bij andere recepten lijken de hoeveelheden heel royaal.

Enkele van de vele recepten die ik zeker nog ga testen:

  • Cucumber & Noodle Fest (Lente)
  • Courgettemuffins (Zomer)
  • Indian Summer Salad (Herfst)
  • Bietentaartje met walnotenpesto en rozemarijnsaus (Winter)

 

Met de toestemming van Kosmos Uitgevers mag ik met jullie het recept voor een heerlijk ontbijt delen!
Dit gerecht is een creatieve variatie op de bekende havermoutpap. Voor dit gerechtje moet je wel even de tijd nemen, het is niet op 1-2-3 klaar, maar ontzettend lekker!

ONTBIJT - Quinoa Cherry Break - Fiekefatjerietjes

NODIG

(voor 1 persoon)

  • 50 gram quinoa
  • 225 ml sojamelk
  • 30 gram rozijnen
  • 1 tl vanillepoeder
  • 20 gram amandelen
  • Rasp en sap van 1/4 limoen
  • 1/2 EL gebroken lijnzaad
  • 5 kersen, gewassen en ontpit (ik maakte dit recept met druiven)
  • 1 EL kokosrasp
  • 1/4 EL kokosvet
  • 1/2 EL rijststroop

 

WERKWIJZE

 

Doe de quinoa in een pan en overgiet met de sojamelk. Kook de quinoa al roerend in ongeveer 15 à 20 minuten gaar. Voeg de laatste 4 minuten de rozijnen en het vanillepoeder toe. Zet het vuur uit en laat de quinoa even afkoelen (ongeveer 5 minuten). Hak ondertussen de amandelen in grove stukken en rooster ze licht in een koekenpan. Roer amandelen, limoenrasp en -sap, lijnzaad, kersen, kokosrasp en kokosvet door de quinoa en besprenkel met wat rijststroop.

 

OPTIES

  • Voeg 1 EL geweekte gojibessen aan de pap toe (week ze daarvoor 5 minuten in wat warm water en giet af) na het koken
  • Gebruik 1 kleine EL kokosbloemsuiker in plaats van rijststroop
  • Vervang de kersen door bramen of frambozen
  • Gebruik in plaats van sojamelk haver-, rijst- of amandelmelk

 

 

Andere boeken van Lisette die in mijn kookboekenkast staan: Lisette in Luilekkerland, NON*FISH*A*LI*CIOUS en Veggie in Pumps.
Lisette is ook de bedenker van de Dutch Weed Burger, een burger die ik ontzettend graag eens wil proeven…

 

Plant Power is te koop in de betere boekhandel. Je kan het ook bij bol.com bestellen. Plant Power kost 24,99 €.