Recensie | Digitale fotografie: food

Op het internet vind je heel veel food blogs. Wat voor mij het verschil maakt tussen een food blog en een goeie food blog zijn vooral de foto’s. Net zoals ik een kookboek pas écht goed kan vinden als er ook foto’s in staan. Goeie foto’s. En laat voedselfotografie nu net geen van de eenvoudigste takken van de fotografie zijn…

Onlangs werd er een nieuw boek over food fotografie uitgegeven: ‘Digitale fotografie: food’ van Simone van den Berg. Simone is blogster en heeft ook een eigen website.

cover

In mijn boekenkast staat reeds ‘Plate To Pixel‘, maar het is heel fijn om ook een duidelijke handleiding in het Nederlands te hebben.

Het boek start met een hoofdstuk over apparatuur en techniek. Hier wordt meer uitleg gegeven over lenzen, pixels en de technische aspecten van een goeie belichting bij foto’s (diafragma, sluitertijd, ISO).
In het boek staan veel voorbeeldfoto’s naast elkaar, vb. kleine en grote scherptediepte, korte of lange sluitertijd, … Op die manier is het voor een beginner heel duidelijk wat je met de instellingen van een spiegelreflexcamera kunt aanvangen.

voorbeeldpagina 2

Met een spiegelreflexcamera heb je veel meer mogelijkheden (vooral het kunnen instellen van scherptediepte is een troef bij voedselfotografie), maar ook met een compact camera en smartphone kan je al mooie voedselfoto’s maken.
Verder in het boek is er ook een hoofdstukje besteed aan de apparatuur die Simone zelf gebruikt.

Na de technische kant volgt een hoofdstuk over de praktijk. In dit hoofdstuk wordt dieper in gegaan over soorten licht en hoe je een set-up kunt maken voor je voedselfoto’s. Ook dit hoofdstuk is geïllustreerd met prachtige voorbeeldfoto’s.

voorbeeldpagina 1

Ook compositie komt aan bod. De meeste foto’s in het boek zijn verticale beelden omdat Simone dit het prettigst vindt werken. Over compositie bestaan heel wat regeltjes, zoals vb. de gulden snede. Maar regels zijn enkel richtlijnen; je hoeft ze niet slaafs te volgen om een leuke foto te bekomen!
In dit hoofdstuk gaat het ook over welke standpunten je kan innemen als je een foto wil maken.

In het vierde hoofdstuk gaat het over food styling. Hier gaat het over achtergronden, ondergronden en serviezen maar ook hoe je bepaalde gerechten (salades, soep, …) het beste kan fotograferen. Een heel boeiend hoofdstuk! De paragraaf over vlees heb ik maar overgeslagen :-).

Na het maken van de foto kan je je foto’s ook bewerken. In het hoofdstuk over beeldbewerking wordt een workflow in Lightroom behandeld. Ook op de website van Simone kan je daarover veel tutorials terugvinden. Goed met Lightroom leren werken staat nog op mijn to-do-lijstje!

Een leuk hoofdstuk – wat in weinig andere boeken over food fotografie wordt aangehaald – is een hoofdstuk over bloggen. In dit hoofdstuk staan heel wat praktische tips (do’s en don’ts)  voor wie met een blog wil starten. Er staat ook een lijstje met inspirerende blogs aan het einde van het hoofdstuk.

Het laatste hoofdstuk is getiteld ‘Van idee naar foto‘ en beschrijft een handige werkwijze (ook wel ‘workflow’ genoemd) om tot een goeie food foto te komen. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een handige checklist.

Als allerlaatste tip geeft Simone mee dat je vooral veel moet oefenen, en dat is waar! Leer uit je fouten, en laat je inspireren door foto’s van anderen!

Conclusie: het boek van Simone is helemaal geen dik boek en je hoeft het niet van voor naar achter te lezen; je kan kiezen met welk hoofdstuk je begint. Voor mij las het boek heel vlot door de vele handige en praktische foto’s en ik heb het daardoor wel in één stuk uitgelezen.
Alles is in heel duidelijke taal geschreven, zodat ook beginners ermee aan de slag kunnen. Maar ook voor de iets meer gevorderde food fotograaf is het boek zeker een aanrader!

MEER LEZEN?

Het boek van Simone is te koop bij bol.com en kost € 20,95.
In dezelfde reeks bestaan ook nog boeken over zwart-witfotografie, compositie, licht, macro, … (door andere schrijvers).

NOG MEER INSPIRATIE?

Neem gerust eens een kijkje op mijn inspiratiepagina! Ook in het lijstje hieronder vind je nog enkele sites van food fotografen.

Wie zijn jullie inspirerende food fotografen?
En wat zouden jullie nog willen bijleren over food fotografie?

Een gedachte over “Recensie | Digitale fotografie: food

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.